Best Current Affairs 16 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 16 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 16 July 2022 – Best Questions and MCQs

  1. RIL tie up with which to support Indian Athlete?
    a) Athletics Federation of India
    b) Indian Olympics Federation
    c) BCCI
    d) Sports Ministry

    Answer: a) The Athletics Federation of India
    Reliance Industries Limited (RIL)
    and the Athletics Federation of India (AFI) have entered into a long-term partnership to enable the holistic growth of athletics in India.

    Extra fact:
    ✔Reliance Industries Limited Founded- 8 May 1973;
    ✔Headquarters- Mumbai, Maharashtra;
    ✔Reliance Industries Limited Founder- Dhirubhai Ambani;
    ✔Reliance Industries Limited Owner- Mukesh Ambani(50.49%).

    For more visit- examindia.org

  2. Vedanta started the company in association with which organization?
    a) IIT Madras
    b) IIT Delhi
    c) IIT Bhubaneswar
    d) IIT Roorkee

    Answer: a) IIT Madras
    or security incident detection, metals, and oil and gas company Vedanta has partnered with Detect Technologies, a startup founded at IIT Madras.
    It also deployed T-Pulse HSSE Monitoring System in all its business units.

    Extra fact:
    ✔Vedanta Group CEO- Shri Sunil Duggal.

    For more visit- examindia.org

  3. Maharashtra government has given which prestigious award to Dia Mirza and Afroz Shah?
    a) Mother Teresa Memorial Award
    b) Maharashtra Bhusan Award
    c) Shiv Chhatrapati Award
    d) Lata Mangeshkar Award

    Answer: a) Mother Teresa Memorial Award
    The United Nations Environment Program (UNEP) National Goodwill Ambassador Ms. Dia Mirza, and Environmental Activist Mr. Afroz Shah were felicitated with the prestigious Mother Teresa Memorial Awards for Social Justice 2021.

    Extra fact:
    ✔The governor of Maharashtra Hon. Bhagat Singh Koshyari at Raj Bhavan, Mumbai.
    ✔CM of Maharashtra- Eknath Shinde.

    For more visit- examindia.org

  4. On which day celebrates World Youth Skill Day 2022?
    a) 10 July
    b) 15 July
    c) 12 July
    d) 18 July

    Answer: b) 15 July
    World Youth Skill Day 2022 is observed annually on July 15.
    It focuses on the strategic importance of equipping young people with skills for employment, decent work, and entrepreneurship.

    Extra fact:
    ✔In 2014,
    the United Nations General Assembly declared 15 July as World Youth Skills Day.

    For more visit- examindia.org

  5. Which state does CM introduce e-FIR service and a police app?
    a) Delhi
    b) Maharashtra
    c) UP
    d) Uttarakhand

    Answer: d) Uttarakhand
    The e-FIR service and the Uttarakhand police app were introduced by chief minister Pushkar Singh Dhami.

    Extra fact:
    ✔Capital of Uttarakhand- Dehradun(winter), Gairsain (summer)
    ✔Governor of Uttarakhand- Gurmit Singh.

    For more visit- examindia.org

  6. In which state was India’s first monkeypox case reported?
    a) Maharashtra
    b) Delhi
    c) Kerala
    d) Tamilnadu

    Answer: c) Kerala
    The first case of Monkeypox was confirmed in India after a person who had returned to Kerala from UAE developed symptoms of the disease.

    Extra fact:
    ✔According to the WHO, monkeypox is a virus transmitted to humans from animals.
    ✔National Virology Institute in Pune.
    ✔CM of Kerala- Pinarayi Vijayan
    ✔Capital of Kerala- Tiruanantpuram.

    For more visit- examindia.org

  7. Who was posthumously awarded Japan’s highest honor?
    a) Shinzo Abe
    b) PM Modi
    c) Masako Sen
    d)Noriko Senge

    Answer: a) Shinzo Abe
    The Japanese government announced its decision to honor former Prime Minister Shinzo Abe with the country’s highest decoration “the Collar of the Supreme Order of the Chrysanthemum” Posthumous.

    Extra fact:
    ✔Capital of Japan- Tokyo
    ✔Prime Minister of Japan- Fumio Kishida

    For more visit- examindia.org

  8. Which former cricketer British Parliament felicitated?
    a) Kapil dev
    b) Sachin Tendulkar
    c) M S Dhoni
    d) Sourav Ganguly

    Answer: d) Sourav Ganguly
    Former India captain and Current BCCI president, Sourav Ganguly was felicitated by British Parliament.

    Extra fact:
    ✔Ganguly
    is currently a part of the Supreme Court of India appointed Justice Mudgal Committee probe panel for the IPL Spot fixing and betting scandal investigations.

    For more visit- examindia.org

Leave a Comment