Best Current Affairs 30 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 30 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 30 July 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Which state has become the first Indian state to launch the Semiconductor Policy 2022-27?
    a) Hyderabad
    b) Kerala
    c) Gujarat
    d) Goa

    Answer: c) Gujarat
    The Gujarat government has announced a dedicated ‘Gujarat Semiconductor Policy 2022-27 with a view to generating 2,00,000 new employment opportunities during a period of five years.

    Extra fact:
    ✔Capital of Gurjat: Gandhinagar;
    ✔CM of Gujrat: Bhupendrabhai Patel;
    ✔Governor of Gujrat: Acharya Devvrat.

    for more visit examindia.org

  2. In which country is the country’s first learning robot introduced by Indus International School?
    a) USA
    b) India
    c) Japan
    d) China

    Answer: b) India
    as part of a collaborative learning strategy at its schools, Indus International School has launched the innovative and first Teaching Robot in India, the Eagle Robot.

    ✔Three of the Indus Schools have 21 Eagle Robots deployed with seven in each of Hyderabad, Bangalore, and Pune.
    Eagle Robot is capable of instructing kids in grades 5 through 11 both alone and in a classroom setting with a human teacher.

    for more visit examindia.org

  3. Who won silver in Commonwealth Games 2022?
    a) Neeraj Chopra
    b) Vikash Thakur
    c) Sanket Sargar
    d) Mirabai Chanu

    Answer: c) Sanket Sargar
    India’s Sanket Sargar has script history, by becoming the first athlete from India to win a medal at Commonwealth Games 2022.
    ✔He won a silver medal in the men’s 55kg event with a total of 248kg (113kg in snatch, 135kg in clean and jerk) to finish behind Malaysia’s AniqMohamad, who took gold with a total of 249kg.

    Extra fact:
    ✔Opening ceremony: 28 July;
    ✔Closing ceremony: 8 August;
    ✔Motto: Games for everyone.

    for more visit examindia.org

  4. DSF instituted the “Dinesh Shahra Lifetime Award for Excellence” in which field?
    a) Producer
    b) Music
    c) News Agency
    d) Social work

    Answer: b) Music
    The Foundation has instituted a first-of-its-kind ‘Dinesh Shahra Lifetime Award’ for Excellence in Music.
    ✔Dinesh Shahra Foundation(DSF) has taken a major side in its efforts to promote soulful Indian music among the masses.

    for more visit examindia.org

  5. Which still remains the leading FMCG company in India?
    a) dominos
    b) Parle
    c) Nestle
    d) PepsiCo

    Answer: b) Parle
    According to Kantar India’s annual Brand Footprint study, locally produced to be the most popular brand among fast-moving consumer goods in India in 2021, topping the rankings for the eleventh year in a row,

    Extra fact:
    ✔After Parle,
    the other top brands on the list are Amul, Britania, Clinic Plus, and Tata Consumer Products.
    ✔Based in London, England, Kantar Group is a data analytics and brand consultancy firm.
    ✔It was established in 1992 and now employs around 30,000 people worldwide.

    for more visit examindia.org

  6. In which country the largest pink diamond ‘Lulo Rose’ has been found in 300 years?
    a) India
    b) South Africa
    c) Angola
    d) UAE

    Answer: c) Angola
    A rare pure pink diamond, believed to be the largest found in 300 years, has been unearthed in Angola,
    Angola is a country in Central Africa.
    ✔It is a 170-carat pink diamond & has been named ‘The Lulo Rose’.

    ✔The Lulo Rose is a type 2a diamond, meaning it has few or no impurities.
    ✔Capital of Angola: Luanda;
    ✔Presendent of Angola: Joao Lourenco;
    ✔Currency: Angolan Kwanza.

    for more visit examindia.org

  7. Who signed Neeraj Chopra for Limca Sports promotion?
    a) PepsiCo
    b) Coca-Cola
    c) Addidas
    d) Reebok

    Answer: b) Coca-Cola
    Coco-Cola has signed Olympic gold medalist, Neeraj Chopra for Limca Sportz promotion.

    ✔Recently, Neeraj Chopra has become the first-ever Indian to win a silver medal at the World Athletics Championships with his best throw of 88.13 m.

    ✔Coca-Cola India and its bottling partners are investing around $1 billion( around Rs. 7990 crores) to expand the production capacity by up to 40 Percent.

    for more visit examindia.org

  8. Who was the new High Commissioner of India to Bangladesh?
    a) Pranay Kumar
    b) Taranjit Singh Sandhu
    c) Vikram Doraiswami
    d) Pavan Kapoor

    Answer: a) Pranay Kumar
    Pranay Kumar Verma, an experienced diplomat and IFS official from the 1994 batch, has been chosen to serve as India’s next High Commissioner to Bangladesh.

    Extra fact:
    ✔He is currently the ambassador of India to Vietnam.
    ✔Capital of Bangladesh: Dhaka;
    ✔PM Of Bangladesh: Sheikh Hasina;
    ✔President of Bangladesh: Abdul Hamid Ansari.

    for more visit examindia.org

  9. India and which country’s bodies have signed an agreement to support the palm oil business?
    a) Russia
    b) China
    c) Malaysia
    d) Japan

    Answer: c) Malaysia
    The Malaysian Palm Oil Council and the ‘Indian Vegetable Oil Producers’ Association have signed a memorandum of understanding(MoU) to expand their cooperation in promoting the usage of palm oil.

    Extra fact:
    ✔Capital of Malaysia: Kuala Lumpur;
    ✔Currency of Malaysia: Malaysian Ringgit.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment