Best Current Affairs 13 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 13 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 13 July 2022 – Best Questions and MCQs

  1. which of these former New Zealand cricketers died at 85 years old?
    a) Barry Sinclair
    b) Richard Hadlee
    c) Ross Tylor
    d) Jhon Wright

    Answer: a) Barry Sinclair
    The former skipper was the third Kiwi batter after Bert Sutcliffe and John R Reid to score 1000 runs in Test cricket.

    Extra fact: Wellington
    Capital of New Zealand:
    Monarch: Elizabeth II
    Prime minister: Jacinda Ardern

  2. Which country’s president signs his resignation?
    a) Australia
    b) France
    c)Sri Lanka
    d)Nepal

    Answer: c)Sri Lanka
    The speaker of Parliament will officially announce the resignation of Sri Lankan President Gotabaya Rajapaksa after he has signed his letter of resignation.

    Extra fact:
    Prime Minister Wickremesinghe to serve as the interim president.
    Capital of Sri Lanka- Colombo, Sri Jayawardenepura Kotte.

  3. Which country has the ‘Order of the Rising Sun’ award conferred to Narayanan Kumar?
    a) United State
    b) England
    c) Japan
    d) Sri Lanka

    Answer: c) Japan
    The government of Japan has conferred the ‘Order of the Rising Sun, Gold and Siver Star’ award on Narayanan Kumar.
    He was awarded for strengthening economic relations between Japan and India.

    Extra fact:
    Narayanan Kumar is Vice Chairman of Sanmar Group.
    Capital of Japan- Tokyo
    Prime Minister- Fumio Kishida

  4. Which ministry unveils the New Logo of Prasar Bharati on its Silver Jubilee?
    a) I & B Ministry
    b) Defence Ministry
    c) Finance Ministry
    d) External Affairs ministry

    Answer: a) I & B Ministry
    The new logo was released by the secretary of Information and Broadcasting (I&B), Apurva Chandra.

    Extra fact:
    CEO of Prasar Bharti- Mayank Kumar Agarwal.
    Prasar Bharti was Founded- on 23 November 1997.
    Headquarters- New Delhi

  5. Who has been selected by The public enterprise’s selection board for the post of Chairman & Managing Director, RailTel Corporation of India Ltd?
    a) R K Gupta
    b) Praveen Chandra
    c) Sanjai Kumar
    d) Mayank Agarwal

    Answer: c) Sanjai Kumar
    The public enterprise selection board(PESB) has selected Sanjai Kumar.

    Extra pint:
    Currently, he is serving as Director (Network Planning & Marketing) and (Project, Operations & Maintenance- Additional Charge) in Railtel.

  6. India’s first elevated urban expressway will be operational in 2023.
    a) Delhi-Gurgaon Expressway
    b) Ganga expressway
    c) Dwarka expressway
    d) Purvanchal expressway

    Answer: c) Dwarka expressway
    Dwarka Expressway will reduce pressure on the Delhi-Gurgaon Expressway and arterial roads that experience severe traffic congestion, primarily from the commuters of West Delhi.

    Extra fact:
    Road and Transport minister- Nitin Gakari.

  7. Which country’s Jonny Bairstow won the ICC Men’s Player of the Month title
    a) England
    b) Australia
    c) South Africa
    d) New Zealand

    Answer: a) England
    International Cricket Council(ICC) has announced the ICC player of the Month awards for June 2022.
    Women’s Player of the month South Africa’s batter Marianne Kapp.

    Extra fact:
    ICC Founded: 15 June 1909.
    ICC Chairman: Greg Barclay.
    ICC Headquarters: Dubai, UAE.

  8. Who revealed the first image from Webb Space Telescope’s earliest galaxies formed after Big Bang?
    a) Boris Johnson
    b) Xi Jinping
    c) Joe Biden
    d) Kamla Harris

    Answer: c) Joe Biden
    US President Joe Biden has released one of the James Webb Space Telescope’s first images at the White House in Washington.
    This first image from NASA’s James Webb Space Telescope is the deepest and sharpest infrared image of the distant universe to date.

  9. In which city did PM Modi inaugurate the airport and many other development projects?
    a) Dhanbad
    b) Deoghar
    c) Durgapur
    d) Bhagalpur

    Answer: b) Deoghar
    PM Modi officially inaugurated and set the cornerstone for a number of construction projects totaling more than 16,800 crores rupees in Deoghar.
    Extra fact:
    The inauguration of flights to Ranchi, Delhi, and Patna as well as the trip from Deoghar to Kolkata.

  10. Which British composer, who wrote the theme tunes for James Bond films, has passed away
    a) Rechal Portman
    b) John Berry
    c) Monty Norman
    d) A R Rehman

    Answer: c) Monty Norman
    Monty Norman was a British composer who wrote the theme tune for the James Bond films.

    Extra fact:
    He was hired by producer Albert “Cubby” Broccoli to compose a theme for the first James Bond film, “Dr. No” released in 1962.

Leave a Comment