[solved] General Knowledge questions (GK) with answers – CDS Exam Last 15 years Solved Questions

CDS Exam General Knowledge questions with answers (including explanations) of the Last 15 years | CDS OTA Exam – General Knowledge (GK) questions with solution | Latest CDS Exam General Knowledge (GK) questions with answers | Multiple Choice Questions (MCQs) of General Knowledge (GK)

general knowledge questions

Contents of This Post

CDS Exam Solved General Knowledge questions

Physics Questions with Explanation
Chemistry Questions with Explanation
Biology Questions with Explanation
History Questions with Explanation
Geography Questions with Explanation
Polity Questions with Explanation
Economics Questions with Explanation
General Knowledge Questions with Explanation
Miscellaneous Questions with Explanation

1. Which one among the following administers the International Development Association?

(a) UNDP
(b) UNIDO
(c) IFAD
(d) IBRD

Answer – (d) IBRD
The International Development Association (IDA) is an international financial institution which is administered by International Bank for Reconstruction and Development (IBRD).

2. As per the Census 2001, what is the approximate percentage of the Scheduled Tribe population of India?

(a) 4%
(b) 5%
(c) 7%
(d) 8%

Answer – (d) 8%
The 2001 census put the number of persons belonging to Scheduled Tribes in India at 84.3 million which is 8.2% of the total population.

3. What is the target year for eliminating the revenue deficit by the Government of India as per the Fiscal Responsibility and Budget Management Act as amended in the year 2004?

(a) 2007-08
(b) 2008-09
(c) 2009-10
(d) 2010-11

Answer – (b) 2008-09
The target year for eliminating the revenue deficit by the Government of India is 2008-2009.

4. WTO came into existence at the conclusion of which Round of GATT?

(a) Singapore
(b) Uruguay
(c) Tokyo
(d) Marrakesh

Answer – (d) Marrakesh
The Marrakesh Agreement, manifested by the Marrakesh Declaration, was an agreement signed in Marrakesh, Morocco, on 15 April 1994, marking the culmination of the 12-year-long Uruguay Round and establishing the World Trade Organization.

5. Where was the Sixth WTO Ministerial Conference (MC6) held?

(a) Singapore
(b) Bangkok
(c) Hong Kong
(d) Kuala Lumpur

Answer – (c) Hong Kong
The Sixth WTO Ministerial Conference was held in Hong Kong, China, 13-18 December 2005.

6. Which one of the following countries is not a member of the OPEC?

(a) Algeria
(b) Indonesia
(c) Malaysia
(d) Nigeria

Answer – (c) Malaysia
Malaysia is not a member of OPEC. In 2014 OPEC comprised twelve members: Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Iraq, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi the United Arab Emirates, and Venezuela. Indonesia (1962- suspended its membership from January 2009).

7. Who among the following Indian freedom fighters made an attempt to estimate the per capita income of India?

(a) Gopal Krishna Gokhale
(b) Feroze Shah Mehta
(c) Surendranath Banerjee
(d) Dadabhai Naoroji

Answer – (d) Dadabhai Naoroji
Dadabhai Naoroji calculated the per capita income of British India in 1870 as being ₹ 20.

8. What is the period covered by the recommendations of the 12th Finance Commission?

(a) Year 2004-2009
(b) Year 2005-2010
(c) Year 2006-2011
(d) Year 2007-2012

Answer – (b) Year 2005-2010
The Twelfth Finance Commission of India was appointed on 1 November 2002 to make recommendations on the distribution of net proceeds of sharable taxes between unions and states. The commission was headed by C Rangarajan. The commission submitted its report on 30 November 2004 and covered the period from 2005- 10.

9. Which one of the following is not a member of ASEAN?

(a) Cambodia
(b) Malaysia
(c) Singapore
(d) South Korea

Answer – (d) South Korea
The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) was formed on 8 August 1967. It is a political and economic organization of ten Southeast Asian countries. Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore, Thailand, Brunei, Cambodia, Laos, Myanmar (Burma), and Vietnam. South Korea is not a member of ASEAN.

10. Consider the following statements :

1. BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-sectoral Technical and Economic Cooperation) is visualized as a bridging link between ASEAN and SAARC.
2. It was formerly known as the Bangkok Agreement.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer – (a) Only 1
The Bay of Bengal Initiative for Multi-sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) is an international organization involving a group of countries in South Asia and Southeast Asia. These are: Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Bhutan, and Nepal. The Asia-Pacific Trade Agreement (APTA) is previously known as the Bangkok Agreement It is the oldest preferential trade agreement between countries in the Asia-Pacific region.

11. Who of the following is the Chairman of the 13th Finance Commission?

(a) Vijay Tendulkar
(b) M Damodaran
(c) Vijay L Kelkar
(d) YV Reddy

Answer – (c) Vijay L Kelkar
Dr. Vijay L. Kelkar is the chairman of the 13th Finance Commission. The Finance Commission of India came into existence in 1951. It was established under Article 280 of the Indian Constitution by the President of India.

12. What is an ECO-MARK?

(a) A scheme for labeling pollution-tree industrial
(b) A scheme for labeling environment-friendly consumer product
(c) A cost-effective production technique
(d) None of these

Answer – (b) A scheme for labeling environment-friendly consumer product
It is the mark that is attached to a product that is available in our daily lives as well as certified as contributing to environmental preservation in terms of less environmental burden. It is also aimed for the consumers to make an environmentally friendly product choice, and also to consider the relation of life and the environment.

13. Which one of the following countries is not a founder member of OPEC?

(a) Algeria
(b) Kuwait
(c) Iraq
(d) Iran

Answer – (a) Algeria
The Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) is an organization consisting of the world’s major oil-exporting nations. The OPEC was founded in 1960 to coordinate the petroleum policies of its members, and to provide member states with technical and economic aid. Iraq, Kuwait, Iran, Saudi Arabia, and Venezuela were the OPEC founding member nations in 1960. Algeria joined it later in 1969.

14. Consider the following statements

1. The USSR assisted in the building of the Bhilai Steel Plant.
2. The British assisted in the building of the Bokaro Steel Plant.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer – (a) Only 1
Bhilai Steel Plant – USSR, Bokaro Steel Plant – USSR Durgapur Steel Plant – U.K

15. In which of the following International Organizations is India a member?

1. Indian Ocean Rim Association for Regional Cooperation.
2. Organization for Economic Cooperation and Development.
Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer – (a) Only 1
IOR-ARC, a regional cooperation initiative of the Indian Ocean Rim countries, was established in Mauritius in March 1997 with the aim of promoting economic and technical cooperation. It is an international organization consisting of coastal states bordering the Indian Ocean. Presently it has 19 members- Australia, Bangladesh, India, Indonesia, Iran, Kenya, Malaysia, Madagascar, Mauritius, Mozambique, Oman, Seychelles, Singapore, South Africa, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, UAE, and Yemen. The Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) is an international economic organization of 34 countries, founded in 1961 to stimulate economic progress and world trade. India is not a member of it.

16. Which one of the following countries is not a member of ASEAN?

(a) Brunei Darussalam
(b) Cambodia
(c) Vietnam
(d) India

Answer – (d) India
The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) encompasses ten South East Asian countries: Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Lao PDR, Malaysia, Myanmar (Burma), Philippines, Singapore, Thailand, and Vietnam. East Asia Summit (EAS) includes ASEAN plus three countries as well as India, Australia, New Zealand, the United States, and Russia. India is not a full member of ASEAN.

17. Who among the following was the first Chairman of the Planning Commission?

(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Pt Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) JB KripaIani

Answer – (b) Pt Jawaharlal Nehru
Pt Jawaharlal Nehru was the first chairman of the Planning commission of India.

18. Match the following
List l
(Person)

A. Juan Somavia
B. Margaret Chan
C. Kemal Dervis
D. Mohamed ElBaradei
List ll
(Organisation)

1. IAEA
2. ILO
3. WHO
4. UNDP

(a) A 1, B 2, C 3, D 4
(b) A 2, B 3, C 4, D 1
(c) A 2, B 4, C 3, D 1
(d) A 1, B 3, C 2, D 4

Answer – (b) A 2, B 3, C 4, D 1
• Juan Somavia is the former Director-General of the International Labor Organization.
• Margaret Chan is the Director-General of the World Health Organization.
• Kemal Dervis is a Turkish economist and politician and former head of the United Nations Development Programme.
• Mohamed Mustafa El Baradei was the Director-General of the International Atomic Energy Agency (IAEA).

19. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Organization – Headquarters
A. International Labor Organization – Geneva
B. International Maritime Organization – London
C. International Monetary Fund – Washington D.C.
D. International Atomic Energy Agency – New York

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Answer – (d) D
The IAEA has its headquarters in Vienna, Austria. The IAEA was established as an autonomous organization on 29 July 1957 for the peaceful use of nuclear energy.

20. International Bank for Reconstruction and Development is also known as ___

(a) Credit Bank
(b) Exim Bank
(c) World Bank
(d) Asian Bank

Answer – (c) World Bank
The World Bank comprises two institutions: the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) and the International Development Association (IDA).

21. Consider the following statements about IAEA 

1. It was set up as the world’s Atoms for a Peace organization in 1957.
2. The IAEA Secretariat is headquartered at the Vienna International Centre in Vienna, Austria.
3. In terms of its Statute, the IAEA reports annually to the UN General Assembly.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) Only 3

Answer – (a) 1, 2 and 3
The International Atomic Energy Agency (IAEA) seeks to promote the peaceful use of energy. It was established as an autonomous organization on 29 July 1957. The IAEA has its headquarters in Vienna, Austria. The IAEA as an autonomous organization is not under the direct control of the UN, but the IAEA does report to both the UN General Assembly and Security Council.

22. In which of the following years was General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) absorbed into the World Trade Organization (WTO)?

(a) 1991
(b) 1995
(c) 2000
(d) 2005

Answer – (b) 1995
The WTO officially commenced on 1 January 1995 under the Marrakesh Agreement, signed by 123 nations on 15 April 1994, replacing the General Agreement on Tariffs and Trade (GAIT), which commenced in 1948.

23. Which one among the following States has the highest gender disparity?

(a) Odisha
(b) Uttar Pradesh
(c) Haryana
(d) Maharashtra

Answer – (c) Haryana
As per the data available, there seems to be gender disparity depending on the location, as the Northern states (particularly Punjab, Haryana, and Himachal Pradesh) seem to be more biased than the Southern states. The sharpest decline for the age group of zero to six years is observed in the Northern States, particularly in Punjab (793 per 1000 females) and Haryana (820 per 1000 females):(2011 Census)

24. In which one of the following places was Asia’s first Export Processing Zone (EPZ) set up?

(a) Santa Cruz
(b) Kandla
(c) Cochin
(d) Surat

Answer – (b) Kandla
The Port of Kandla Special Economic Zone (KASEZ) was the first special economic zone established in India as well as in Asia. Kandla is a seaport in the Kutch District of Gujarat.

25. Which one of the production of the following crops has been exceeding target since 2004-2005 in India, but its growers have been committing suicide in large numbers in many parts of the country every year?

(a) Pulse
(b) Cotton
(c) Oilseeds
(d) Wheat

Answer – (b) Cotton
In 2008, according to a report published by the International Food Policy Research Institute, there was no “clear general relationship between Bt cotton and farmer suicides but also stated that it could not reject the “potential role of Bt cotton varieties in the observed discrete increase in farmer suicides in certain states and years, especially during the peak of 2004 in Andhra Pradesh and Maharashtra.

26. Consider the following statements about Tata Steel

1. It is Asia’s first privately owned integrated iron and steel plant.
2. It is the first company outside Japan to get the Deming Application Prize in 2008, for excellence in total quality management.
3. Immediately after the enactment of Provident Fund Law in India, Tata Steel introduced a provident fund for its employees.
4. It is the first company in the world to get Social Accountability 8000 certification from Social Accountability International, USA.
Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer – (d) 1, 2, 3 and 4
All statements are correct.

27. During the year 2009-10, which of the following sectors experienced a negative growth rate in India?

(a) Agriculture, Forestry, and Fishing
(b) Construction
(c) Mining and Quarrying
(d) Manufacturing

Answer – (b) Construction
During the year 2009-10, the construction sector experienced a negative growth rate in India.

28. Match the following
List l
(Industrial policy)

A. The industrial policy 1948
B. The industrial policy 1956
C. The industrial policy 1980
D. The industrial policy 1991
List ll
(Salient feature)

1. Began the process of state-centric economy
2. Reaffirmed faith in the mixed economy
3. Initiated public-private partnership
4. Ushered in the mixed economy

(a) A 4, B 1, C 2, D 3
(b) A 4, B 2, C 1, D 3
(c) A 3, B 1, C 2, D 4
(d) A 3, B 2, C 1, D 4

Answer – (a) A 4, B 1, C 2, D 3
1. The industrial policy 1948- Ushered in the mixed economy
2 The industrial policy 1956- Began the process of state-centric economy
3. The industrial policy 1980- Reaffirmed faith in the mixed economy
4. The industrial policy 1991- Initiated public-private partnership

29. Consider the following statements regarding India’s advocacy for a permanent seat in the United Nations Security Council.

1. India is the largest democracy in the world.
2. India is among the top five largest growing economies in the world.
3. India has been the largest contributor to the United Nations Peacekeeping Forces.
4. India is one of the top ten contributors to the United Nations Budget.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 4
(b) Both 1 and 2
(c) Only 2
(d) 1, 3 and 4

Answer – (a) 1, 2 and 4
Pakistan has been the largest contributor to the United Nations peacekeeping force. India comes second.

30. Consider the following statements

1. The five permanent members of the Security Council are the only countries recognized as nuclear-weapon states under the Nuclear Non-Proliferation Treaty.
2. The term of non-permanent members of the council is five years.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer – (a) Only 1
These ten non-permanent members are elected by the General Assembly for a two-year term starting on 1 January, with five replaced each year.

Leave a Comment