Best Current Affairs 15 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 15 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 15 July 2022 – Best Questions and MCQs

  1. 7th anniversary of which mission is being observed on 15th July?
    a) Skill India Mission
    b) Make in India Mission
    c) Azadi ka Amrit Mahotsav
    d) Startup India

    Answer: a) Skill India Mission
    National Skill Development Mission also known as Skill India Mission was launched on this day in 2015.
    Skill India is an initiative of the central government.
    ✔Under Pradhan Matri Kaushal Vikas Yojna more than one crore 36 lakh young persons have trained so far.

  2. Where was the two-day meeting of the BIMSTEC Expert Group on Cyber Security Cooperation held?
    a) Mumbai
    b) Banglore
    c) New Delhi
    d) Hyderabad

    Answer: c) New Delhi
    The BIMSTEC Expert Group will create an Action plan to address Cyber Security concerns in the BISTEC Region.

    Extra fact:
    ✔The summit on cyber security cooperation was organized by India.
    ✔The national coordinator for cyber security- Lt. Gen.Rajesh Pant.

  3. Which fast bowler of Bangladesh was sentenced to a ten-month suspension?
    a) Taijul Islam
    b) Mohammad Rafique
    c) Shohidul Islam
    d) Mohammad Rizwan

    Answer: c) Shohidul Islam
    Shohidul Islam
    has been suspended for 10 months after admitting to violating Article 2.1 of the ICC Anti-Doping Code.
    Extra fact:
    Capital of Bangladesh- Dhaka
    ✔Prime Minister- Mohammad Abdul Hamid
    ✔President- Sheikh Hasina

  4. Who released the 7th edition of the National Institutional Ranking Framework (NIRF)?
    a) Amit Shah
    b) Narendra Modi
    c) Dharmendra Pradhan
    d) Jai Shankar Prasad

    Answer: c) Dharmendra Pradhan
    NIRF
    rankings were released by Union Education Minister Dharmendra Pradhan.
    Extra fact:
    ✔NIRF India Ranks 2022 Overall category- IIT Madras.
    ✔NIRF India Ranks 2022 Top Pharmacy Colleges- Jamia Hamdard.
    ✔NIRF India Ranks 2022 Top Medical Colleges- All India Institute of Medical Sciences, Delhi.
    ✔NIRF India Ranks 2022 Top Management Colleges- IIM Ahmedabad.

  5. Does Cabinet approve Taranga Hill-Ambaji-Abu Road’s new rail line By when is it expected to be completed?
    a) 2026-2027
    b) 2025-2026
    c) 2029-2030
    d)2034-235

    Answer: a) 2026-2027
    The Taranga Hill-Ambaji-Abu Road new rail line is to be constructed by the Ministry of Railways.

    Extra fact:
    ✔At an estimated cost of Rs 2798.16 crore.
    ✔Minister of Railway- Ashwini Vaishnav.

  6. Which of these has launched an AadhaarFaceRd mobile app?
    a) UIDAI
    b) IRCTC
    c) PM Modi
    d) Home Ministry

    Answer: a) UIDAI
    The Unique Identification Authority of India(UIDAI) has launched a face authentication feature through a new mobile app called “AadhaarFaceRd”.

    Extra fact:
    ✔UIDAI CEO- Saurabh Garg;
    ✔UIDAI was Founded- 28 January 2009;
    ✔UIDAI Headquarters- New Delhi.

  7. Who among the following has to introduce India’s first indigenously made Lithium Ion-cell?
    a) DRDO
    b) ISRO
    c) OLA
    d) Uber

    Answer: c) OLA
    Ola Electric has unveiled the country’s first indigenously developed lithium-ion cell.

    Extra fact:
    ✔Ola Electric Founder- Bhavish Aggarwal;
    ✔Ola Electric Founded- 2017

  8. Which country’s Mustafizur Rahman become the High Commissioner to India?
    a) Pakistan
    b) Bangladesh
    c) UAE
    d) Iran

    Answer: b) Bangladesh
    The Bangladesh government has appointed Mustafizur Rahman as the next Higher Commissioner of Bangladesh to India.

    Extra fact:
    ✔He succeeded Muhammad Imran as the new High Commissioner.

  9. Which Company created the fastest graphics DRAM chip in the world?
    a) Sony
    b) Samsung
    c) Intel
    d) Microsoft

    Answer: b) Samsung
    Samsung announced the creation of a new graphics dynamic random-access memory (DRAM) chip with increased speed and power efficiency.

    Extra fact:
    ✔Samsung Founder- Lee Byung-chul
    ✔Samsung Chairman- Lee Kun-hee.

  10. First e-waste eco-park in India to be built in which state?
    a) Mumbai
    b) Delhi
    c) Hyderabad
    d) UP

    Answer: b) Delhi
    For discussion of the development of the e-waste eco-park, Delhi Environment Minister Gopal Rai convened a joint review meeting with representatives from the Environment Department and the Delhi Pollution Control Committee.

    Extra fact:
    ✔Approximately 21 acres would be used to create India’s first e-waste eco-park in Holambi Kalan, a neighborhood of Delhi.
    ✔CM of Delhi- Arvind Kejriwal
    ✔Environment Minister of Delhi- Gopal Rai
    ✔Education Minister of Delhi- Manish Sisodia.

  11. Which Space tech company has opened India’s first Rocket engine factory in Chennai?
    a) Spacex
    b) SatSure
    c) Agnikul Cosmos
    d) Dhruva space

    Answer: c) Agnikul Cosmos
    Space tech startup, Agniku Cosmos has inaugurated India’s first-ever factor to manufacturing 3D-printed rocket engines in Chennai.

    Extra fact:
    ✔In December 2020, Agnikul signed an agreement with the Indian Space Research Organisation.
    ✔Agnikul was founded in 2017;
    ✔Founded by Srinath Ravichandran, Moin SPN, and SR Chakravarthy.

Leave a Comment