Best Weekly Current Affairs 1-7 September 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Weekly Current Affairs 1-7 September 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Weekly Current Affairs 1-7 September 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Which country’s player Colin de Grandhomme has retired from international cricket?
    a) South Africa
    b) New Zealand
    c) Australia
    d) Zimbabwe

    Answer: b) New Zealand
    New Zealand
    all-rounder Colin de Grandhomme announced his retirement from international cricket.
    ✔Colin made his international debut in 2012.
    ✔He represented New Zealand in 29 Tests, 45 ODIs, and 41 T20s.

    Extra fact:
    ✔Capital of New Zealand: Wellington;
    ✔Prime Minister of New Zealand: Jacinda Ardem.

    For more visit examindia.org

  2. Who became the first player to score 3500 runs in T20I matches?
    a) Virat Kohli
    b) Babar Azam
    c) Rohit Sharma
    d) Quinton de Kock

    Answer: c) Rohit Sharma
    Indian cricket team captain Rohit Sharma has become the first batter in T20Is to register 3500 runs.

    Rohit achieved this feat during a match against Hong Kong in the ongoing Asia Cup on 31 August 2022 in Dubai.

    Extra fact:
    ✔New Zealand’s Martin Guptill with 3497 runs and Virat Kohli with 3343 runs are placed in second and third positions respectively.

    For more visit examindia.org

  3. In which Division do Indian Railways install ‘Meghdoot’ water through air machine?
    a) Rajasthan
    b) Delhi
    c) Hyderabad
    d) Mumbai

    Answer: d) Mumbai
    Indian Railways
    have set up ‘Meghdoot’ Machines at Dadar, Thane, and other stations of the Mumbai Division.
    ✔The unique ‘Meghdoot’ machines use innovative technology to convert water vapor in the air into clean and potable water.

    Extra fact:
    ✔Indian Railway Founded:6 May 1936;
    ✔Railway minister: Shri Ashwini Vaishnav.

    For more visit examindia.org

  4. Which state government has started virtual school?
    a) Delhi
    b) Kerala
    c) Hyderabad
    d) Punjab

    Answer: a) Delhi
    Delhi Chief Minister Arvind Kejriwa
    l has launched a virtual school and students from across the country will be eligible for admission.

    ✔The first virtual school in the country will prove to be a milestone in the education sector.

    Extra fact:
    ✔Delhi Model Virtua School (DMVS) began on August 31.
    ✔The school is for Classes 9-12.

    For more visit examindia.org

  5. Who was appointed as the Ambassador of India to Thailand?
    a) Suchitra Durai
    b) Nagesh Singh
    c) Taranjit Singh Sandhu
    d) Naveen Srivastava

    Answer: b) Nagesh Singh
    An Indian Foreign Service officer of the 1995 batch, Nagesh Singh has been appointed as India’s next ambassador to Thailand.
    ✔He will replace the incumbent ambassador Suchitra Durai.

    Extra fact:
    ✔Capital of Thailand: Bangkok;
    ✔Currency of Thailand: Thai baht;
    ✔PM of Thailand: Prayut Chan-o-cha.

    For more visit examindia.org

  6. World Coconut Day is celebrated on which day?
    a) 1 September
    b) 5 September
    c) 2 September
    d) 11 September

    Answer: c) 2 September
    World Coconut Day
    is celebrated on September 2 every year in majors including India.
    ✔This day is marked to raise awareness about the importance and benefit of coconuts.

    Extra fact:
    ✔The theme of 2022: “Cultivate coconut for a happy life and future”.
    ✔It was celebrated for the first time on 2 September 2009 by the Asian & Pacific Coconut Community (APCC).

    For more visit examindia.org

  7. Which country did the Indian Army participate in the ‘Vostok’ military exercise?
    a) USA
    b) Australia
    c) Russia
    d) Britain

    Answer: c) Russia
    A multilateral strategic and command military exercise ‘Vostok‘ commenced in Russia.
    ✔It is aimed at coordination amongst participating military contingents.

    Extra fact:
    ✔Capital of Russia: Moscow;
    ✔President of Russia: Vladimir Vladimirovich Putin;
    ✔Prime Minister of Russia: Mikhail Mishustin;
    ✔Currency of Russia: Russian Rubal.

    For more visit examindia.org

  8. Which country has overtaken the UK to become the fifth largest economy in the world?
    a) USA
    b) Russia
    c) India
    d) China

    Answer: c) India
    India
    leaped past the UK in the final three months of 2021 to become the fifth-biggest economy, according to a report by Bloomberg.
    ✔The ranking is based on GDP figures compiled by the International Monetary Fund (IMF).

    Extra fact:
    ✔India is behind just the US, China, Japan, and Germany.
    ✔India’s economy is projected to grow at 7% in 2022-23.
    ✔India registered a growth of 8.7% in 2021-22.

    For more visit examindia.org

  9. Who among the following has not been awarded the 64th Ramon Magsaysay Award 2022?
    a) Sotheara Chhim
    b) Bernadette Madrid
    c) Tadashi Hattori
    d) Gary Benchehib
    e) N.O.T

    Answer: e) N.O.T
    The Ramon Magsaysay Awards Foundation, which is widely regarded as the “Nobel peace Prize of Asia,” recently announced this year’s awardees in a global announcement ceremony.

