Best Current Affairs 18 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 18 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 18 July 2022 – Best

Questions and MCQs

  1. In which institute installed at first-ever ‘Made in India’ surgical robotic system?
    a) Rajiv Gandhi Institute
    b) Cristian Medical Collage
    c) AIIMS Delhi
    d) Sanjay Gandhi Medical Institute

    Answer: a) Rajiv Gandhi Institute
    Rajiv Gandhi Cancer Institute and Research Center, New Delhi (RGCI) have installed the first-ever made-in-India Surgical Robotic System “SSI-Mantra”.

    Extra fact:
    ✔The ingenious SSI mantra, a brainchild of world-renowned robotic cardiac surgeon Dr. Sudhir P Srivastava.

    for more visit examindia.org

  2. Nelson Mandela International Day is observed on which day?
    a) 18 July
    b) 15th July
    c) 20th July
    d) 28th

    Answer: a) 18 July
    Every year on July 18 the world marks Nelson Mandela International Day. 
    ✔The day is a remembrance of the first democratically elected President of South Africa.
    ✔Also, he had a long struggle for justice against apartheid.

    for more visit examindia.org

  3. Who triumphs at the Paracin Open?
    a) Alisher Suleymeov
    b) R Praggnanandhaa
    c) AL Muthaiah
    d) D Gukesh

    Answer: b) R Praggnanandhaa
    The Paracin Open ‘A’ chess competition 2022 in Serbia was won by young Indian Grandmaster R Praggnanandhaa.
    ✔The 16-year-old won the tournament with 0.5 points in the competition.

    Extra fact:
    ✔Indian Grandmaster Aravindh Chithambaram has emerged the winner of the 41st Villa De Benasque International Chess Open in Spain.

    for more visit examindia.org

  4. In which state governor Jagdeep Dhankhar is NDA’s vice presidential pick?
    a) Uttar Pradesh
    b) Madhya Pradesh
    c) West Bengal
    d) Jharkhand

    Answer: c) West Bengal
    The BJP has announced West Bengal governor, Jagdeep Dhankhar as the NDA’s vice presidential candidate.

    extra fact:
    ✔With party chief J P Nadda lauding him as a “Kisan Putra” who had established himself as a people’s governor.
    ✔Capital of WB- Kolkata
    ✔CM of WB- Mamta Banerjee.

    for more visit examindia.org

  5. Which of these former Punjab speakers passes away?
    a) Rajinder Singh Bajwa
    b) Nirmal Singh Kahlon
    c) Charanjit Singh Atwal
    d) Kultar Singh Sandhwan

    Answer: b) Nirmal Singh Kahlon
    Former Punjab speaker and Shiromani Akali Dal leader, Nirmal Singh Kahlon passed away at the age of 79.

    Extra fact:
    ✔He was the Rural Development and Panchayat minister from 1997 to 2002.
    ✔Also the Speaker of the Legislative Assembly from 2007 to 2012.

  6. What is the name of the Consumer Affairs Department’s new mascot?
    a) Jaago Grahak Jaago
    b) Jagriti
    c) Savdhaan
    d) Aankhen Khoolo

    Answer: b) Jagriti
    Jagriti
    is a mascot created by the Department of Consumer Affairs with the goal of empowering customers and raising awareness of their rights.
    ✔The Jagriti mascot and slogan Jaago Grahak Jaago must be displayed in all of its media campaigns.

    for more visit examindia.org

  7. How many members of the Indian contingent were announced by Indian Olympic Association?
    a) 350-member
    b) 380-member
    c) 420-member
    d) 322-member

    Answer: d) 322-member
    Indian Olympic Association(IOS)
    has announced a 322-member Indian contingent including 215 athletes and 107 support staff to represent the country at the Commonwealth Games 2022 in Birmingham, United Kingdom.

    Extra fact:
    ✔IOS president- Anil Khanna
    IOS Secretary General- Rajeev Mehta
    ✔Founder in 1927
    ✔Headquarters- New Delhi

    for more visit examindia.org

  8. Which city names 1st cultural and tourism capital of SCO?
    a) Ujjain
    b) Varanasi
    c) Allahabad
    d) Delhi

    Answer: b) Varanasi
    The holy city of Varanasi showcasing India’s culture and Traditions over the ages will be declared the first “Cultural and Tourism Capital of the Shanghai Cooperation Organisation.

    Extra fact
    ✔The Beijing-headquartered Shanghai Cooperation Organisation is an eight-member economic and security alliance.

  9. Army Chief Manoj Pandey has proceeded for a tour of which country?
    a) Pakistan
    b) Afganistan
    c) Bangladesh
    d) Sri Lanka

    Answer: c) Bangladesh
    Chief of Army Staff General Manoj Pande has proceeded on a 3-day visit to Bangladesh from 18-20 July 2022.
    This is the first foreign visit of General Manoj Pande since his assumption as Army chief.
    Extra fact:
    ✔Chief of Air the Staff- Air Chief Marshal VR Chaudhari;
    ✔Chief of the Naval Staff- Admiral R Hari Kumar.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment