Best Current Affairs 12 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 12 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 12 July 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Which day celebrates World Malala Day?
    a) 10th July
    b) 15th July
    c) 8th July
    d) 12th July

    Answer: d) 12th July
    International Malala Day
    is celebrated every year on July 12 on the occasion of Malala Yousafzai’s birthday.

    Extra fact:
    ✔In 2014, at age 17, She became the youngest-ever recipient of the Nobel Peace Prize.
    ✔She began advocating for women’s education in 2008.
    ✔In 2012, she was attacked by the Taliban.

    for more visit examindia.org

  2. who wins the Mrs. Universe Divine Crown in South Korea?
    a) Pallavi Singh
    b) Harnaaz Sandhu
    c) Suman Rao
    d) Manasa Varanasi

    Answer: a) Pallavi Singh
    India’s Pallavi Singh has won the Mrs. Universe Divine Title at the finals held at Yeosu City, South Korea.

    Extra Fact:
    ✔She hails from Kanpur, India.
    ✔Miss Universe 2021- Harnaaz Sandhu
    ✔Miss World 2021- Manasa Varanasi
    ✔Femina miss India 2022- Sini Shetty.

    for more visit examindia.org

  3. Who was appointed as the new president of the International Fund for Agricultural development?
    a) R K Gupta
    b) Alvaro Lario
    c) Dr. Marcus Pleyer
    d) Gilbert Houngbo

    Answer: b) Alvaro Lario
    Spain’s Alvaro Lario
    will take office on 1 October 2022 and serve a four-year term.

    Extra fact:
    He will succeed Gilbert Houngbo.
    International Find for Agricultural Development Founded: December 1977, Rome, Italy.

    for more visit examindia.org

  4. On which building’s roof does PM Narendra Modi unveils National Emblem?
    a) Red Fort, Delhi
    b) Qutub Minar
    c) New Parliament Building.
    d) Statue of Unity

    Answer: c) New Parliament Building.
    It has been cast at the top of the Central Foyer of the New Parliament Building

    Extra fact:
    The National Emblem is made of bronze.
    Total weight of 9500 kilograms and 6.5 meters in height.

    for more visit examindia.org

  5. Who earned his first gold medal at the Changwon, South Korea, International Shooting Sport Federation world(ISSF) cup stage?
    a) Arjun Babuta
    b) Paarth Makhija
    c) Shahu Tushar Mane
    d) Abhinav Bindra

    Answer: a) Arjun Babuta
    Arjun Babuta of India earned his first gold medal in shooting at the Changwon, South Korea, ISSF World Cup.

    Extra fact:
    He is from Chandigarh.
    He competes in the 10-meter air rifle competitions.

    for more visit examindia.org

  6. In which African country did Former President Jose Eduardo dos Santos pass away at the age of 79?
    a) Uganda
    b) Liberia
    c) Angola
    d) Algeria

    Answer: c) Angola
    Jose Eduardo dos Santos was one of Africa’s longest-serving heads of state.

    Extra fact:
    He ruled for almost four decades as president of Angola.
    Angola Capital: Luanda
    Angola Currency: Kwanza

    for more visit examindia.org

  7. In which city did NHAI and Maharashtra Metro set the world record for the construction of the longest double-decker viaduct?
    a) Mumbai
    b) Nagpur
    c) Pune
    d) Nashik

    Answer: b) Nagpur
    The National Highways Authority of India (NHAI) and Maharashtra Metro constructing this longest viaduct with highway flyover and metro rail supported on single column piers.

    Extra fact:
    ✔The length of this viaduct is 3.14 km.
    ✔CM of Maharashtra- Eknath Sindhe

    for more visit examindia.org

  8. which country has joined Interpol’s international child sexual exploitation (ICSE) database?
    a) India
    b) China
    c) Pakistan
    d) Japan

    Answer: a) India
    India
    has joined Interpol’s ICSE which will allow it to draw links between victims, abusers, and crime scenes using audio-visual data.
    India is the 68th country to connect.

    Extra fact:
    InterpolPresident: Ahmed Naser Al-Raisi
    Interpol was founded: on 7 September 1923, in Vienna, Austria.
    Interpol Headquarters: Lyon, France

    for more visit examindia.org

  9. Bhagwani Devi Dagar won the gold medal in how many meters sprint in Tampere, Finland?
    a)200 meter
    b) 1000 meter
    c) 100 meter
    d) 400 meter

    Answer: c) 100 meter
    Bhagwani Devi Dagar,
    a 94-year-old Indian sprinter, won the gold medal in the 100meter sprint.

    Extra fact:
    This sprint was organized at Tampere, Finland, World Masters Athletics Championships.
    He finished the sprint in 24.74 seconds.

    for more visit examindia.org

  10. Who won the Gijon Chess Masters?
    a) Pedro Antonio
    b) D. Gukesh
    c) Vidit Gujrati
    d) Krishnan Sasikiran

    Answer: b) D. Gukesh

    India’s D. Gukesh
    won the Gijon Chess Masters.
    ✔GM Alexandr Fier of Brazil finished second with 6.5 points.

    for more visit examindia.org

  11. Pro. Dr. Inamul Haque, who passed away was related to which field?
    a) archaeologist
    b) poet
    c) actor
    d) politician

    Answer: a) archaeologist
    Pro. Dr. Inamul Haque
    , is a well-known archaeologist, historian, expert in art, and former director general of the Bangladesh National Museum.

    Extra fact:
    Enamul Haque was a Bangladeshi museologist.
    He received the Ekushey Padak in 2014 from Bangladesh Government.
    In 2020, the Indian government also gave him the Padma Shri award.

    for more visit examindia.org

Leave a Comment