    The 2022 Ramon Magsaysay Awardees are:
    ✔Sotheara Chhim is a mental health advocate from Cambodia.
    Bernadette Madrid is a children’s rights crusader from the Philippines.
    ✔Tadashi Hattori is a sight-saving humanitarian from Japan.
    ✔Gary Bencheghib is an anti-plastic pollution warrior from Indonesia.
    ✔The Ramon Magsaysay Award was established in 1957.

    For more visit examindia.org

  10. Which state government decided to make schools ‘bagless’ once a week?
    a) Delhi
    b) Kerala
    c) Maharashtra
    d) Madhya Pradesh

    Answer: d) Madhya Pradesh
    Madhya Pradesh
    government has decided to exempt school children from carrying bags once a week and reduce pressure on them.
    The Madhya Pradesh School Education department has come out with a lightweight school bag policy.

    Extra fact:
    Capital of MP: Bhopal;
    CM of Madhya Pradesh: Shivraj Singh Chauhan.

    For more visit examindia.org

  11. Which SC judge was named as the working chairman of NALSA?
    a) U. U. Lalit 
    b) Dhananjaya Y. Chandrachud
    c) Sanjay Kishan Kaul
    d) S. Abdul Nazeer

    Answer: b) Dhananjaya Y. Chandrachud
    Supreme Court judge Justice DY Chandrashud has been nominated as the next executive chairperson of the National Legal Services Authority (NALSA).
    ✔The Post was previously held by the Chief Justice of India UU Lalit.

    Extra fact:
    ✔The objective of NALSA is to provide free legal services to eligible candidates.

    For more visit examindia.org

  12. Which country will host the Quad Senior Officials’ Meeting?
    a) US
    b) Australia
    c) India
    d) Japan

    Answer: c) India
    India will host the official level meeting of the Quad Grouping in New Delhi on September 5-6, 2022.
    ✔It will be the first such “Senior Officers Meeting” to be held since tensions with China over Taiwan have risen.

    Extra fact:
    ✔Quad Members are India, Australia, Japan & the US.
    ✔Established: 2007.

  13. Which University launches the first National Education Policy 2020 compliant law school in India?
    a) Institute of Integrated Learning in Management University (IILM)
    b) Indian Institute of Management Raipur
    c) Faculty of Management Studies, BHU
    d) Indian Institute of Management Visakhapatnam

    Answer: a) Institute of Integrated Learning in Management University (IILM)
    Institute of Integrated Learning in Management (IILM) University, Greater Noida has launched the first National Education Policy (NEP) 2020-compliant law school in the country.

    Extra fact:
    ✔The school has been launched with the approval of the Uttar Pradesh Govt. and the recognition of the Bar Council of India (BCI).
    Minister of Education and Minister of Skill Development and ✔Entrepreneurship: Shri Dharmendra Pradhan.

    For more visit examindia.org

  14. Which country is organizing the first Homeopathy International Health Summit?
    a) Japan
    b) China
    c) Nepal
    d) Dubai

    Answer: d) Dubai
    The First Homeopathy International Health summit
    hosted by Dubai aimed to teach and promote a homeopathic system of medicine, medications, and practices.
    ✔The first global homeopathy health summit was also attended by a large number of top doctors from both India and throughout the world.

    Extra fact:
    ✔Homeopathy
    is one of the greatest techniques to treat any sickness and ailments because its negative effects are so minimal in comparison to others.
    ✔Indians attending the 1st Homeopathy International Health Summit:
    Ashwini Kumar Choubey, Manoj Tiwari, Mohammad Azharuddin, and Srishan.

    For more visit examindia.org

  15. With which bank did the Asian Development Bank collaborate to improve the financing of the supplier chain?
    a) ICICI Bank
    b) IndusInd Bank
    c) Axis Bank
    d) SBI

    Answer: b) IndusInd Bank
    IndusInd Bank, is a partnership with the Asian Development Bank (ADB) to support and promote supply chain finance solutions in India.
    ✔With an initial investment of Rs 560 crore, the IndusInd Bank claimed it had signed a partial guarantee program with ADB.

    Extra fact:
    ✔IndusInd Bank Chairman: Arun Tiwari;
    ✔IndusInd Bank CEO: Sumant Kathpalia;
    ✔Headquarters of ADB: Philippines.

    For more visit examindia.org

  16. International Charity Day was observed on which day?
    a) 1 September
    b) 5 September
    c) 3 September
    d) 7 September

    Answer: b) 5 September
    The International Day of Charity is observed on September 5.
    On this day, philanthropic and humanitarian efforts of any kind are honored.
    ✔September 5 was chosen to celebrate the day because it is Mother Teresa’s death anniversary.
    ✔She devoted her life to charity and helping people in need.

    Extra fact:
    ✔Mother Teresa received the Nobel Peace Prize in 1979.
    ✔The International Day of Charity was first marked by the United Nations General Assembly in 2012.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment