Best Current Affairs 26th July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 26th July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 26th July 2022 – BestQuestions and MCQs

  1. Which Indian was appointed as World Bank’s Chief Economist?
    a) Gita Gopinathan
    b) Indermit Gill
    c) Raghuram Rajan
    d) Shaktikant Das

    Answer: b) Indermit Gill
    The international financial institution, World Bank has appointed Indermit Gill, as its chief economist and vice-president for development economics at the multilateral development bank.

    Extra fact:
    Gill
    will be only the second Indian to serve as chief economist at the World Bank.
    World Bank Found in July 1944;
    Headquarters- Washington D.C, United States;
    President- David Malpass.

    for more visit examindia.org

  2. Eminent Anant Yashwant Khare passed away from which field did he belongs?
    a) Writer
    b) Producer
    c) Singer
    d) Economist

    Answer: a) Writer
    Marathi writer
    Anant Yashwant Khare, better known as Nanda Khare, has passed away due to prolonged illness.

    He wrote 19 books on various topics like science, sociology, and geography with some of his most noted works being ‘Antajichi Bakhar’, Bakhar Antakalachi’ and ‘Udya’.

    He had also worked on the editorial board of ‘Aajcha Sudharak’ newspaper for close to eleven years.
    He was a member of the Marathi Science Council.

    for more visit examindia.org

  3. Bajram Begaj takes the oath as which country president?
    a) Indonesia
    b) Albania
    c) Algeria
    d) France

    Answer: b) Albania
    The ninth President of Albania, Bajram Begaj, took the oath of office here in Parliament.

    Extra fact:
    He is a retired military commander and politician.
    President of Albania- Bajram Begaj;
    Albania’s capital- is Tirana.

    for more visit examindia.org

  4. Who became the first Bangladeshi to climb K2?
    a) Wasifa Nazreen
    b) Musa Ibrahim
    c) George Mellory
    d) Shahin Suhana

    Answer: a) Wasifa Nazreen
    Mountaineer Wasifa Nazreen became the first person from Bangladesh to ascend Pakistan’s administered K2, the second-highest mountain peak.

    Extra fact:
    She scaled the K2 mountain peak, which is 8611 meters(28,251 ft) high.
    Bangladesh’s Capital- Dhaka;
    Bangladesh’s Currency- Taka;
    Bangladesh’s Prime Minister- Sheikh Hasina Wazed;
    Bangladesh’s President- Mohammad Abdul Hamid.

    for more visit examindia.org

  5. Which country has donated USD 2.5 million to UNRWA for Palestinian refugees?
    a) USA
    b) India
    c) Russia
    d) Pakistan

    Answer: b) India
    India gave the United Nations Relief and Works Agency(UNRWA) for Palestine Refugees in the Near East USD 2.5 million.

    The UNRWA, which was founded in 1949 as a humanitarian organization, is entirely supported by donations and grand from donor nations.
    Headquarters of UNRWA- East Jerusalem.
    Ministry of External Affairs Under-Secretary for West Asia and North Africa- Harish Kumar.
    Director of partnerships for the Department of External Relations- Karim Amer.

    for more visit examindia.org

  6. Former US Defense Secretary and which Indian honored for fostering Indo-US relations?
    a) Rajnath Singh
    b) Manoj Pandey
    c) M. M. Naravane
    d) Ramnath Kovind

    Answer: c) M. M. Naravane
    The US-Indian Strategic Partnership Forum (USISPF) has recognized former Indian Army Chief General Manoj Mukund Naravane for his contribution to fostering ties between India and the US.

    The USISPF gave prizes for public service and global leadership to those who had a significant impact on advancing connections between the US and India.
    President and CEO of USISPF- Mukesh Aghi.

    for more visit examindia.org

  7. Which state’s Burhanpur becomes the first district to be certified ‘Har Ghar Jal’?
    a) Madhya Pradesh
    b) Delhi
    c) Bihar
    d) Gujrat

    Answer: a) Madhya Pradesh
    Burhanpur
    district of Madhya Pradesh, popularly known as the ‘Darwaza of Dakhin’, became the first Certified ‘Har Ghar Jal’ district in the Country.
    In the only district in the country, people from each of 254 villages in Burhanpur have declared their villages as ‘Har Ghar Jal’ through a resolution passed by Gram Sabhas.

    Extra fact:
    CM of Madhya Pradesh- Shivraj Singh Chouhan;
    Governor of Madhya Pradesh- Mangubhai C. Patel
    Capital of MP- Bhopal.

    for more visit examindia.org

  8. Which bank launched its mobile app named ” Canara ai1?
    a) Axis Bank
    b) ICICI Bank
    c) Canara Bank
    d) State Bank of India

    Answer: c) Canara Bank
    Canara Bank has launched “Canara ai1”, its mobile banking app.

    The banking app would be a one-stop solution with more than 250 features to cater to the banking needs of its customer.
    Extra fact:
    Canara Bank Headquarters- Bengaluru;
    Canara Bank CEO- Ningam Venkat Prabhakar;
    Canara Bank Founder- Ammembal Subba Rao Pai, 1July 1906.

    for more visit examindia.org

  9. Whose big statue is going to be installed in Bhopal?
    a) Mahatma Gandhi
    b) Chandrashekhar Azad
    c) Bhagat Singh
    d) Narendra Modi

    Answer: b) Chandrashekhar Azad
    In Bhopal, a large statue honoring Amar Shahid Chandrashekhar Azad will be erected.

    The statue site will be created on the 116th anniversary of Chandrashekhar Azad as a source of inspiration for young people, with soil from Azad’s hometown of Bhabra being used at its base.
    Union Minister for Information, Broadcasting, Sports, and Youth Affairs- Anurag Thakur.

    for more visit examindia.org

  10. Who was joins as CEO of Paytm Payment Services?
    a) Nakul Jain
    b) Salil Parekh
    c) Pawan Munjal
    d) Savitri Jindal

    Answer: a) Nakul Jain
    Paytm’s parent One97 Communications has appointed Nakul Jain as the CEO of Paytm Payments Services Ltd.

    Extra fact:
    MD and CEO of Paytm- Vijay Shekhar Sharma;
    Paytm Founded- August 2010;
    Paytm Headquarters- Noida, Uttar Pradesh.

    for more visit examindia.org

  11. On which day do we celebrate Kargil Vijay Diwas?
    a) 26 July
    b) 18 July
    c) 11 July
    d) 25 July

    Answer: a) 26 July
    Kargil Vijay Diwas
    is the celebration of India’s historic win over Pakistan on July 26, 1999.
    The Indian Army successfully removed Pakistani forces who were illegally occupying a hilltop on the Indian side of the Line of Contro(LoC) at Kargil, Ladakh.
    Extra fact:
    The Kargil war was fought between May-July of 1999 in the Kargil district of Jammu and Kashmir along the Line of Control(LoC) in which India got the victory.

    for more visit examindia.org

  12. Which island was given to A&N Administration to enhance tourism?
    a) Netaji Subhash Chandra Bose Island
    b) Swaraj Island
    c) Barren Island
    d) Little Andaman

    Answer: a) Netaji Subhash Chandra Bose Island
    The historic Netaji Subhash Chandra Bose Island was transferred from Andaman and Nicobar Command to the Andaman & Nicobar Administration for further development of the island’s infrastructure and tourism.

    In December 2018, Netaji Subhash Chandra Bose Island was given a new name by Prime Minister Narendra Modi.
    It was formerly referred to as Ross Island.

    for more visit examindia.org

  13. Who wrote the book “In the Shadow of a Legend: Dilip Kumar”?
    a) R.K Narayan
    b) Faisal Farooqui
    c) Salman Rushdie
    d) Rashkin Bond

    Answer: b) Faisal Farooqui
    A new book on the legendary actor of Indian cinema, Yusuf khan, better known as Dilip Kumar, has been released by author Faisal Farooqui.

    Farooqui is the founder and CEO of Mouthshut.com, one of India’s leading review and rating platforms.

    for more visit examindia.org

  14. Who introduced the new A+ category for umpires?
    a) ICCI
    b) BCCI
    c) Sports Ministry
    d)

    Answer: b) BCCI
    The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has introduced a new A+ category for its umpires and Nitin Menon, along with ten other officials, has been grouped in the category.

    Umpires in A+ and A categories are paid 40,000 a day for a first-class game while Rs30,000 a day are paid in the B and C category.
    Extra fact:
    BCCI President- Sourav Ganguly;
    BCCI secretary- Jay Shah;
    BCCI Headquarters- Mumbai;
    BCCI was founded- in December 1928.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment

error: Content is protected !!