Best Current Affairs 28 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 28 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 28 July 2022 – Best Questions and MCQs

  1. When was World Hepatitis Day 2022 observed globally?
    a) 25 July
    b) 28 July
    c) 30 July
    d) 15 July

    Answer: b) 28 July
    World Hepatitis Day is observed each year on 28 July to raise awareness of viral hepatitis, which causes inflammation of the liver that leads to severe disease and liver cancer.

    Extra fact:
    The theme for world hepatitis day 2022 is ‘Bringing hepatitis care closer to you.’
    WHO Founded: 7 April 1948;
    WHO Headquarters: Geneva, Switzerland;
    President of WHO: Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus;

    for more visit examindia.org

  2. On which day is the 84th Raising Day of CRPF celebrated?
    a) 28 July
    b) 22 July
    c) 27 July
    d) 12 July

    Answer: c) 27 July
    The Central Reserve Police Force(CRPF), observed its 84th Raising Day on 27 July 2022.
    The day celebrates the immense and unparalleled contribution of the force in upholding the unity, integrity, and sovereignty of the nation.

    Extra fact:
    CRPF Director General: IPS Kuldeep Singh.

  3. Which state launched the ‘Smart E-beat’ system for Gurugram Police?
    a) Punjab
    b) Haryana
    c) Delhi
    d) Maharashtra

    Answer: b) Haryana
    Haryana Chief Minister, Manohar Lal Khattar has launched an app-based ‘Smart E-Beat’ system for police attendance and real-time monitoring of patrolling by personnel in Gurugram.

    The Smart E-Beat system would cover the area of all the 33 police stations located in the urban area of Gurugram.

    Extra fact:

    Haryana Governor: Bandaru Dattatreya;
    Harayana Capital: Chandigarh;
    Harayana Chief Minister: Manohar Lal Khattar.

  4. RBI allowed bidders to own more than 40% for which bank?
    a) ICICI Bank
    b) Axis Bank
    c) IDBI Bank
    d) SBI

    Answer: c) IDBI Bank
    The Reserve Bank of India (RBI), as considered by the central government and life insurance companies (LIC), has decided to allow non-financial institutions and unregulated entities to own 40 percent and 51 and 74 percent ownership the request has reportedly been accepted.

    Extra fact:
    Governor of Reserve Bank of India: Shaktikakta Das;
    MD & CEO of IDBI Bank: Rakesh Sharma.

  5. Who became the richest woman in India for the second year in a row?
    a) Roshni Nadar
    b) Nilima Motaparti
    c) Kiran Majumdar Shaw
    d) Falguni Nayar

    Answer: a) Roshni Nadar
    HCL Technologies Chairperson, Roshni Nadar Malhotra has retained her position as the richest woman in India.

    The second year in a row as per the 3rd edition of ‘Kotak Private Banking Hurun – Leading Wealth Women List.

    Extra fact:
    Here is the list of the top 5 richest women in India:

    1. Roshni Nadar Malhotra – HCL
    2. Falguni Nayar – Nykaa
    3. Kiran Mazumdar Shaw – Biocon
    4. Nilima Motaparti – Divi’s Laboratories
    5. Radha Vembu – Zoho

  6. Which Northern Irish Nobel Peace Prize Laureate passed away recently?
    a) Edward Snowden
    b) Julian Assange
    c) David Trimble
    d) Simon Kof

    Answer: c) David Trimble
    Former Northern Irish first minister David Trimble, a pro-British leader who won the Nobel Peace Prize in 1998 for his role as a key architect in ending three decades of bloodshed in the region, has passed away at the of 77.

    Extra fact:
    Nobel Prizes
    are awarded in the fields of Physics, Chemistry, Medicine, Literature, and Peace.
    The Nobel Prizes, beginning in 1901.
    But the Nobel Prize in Economic Sciences, beginning in 1969.
    So far, 962 individuals and 25 organizations have been honored 603 times.

  7. America won the most gold, but what was India’s place in the 2022 World Athletics Championships?
    a) 5th
    b) 11th
    c) 33rd
    d) 55th

    Answer: c) 33rd
    The World Athletics Championships were held in America for the first time.
    India came up at number 33 overall and fourth in Asia, just behind China, Japan, and Kazakhstan.

    Extra fact:
    Top 3 India:
    Rank Country Total Medals
    1 – US – 33
    2 – Ethiopia – 10
    3 – Jamaica – 10
    33 – India – 1

  8. Who released a book featuring photographs of President Kovind and his predecessors?
    a) Narendra Modi
    b) Amit Shah
    c) Anurag Thakur
    d) Draupadi Murmu

    Answer: c) Anurag Thakur
    Union Information and Broadcasting Minister Anurag Thakur have released three books showcasing some of the rarest photographs of outgoing President Ram Nath Kovind and his predecessors.

    Extra fact:
    Their first copies were presented to President Ramnath Kovind in the presence of president-elect Droupadi Murmu, Vice President M Venaiah Naidu, and Prime Minister Narendra Modi.
    🔦 First Book: Moods, Moments and Memories
    🔦 Second Book: The First Citizen
    🔦 Third Book: Interpreting Geometries

Leave a Comment