Best Current Affairs 22 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 22 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 22 July 2022 – Best

Questions and MCQs

  1. Who has been appointed as Managing Director of ONGC Videsh?
    a) Rajarshi Gupta
    b) Jayanti Prasad
    c) Brijesh Gupta
    d) Ravi Mittal

    Answer: a) Rajarshi Gupta
    The Public Enterprise Selection Board (PESB) recommended him for the position.
    Extra fact:
    ✔He has more than 33 years of wide-ranging experience in supervisory, managerial, and strategic planning capacities in domestic and international operations of ONGC and ONGC Videsh.
    ONGC is the parent company of ONGC Videsh.

    for more visit examindia.org

  2. Which of these downgrades India’s GDP growth forecast for 2022-23 to 7%?
    a) FICCI
    b) ONGC
    c) SAIL
    d) BHEL

    Answer: a) FICCI
    Industry body Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) has downgraded India’s economic output estimated for this financial year by 40 basis points to 7% for 2022-23.

    Extra fact:
    ✔FiCCI was Founded- in 1927;
    ✔FICCI Headquarters- New Delhi;
    ✔FICCI Secretary General- Dilip Chenoy;
    ✔FICCI Presidents- Sanjiv Mehta, Uday Shankar.

    for more visit examindia.org

  3. Which day is celebrated globally on 22nd July?
    a) World Doctor’s Day
    b) World UFO Day
    c) World Brain Day
    d) World Chess Day

    Answer: c) World Brain Day
    The World Federation of Neurology (WFN) celebrates World Brain Day every July 22, focusing on a different theme each year.

    Extra fact:
    ✔World Brain Day 2022 is dedicated to the theme -“Brain Health for all”.
    ✔World Federation of Neurology Headquarters- London, United Kingdom;
    ✔World Federation of Neurology President- Prof. Wolfgang Grisold.

    for more visit examindia.org

  4. Which country’s Prime Minister Mario Draghi has resigned?
    a) Australia
    b) Germany
    c) Italy
    d) France

    Answer: c) Italy
    Prime Minister of Italy, Mario Draghi has stepped down from his post after key coalition parties withdrew their support for his government on measures tackling the high-cost living.

    Extra fact:
    ✔Draghi
    submitted his resignation to President Sergio Mattarella.
    ✔Italy Capital- Rome
    ✔Italy Currency- Euro

    for more visit examindia.org

  5. Sheikh Mohammed Sabah Al Salem was appointed as the new Prime Minister of which country?
    a) UAE
    b) Saudi Arabia
    c) Kuwait
    d) Iran

    Answer: c) Kuwait
    Kuwait’s Emir Sheikh Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah has issued a decree to appoint Sheikh Mohammed Sabah Al Salem as a new Prime Minister. 

    Extra fact:
    ✔The appointment of a new PM comes three months after former Prime Minister Sheikh Sabah Al-Khaled Hamad Al-Sabah submitted his resignation, the fourth in the past two years and a half.
    ✔Kuwait Currency: Kuwaiti dinar;
    ✔Kuwait Currency: Kuwaiti dinar.

    for more visit examindia.org

  6. Which state Chief Minister Himanta Biswa Sarma has launched the ‘Swanirbhar Naari’ scheme?
    a) Assam
    b) Arunachal Pradesh
    c) Sikkim
    d) Nagaland

    Answer: a) Assam
    Assam Chief Minister Himanta Biswa Sarma has launched ‘Swanirbhar Naari’, a scheme to empower indigenous weavers in Assam’s Guwahati.

    Extra fact:
    ✔Assam Capital: Dispur;
    ✔Assam Chief Minister: Himanta Biswa Sarma;
    ✔Assam Governor: Prof Jagdish Mukhi.

    for more visit examindia.org

  7. Which state’s Skill Development Mission and Flipkart signed MoU?
    a) Jharkhand
    b) UP
    c) Delhi
    d) Bihar

    Answer d) Bihar
    E-commerce market, Flipkart said that it had signed an agreement with the Bihar State Skill Development Mission to start the Supply Chain Operations Academy (SCOA) projects in the state.

    Extra fact:
    ✔Capital of Bihar- Patna;
    ✔CM of Bihar- Nitish Kumar;
    ✔Governor of Bihar- Phagu Chauhan;
    ✔Flipkart Headquarters & Founded in Bangaluru, 2007;
    ✔Flipkart Founder- Binny Bansal & Sachin Bansal.

    for more visit examindia.org

  8. What is the ranking of India in Ookla’s Speedtest Global Index in June 2022?
    a) 118th
    b) 115th
    c) 119th
    d) 113th

    Answer: a) 118th
    according to Ookla’s Speedtest, Global Index India has at the number 115th spot in May this year, but it dropped down to 118th in June.

    Extra fact:
    ✔Norway
    continues to be at the No.1 spot for overall global median mobile speeds.
    ✔while Chile has reclaimed its No.1 position from Singapore, which landed at the No.2 spot for overall global fixed broadband speeds.

    for more visit examindia.org

  9. Who announced the ‘Viva Engage’ app in Teams to help build community?
    a) Google
    b) Microsoft
    c) IT Ministry
    d) Indian government

    Answer: b) Microsoft
    Tech giant Microsoft has announced that it is introducing Viva Engage, a new app in Teams that helps build community and connection.

    Extra fact:
    ✔Microsoft Founders: Bill Gates, Paul Allen;
    ✔Microsoft CEO: Satya Nadella;
    ✔Microsoft Founded: 4 April 1975, Albuquerque, New Mexico, United States;
    ✔Microsoft Headquarters: Redmond, Washington, United States.

    for more visit examindia.org

  10. How many years of Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana completed?
    a) 5 years
    b) 7 years
    c) 3 years
    d) 10 years

    Answer: a) 5 years
    The program is a social security program for the elderly that aims to provide them with a guaranteed minimum pension based on a guaranteed return on the purchase price or subscription fee.

    Extra fact:
    ✔21 July 2017
    marked the official launch of the program.
    ✔The program, which was in place through 2020, has now been extended for an additional three years, through March 31, 2023.

    for more visit examindia.org

  11. Which film was awarded the Best Hindi Film at the 68th National Film Awards 2022?
    a) Toolsidas Junior
    b) Tanhaji
    c) Soorarai Pottru
    d) Chhapaak

    Answer: a) Toolsidas Junior
    The winners of the 68th National Film Awards were announced in New Delhi.
    ✔This year’s awards ceremony honored films from 2020 as well due to COVID-19-related delays.

    Extra fact:
    ✔Best Feature Film- Soorarai Pottru;
    ✔Best Director- Sachidanandan Kumar;
    ✔Minister of Information and Broadcasting- Anurag Thakur.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment