[solved] Geography questions with answers – CDS Exam Last 15 years Solved Questions

CDS Exam Geography questions with answers (including explanations) of the Last 15 years | CDS OTA Exam – Geography questions with solution | Latest CDS Exam Geography questions with answers | Multiple Choice Questions (MCQs) of Geography

geography questions

Contents of This Post

CDS Exam Solved Geography questions

Physics Questions with Explanation
Chemistry Questions with Explanation
Biology Questions with Explanation
History Questions with Explanation
Geography Questions with Explanation
Polity Questions with Explanation
Economics Questions with Explanation
General Knowledge Questions with Explanation
Miscellaneous Questions with Explanation

1. Among the following forest types in India, which one occupies the largest area?

(a) Tropical wet evergreen forest
(b) Tropical moist deciduous forest
(c) Sub-tropical dry evergreen forest
(d) Montane wet temperate forest

Answer – (b) Tropical moist deciduous forest
The moist deciduous forests are more pronounced in the regions that record rainfall between 100-20 cm. These forests are found in the northeastern states along the foothills of the Himalayas, eastern slopes of the Western Ghats, and Odisha. Tropical moist deciduous forest covers around 37% of the total cover in India which is the largest occupied area among 16 different forest types of the country.

2. The National Forestry Action Plan aims to bring 33% of land area in India under tree cover by which year?

(a) 2008
(b) 2012
(c) 2016
(d) 2020

Answer – (b) 2012
The National Forestry Action Plan aims to bring 33% of the land area in India under tree cover by 2012.

3. The reservoir GB Pant Sagar is located on which river?

(a) Betwa
(b) Ghaghara
(c) Kosi
(d) Rihand

Answer – (d) Rihand
Govind Ballabh Pant Sagar is on the Rihand River which is the tributary of the Son River.

4. Which one of the following national parks are located near Chamoli?

(a) Dudhwa National Park
(b) Great Himalayan Park
(c) Jim Corbett National Park
(d) Nanda Devi National Park

Answer – (d) Nanda Devi National Park
The Nanda Devi National Park is a national park situated around the peak of Nanda Devi (7,816 m). It is situated in Chamoli district, Uttarakhand.

5. Which one of the following cities is located on the banks of the river St Lawrence?

(a) Chicago
(b) Detroit
(c) Montreal
(d) Vancouver

Answer – (c) Montreal
Montreal is situated on the bank of river st Lawrence.

6. Match the following
List-l
(Centre of Economic Activity)

A. Edmonton
B. Kimberley
C. Cardiff
D. Caims
List-ll
(Country)

1. Australia
2. South Africa
3. United Kingdom
4. Canada

(a) A 1, B 2, C 3, D 4
(b) A 4, B 3, C 2, D 1
(c) A 1, B 3, C 2, D 4
(d) A 4, B 2, C 3, D 1

Answer – (d) A 4, B 2, C 3, D 1
1. Edmonton – Canada
2. Kimberley – South Africa
3. Cardiff – United Kingdom
4. Caims – Australia

7. Which of the following straits is not in Asia?

(a) Malacca Strait
(b) Bass Strait
(c) Formosa Strait
(d) Molucca Strait

Answer – (b) Bass Strait
The Bass Strait is a sea strait that separates Tasmania from the Australian mainland.

8. What is the other name for equatorial rain forests?

(a) Lianos
(b) Campos
(c) Gran Chaco
(d) Selvas

Answer – (d) Selvas
Selvas is a tropical rain forest found in the Amazon basin of South America.

9. Which of the following seas/gulfs are connected by the Suez Canal?

(a) The Mediterranean Sea and the Red Sea
(b) The Gulf of Oman and the Red Sea
(c) The Mediterranean Sea and the Gulf of Oman
(d) The Persian Gulf and the Arabian Sea

Answer – (a) The Mediterranean Sea and the Red Sea
The Suez Canal is an artificial sea-level waterway in Egypt, It connects the Mediterranean Sea and the Red Sea. On November 17, 1869, the Suez Canal was opened to navigation.

10. River Luni originates near Pushkar and drains into which one of the following?

(a) Rann of Kachchh
(b) Arabian Sea
(c) Gulf of Cambay
(d) Lake Sambhar

Answer – (a) Rann of Kachchh
The Luni is a river of western Rajasthan state. It originates in the Pushkar valley of the Aravalli Range near Ajmer and ends in Rann of Kutch in Gujarat.

11. The Great Barrier Reef is located in which country?

(a) Chile
(b) Australia
(c) USA
(d) Indonesia

Answer – (b) Australia
The Great Barrier Reef is the world’s largest coral reef system located in the Coral Sea, off the coast of Queensland, Australia.

12. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Headquarters of Railways Zone – City
A. South-Western – Hubli
B. North-Western – Jaipur
C. Western – Mumbai
D. Central – Jabalpur

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Answer – (d) D
Central Zone of Indian railways is situated at Mumbai CST. Jabalpur is headquartered in West Central Railway Zone.

13. Which one of the following is correct? The Palghat Gap serves inland communications from ___

(a) Madurai to Thiruvananthapuram
(b) Chennai to Kochi
(c) Pune to Mumbai
(d) Bengaluru to Mangalore

Answer – (a) Madurai to Thiruvananthapuram
Palghat Gap is a low mountain pass in the Western Ghats between Coimbatore in Tamil Nadu and Palakkad in Kerala. It allows inland communication from Madurai to Thiruvananthapuram.

14. Which one of the following states has built the famous Gandhi Sagar across the Chambal River?

(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh

Answer – (d) Madhya Pradesh
The Gandhi Sagar Dam is one of the four major dams built on India’s Chambal River. The dam is located in the Mandsaur district of Madhya Pradesh.

15. What is ‘Operation Kolleru’ that was recently in the news?

(a) A massive river linkage project
(b) A project to improve a wetland
(c) A project to supply drinking water to a megacity
(d) A rural drinking water supply scheme of a southern state

Answer – (b) A project to improve a wetland
With a view to restoring the past glory for Kolleru lake, the government had taken up ‘Operation Kolleru’ on the Krishna and West Godavari district borders. Kolleru Lake is one of the largest freshwater lakes in India located in the state of Andhra Pradesh

16. Which country among the following has the largest cultivated area of cotton in the world?

(a) Egypt
(b) India
(c) Pakistan
(d) USA

Answer – (d) USA
The USA has the largest cultivated area of cotton in the world.

17. Consider the following statements

1. Dakshin Gangotri is India’s second scientific manned station in Antarctica after Maitri.
2. The National Centre for Antarctic and Ocean Research is situated in Goa.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer – (b) Only 2
Dakshin Gangotri was the first scientific base station of India situated in Antarctica. The National Centre for Antarctic and Ocean Research (NCAOR) is situated in Vasco, Goa. It is an autonomous Institution of the Department of Ocean Development (DOD) which is responsible for administering the Indian Antarctic Program and maintains the Indian government’s Antarctic research station, Maitri.

18. In the Cauvery River water dispute, which one of the following groups of states is concerned?

(a) Kerala and Karnataka only
(b) Karnataka, Andhra Pradesh, and Maharashtra
(c) Kerala, Karnataka, Tamil Nadu, and Union Territory of Puducherry
(d) Kerala, Goa, Karnataka, and Tamil Nadu

Answer – (c) Kerala, Karnataka, Tamil Nadu, and Union Territory of Puducherry
Cauvery river dispute is among Kerala, Karnataka, Tamil Nadu, and Puducherry.

19. Which one of the following districts does not have a goldfield?

(a) Anantpur
(b) Kolar
(c) Raichur
(d) Vishakhapatnam

Answer – (d) Vishakhapatnam
Vishakhapatnam does not have a goldfield.

20. What is the approximate life expectancy for males in India on the basis of data for the year 2006?

(a) 56 years
(b) 58 years
(c) 64 years
(d) 68 years

Answer – (c) 64 years
According to the Data for the year 2006, the life expectancy for males in India is 64 years.

21. Which one of the following is the capital of Cambodia?

(a) Ho Chi Minh city
(b) Hanoi
(c) Semarang
(d) Phnom Penh

Answer – (d) Phnom Penh
The capital of Cambodia is Phnom Penh.

22. Match the following
List-l
(Ethnic Community)

A. Apatani
B. Bhutia
C. Gond
D. Maiti
List-ll
(State)

1. Arunachal Pradesh
2. Madhya Pradesh
3. Manipur
4. Sikkim

(a) A 1, B 2, C 4, D 3
(b) A 1, B 4, C 2, D 3
(c) A 3, B 2, C 4, D 1
(d) A 3, B 4, C 2, D 1

Answer – (b) A 1, B 4, C 2, D 3
1. The Apatani – are a tribal group of people living in the Ziro valley in the Lower Subansiri district of Arunachal Pradesh.
2. Bhutia people live, particularly in Sikkim. 
3. Gond people are a Dravidian people of central India spread over the states of Madhya Pradesh, eastern Maharashtra (Vidarbha), Chhattisgarh, Uttar Pradesh, Telangana, and Western Odisha.
4. The Meetei people are an ethnic group of Kangleipak (Manipur).

23. Which one of the following countries is not situated in the region between the Caspian Sea and the Black Sea?

(a) Armenia
(b) Azerbaijan
(c) Georgia
(d) Ukraine

Answer – (d) Ukraine
Ukraine is not located between the Caspian Sea and the Black Sea. It is located on the North of the Black Sea.

24. Match the following
List-l
(Wildlife)

A. Wild Ass
B. Lion Tailed Macaque
C. Hoolock Gibbon
List-ll
(State)

1. Kerala
2. Asom Macaque
3. Gujarat

(a) A 1, B 3, C 2
(b) A 2, B 1, C 3
(c) A 3, B 1, C 2
(d) A 3, B 2, C 1

Answer – (c) A 3, B 1, C 2
Indian Wild Ass Sanctuary is also known as the Wild Ass Wildlife Sanctuary is located in the Little Rann of Kutch in Gujarat.
The lion-tailed macaque is an Old World monkey endemic to the Western Ghats of South India. In the forests of Kerala, they were observed preying on nestling and eggs of pigeons.
Hoolock Gibbon is a primate found in Assam, Bangladesh, and Myanmar.

25. At which one of the following places, the East-West corridor connecting Silchar and Porbandar and North-South corridor connecting Sri Nagar and Kanyakumari intersect each other?

(a) Jhansi
(b) Agra
(c) Jabalpur
(d) Nagpur

Answer – (a) Jhansi
Both intersect each other at Jhansi (Uttar Pradesh).

26. Which one of the following is included in the world List of biosphere reserves by UNESCO?

(a) Kinnaur Region
(b) Spiti Valley
(c) Nallamalai Hills
(d) Sunderbans

Answer – (d) Sunderbans
The Sundarbans is the largest single block of tidal halophytic mangrove forest in the world. The Sundarban forest lies in the vast delta on the Bay of Bengal formed by the super confluence of the Ganges, Padma, Brahmaputra, and Meghna rivers across southern Bangladesh. It is a UNESCO World Heritage Site.

27. Which one of the following groups of animals are primates?

(a) Giraffes and zebras
(b) Kangaroos and koalas
(c) Lemurs and lorises
(d) Rabbits and hares

Answer – (c) Lemurs and lorises
Lemurs are a clade of strepsirrhine primates endemic to the island of Madagascar. Loris is the common name for the strepsirrhine primates of the subfamily Lorinae in the family Lorisidae.

28. Who among the following was the first European to encounter the cocoa plant, from which chocolate is made?

(a) Christopher Columbus
(b) John Cabot
(c) Hernando Cortez
(d) De Leon

Answer – (a) Christopher Columbus
Christopher Columbus encountered the cocoa bean on his fourth mission to the Americas on August 15, 1502, when he and his crew seized a large native canoe that proved to contain among other goods for trade cocoa beans.

29. What is mixed farming?

(a) Growing of several crops in a planned way
(b) Growing rabi as well as Kharif crops
(c) Growing several crops and also rearing animals
(d) Growing of fruits as well as vegetables

Answer – (c) Growing several crops and also rearing animals
Mixed farming is an agrarian system that mixes arable farming with the raising of livestock. When on a farm along-with crop production, some other agriculture-based practice like poultry, dairy farming or beekeeping, etc. is adopted then this is known as mixed farming.

30. Match the following
List-l
(Celestial Body)

A. Mercury
B. Pluto
C. Mars
D. Neptune
List-ll
(Roman God)

1. God of the Underworld and Death
2. God of Commerce, Eloquence, and Skill
3. God of the Sea
4. God of War

(a) A 3, B 1, C 4, D 2
(b) A 2, B 4, C 1, D 3
(c) A 3, B 4, C 1, D 2
(d) A 2, B 1, C 4, D 3

Answer – (d) A 2, B 1, C 4, D 3
A. Mercury – God of Commerce, Eloquence, and Skill
B. Pluto – God of Underworld and Death
C. Mars – God of war
D. Neptune – God of the Sea

Leave a Comment