Best Current Affairs 27 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 27 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 27 July 2022 – BestQuestions and MCQs

  1. Which country decides to leave the International Space Station after 2024?
    a) Russia
    b) France
    c) United State
    d) India

    Answer: a) Russia
    President Vladimir Putin was informed by the newly appointed head of Moscow’s space agency that Russia has made the decision to leave the International Space Station after 2024.

    International Space Station, which has been in orbit since 1998, has been jointly developed by Russia and the United States.

    Extra fact:
    ✔The State Space Corporation is commonly known simply as “Roscosmos”.
    Ramsar Convention is an intergovernmental environmental treaty established in 1971 by UNESCO and came into force in 1975.
    ✔Roscosmos Chief- Yury Borisov;
    Russia President- Vladimir Putin;
    Ukraine President- Volodymyr Zelenskyy.

    for more visit examindia.org

  2. Who unveils the anthem ‘Vanakkam Chennai’ for the 44th International Chess Olympiad?
    a) AR Rehman
    b) Arjit Singh
    c) Sonu Nigam
    d) Lata Mangeshkar

    Answer: a) A R Rehman
    Grammy and Oscar-winning music composer, AR Rahman has come up with the ‘Vanakkam Chennai’ (Welcome Anthem) for the upcoming International Chess Olympiad, 2022.

    for more visit examindia.org

  3. Who will host ICC Women’s ODI World Cup 2025?
    a) Australia
    b) India
    c) England
    d) New Zeland

    Answer: b) India
    International Cricket Council (ICC) has confirmed that India will host the ICC Women’s ODI World Cup 2025.
    ✔The hosts were selected via a competitive bidding process overseen by a Board sub-committee chaired by Martin Snedden along with Clare Connor, Sourav Ganguly, and Ricky Skerritt.

    Extra fact:
    ✔Bangladesh
    will host the 2024 Women’s T20 World Cup, while the 2026 edition will be held in England.
    ✔Sri Lanka has secured hosting rights for the Women’s T20 Champions Trophy, slated for 2027, provided it qualifies for the event.

    for more visit examindia.org

  4. Who defeats Matteo Berrettini in the final of the Swiss Open 2022?
    a) Rafel Nadal
    b) Casper Ruud
    c) Matteo Berrettini
    d) Deniil Medvedev

    Answer: b) Casper Ruud
    Norway’s Casper Ruud
    has won the Swiss Open Tennis Tournament 2022 held in Gstaad, Switzerland.
    He defeated Italy’s Matteo Berrettini in the final.
    ✔It was Ruud’s 9th Association of Tennis Professionals title.

    for more visit examindia.org

  5. How many new Ramsar sites have been nominated by the Government of India?
    a) 10
    b) 5
    c) 11
    d) 7

    Answer: b) 5
    Five new wetlands
    of International importance have been designated in India.
    A Ramsar Site is a wetland site designated to be of international importance under the Ramsar Convention.

    Extra fact:
    Ramsar Convention is an intergovernmental environmental treaty established in 1971 by UNESCO and came into force in 1975.
    The five newly designated wetlands are:
    ✔Karikili Bird Sanctuary, Tamil Nadu
    ✔Pallikaranai marsh Reserve Forest, Tamil Nadu
    ✔Pichavaram Mangrove, Tamil Nadu
    ✔Pala wetland, Mizoram
    ✔Sakhya Sagar, Madhya pradesh.

    for more visit examindia.org

  6. Who is ready to replace Paytm as the BCCI title sponsor?
    a) Pepsi
    b) Master Card
    c) Vivo
    d) Oppo

    Answer: b) Master Card
    Mastercard
    is all set to replace Paytm as the title sponsor for all international and domestic cricket matches organised by the Board of Contro for Cricket in India(BCCI).
    ✔Paytm held the rights till the end of 2023.
    Extra fact:
    ✔Mastercard Founded: 16 December 1966, United States;
    ✔Mastercard Headquarters: New York, United Sates;
    ✔Mastercard CEO: Michael Miebach;
    ✔Mastercard Executive Chairman: Ajay Banga.

    for more visit examindia.org

  7. Who has given the locally developed Quick Reaction Fighting Vehicle (QRFV) to the Indian Army?
    a) Maruti Suzuki
    b) Tata Advanced System
    c) Toyoto
    d) Hundai

    Answer: b) Tata Advanced System
    The Tata Advanced System successfully delivered the locally developed Quick Reaction Fighting Vehicle to the Inian Army.
    ✔These armoured vehicles will increase the nation’s protector’s ability to fight in all weather and terrain situations and will offer protection while moving.

    Extra fact:
    ✔The initial group of QRFV was inducted by former Chief of Army Staff General MM Naravane.
    ✔Chief of Army Staff: General Manoj Pande;
    ✔Defence Minister of India: Rajnath Singh.

    for more visit examindia.org

  8. Which bank will be among the global top 10 banks after the merger?
    a) Panjab Nation Bank
    b) Bank of Baroda
    c) HDFC
    d) SBI

    Answer: c) HDFC
    According to Times of India report, HDFC Bank will be among the wolrd’s top 10 most valuable banks after its merger with the parent, mortgage lender Housing Development Finanace Corporation(HDFC).
    ✔At the current valuation and will also be the first Indian bank to make it to the Top 10 club.
    HDFC Bank is a systemically important bank in India along with SBI and ICICI Bank.
    Extra fact:
    ✔HDFC Bank Ltd MD & CEO: Sashidhar Jagdishan;
    ✔HDFC Bank Ltd Establishment: 1994;
    ✔HDFC Bank Ltd Headquarters: Mumbai, Maharastra;
    ✔HDFC Bank Ltd Tafline: We Understand Your World.

    for more visit examindia.org

  9. Who gave Wipro a five-year contract for digital transformation?
    a) Samsung
    b) Microsoft
    c) Nokia
    d) Vivo

    Answer: c) Nokia
    Wipro Ltd.
    , a company with its headquarters in Bengaluru, announced the signing of a new, five-year contract for digital transformation with Nokia of Finland.

    Extra fact:
    ✔Wipro Founder: H. Hasham Premji;
    ✔Wipro CEO: Thierry Delaporte;
    ✔Wipro Chairman: Azim Premji;

    ✔Nokia Founder: Fredrik Idestam, Eduard Polon and Leo Mechelin;
    ✔Nokia Chairman: Sari Baldauf;
    ✔Nokia Headquarters: Espoo, Finland.

    for more visit examindia.org

  10. What is the ranking of New Delhi for the World Airport Traffic Dataset 2021?
    a) top 10
    b) top 20
    c) top 5
    d) top 30

    Answer: b) top 20
    The Airport Council International (ACI) World has released the annual World Airport Traffic Dataset to reveal the global air traffic rankings of the top 20 aviation industries for the full year 2021.

    Extra fact:
    ✔Airports Council International Headquarters: Montreal, Canada;
    ✔Airports Council International Founder: 1991.

    for more visit examindia.org

  11. When was the 7th death anniversary of Dr. A.P.J Abdul Kalam’s?
    a) 25 July
    b) 27 July
    c) 30 July
    d) 11 July

    Answer: b) 27 July
    27 July 2022 marked 7th death anniversary of former President and Bharat Ratna Dr A. P. J. Abdul Kalam.

    ✔He was also popularly known as the Missile Man of India.

    for more visit examindia.org

  12. Balwinder Safri passed away in July 2022, he is related to which field?
    a) Politics
    b) Singer
    c) Sports
    d) Writer

    Answer: b) Singer
    Veteran Punjabi singer Balwinder Safri passed away in July 2022.

    ✔Balwinder Safri was a UK-based Punjabi singer and was known for his popular tracks like ‘O chan mere makhna’, ‘Pao Bhangra’, Gal Sun Kuriye’, and more.
    ✔He was part of the UK bhangra scene since 1980 and formed the Safri Boyz Band in 1990.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment