[solved] Miscellaneous questions with answers – CDS Exam Last 15 years Solved Questions

CDS Exam Miscellaneous questions with answers (including explanations) of the Last 15 years | CDS OTA Exam – Miscellaneous questions with solution | Latest CDS Exam Miscellaneous questions with answers | Multiple Choice Questions (MCQs) of Miscellaneous

miscellaneous questions

Contents of This Post

CDS Exam Solved Miscellaneous questions

Physics Questions with Explanation
Chemistry Questions with Explanation
Biology Questions with Explanation
History Questions with Explanation
Geography Questions with Explanation
Polity Questions with Explanation
Economics Questions with Explanation
General Knowledge Questions with Explanation
Miscellaneous Questions with Explanation

1. Consider the following statements

1. Geshe Ngawang Tashi (Lama Tashi) was nominated for the 48th Annual Grammy Awards for his album ‘In the Heart of the Moon’.
2. Aashish Khan and Zakir Hussain were nominated for the 49th Annual Grammy Awards for their album “Golden Strings of the Sarod”, in the Traditional World Music category.
Which of the following given above is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer – (b) Only 2
In the Heart of the Moon is a 2005 record by Malian musicians Ali Farka Toure on the guitar and is providing vocals and Toumani Diabate on the kora. Tashi was one of the nominees for the Best Traditional World Music category at the 2006 (49th) Grammy Awards.
The 49th Annual Grammy Awards was a ceremony honoring the best in music for the recording year beginning September 15, 2005, and ending September 14, 2006, in the United States. Aashish Khan and Zakir Hussain were nominated for the 49th Annual Grammy Awards for their album ‘Golden Strings of the Sarod’.

2. The rare astronomical event, the transit of Mercury across the sun took place on 9th November 2006, when the planet came between Sun and Earth.
The next transit visible from India will be in which one of the following years?

(a) 2010
(b) 2012
(c) 2014
(d) 2016

Answer – (d) 2016
The correct answer is 2016.

3. Consider the following statements

1. Bhutan is going to hold its first-ever parliamentary elections in the year 2010.
2. Bhutan has banned anyone without a university degree from contesting elections.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer – (b) Only 2
National Assembly elections were held in Bhutan for the first time on 24 March 2008. Candidates for Parliament must possess a formal university degree while candidates for local offices need to produce certificates of functionally literacy tests to attest that they are adequately skilled.

4. Who among the following heads is Wipro Limited-one of the largest computer companies in India?

(a) Nandan Nilekani
(b) Azim Premji
(c) YC Deveshwar
(d) Sunil Mittal

Answer – (b) Azim Premji
Wipro Limited-Azim Premji

5. Athlete of which one of the following countries died in an equestrian competition in the 15th Asian Games at Doha?

(a) South Korea
(b) Japan
(c) China
(d) Malaysia

Answer – (a) South Korea
Equestrian athlete Kim Hyung Chil of South Korea died during the 15th Asian Games at Doha.

6. Consider the following statements

1. United States-India Peaceful Atomic Energy Cooperation Act, 2006 was named in honor of the Chairman of the House Committee on International Relations.
2. About 25% of the world’s total thorium reserves are in India.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer – (c) Both 1 and 2
The Henry J Hyde United States-India Peaceful Atomic Energy Cooperation Act of 2006, also known as the Hyde Act is the U.S. domestic law that modifies the requirements of Section 123 of the U.S. Atomic Energy Act to permit nuclear cooperation with India and in particular to negotiate a 123 Agreement to operationalize the 2005 Joint Statement. He chaired House International Relations Committee from 2001 to 2007. India has about 25% of the world’s thorium reserves.

7. Where is the Central Coffee Research Institute situated?

(a) Balehonnur, Karnataka
(b) Coimbatore, Tamil Nadu
(c) Thiruvananthapuram, Kerala
(d) Hyderabad, Andhra Pradesh

Answer – (a) Balehonnur, Karnataka
Central Coffee Research Institute is situated at Balehonnur, Karnataka.

8. The 2006 Nobel Prize in Medicine has been awarded jointly to whom among the following?

1. Andrew Z Fire of Stanford University, School of Medicine.
2. John C Mather of NASA Centre, Maryland.
3. Roger D Koruberg of Stanford University, California.
4. Craig C Mello of University of Massachusetts Medical School, Worcester.
Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4

Answer – (a) 1 and 4
In 2006, Nobel Prize in Physiology or Medicine is shared by Professor Andrew Z Fire at Stanford University, California, the USA, and Professor Craig C Mello at the University of Massachusetts Medical School in Worcester, USA. They received the prize for their discovery that double-stranded RNA triggers the suppression of gene activity in a homology-dependent manner a process named RNA interference (RNAi).

9. Which one of the following is not a Defence Public Sector Undertaking?

(a) Bharat Electronics Ltd
(b) National Hydroelectric Power Corporation Ltd
(c) Bharat Earth Movers Ltd
(d) Mazgaon Dock Ltd

Answer – (b) National Hydroelectric Power Corporation Ltd
NHPC Limited is an Indian Hydro Power Generation company that was incorporated in the year 1975.

10. In which event did Manjeet Kaur excel in the Doha Asiad-2006?

(a) 100 m race
(b) 4 × 400 m women relay-race
(c) Shooting
(d) Discus throw

Answer – (b) 4 × 400 m women relay-race
Manjeet Kaur is an Indian sprint athlete from Punjab who specializes in 400 meters.

11. Which one of the following has successfully been tested by India in November 2006?

(a) Rocket launching using solid fuel
(b) A ballistic missile capable of carrying a nuclear warhead
(c) Ballistic missile covering 5000 km distance
(d) Interceptor missile

Answer – (b) A ballistic missile capable of carrying a nuclear warhead
A ballistic missile capable of carrying a nuclear warhead

12. Prof. Muhammad Yunus is renowned in which one of the following areas?

(a) International economics
(b) Human rights
(c) Freedom of press
(d) Microcredit concept

Answer – (d) Microcredit concept
Muhammad Yunus is a Bangladeshi social entrepreneur, banker, economist, and civil society leader who was awarded the Nobel Peace Prize for founding the Grameen Bank and pioneering the concepts of microcredit and microfinance.

13. The historic peace agreement of November 2006 in Nepal has been signed between which of the following?

(a) King and SPA
(b) King and Maoists
(c) SPA and Maoists
(d) King, SPA, and Maoists

Answer – (c) SPA and Maoists
The historic peace agreement of November 2006 in Nepal has been signed between SPA and Maoists.

14. Which of the following Indians are recipients of the highest French Civilian Award of the ‘Knight of Legion’?

1. Lata Mangeshkar
2. Kishore Kumar
3. Satyajit Ray
4. Amitabh Bachchan
Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) All of these

Answer – (c) 1, 3 and 4
Knight of Legion is a French award established by Napoleon Bonaparte on 19 May 1802. Indian recipients of this award are Lata Mangeshkar, Satyajit Ray, and Amitabh Bachchan.

15. In the year 2006, Muhammad Yusuf, a Pakistani batsman has broken the record of highest aggregate runs in test cricket in a calendar year which up till stood in whose name?

(a) Don Bradman
(b) Sachin Tendulkar
(c) Barry Richards
(d) Vivian Richards

Answer – (d) Vivian Richards
He surpassed Vivian Richard’s telly of 1710 runs.

16. Which of the following women of Indian origin has been adjudged as the ‘Miss Great Britain 2006’ to represent the UK in the Miss Universe contest?

(a) Kiran Desai
(b) Preeti Desai
(c) Hema Sarkar
(d) Khalida Akhtar

Answer – (b) Preeti Desai
Preeti Desai became the 1st ever winner of Indian origin.

17. Where is the Wanderers Test Cricket ground located?

(a) Colombo
(b) Melbourne
(c) Auckland
(d) Johannesburg

Answer – (d) Johannesburg
Bidvest Wanderers Stadium is a stadium situated in Illovo, Johannesburg in Gauteng Province, South Africa. Test, One Day, and First-class cricket matches are played here.

18. The development of which of the following administrative concepts could be attributed to German Sociologist Max Weber?

(a) Democracy
(b) Bureaucracy
(c) Pluralism
(d) Corporatism

Answer – (b) Bureaucracy
Max Webber propounded the bureaucratic theory of organization and management. Bureaucracy is an administrative system designed to accomplish large-scale administrative tasks by systematically coordinating the work of many individuals. He has emphasized that the bureaucratic type of power is the ideal one.

19. Consider the following statements about National Security Guards (NSG)

1. NSG was set up in the year 1984.
2. Hostage rescue missions and counter hijack operations are its primary tasks.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer – (c) Both 1 and 2
The National Security Guard (NSG) was set up in 1984 as a Federal Contingency Deployment Force to tackle all facets of terrorism in the country. The NSGs are trained to conduct counter-terrorism tasks including counter-hijacking tasks on the land, sea, and air; Bomb disposal (search, detection, and neutralization of IEDs); PBI (Post Blast Investigation), and Hostage Rescue missions.

20. Which one of the following is not a computer language?

(a) Cobol
(b) Visual Basic
(c) HTML
(d) Netscape

Answer – (d) Netscape
Netscape is an Internet browser that was popular during the early 1990s.

21. Well-known company Suzlon is engaged in which one of the following?

(a) Oil exploration
(b) Telecommunication
(c) Wind energy
(d) Petrochemicals

Answer – (c) Wind energy
Suzlon is a vertically integrated wind power company. Suzlon makes and installs windmills, and works as a renewable energy solutions provider.

22. Who invented Black Box Flight Recorder?

(a) Robert Stephenson
(b) John Shorthand
(c) David Warren
(d) David Robinson

Answer – (c) David Warren
Dr. David Warren was an Australian scientist, best known for inventing and developing the flight data recorder and cockpit voice recorder (also known as the ‘black box’).

23. Which country hosts the Azlan Shah Cup Hockey tournament?

(a) Malaysia
(b) Indonesia
(c) Pakistan
(d) UAE

Answer – (a) Malaysia
The Sultan Azlan Shah Cup is an annual international men’s field hockey tournament that is held in Malaysia. It began in 1983 as a biennial contest.

24. Recently, as a geopolitical strategic relationship, India has been active in creating a quadrilateral coalition. Which one of the following is not in the proposed coalition?

(a) Australia
(b) Indonesia
(c) Japan
(d) USA

Answer – (b) Indonesia
Indonesia is not in the quadrilateral coalition.

25. Who among the following is the author of the book ‘The Namesake’?

(a) Arundhati Roy
(b) Amitava Ghosh
(c) Jhumpa Lahiri
(d) Kiran Desai

Answer – (c) Jhumpa Lahiri
The Namesake (2004) is the first novel by Jhumpa Lahiri.

26. With reference to the defense of India, what is Bison, that was recently in news?

(a) An unmanned low flying aircraft for reconnaissance
(b) An indigenously developed all-weather multipurpose helicopter
(c) An indigenously developed airborne early warning system
(d) A fighter aircraft with a powerful radar and missiles

Answer – (d) A fighter aircraft with a powerful radar and missiles
Bison is a fighter aircraft with powerful radar and missiles.

27. What is Kishori Amonkar well known as?

(a) Classical dancer
(b) Classical singer
(c) Poet
(d) Theatre personality

Answer – (b) Classical singer
Kishori Amonkar, an Indian classical vocalist, is recognized as one of the foremost singers in the Hindustani tradition as an innovative exponent of the Jaipur Gharana.

28. Who among the following is a recipient of the Magsaysay award?

(a) Nirmala Deshpande
(b) Arvind Kejriwal
(c) Suprabha Seshan
(d) CNR Rao

Answer – (b) Arvind Kejriwal
In 2006, Kejriwal was awarded the Ramon Magsaysay Award for Emergent Leadership recognizing his involvement in a grassroots movement Parivartan using right to information legislation in a campaign against corruption.

29. Where is the National Institute of Ocean Technology located?

(a) Chennai
(b) Mangalore
(c) Thiruvananthapuram
(d) Visakhapatnam

Answer – (a) Chennai
The national institute of ocean technology is located in Chennai. The major aim of starting NIOT under the Ministry of Earth Sciences is to develop reliable indigenous technology to solve the various engineering problems associated with harvesting non-living and living resources in the Indian Exclusive Economic Zone (EEZ).

30. Who among the following Indian artists has conferred the prestigious French Award- ‘The Knight of the Order of Art and Letters’?

(a) Indira Goswami
(b) Anjole Ela Menon
(c) Gopi Gajwani
(d) Yash Chopra

Answer – (b) Anjole Ela Menon
Anjolie Ela Menon was conferred with the Award in 2007.

Leave a Comment