Best Current Affairs 20th July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 20th July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 20th July 2022 – Best

Questions and MCQs

  1. Who took the oath of office as the new Governor of West Bengal?
    a) Jagdeep Dhankhar
    b) La Ganesan
    c) Prakash Shrivastava
    d) Anandi Ben Patel

    Answer: b) La Ganesan
    Following the resignation of Jagdeep Dhankhar, La Ganesan took the oath of office as the new governor of West Bengal.
    Extra fact:
    ✔Chief Justice of the Calcutta High Court- Prakash Shrivastava;
    ✔Chief Minister of WB- Mamata Banerjee.

    for more visit examindia.org

  2. Which social media platform announced new payments feature lets users buy products via direct messages?
    a) Whatsapp
    b) Telegram
    c) Twitter
    d) Instagram

    Answer: d) Instagram
    Meta CEO Mark Zuckerberg announced that the company is launching a new “payment in chat” feature on Instagram.
    ✔With this new feature, users can purchase products from small businesses and track orders via direct messages on Instagram.

    Extra fact:
    ✔Instagram launched- 6 October 2010;
    ✔Instagram Owner- Meta;
    ✔Instagram Founder- Kevin Systrom.

    for more visit examindia.org

  3. Who was appointed as a member of UPSC?
    a) Lt Gen Raj Shukla
    b) Aditya Negi
    c) Praveen Chandra
    d) Manoj Soni

    Answer: a) Lt Gen Raj Shukla
    Retired Army officer Raj Shukla has been appointed as a member of the Union Public Service Commission (UPSC).
    Extra fact:
    ✔The UPSC recommends candidates to the government for appointment to the Indian Administrative Service (IAS), Indian Foreign Service (IFS), Indian Police Service (IPS), and the Central Services- Group A and Group B.
    ✔UPSC Chairperson- Manoj Soni;
    ✔UPSC was Founded- 1 October 1926.

    for more visit examindia.org

  4. Former SC judge Vineet Saran appointed which organization as a new ethics officer?
    a) BCCI
    b) UPSC
    c) UGC
    d) SSC

    Answer: a) BCCI
    Former Supreme Court judge, Vineet Saran has taken over as the Board of Control for Cricket in India (BCCI) ethics officer and ombudsman.

    Extra fact:
    ✔He had succeeded Justice D. K. Jain, whose term ended in June last year.
    ✔BCCI President- Sourav Ganguly;
    ✔BCCI Secretary- Jay Shah;
    ✔BCCI Headquarters- Mumbai;
    ✔BCCI was Founded- December 1928.

    for more visit examindia.org

  5. A border dispute agreement was struck between Arunachal Pradesh and which state?
    a) Nagaland
    b) Assam
    c) Mizoram
    d) Meghalaya

    Answer: b) Assam
    According to the chief ministers of both states, Assam and Arunachal Pradesh have taken a step toward settling their signing of the Namsai Declaration.

    Extra fact:
    ✔The 804-km long shared border between the two states.
    ✔Chief Minister of Assam- Dr. Himanta Biswa Sarma;
    ✔Chief Minister of Arunachal Pradesh- Pema Khandu.

    for more visit examindia.org

  6. The famous Achuthan Kudallur passed away, he was related to which field?
    a) Politics
    b) Actor
    c) Artist
    d) Sports

    Answer: c) Artist
    Noted artist Achuthan kudallur has passed away recently at the age.

    Extra fact:
    ✔Achuthan Kudallur
    is a recipient of the national and Tamil Nadu State Lalit Kala Akademi Awards.
    ✔He was born in 1945 in Kerala but lived alone in Chennai.

    for more visit examindia.org

  7. Which of these banks has launched WhatsApp-based banking services?
    a) Punjab National Bank
    b) Union Bank
    c) State Bank of India
    d) ICICI Bank

    Answer: c) State Bank of India
    State Bank of India will soon provide its customers with Whatsapp-based banking.
    Extra fact:
    ✔Dinesh Khara,
    the chairman of SBI, announced this while announcing a few retail initiatives.

    for more visit examindia.org

  8. Which bank has been recognized as the best SME bank in the world by Euromoney for the second time?
    a) World Bank
    b) DBS Bank
    c) IMF
    d) RBI

    Answer: b) DBS Bank
    Development Bank of Singapore Limited (DBS Bank)
    has been recognized as the ‘World’s Best SME Bank’ by Euromoney for the second time (The first time in 2018).

    for more visit examindia.org

  9. Which state Chief Minister released the book “BEYOND THE MISTY VEIL”?
    a) Uttar Pradesh
    b) Haryana
    c) Punjab
    d) Uttarakhand

    Answer d) Uttarakhand
    Uttarakhand’s Chief Minister Pushkar Singh Dhami released the book “Beyond the Misty Veil” Temple Tales of Uttarakhand.

    Extra fact:
    ✔This book was written by Ms. Aradhana Johri (Senior IAS).
    ✔Capital of Uttrakhand- Dehradun(Winter), Gaisain(Summer);
    ✔Governor– Gurmit Singh.

    for more visit examindia.org

  10. Who unveils ‘SPRINT Challanges’ to boost usage of Indigenous
    Technology?
    a) Ashwini Vaishnaw
    b) Amit Khare
    c) Narendra Modi
    d) Dr. Jitendra Singh

    Answer: c) Narendra Modi
    Prime Minister Narendra Modi
    unveiled ‘SPRINT Challenges‘aimed at giving a boost to the usage of indigenous technology in the Indian Navy, during the Naval innovation and Indigenisation Organization seminar(NIIO) ‘Swablamban’ in New Delhi.

    Extra fact:
    ✔Chief of the Navy Staff- Admiral R Hari Kumar;
    ✔Chief of the Air Staff- Air Chief Marshal VR Chaudhary;
    ✔Chief of Army Staff- General Manoj Pandey.

    for more visit examindia.org

  11. Where will the 2028 Summer Olympic Games be held?
    a) Paris
    b) Tokyo
    c) Los Angeles
    d) Beijing

    Answer: c) Los Angeles
    The 2028 Summer Olympic and Paralympic games will be hosted in Los Angeles, United States.

    Extra fact:
    ✔Los Angeles has previously hosted the Olympics in 1984 and 1932.
    ✔This will be the first time that Los Angeles will be hosting the Paralympic Games.
    ✔It must be noted that the 2024 Summer Olympic Games will be held in Paris, France.

    for more visit examindia.org

  12. Which day is celebrated annually on July 20 globally?
    a) International Chess Day
    b) World UFO day
    c) International Moon Day
    d) World Population Day

    Answer: Option a and b both
    The data marks the date of the establishment of the International Chess Federation(FIDE) in Paris in 1924.
    ✔International Moon Day 2022 is chosen as the day to educate and promote awareness in the status and prospects for humanity.

    Extra fact:
    ✔International Chess Federation President- Arkady Dvorkovich;
    ✔International Chess Federation Founded- 20 July 1924, Paris, France;
    ✔International Chess Federation Headquarters- Lausanne, Switzerland.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment