Best Current Affairs 11 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 8 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs MCQs – 11th July 2022

Daily Current Affairs 11 July 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Who was the ‘Father of Indian Internet’ who passes away?
    a) Brijendra K Syngal
    b) Sameer Bhatia
    c) Amit Singhal
    d) Vinod Khosla

    Answer: a) Brijendra K Syngal
    He was 82 years and passed away after a prolonged illness.

    Extra fact:
    B. K. Syngal
    former Chairman of Videsh Sanchar Nigam Ltd (VSNL).
    He was unofficially known as the ‘bulldozer’ for his ability to push through bureaucratic hurdles.

    For more visit examindia.org

  2. Who won the Austrian Grand Prix 2022?
    a) Max Verstappen
    b) Charles Leclerc
    c) Lewis Hamilton
    d)Nikki Lauda

    Answer: b) Charles Leclerc
    Ferrari’s Charles Leclerc
    held off world champion Max Verstappen to win the Austrian Grand Prix2002

    Extra fact:
    The Austrian Grand Prix 2022 was a Formula One motor race held o 10th July at the Red Bull Ring in Spielberg, Austria.

    For more visit examindia.org

  3. Who was to launch the IS4OM for a safe & sustainable space Environment?
    a) Mr. S Somanath
    b) Jitendra Singh
    c) G Satheesh Reddy
    d) Shashi Sinha

    Answer: b) Jitendra Singh
    With the help of the ISRO System for safe and Sustainable Space Operation and Management (IS4OM), India has increased its ability to protect its space assets on its own.

    Extra fact:
    ISRO Chairman- Shri S. Somanath.
    Minister of Science and Technology, Earth Sciences- Dr.Jitendra Singh.

    For more visit examindia.org

  4. Nokia has partnered with which institute to set up the Nokia Center of Excellence?
    a) IIT, Delhi
    b) IIT, Madras
    c) IISc, Bengaluru
    d) IIM, Banglore

    Answer: c) IISc, Bengaluru
    IISc along with the Indian Institute of Science is setting up a Nokia Center of Excellence in Network Robotics in Bengaluru.

    Extra fact:
    President and CEO of Nokia- Pekka Lundmark.
    Nokia was founded on 12 May 1865.
    Nokia Headquarters- Espoo, Finland.

    For more visit examindia.org

  5. Federal Bank and which bank was penalized by RBI for breaking regulatory obligations?
    a) Union Bank
    b) Axis Bank
    c) Bank of India
    d) Bank of Baroda

    Answer: c) Bank of India

    Reserve Bank of India imposed a penalty of 5.72 crores on Federal Bank for deficiencies in regulatory compliance.
    RBI also imposed a penalty of 70 lakhs on the Bank of India for non-compliance with certain provisions of KYC norms.

    For more visit examindia.org

  6. Who was appointed as Chairman & Managing Director of Goa Shipyard Limited?
    a) R K Gupta
    b) Brajesh Kumar Upadhaya
    c) Rajendra Prasad
    d) Shashi Sinha

    Answer: b) Brajesh Kumar Upadhaya
    The Appointments Committee of the Cabinet(ACC) has approved this appointment.

    Extra point:
    Upadhyay has been appointed to the post for a period of five years.
    Goa Shipyard Limited was Founded in 1957.
    Capital of Goa- Panaji
    CM of Goa- Promod Sawant

    For more visit examindia.org

  7. Who has been appointed as the Managing Director of National High-Speed Rail Corporation Limited (NHSRCL)?
    a) Brajesh Kumar
    b) Rajendra Prasad
    c) R K Gupta
    d) Shashi Sinha

    Answer: b) Rajendra Prasad
    Rajendra Prasad
    will replace Satish Agnihotri, who was sacked on corruption charges.

    Extra fact:
    National High-Speed Rail Corporation Limited Founded: 12 February 2016.
    National High-Speed Rail Corporation Limited Headquarters: New Delhi.

    For more visit examindia.org

  8. How many times has Novak Djokovic won the Wimbledon men’s title?
    a) 10 times
    b) 5 times
    c) 7 times
    d) 12 times

    Answer: c) 7 times
    Serbia Novak Djokovic won a seventh Wimbledon men’s title.

    Extra fact:
    He also won 21st Grand Slam.
    This tournament will be played on grass courts.

    For more visit examindia.org

  9. 11th July is celebrated as which day?
    a) National Fish Farmers Day
    b) National Doctor’s Day
    c) World UFO Day
    d) World Population Day

    Answer: d) World Population Day
    World Population Day is observed every year on July 11 to raise awareness about global population.

    Extra fact:
    The theme for this year is “A world of 8 billion: Towards a resilient future for all – Harnessing opportunities and ensuring rights and choices for all”.

    For more visit examindia.org

  10. In which state new internet exchanges have been launched by the National Internet Exchange of India?
    a) Uttar Pradesh
    b) Delhi
    c) West Bengal
    d) Maharashtra

    Answer: c) West Bengal
    Internet Exchange
    was launched in 2 cities of West Bengal 1) Durgapur 2)Bardhaman
    The two new Internet Exchange nodes from NIXI will undoubtedly improve the internet ecosystem of the region.

    Extra fact:
    Rajeev Chandrasekhar,
    Minister of State for Electronics and Information Technology, Skill Development & Entrepreneurship.

  11. Which of these banks has introduced an Open Banking Sandbox and Metaverse Virtual Lounge?
    a) State Bank of India
    b) Bank of Baroda
    c) Union Bank
    d) Punjab Bank

    Answer: c) Union Bank
    Union Bank of India has introduced a Metaverse Virtual Lounge and Open Banking Sandbox Environment in collaboration with Tech Mahindra.

    Extra fact:
    The bank also maintains 3 foreign branches in Sydey (Australia), Dubai (UAE, and Hong Kong.
    Headquarter – Mumbai
    CEO – A. Manimekhalai.

Leave a Comment