Best Current Affairs 25th July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 25th July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 25th July 2022 – BestQuestions and MCQs

  1. Who was granted Golden Visa by UAE?
    a) Amitabh Bachan
    b) Akshay Kumar
    c) Kamal Haasan
    d) Rajinikanth

    Answer: c) Kamal Hassan
    Kamal Haasan,
    a prominent figure in the Tamil cinema industry, has been given the prestigious Golden Visa by the United Arab Emirates.

    Extra fact:
    ✔Actors Nasser, Mammootty, Mohanlal, Tovino Thomas, Partiepan, Amala Paul, and Shah Rukh Khan received it before Kamal Hasan.
    ✔It is given to high performers in a variety of industries, as well as to professionals, investors, and those with potential skills.
    ✔The visa is perpetually extended.

    for more visit examindia.org

  2. Who will replace Ravinder Takkar as the CEO of Vodafone Idea?
    a) Ajay Bhalla
    b) Akshay Moondra
    c) Gerry Whent
    d) Ernest Harrison

    Answer: b) Akshay Moondra
    Vodafone Idea
    a telecom Company, said that Akshay Moondra, who currently serves as a chief financial officer, has been promoted to CEO from August 19.
    Extra fact:
    ✔Vodafone Founder: Gerry Whent and Ernest Harrison;
    ✔Vodafone CEO: Ravindra Takkar (Akshaya Moondra to take charge soon).

    for more visit examindia.org

  3. Foreign exchange reserves decreased by USD 7.5 billion to how many billion USD?
    a) USD 550 billion
    b) USD572.7 billion
    c) USD 450.5 billion
    d) USD 600 billion

    Answer: b) USD572.7 billion
    The Reserve Bank of India’s (RBI)
    most recent data shows that during the ending week of July 15, India’s foreign exchange reserves decreased by $7.5 billion to $572.7 billion.

    ✔The report showed that foreign currency assets, which decreased by $6.5 billion over the week, were the leading cause of the reduction in foreign exchange reserves.
    ✔Shaktikanta Das, governor of the RBI, stated that the current level of foreign exchange reserves is sufficient.

    for more visit examindia.org

  4. Who has won the title of the 2022 French Grand Prix?
    a) Lewis Hmilton
    b) Max Verstappen
    c) George Russell
    d) Charles Leclerc

    Answer: b) Max Verstappen
    Charles Leclerc of Ferrari crashed out of the race on lap 18 but was unharmed, and Max Verstappen of Red Bull took first place at Paul Ricard.

    Extra fact:
    ✔Mercedes Lewis Hamilton
    and George Russell came in second and third positions respectively.
    ✔With this, Verstappen collected his 69th podium finish.
    ✔Verstappen has won seven races in 2022.

    for more visit examindia.org

  5. Who won silver at the 2022 World Athletics Championships?
    a) Mirabai Chanu
    b) Neeraj Chopra
    c) Dutee Chand
    d) Ravi Kumar Dahia

    Answer: b) Neeraj Chopra
    Neeraj Chopra
    o 24 July 2022 won a Silver medal in the men’s Javelin throw event at World Athletics Championships in Eugene, US.

    Extra fact:
    ✔Chopra grabbed the 2nd position with his best throw of 88.13 meters.
    ✔Grenadian Anderson Peters won the Gold Medan with a throw of 90.54 meters.
    ✔With this win, Neeraj Chopra has become the first-ever Indian to win a silver medal at World Athletics Championships.

    for more visit examindia.org

  6. Who has been awarded Global Energy Prize?
    a) Narendra Modi
    b) Kaushik Rajashekara
    c) Akshay Moondra
    d) Ravindra Takkar

    Answer: b) Kaushik Rajashekara
    Kaushik Rajashekara, an Indian-origin professor at the University of Houston, has won the prestigious Global Energy Prize for the year 2022.

    Extra fact:
    ✔He has won the prize for outstanding contributions to transportation electrification and energy efficiency technologies while reducing power generation emissions.
    ✔Global Energy Association in Russia gives this award.
    ✔First time awarded in 2003.

    for more visit examindia.org

  7. Where held on International Conference on Chemistry and Applications of Soft Materials?
    a) Thiruvananthapuram
    b) Bhuwneshwar
    c) Hyderabad
    d) Delhi

    Answer: a) Thiruvananthapuram
    The CSIR-National Institute for Interdisciplinary Science and Technology (CSIR_NIIST), in Thiruvananthapuram, will host an International Conference on Chemistry and Applications of Soft Materials as part of the Azadi ka Amrit Mahotsav celebrations to mark the 75th year of Independence.

    Extra fact:
    ✔The event will be opened by renowned scientist T Pradeep from the Indian Institute of Technology, Madras.
    ✔Director of CSIR-NIIST and Conference Chair- Ajayaghosh.

    for more visit examindia.org

  8. Which country launches “Wentian,” the second of its three space station modules?
    a) USA
    b) Russia
    c) India
    d) China

    Answer: d) China
    China launched the second of the three modules needed to complete its new space station.

    Extra fact:
    ✔A representative from the China Manned Space Agency(CMSA) confirmed the launch’s success.
    ✔Capital of China- Beijing;
    ✔President of China- XI Jingping;
    ✔Currency of China- Renminbi;
    ✔Name of chine Space agency- China National Space Administration.

    for more visit examindia.org

  9. World Drowning Prevention Day is observed on which day?
    a) 25 July
    b) 27 July
    c) 20 July
    d) 11 July

    Answer: a) 25 July
    World Drowning Prevention Day
    is celebrated annually on 25 July.
    ✔The day was recognized in April 2021 by a General Assembly resolution.

    for more visit examindia.org

  10. which vaccine did IMVANEX approve in Europe?
    a) Covid-19
    b) Monkeypox
    c) H1N1
    d) Ebola

    Answer: b) Monkeypox
    The monkeypox vaccine, Imvanex has been approved by the European Medicines Agency(EMA) for protecting adults from the virus as cases soar globally.
    Extra fact:
    ✔The vaccine of Bavarian Nordic origin is currently used against Smallpox.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment