Best Current Affairs 21 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 21 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 21 July 2022 – Best

Questions and MCQs

  1. Who has been elected the 15th president of India?
    a) Yeshwant Sinha
    b) Droupadi Murmu
    c) Ram Nath Kovind
    d) Jagdeep Dhankhar

    Answer: b) Droupadi Murmu
    Former Jharkhand Governor and Nationa Democratic Alliance candidate Droupadi Murmu was elected the 15th President of India.
    Extra fact:
    Daughter of a tribal family coming from a very ordinary house in Odisha.
    The tenure of incumbent president Ram Nath Kovind will end on 24 July.
    She becomes India’s first woman tribal president.
    And also becomes the second woman to hold the post after Pratibha Patil.

    for more visit examindia.org

  2. Which bank approved a $1 billion loan for PM ABHIM?
    a) RBI
    b) World Bank
    c) ADB bank
    d) IMF

    Answer: b) World Bank
    Union Health Minister Mansukh Mandaviya informed the Rajya Sabha that the World Bank had granted a loan of USD $1 Billion to fund India’s flagship PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission(PM-ABHIM).

    Extra fact:
    World Bank President- David Malpass;
    World Bank was founded – in July 1944;
    World Bank Headquarters- Washington D.C.

    for more visit examindia.org

  3. Who was appointed as a Whole-time Member of the Insolvency and Bankruptcy Board of India?
    a) Ravi Mittal
    b) Shaktikant Das
    c) Jayanti Prasad
    d) Raghuram Rajan

    Answer: c) Jayanti Prasad
    The Central Government has appointed, Jayanti Prasad as a Whole-time Member of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) for five years.

    Extra fact:
    Jayanti
    Prasad is a 1986 batch Indian Audit & Accounts Service Officer.
    IBBI was Founded- on 1 October 2016;
    IBBI Headquarters- New Delhi;
    IBBI Chairperson- Ravi Mittal;
    IBBI Parent department- Ministry of Corporate Affairs.

    for more visit examindia.org

  4. Which port becomes the first 100% Landlord Major port of India?
    a) Jawaharlal Nehru Port
    b) Port Blair
    c) Kadla Port
    d) Mumbai Port Trust

    Answer: a) Jawaharlal Nehru Port
    Jawaharlal Nehru Port has become the first 100 percent Landlord Major Port of India having all berths being operated on the PPP model.
    Extra fact:
    Jawaharlal Nehru Port is one of the leading container ports in the country.
    It’s ranked 26th among the top 100 global ports.

    for more visit examindia.org

  5. India and which country signed an MoU to reintroduce cheetah?
    a) Namibia
    b) Bangladesh
    c) Nepal
    d) Thailand

    Answer: a) Namibia
    A Memorandum of Understanding (MoU) between India and Namibia aims to bring back cheetahs to the country after nearly seven decades.

    Extra fact:
    The first eight cheetahs are expected to arrive in Madhya Pradesh’s Kuno National Park by August 15.
    India is anticipated to receive 12 cheetahs from South Africa.
    Bhupendra Yadav- The minister of environment, forest, and climate change.

    for more visit examindia.org

  6. What’s the ranking of India in the Henley Passport Index 2022?
    a) 87th
    b) 103rd
    c) 33th
    d) 47th

    Answer: a) 87th
    The Henley Passport Index has recently released the list of the World’s Most Powerful Passports for the year 2022.

    Extra fact:
    The Asian nations Japan, Singapore, and South Korea bagged the top three positions on the list.
    ✔Henley Passport Index has ranked all the world’s 199 passports according to the number of destinations their holders can access without a prior visa.

    for more visit examindia.org

  7. Who surpassed Bill Gates in the list of Forbes Real-Time Billionaires?
    a) Mukesh Ambani
    b) Elon Musk
    c) Gautam Adani
    d) Jeff Bezos

    Answer: c) Gautam Adani
    As per the Forbes Real-Time Billionaires List, India’s richest person, Gautam Adani has now also become the fourth richest person in the world, leaving behind Microsoft founder Bill Gates.
    Extra fact:
    Tesla CEO Elon Musk- $234.4 billion;
    Bernard Arnault- $154.9 billion;
    Amazon chief Jeff Bezos- $143.9 billion.

    for more visit examindia.org

  8. Who was appointed as MD of RattanIndia Power?
    a) Brijesh Gupta
    b) Janyanti Prasad
    c) Ravi Mittal
    d) Dev Bhattacharya

    Answer: a) Brijesh Gupta
    RattanIndia Power
    announced hiring Brijesh Gupta as its new managing director.
    Brijesh Gupta held leadership positions in Adani Enterprises, Essar Group, Welspun, and Atha Group.
    RattanIndia Power is a private power generation company, with an installed capacity of 2700 MW thermal Power plants at Amravati and Nashik.

    for more visit examindia.org

  9. Who was elected as the 9th President of Sri Lanka?
    a) Gotabaya Rajapaksa
    b) Ranil Wickremesinghe
    c) Mahindra Rajapaksa
    d) Maithripala Sirisena

    Answer: b) Ranil Wickremesinghe
    Veteran Sri Lankan politician and six-time Prime Minister, Ranil Wickremesinghe have been elected as the 9th President of the Island nation by the Parliament.
    Extra fact:
    ✔Wickremesinghe
    will replace Gotabaya Rajapaksa who fled the country and resigned after public anger over the country’s worst economic crisis exploded on the streets 10 days ago.
    Sri Lanka Capitals- Colombo, Sri Jayawardenepura Kotte;
    Sri Lanka Currency- Sri Lankan rupee.

    for more visit examindia.org

  10. Which state tops in Smart City Fund utilization?
    a) Kerala
    b) Tamil Nadu
    c) Madhya Pradesh
    d) Maharashtra

    Answer: b) Tamil Nadu
    Tamil Nadu
    tops the list of states so far as utilization of funds under the government’s flagship Smart City Mission is concerned.

    Extra fact:
    ✔While Tamil Nadu has spent over Rs 3932 crore out of the Rs 4333 crore released by the Centre.
    ✔Uttar Pradesh is in the second position with the utilization of Rs 2699 crore.

    for more visit examindia.org

  11. ISRO used PSLV to launch how many spacecraft from 34 different nations since 1999?
    a) 555
    b) 450
    c) 273
    d) 345

    Answer: d) 345
    Dr. Jitendra Singh,
    the Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology announced that ISRO has signed six agreements with four nations for the launch of foreign satellites between 2021 to 2023.

    Extra fact:
    ✔Union Minister of State for Science and Technology- Dr. Jitendra Singh;
    ✔ISRO Chairmen- S. Somanath;
    ✔ISRO Headquarters- Bengaluru;
    ✔ISRO Founded – 15 august 1969.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment