Best Current Affairs 29 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 29 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 29 July 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Formula 1 champion who announced retirement?
    a) Sebastian Vettel
    b) Lewis Hemilton
    c) Max Versteppen
    d) Nico Rosberg

    Answer: a) Sebastian Vettel
    Four-time
    Formula One champion, Sebastian who is currently a part of Aston Martin announced his retirement.

    Extra fact:
    ✔Currently third on the list of all-time Grand Prix winners with 53 victories, trailing only Lewis Hamilton and Michael Schumacher.
    ✔He is one of the most successful drivers in the F1 race.

    for more visit examindia.org

  2. Which state government has launched the ‘Kerala Savari’ online cab service?
    a) Haryana
    b) UP
    c) Kerala
    d) Jharkhand

    Answer: c) Kerala
    The Kerala government is set to come up with an alternative to the popular corporate online cab service by launching its own e-taxi service next month, considered the first such initiative by any state government in the country.
    ✔The service named ‘Kerala Savari’, the online taxi hiring service is being rolled out by the state.

    Extra fact:
    ✔Kerala Capital: Thiruvananthapuram;
    ✔Kerala CM: Pinarayi Vijayan;
    ✔Kerala Governor: Arif Mohammad Khan.

    for more visit examindia.org

  3. Which country has signed an $8 billion agreement with India for the Suez Canal Economic?
    a) Egypt
    b) Sudan
    c) Libya
    d) Israel

    Answer: a) Egypt
    According to a cabinet announcement, Egypt and an Indian company have signed a memorandum of understanding(MoU) to construct a green hydrogen factory in the Suez Canal Economic Zone.

    ✔The MoU states that Indian ReNew Power Private Limited will invest $8 billion to construct a facility that will create 20,000 tones of green hydrogen annually.

    Extra fact:
    ✔Capital of Egypt: Cairo;
    ✔President of Egypt: Abdel Fattah el-Sisi;
    ✔PM of Egypt: Moustafa Madbouly.

    for more visit examindia.org

  4. Which state government launched the ‘Mukhyamantri Breakfast Scheme’?
    a) Kerala
    b) Hyderabad
    c) Tamil Nadu
    d) UP

    Answer: c) Tamil Nadu
    The Tamil Nadu government has issued an order to implement the first phase of the Mukhyamantri Breakfast Scheme in 1,545 government primary schools.

    ✔More than 1.14 lakh children in classes I-V will be benefitted during 2022-23.

    Extra fact:
    ✔Capital of Tamil Nadu: Chennai;
    ✔CM of Tamil Nadu: MK Stalin;
    ✔Governor of Tamil Nadu: RN Ravi.

    for more visit examindia.org

  5. Who presented the Churchill Leadership Award to Zelensky of Ukraine?
    a) Boris Johnson
    b) Denys Semyhal
    c) Volodmyr Zelenskyy
    d) Vladimir Putin

    Answer: a) Boris Johnson
    British Prime Minister, Boris Johnson has presented Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy with the Sir Winston Churchill Leadership Award, drawing comparisons between the two leaders in times of crisis.

    Extra fact:
    ✔The Churchill leadership award was first presented in 2006.

    ✔Capital of Ukraine: Kyiv;
    ✔Prime Minister of Ukraine: Denys Semyhal;
    ✔Currency of Ukraine: Ukrainian Hryvnia.

    for more visit examindia.org

  6. With which country did the United Arab Emirates and France discuss maritime security?
    a) USA
    b) India
    c) Pakistan
    d) Srilanka

    Answer: b) India
    The focal points of India, France, and the United Arab Emirates met in a trilateral fashion.
    Maritime Security, Humanitarian Aid and Desaster Relief, Blue Economy, Regional Connectivity, Cooperation in Multilateral Fora, Energy and Food Security, Innovation and Startups, Supply Chain Resilience, and Cultural and People-to-People Cooperation were some of the potential areas of trilateral cooperation that the three sides discussed.

    Extra fact:
    ✔In 1972, India and UAE established diplomatic ties.
    ✔The Indian Embassy in the UAE was established in 1973, whereas the UAE opened its embassy in India in 1972.

    for more visit examindia.org

  7. Asia Cup 2022 shifted from Sri Lanka to which country?
    a) India
    b) Pakistan
    c) UAE
    d) Bangladesh

    Answer: c) UAE
    As informed by the Asian Cricket Council(ACC), the Asia Cup 2022 will now be held in United Arab Emirates (UAE).
    However, due to the economic crisis in the island nation, the tournament has been shifted to UAE But the hosting rights of the game will still remain with Sri Lanka

    Extra fact:
    ✔The Asia Cup,
    last held in 2018, will be played in T20 format this time and serve as preparation for the World Cup in October.
    ✔Capital of Sri Lanka: Colombo;
    ✔President of Sri Lank: Ranil Wickremesinghe;
    ✔Prime Minister: Dinesh Gunawardena.

    for more visit examindia.org

  8. Where did the 22nd Commonwealth Games begin?
    a) Beijing
    b) Birmingham
    c) Tokyo
    d) London

    Answer: b) Birmingham
    The 22nd edition of the Commonwealth Games kicked off with a glitzy opening ceremony at the Alexander Stadium in Birmingham, UK.

    Extra fact:
    ✔A total of 72 teams took part in the parade into Birmingham’s Alexander Stadium.
    ✔A total of 54 nations are participating in this sports extravaganza in 280 medal events.
    ✔The event will be held till the 8th of August.
    ✔A 215-member Indian contingent, which includes 111 male players and 104 female players, will compete in 15 sporting events in Birmingham.

    for more visit examindia.org

  9. On which day World Nature Conservation Day is observed globally?
    a) 29 July
    b) 28 July
    c) 27 July
    d) 30 July

    Answer: b) 28 July
    World Nature Conservation Day is observed on July 28 every year.
    World Nature Conservation Day acknowledges that a healthy environment is a foundation for a stable and healthy society.

    Extra fact:
    ✔This will be celebrated under the theme “Cut Down on Plastic.”
    ✔International Tiger Day 2022 is observed globally on 29 July.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment

error: Content is protected !!