Best Current Affairs 24 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 24 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 24 July 2022 – BestQuestions and MCQs

  1. Who has launched Jharkhand Tourism Policy 2021?
    a) Hemant Soren
    b) Draupadi Murmu
    c) Ramesh Baish
    d) Narendra Modi

    Answer: a) Hemant Soren
    Jharkhand
    Chief Minister Hemant Soren on 23 July 2022 launched the tourism policy 2021 for the state.
    Under the policy, the government would provide a single window system a capital investment subsidy at 20-25% up to a limit of Rs.10 crore and reimbursement of 75% of net GST paid for a period of five years to the investors in state’s tourism sector.

    Extra fact:
    Capital of Jharkhand- Ranchi;
    Governor of Jharkhand- Shri Ramesh Baish.

    for more visit examindia.org

  2. Maritime Partnership Exercise conducted between India and which country?
    a) Maldives
    b) Sri Lanka
    c) Japan
    d) Russia

    Answer: c) Japan
    A Maritime Partnership Exercise was conducted between Japan Maritime Self-Defense Force and the Indian Navy on 23 July 2022 in the Andaman Sea.

    Extra fact:
    INS Sukanya
    and JS Samidare Undertook various exercises including seamanship activities as part of the operational interaction.
    Capital of Japan- Tokyo;
    Prime Minister- Fumio Kishida;
    Currency- Japanese yen.

    for more visit examindia.org

  3. Who has been declared a global health emergency by WHO?
    a) COVID-19
    b) H1N1
    c) Ebola
    d) Monkeypox

    Answer: d) Monkeypox
    World Health Organization(WHO) has declared monkeypox a global health emergency.
    Extra fact:
    More than 16000 cases have now been reported from 75 countries.
    WHO Found- 7 April 1948;
    WHO Headquarters- Geneva, Switzerland;
    WHO Chief- Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    for more visit examindia.org

  4. In Which Bank appoints RS Gandhi as an additional independent director?
    a) ICICI Bank
    b) Axis Bank
    c) Yes Bank
    d) SBI

    Answer: c) Yes Bank
    YES Bank
    has announced the appointment of Rama Subramaniam Gandhi as an additional Independent director of the bank for a period of five years.
    Extra fact:
    YES BankFounded- in 2004;
    CEO of YES Bank- Prashant Kumar.
    Headquarters- Mumbai.

    for more visit examindia.org

  5. Which state government has approved the state’s second wildlife sanctuary?
    a) Hariyana
    b) Assam
    c) UP
    d) Jharkhand

    Answer: b) Assam
    Assam’s Barak Valley will soon get a second wildlife sanctuary.
    Governor Jagdish Mukhi approved a proposal for the creation of Barak Bhuban Wildlife Sanctuary.

    Capital of Assam- Dishpur;
    CM of Assam- Himanta Biswa Sarma.

    for more visit examindia.org

  6. 24th July is celebrated as which day?
    a) International Brain Day
    b) World UFO Day
    c) National Thermal Engineer Day
    d) Doctor’s Day

    Answer: c) National Thermal Engineer Day
    National Thermal Engineer Day is commemorated every year on July 24.

    Extra fact:
    ✔Advanced Thermal Inc (ATS) first acknowledged July 24 as the National Thermal Engineer Day in the year 2014 with the intention to highlight the innovation of the thermal industries.
    National Broadcasting Day is observed on 23 July every year.
    ✔India celebrates National Flag Adoption Day on 22 July.

    for more visit examindia.org

  7. The Cochin Shipyard and which IIM signed an agreement?
    a) IIM Kozhikode
    b) IIM Ahmedabad
    c) IIM Banglore
    d) IIM Calcutta

    Answer: a) IIM Kozhikode
    The Cochin Shipyard Limited and the Indian Institute of Management-Kozhikode (IIMK) have signed an agreement to boost start-ups in the maritime sector.

    IIMK will provide incubation, mentorship, and training to startups.

    for more visit examindia.org

  8. When is the Jammu Film Festival going to start?
    a) 30th July
    b) 3rd September
    c) 5th September
    d) 10th September

    Answer: b) 3rd September
    The second edition of the Jammu Film Festival will be held here from September 3, 2022.

    54 projects from 15 countries including feature films, documentaries, and shorts will be screened during the event.
    ✔Lieutenant Governor of Jammu & Kashmir is Manoj Sinha.
    ✔it became a union territory on 31 October.

    for more visit examindia.org

  9. Who has launched NIRMAN Accelerator Program?
    a) IIT Kanpur
    b) IIT Delhi
    c) IIT Madras
    d) IIT Roorkee

    Answer: a) IIT Kanpur
    The Startup Incubation and Innovation Centre(SIIC) at IIT Kanpur has launched the NIRMAN Accelerator Program.

    15 startups will be selected and given the opportunity to accelerate their product journey from ‘lab to market’.
    ✔The best-performing startups among the cohort of 15 startups will receive a cash award of up to Rs.1 million.

    for more visit examindia.org

  10. Where will the first Khelo India Fencing Women’s league be played starting on 25 July 2022?
    a) Haryana
    b) Odisha
    c) New Delhi
    d) UP

    Answer: c) New Delhi
    The first Khelo India Fencing Women’s league will start on 25 July 2022 at the Talkatora Indoor Stadium, New Delhi.

    It will be held in over three phases.
    The prize money for each phase will be over 17 lakh rupees.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment