Best Current Affairs 19 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 19 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 19 July 2022 – Best

Questions and MCQs

  1. What is the position of India in Expat Insider Ranking 2022?
    a) 50th position
    b) 36th position
    c) 10th position
    d) 35th position

    Answer: b) 36th position
    it was released by the InterNations recently, while India has been ranked on 36th position out of the 52 countries on the list, with a high affordability score.

    Extra fact:
    ✔Mexico
    has topped the Expat Insider Rankings for 2022.
    Kuwait is the worst country for ex-pats in the ranking.

    for more visit examindia.org

  2. Which England all-rounder player has made a shocking announcement to retire from ODI cricket?
    a) Ben Stokes
    b) Jos Butler
    c) Moeen Ali
    d) Tom Curran

    Answer: a) Ben Stokes
    ✔England all-rounder Ben Stokes has announced to retire from ODI cricket.
    ✔Stokes’ ODI career will forever be remembered for his Player-of-the-Match performance in the 2019 Workd Cup final against New Zealand at Lord’s.

    for more visit examindia.org

  3. Which country has crossed the 200-Crore milestone in its cumulative COVID 19 vaccination campaign?
    a) Chaina
    b) Russia
    c) India
    d) USA

    Answer: c) India
    India has crossed the 200-Crore milestone in its cumulative COVID 19 vaccination campaign, which is a historic accomplishment.
    Preliminary reports indicate that 2,00,00,15,631 dosages have been given nationwide.

    Extra fact:
    ✔Union Minister of State for Health and Family Welfare- Dr. Bharati Pravin Pawar;
    ✔Union Health Minister- Dr. Mansukh Mandaviya.

    for more visit examindia.org

  4. Which Australian tennis player was introduced into the Hall of Fame?
    a) Jonh Newcombe
    b) Lleyton Hewitt
    c) Ken Rosewall
    d) Norman Brooks

    Answer: b) Lleyton Hewitt
    Two-time Grand Slam Champion
    and former world number one, Lleyton Hewitt was inducted into the International Tennis Hall of Fame.

    Extra fact:
    ✔the Australian Open 2022 was played from 17 to 30 January.
    ✔The men’s singles title was won by Rafael Nadal.
    ✔The women’s singles title was won by Ashleigh Barty.

    for more visit examindia.org

  5. Which State govt commemorated Happiness Utsav in honor of the curriculum’s 4th anniversary
    a) Maharashtra
    b) Kerala
    c) Delhi
    d) Hyderabad

    Answer: c) Delhi
    According to Deputy Chief Minister Manish Sisodia, the Delhi government celebrated Happiness Utsav to honor the fourth anniversary of its Happiness Curriculum for schools.
    ✔At a special session held for pupils at Kautilya Sarvodaya Bal Vidyalaya in Chirag Enclave, life coach Gaur Gopal Das discussed the intricacies of happiness.

    Extra fact:
    ✔CM of Delhi- Arvind Kejriwal;
    ✔Deputy CM- Manish Sisodia.

    for more visit examindia.org

  6. In which country’s cricketer Lendl Simmons & Denesh Ramdin Announces Retirement?
    a) South Africa
    b) Australia
    c) West Indies
    d) New Zealand

    Answer: c) West Indies
    Former West Indies skipper Denesh Ramdin and batter Lendl Simmons announced their retirement from international cricket.

    Extra fact:
    Denesh Ramdin
    played a part in West Indies t20 World Cup triumphs in 2012 and 2016.
    Lendl Simmon’s decision came to the fore after his Caribbean Premier League franchise Trinbago Knight Riders posted a congratulatory message for the player.

    for more visit examindia.org

  7. Who was the first Indian writes history by winning the gold medal in skeet?
    a) Mairaj Ahmed
    b) Manu Bhaker
    c) Ashi Chouksey
    d) Gagan Narang

    Answer: a) Mairaj Ahmed
    Veteran Indian shooter Mairaj Ahmed Khan made history by becoming the first person to ever win a men’s skeet gold medal at an ISSF World Cup.
    The 46-years-old from Uttar Pradesh shot 37 in the 40-shot final to finish ahead of Minsu Kim from Korea(36), who took second place.

    for more visit examindia.org

  8. Which state government introduces the first digital Lok Adalat in India?
    a) Gujrat
    b) Maharashtra
    c) Rajasthan
    d) Delhi

    Answer: c) Rajasthan
    ✔During the 18th All India Legal Services Authorities convention, which was held here, National Legal Services Authority Chairman Uday Umesh Lalit unveiled the first digital Lok Adalat
    driven by artificial intelligence.
    Rajasthan State Legal Services Authority’s digital Lok Adalat was created by Jupitice Justice Technologies, the organization’s technological partner.

    Extra fact:
    Chief Justice of India- N V Ramana
    Union Minister of Law and Justice- Kiren Rijiju
    National Legal Service Authority Chairman- Uday Umesh Lalit
    Chief Minister of Rajasthan- Ashok Gehlot.
    Governor of Rajasthan- Kalraf Mishra.

    for more visit examindia.org

  9. The World Athletics Council has selected which city to host the 2025 World Athletics Championships?
    a) London
    b) Tokyo
    c) Beijing
    d) Paris

    Answer: b) Tokyo
    ✔At The World Athletics Council meeting in Oregon, USA, the council also announced that the 2024 World Athletics Cross Country Championships would be held in Medulin and Pula in Croatia.
    ✔And the 2026 World Athletics Cross Country Championships will be held in Tallahassee, Florida.

    for more visit examindia.org

  10. Famous Bhupinder Singh passed away He was related to which field?
    a) Politics
    b) Ghazal Singer
    c) Actor
    d) Writer

    Answer: b) Ghazal Singer
    Legendary ghazal singer, Bhupinder Singh passed away due to suspected colon cancer and COVID-19-related complications.

  11. After how many years did INS Sindhudhvaj decommission of service?
    a) 55 years
    b) 35 Years
    c) 55 years
    d) 40 years

    Answer: b) 35 Years
    INS Sindhudhvaj has decommissioned after 35 years of glorious service to the nation.
    Extra fact:
    INS Sindhudhvaj has decommissioned after 35 years of glorious service to the nation.
    The Chief Guest of the ceremony was Vice Admiral Biswajit Dasgupta, Flag Officer Commanding-in-Chief.

  12. Announced by which telecom company successful testing of India’s first 5G private network?
    a) Bharti Airtel
    b) Reliece Jio
    c) BSNL
    d) Vi

    Answer: a) Bharti Airtel
    The nation’s first 5G private network was successfully tested by Bharti Airtel at Bosch Automotive Electronics’ plat in Bengaluru.

    extra fact:
    Director and CEO of Airtel Business- Ajay Chitkara
    Head of technical functions at Bosch Automotice Electronics India- Sua

Leave a Comment