[solved] History questions with answers – CDS Exam Last 15 years Solved Questions

CDS Exam History questions with answers (including explanations) of the Last 15 years | CDS OTA Exam – History questions with solution | Latest CDS Exam History questions with answers | Multiple Choice Questions (MCQs) of History

history questions

Contents of This Post

CDS Exam Solved History questions

Physics Questions with Explanation
Chemistry Questions with Explanation
Biology Questions with Explanation
History Questions with Explanation
Geography Questions with Explanation
Polity Questions with Explanation
Economics Questions with Explanation
General Knowledge Questions with Explanation
Miscellaneous Questions with Explanation

1. Among the following which Mughal Emperor introduced the policy of Sulh-i-kul?

(a) Babar
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Shahjahan

Answer – (c) Akbar
Akbar ruled with social and religious toleration that was relative, not absolute, and was based on his concept of sulh-i-kul (for the general good of all people) which was built on his liberal views of religion. Akbar took the Sufi mystic notion of sulh-i-kul and transformed it to become a principle denoting amity within a culturally pluralistic India.

2. The Sun Temple of Konark was built by Narasimhadeva l. To which dynasty did he belong?

(a) Somavamsi dynasty
(b) Imperial Ganga dynasty
(c) Suryavansi Gajapti dynasty
(d) Bhoi dynasty

Answer – (b) Imperial Ganga dynasty
Narasimhadeva l (AD 1238-1264) was the king of Ganga dynasty.

3. Consider the following statements

1. At the time of independence, the Government of India followed the calendar based on the Saka era.
2. The National Calendar commenced on Chaitra 1 Saka, 1879 corresponding to March 22, 1957 AD.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer – (b) Only 2
The Indian National Calendar, sometimes called the Saka calendar, is the official civil calendar in use in India. Saka Calendar begins on 22 March every year except in leap years when it starts on 23 March. The Kushana emperor Kanishka is credited with the initiation of the Saka era on his accession to the throne in 78 A D.

4. Who among the following was the Governor-General of India immediately preceding Chakravarthi Raja Gopala Chari?

(a) The Marquess of Linlithgow
(b) Lord Mountbatten
(c) Lord Wavell
(d) Lord Chelmsford

Answer – (b) Lord Mountbatten
Lord Mountbatten was preceded by C Rajgopalachari. Lord Mountbatten was the last Viceroy of India (1947) and the first Governor-General of the independent Dominion of India (1947-48).

5. With which one of the following did the Civil Disobedience Movement in India commerce?

(a) The Dandi March
(b) No Tax campaign by Sardar Patel
(c) The unfurling of the National flag by Nehru
(d) Mahatma Gandhi’s going on fast

Answer – (a) The Dandi March
Under the leadership of Gandhiji, the Civil Disobedience Movement was launched in AD 1930. It began with the Dandi March. On 12 March 1930, Gandhiji with some of his followers left the Sabarmati Ashram at Ahmedabad and made their way towards Dandi, a village on the west coast of India. Here, Gandhiji protested against the Salt Law (salt was a monopoly of the government and no one was allowed to make salt) by making salt himself and throwing up a challenge to the British government.

6. After 1857, which of the following announced, at a Darbar at Allahabad, the assumption of the Government of India by the Sovereign of Great Britain?

(a) Lord Canning
(b) Sir John Lawrence
(c) Lord Mayc
(d) Lord Northbrok

Answer – (a) Lord Canning
After 1857 Lord Canning announced at a Darbar at Allahabad, the assumption of the Govt of India by the sovereign of Great Britain.

7. Arrange the following in correct chronological order

1. Third Carnatic War
2. First Burmese War
3. First Mysore War
4. Second Afghan War

(a) 1, 4, 3, 2
(b) 1, 3, 2, 4
(c) 2, 4, 1, 3
(d) 3, 1, 2, 4

Answer – (b) 1, 3, 2, 4
1. Third Carnatic War (1756-1763)
2. The First Anglo-Mysore War (1767-1769)
3. The First Anglo-Burmese War (1824-1826)
4. The Second Anglo-Afghan War (1878-1880)

8. Who among the following was the first Governor-General of India?

(a) Lord Amherst
(b) Lord William Bentinck
(c) Sir Charles Metcalfe
(d) Robert Clive

Answer – (b) Lord William Bentinck
Lord William Bentinck was the first Governor-General of India.

9. In which one of the following sessions was the Indian National Congress split into moderates and extremists?

(a) Nagpur
(b) Allahabad
(c) Surat
(d) Calcutta

Answer – (c) Surat
The 23rd Session (1907) of the Congress was held at Surat. In the session, there was an open clash between the Moderates and the Extremists and ultimately it led to a split in the Congress.

10. In which one of the following cities, was the East India Association founded by Dadabhai Naoroji in 1866?

(a) Paris
(b) London
(c) New York
(d) Tokyo

Answer – (b) London
The “Grand Old Man of India” Dadabhai Naoroji initiated the establishment of the East India Association in London.

11. Who among the following had founded the Theosophical Society in the United States of America?

(a) Swami Dayanand Saraswati
(b) Madam Blavatsky
(c) Madam Cama
(d) Lala Hardayal

Answer – (b) Madam Blavatsky
The Theosophical Society was formed by Helena Petrovna Blavatsky, Henry Steel Olcott, William Quan Judge, and others in November 1875 in New York. The aim of the society was to promote spiritual principles and search for Truth known as Theosophy.

12. Who among the following was not a party to the coalition that fought against the English in the Battle of Buxar?

(a) Mir Kasim
(b) Mir Jafar
(c) Shuja-ud-daulah
(d) Shah Alam ll

Answer – (b) Mir Jafar
It was a significant battle fought between the forces under the command of the British East India Company on the one side and the combined army of Mir Kasim, the Nawab of Bengal, Nawab of Awadh, and Shah Alam Il, the Mughal Emperor. Mir Jafar was a puppet of the British East India Company.

13. Which one of the following is the correct chronological order of the freedom movements of India?

(a) Quit India Movement, Non-Cooperation Movement, Civil Disobedience Movement
(b) Non-Cooperation Movement, Civil Disobedience Movement, Quit India Movement
(c) Quit India Movement, Civil Disobedience Movement, Non-Cooperation Movement
(d) Non-Cooperation Movement, Quit India Movement, Civil Disobedience Movement

Answer – (b) Non-Cooperation Movement, Civil Disobedience Movement, Quit India Movement
The Non-Cooperation Movement, 1920-22
Civil Disobedience Movement in India, 1930-34
The Quit India Movement, 1942

14. ‘The Musalman’, the handwritten daily newspaper in circulation since 1927, is published from which one of the following places?

(a) Chennai
(b) Hyderabad
(c) Mysore
(d) Lucknow

Answer – (a) Chennai
The Musalman is the oldest Urdu language daily newspaper published from Chennai in India. The newspaper was founded by Syed Azmatullah in 1927. The Musalman is possibly the only handwritten newspaper in the world.

15. The ‘Arthasastra’ is a treatise on which one of the following?

(a) Economics
(b) Environment
(c) Political Philosophy
(d) Religion in Administration

Answer – (c) Political Philosophy
The Arthasastra is a treatise on Political philosophy. The book, written in Sanskrit, discusses theories and principles of governing a State. The meaning of Arthayhastra is ‘Science of Polity. It is written by Kautilya.

16. Arrange the following in chronological order

1. Partition of Bengal
2. Chauri-Chaura Incident
3. First Round Table Conference

(a) 1, 2, 3
(b) 3, 2, 1
(c) 1, 3, 2
(d) 2, 1, 3

Answer – (a) 1, 2, 3
The partition of Bengal took place on 16 October 1905. The Chauri Chaura incident occurred at Chauri Chaura in the Gorakhpur district of the United Province, British India on 5 February 1922. The first Round table conference was opened officially by King George V on November 12, 1930, in London.

17. Who among the following was the Viceroy of India at the time of the formation of the Indian National Congress?

(a) Lord Mayo
(b) Lord Ripon
(c) Lord Dufferin
(d) Lord Lansdowne

Answer – (c) Lord Dufferin
Lord Dufferin was the viceroy of India at the time of the formation of the Indian National Congress.

18. Separate electorates for Muslims in India were introduced by which one of the following Acts?

(a) Government of India Act of 1909
(b) Indian Councils Act of 1892
(c) Rowlatt Act of 1919
(d) Government of India Act of 1935

Answer – (a) Government of India Act of 1909
Government of India Act 1909 introduced separate and discriminatory electorates for Muslims. This was for the first time that, the electorate for returning to the representatives to the councils was decided on the basis of class & community. For the central council, one more category of Muslims was added. This was for the first time that the seats in the legislative bodies were reserved on the basis of religion for Muslims. This is called Communal representation.
Sessions of Indian National Congress.

19. Match the following
List-l
(Session of Indian National Congress)

A. 1st session
B. 2nd session
C. 3rd session
D. 4th session
List-ll
(Venue)

1. Allahabad
2. Madras
3. Calcutta
4. Bombay

(a) A 4, B 3, C 2, D 1
(b) A 1, B 3, C 2, D 4
(c) A 4, B 2, C 3, D 1
(d) A 1, B 2, C 3, D 4

Answer – (a) A 4, B 3, C 2, D 1

20. The Treaty of Amritsar was concluded between Maharaja Ranjit Singh and who of the following?

(a) Lord Cornwallis
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hastings
(d) Lord Minto

Answer – (d) Lord Minto
The Treaty of Amritsar of 1809 was an agreement between the British East India Company and Ranjit Singh, the Sikh leader who founded the Sikh empire. The treaty settled Indo-Sikh relations for a generation. The immediate occasion was the French threat to northwestern India, following Napoleon’s Treaty of Tilsit with Russia (1807) and Ranjit Singh’s attempt to bring the Cis-Sutlej states under his control. The British wanted a defensive treaty against the French and control of Punjab to the Sutlej River. Although this was not a defensive treaty, it did fix the frontier of lands controlled by Ranjit Singh broadly along the line of the Sutlej River.

21. The Buddha delivered his first sermon, known as ‘Turning of the wheel of law’ at

(a) Sanchi
(b) Sarnath
(c) Sravasti
(d) Bodh Gaya

Answer – (b) Sarnath
Buddha delivered his first sermon at Sarnath. Sarnath is a city located in the northeast of Varanasi near the confluence of the Ganges and the Gomati rivers in Uttar Pradesh.

22. Whose philosophy is called the Advaita?

(a) Ramanujacharya
(b) Shankaracharya
(c) Nagarjuna
(d) Vasumitra

Answer – (b) Shankaracharya
Shankaracharya’s philosophy is called Advaita. The Advaita Vedanta focuses on the basic concepts as Brahman, Atman, vidya (knowledge), avidya (ignorance), Maya, karma, and moksha.

23. Who among the following was the founder of the Muslim League?

(a) Muhammad Ali Jinnah
(b) Shaukat Ali
(c) Nawab Salimullah
(d) Aga Khan

Answer – (c) Nawab Salimullah
The All India Muslim League, a political organization was founded in 1906 by Nawab of Dhaka Salimullah. Its main purpose was to safeguard the political rights of Muslims in India.

24. In Buddhism, what does Patimokkha stand for?

(a) A description of Mahayana Buddhism
(b) A description of Hinayana Buddhism
(c) The rules of the Sangha
(d) The questions of King Menander

Answer – (c) The rules of the Sangha
Patimokkha stands for the rules of the Sangha. Buddha, Dhamma, and Sangha are the Three Jewels of Buddhism.

25. In which of the following years was the first Railway line between Bombay and Thane laid?

(a) 1853
(b) 1854
(c) 1856
(d) 1858

Answer – (a) 1853
The country’s first railway, built by the Great Indian Peninsula Railway (GIPR), opened in 1853 between Bombay and Thane.

26. What is the correct sequence of the following events?

1. Bardoli Satyagraha
2. Rajkot Satyagraha
3. Champaran Satyagraha
4. Nagpur Satyagraha

(a) 1, 2, 4, 3
(b) 4, 3, 1, 2
(c) 3, 1, 4, 2
(d) 3, 4, 1, 2

Answer – (d) 3, 4, 1, 2
Champaran Satyagraha – 1917
Nagpur Satyagraha – 1923
Bardoli Satyagraha – 1928
Rajkot Satyagraha – 1939

27. Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third Round Table Conference?

(a) Faiz Ahmad
(b) Josh Malihabadi
(c) Muhammad Iqbal
(d) Firaq Gorakhpuri

Answer – (c) Muhammad Iqbal
Muhammad Iqbal was invited to the second and third round table conference.

28. Match the following
List-l
(Person)

A. GK Gokhale
B. MM Malaviya
C. C Rajagopalachari
D. VD Savarkar
List-ll
(Associated in Formation of)

1. Servants of Indian Society
2. Banaras Hindu University
3. Free India Society
4. Swatantra Party

(a) A 1, B 2, C 4, D 3
(b) A 3, B 4, C 2, D 1
(c) A 1, B 4, C 2, D 3
(d) A 3, B 2, C 4, D 1

Answer – (a) A 1, B 2, C 4, D 3
• GK Gokhale established The Servants of India Society in Pune, Maharashtra, on June 12, 1905.
• Pandit Madan Mohan Malaviya founded Banaras Hindu University (BHU) at Varanasi in 1916.
• The Swatantra Party was founded by C. Rajagopalachari, was an Indian conservative political party that existed from 1959 to 1974.
• Vinayak Damodar Savarkar founded Free India Society(student society).

29. Who among the following was thrice elected President of the Indian National Congress?

(a) Dadabhai Naoroji
(b) Surendranath Banerjee
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) Shankaran Nair

Answer – (a) Dadabhai Naoroji

30. Who among the following has started the Public Works Department in India in AD 1848?

(a) Lord William Bentinck
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Wellesley
(d) Lord Cornwallis

Answer – (b) Lord Dalhousie
A separate Public Works Department was established by Lord Dalhousie. The main works of this department were to construct roads, bridges, and government buildings.

Leave a Comment