Best Current Affairs 23 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 23 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 23 July 2022 – BestQuestions and MCQs

  1. which day is celebrated on 23rd July?
    a) International Brain Day
    b) World UFO Day
    c)National Broadcasting Day
    d) International Chess Day

    Answer: c)National Broadcasting Day
    National Broadcasting Day is observed on July 23 in India.
    All India Radio began its journey as a private company called Indian Broadcasting Company Ltd.(IBC) on July 23, 1927.

    Extra fact:
    National Broadcasting Day Founded- 1936, Delhi;
    National Broadcasting Day Headquarters- Sansad Marg, New Delhi;
    National Broadcasting Day Owner- Prasar Bharati.

    for more visit examindia.org

  2. Who becomes the 15th Prime Minister of Sri Lanka?
    a) Rani Wickremesinghe
    b) Dinesh Gunawardena
    c) Gotabaya Rajapaksa
    d) Mahindra Rajapaksa

    Answer: b) Dinesh Gunawardena
    Senior politician, Dinesh Gunawardena has been appointed as the new and 15th Prime Minister of Sri Lanka, by President Ranil Wickremesinghe.

    Extra fact:
    Capital of Sri Lanka- Sri Jayawardhanepure Kotte;
    Currency of Sri Lanka- Srilankan Rupee.

    for more visit examindia.org

  3. In which company Vinayak Pai has been appointed as the Managing Director?
    a) NTPC
    b) FICCI
    c) TATA Projects
    d) ONGC

    Answer: c) Tata Projects
    Vinayak Pai has been named as the managing director of TATA Projects.

    One of India’s most esteemed and rapidly expanding industrial infrastructure firms is Tata Projects.

    for more visit examindia.org

  4. Which state became the 1st Indian state to connect all registered commercial vehicles?
    a) Delhi
    b) HP
    c) Hariyana
    d) Punjab

    Answer: b) HP
    Himachal Pradesh
    has become the first state in the country to connect all registered commercial vehicles equipped with Vehicle Location Tracking Device(VLTD) with Emergency Response Support System(ERSS).

    Extra fact:
    Chief Minister Jai Ram Thakur formally inaugurated the system at a program organized at Peterhof, in Shimla.
    Capital of HP- Shimla(Summer), Dharamshala(Winter);
    Governor of HP- Rajendra Vishwanath Arlekar.

    for more visit examindia.org

  5. Who was unveils India’s first Passenger Drone “Varuna”?
    a) Amit Shaha
    b) Narendra Modi
    c) Ashwini Vaishnav
    d) G Satheesh Reddy

    Answer: b) Narendra Modi
    Prime Minister Narendra Modi has unveiled Varuna, India’s first passenger drone.
    The Prime Minister was there to address the Naval Innovation and Indigenisation Organisation(NIIO) seminar ‘Swavlamban’ which took place at Dr. Ambedkar Centre in New Delhi.

    extra fact:
    Varuna, India’s first drone that can carry a human payload has a range of 25 km.
    The drone can carry a 130 kg payload.
    It has 25-33 minutes of flight time.

    for more visit examindia.org

  6. Who has approved Open, Cashfree Payments, PayNearby, and Fairxpay for cross-border payments?
    a) RBI
    b) Nirmala Sitharaman
    c) Narendra Modi
    d) Amit Shaha

    Answer: a) RBI
    The Reserve Bank of India gave the go-ahead to Open, Fairexpay, providers of payments and API banking solutions, for its cross-border payment offering.
    Extra fact:
    Cashfree business has integration with significant platforms including Shopify, Wix, Paypal, Amazon Pay, Paytm, and Google Pay.
    RBI Chairman- Shaktikanta Das;
    RBI Headquarters- Mumbai, Maharashtra;
    RBI was founded- on 1 April 1935, Kolkata.

    for more visit examindia.org

  7. The report titled “Digital Bank” was released by?
    a) RBI
    b) Narendra Modi
    c) NITI Aayog
    d) Nirmala Sitharaman

    Answer: c) NITI Aayog
    The “Digital Banks” paper from NITI Aayog presents a rationale for a licensing and regulatory framework for digital banks as well as a template and a path for implementing it.

    Extra fact:
    The report was released by Vice Chairman of NITI Aayog, Suman Bery, CEO of NITI Aayog, Parameswaran Iyer, and Senior Advisor Anna Roy.

    for more visit examindia.org

  8. Eminent Dr. Ajay Kumar Parida has passed away, who was related from which field?
    a) Politics
    b) Music
    c) Scientist
    d) Medical

    Answer: Scientist
    Noted scientist and director of the Institute of Life Sciences(ILS), Dr. Ajay Kumat Parida has passed away at the age of 58.
    He was awarded the Padma Shri Award in 2014.

    for more visit examindia.org

  9. The World Fragile X Awareness Day is celebrated on which day?
    a) 22nd July
    b) 24th July
    c) 20th July
    d) 25th July

    Answer: 22nd July
    The World Fragile X Awareness Day is marked on 22 July every year to celebrate families impacted by Fragile X and highlight the progress of research to find a cure.
    Extra fact:
    Fragile x syndrome causes mild to severe intellectual disability.
    It affects both males and females but females usually have milder symptoms.

    for more visit examindia.org

  10. Who was awarded with JC Daniel Award?
    a) S.S. Rajamauli
    b) S. Sankar
    c) KP Kumaran
    d) Gowtam Tinnauri

    Answer: c) KP Kumaran
    Malayalam filmmaker
    , KP Kumaran has been honored with Kerala’s highest film award, the JC Daniel Award.

    Extra fact:
    The award comprises a cash prize of Rs 5lakh, a citation, and a plaque.
    JC Daniel award is presented annually by the Kerala State Chalachitra Academy.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment

error: Content is protected !!