Best Current Affairs 9 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 9 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 9 July 2022 – Best Questions and MCQs

  1. In which state, 36th National Games is going to be held from 27th September 2022 to 10th October 2022?
    a) Gujarat
    b) Haryana
    c) Delhi
    d) UP

    Answer – a) Gujarat
    Explanation:
    Bhupendra Patel, the CM of Gujarat declared the 36th National Games will be held in Gujarat State from 27th September 2022 to 10th October 2022.

    Extra points
    ✔Present Gujarat CM
    – Bhupendra Patel
    Gujarat Capital – Gandhinagar

    for more visit examindia.org

  2. In which of these states Kharchi festival is celebrated?
    a) Assam
    b) Tripura
    c) Nagaland
    d) manipur

    Answer: b) Tripura
    Explanation:
    ✔ Kharchi festival begins with thousands of devotees converging at Khayerpur on the outskirts of Tripura.
    ✔ Kharchi puja is predominantly a tribal festival.

    Extra Fact:
    ✔Capital and Most populous city- Agartala
    Present Chief Minister- Minik sha
    ✔Present Governor- Satya Dev Narayan Arya

    for more visit examindia.org

  3. Who was appointed as the deputy election commissioner?
    a) R K Gupta
    b) Rajiv Kumar
    c) T Shrikant
    d) Anup Chandra Pandey

    Answer: a) R K Gupta
    He comes in place of T Sreekanth.
    Extra fact:
    ✔Mr. Gupta a Central secretariat Service(CSS) officer, will serve as deputy election commissioner till28 February next year.
    ✔Chief Election Commissioner of India: Rajiv Kumar.
    ✔Electiona commissioner: Anup Chandra Pandey.

    for more visit examindia.org

  4. Which state became the first state to have 13 expressways in the nation?
    a) Madhya Pradesh
    b) Delhi
    c) Uttar Pradesh
    d) Maharastra

    Answer: Uttar Pradesh
    Six of the 13 expressways totaling 3200 km are in use while the other seven are under construction.

    Extra fact:
    CM of UP: Yogi Aditya Nath
    Deputy CM of UP: 1)Keshav Prasad Maurya 2) Brajesh Pathak

    for more visit examindia.org

  5. Who was the winner of the men’s single category in The 2022 Malaysia open?
    a) Ratchanok Intanon
    b) Takuro Hoki
    c) Viktor Axelsen
    d) Yugo Kobayashi

    Answer: c) Viktor Axelsen
    The Malaysia Open 2022 is officially known as the Petronas Malaysia Open 2022 for sponsorship reasons.
    It is a badminton tournament.

    Extra fact:
    ✔The Malaysia Open Championships have been held since 1937.
    Women’s single- Ratchanok Intanon (Thailand)
    Men’s doubles- 1) Takuro Hoki 2) Yugo Kobayashi
    ✔Women’s doubles- 1) Apriyani Rahayu 2) Siti Fadia Silva

    for more visit examindia.org

  6. National Fish Farmers Day.
    a) 1st July
    b) 7th July
    c) 10th July
    d)12th July

    answer: c) 10th July
    It started on 10 July 1957 in Angul, Odisha.

    Extra fact:
    ✔On this day, Dr. Hiralal Choudhary and his colleague Alikuli are remembered for contributing to the breeding of major carps.

    for more visit examindia.org

  7. Who inaugurated the Swanidhi Festival on 7th July 2022 in New Delhi?
    a) Giriraj Singh
    b) Bhupendra Yadav
    c) Hardeep Singh Puri
    d) Anurag Thakur

    Answer: c) Hardeep Singh Puri
    The Swanidhi Mahotsav was launched on the second anniversary of the Street Vendor’s Atma Nirbhar Nidhi scheme.

    Extra fact:
    ✔Hardeep Singh Puri is the Housing and Urban Affairs Minister.

    for more visit examindia.org

  8. which of the following states start Mission Kushal Karmi to help construction workers improve their abilities?
    a) Maharashtra
    b) Bihar
    c) Delhi
    d) UP

    Answer:c) Delhi
    The Delhi government developed this program with assistance from the Delhi Skill and Entrepreneurship University (DSEU) and Delhi Building and Other Construction Workers Welfare Board.

    Extra fact:
    ✔Manish Sisodia,
    deputy chief minister of Delhi.
    He started this program.
    Shri Arvind Kejriwal, Chief Minister of Delhi.

    for more visit examindia.org

  9. which state government will introduce India’s first right-to-health bill?
    a) Rajasthan
    b) Maharashtra
    c) Delhi
    d) Gujrat

    Answer: a) Rajasthan
    This is the first bill of its kind, which aims to provide quality and affordable healthcare through government and private healthcare providers.

    Extra fact:
    ✔Capital of Rajasthan: Jaipur
    ✔Chief Minister: Ashok Gehlot
    ✔Governor: Kalraj Mishra

    for more visit examindia.org

  10. Which railway zone has been opened longest skywalk from the Khar Road railway station to Bandra Terminus?
    a) Eastern Railway
    b) Central Railway
    c) Western Railway
    d)North East Railway

    Answer: c) Western Railway
    This skywalk has made traveling very convenient.

    Extra fact:

    ✔The skywalk span 314 meters long and is 4.4 meters wide.
    ✔This skywalk will connect all feet over bridges of Bandra Terminus.

    for more visit examindia.org

  11. At which place did the Union Home Minister, Amit Shah virtually unveil the ‘Statue of Peace’ of Swamy Ramanujacharya?
    a) Surat
    b) Jaipur
    c) Srinagar
    d) Mumbai

    Answer: c) Srinagar
    Statue of Peace‘ of ‘Swamy Ramanujacharya’ in Srinagar, located in a temple in the Sonwar region.

    Extra fact:
    Saint Ramanuja is considered to be a great thinker, philosopher, and social reformer.
    He was born in a south Indian Brahmin family in Sriperumbudur, Tamil Nadu.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment