Best Current Affairs 10 July 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 10 July 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 10 July 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Who launched the book ‘Swadhinata Sangram na surviro’ on 9th July?
    a) Meenakshi Lekhi
    b) Sashi tharur
    c) Jai Shankar Prasad
    d) Amit Shah

    Answer: a) Meenakshi Lekhi
    Meenakshi Lekhi is the Union Minister of State for External Affairs and Culture.

    Extra fact:
    ✔The book celebrates 75 freedom fighters and shares the stories of the sacrifices made by them for the country.
    ✔This book is a part of the “Swadhinta Ka Amrit Mahotsav” to mark the 75th year of the country’s Independence.

    For more visit here

  2. Who was the winner of the Wimbledon women’s singles title?
    a) Serena Williams
    b) Elena Rybakina
    c) Martina Hingis
    d) Maria Sarapova

    Answer: b) Elena Rybakina
    Elena Rybakina of Kazakhstan beat Ons Jabeur of Tunisia.

    Extra fact:
    ✔Elena has become the first tennis player from Kazakhstan to win the Grand Slam singles championship.
    ✔It is played on the grass.

    For more visit here

  3. Who was to launch the first-ever AI Exhibition?
    a) Rajnath Singh
    b) Narendra Modi
    c) Amit Shah
    d) Jai Shankar Prasad

    Answer: a) Rajnath Singh
    Defence Minister Rajnath Singh will launch India’s first-ever ‘Artificial Intelligence in Defence’ (AIDef)

    Extra fact:
    ✔Symposium and Exhibition held on 11th July 2022 at Vigyan Bhawan, Delhi.
    ✔During this 75 newly-developed AI products and technologies with applications in defense will be launched.

    For more visit here

  4. Which country’s Prime Minister Ranil Wickremesinghe resigned?
    a) Indonasia
    b) Sri Lanka
    c) Japan
    d) Bangladesh

    Answer: b) Sri Lanka
    Earlier he served as Prime Minister of Sri Lanka from 1993 to 1994, 2001 to 2004, 2015 to 2018, and 2018 to 2019.

    Extra fact:
    ✔He is a member of parliament from the United National Party (UNP) since 1994.

    For more visit here

  5. At which place PM Narendra Modi addressed a natural farming convention through video conferencing on 10th July.
    a) Delhi
    b) Surat
    c) Patna
    d) Mumbai

    Answer: b) Surat
    The conclave was organized at Surat in Gujrat.

    Extra fact:
    ✔Capital- Gandhinagar
    ✔Chief Minister of Gujrat- Bhupendra Patel
    ✔Governor of Gujrat- Acharya Devvrat
    ✔Chief Justice of Gujrat- Aravind Kumar

    For more visit here

  6. which of these countries’ newest airlines received the Air Operator Certificate?
    a) Air India
    b) Vistara
    c) Akasa Air
    d) Go first

    Answer: c) Akasa Air
    Akasa Air received the Air Operator Certificate(AOC) from the aviation regulator Directorate General of Civil Aviation (DGCA).

    Extra fact:
    ✔The grant of AOC is the final step for an airline’s launch.
    ✔It is backed by billionaire Rakesh Jhunjhunwala.
    ✔Akasa Air found in 2021.

    For more visit here

  7. In which of these organizations did Secretary-General Mohammad Barkindo passes away?
    a) NATO
    b) UNICEF
    c) OPEC
    d) UNESO

    Answer: c) OPEC
    Barkindo, who was 63 years old, was due to step down at the end of July 2022 after 6 years as OPEC’s secretary-general.

    Extra fact:
    ✔Barkindo was scheduled to be replaced by Kuwait’s Haitha Al-Ghais in August 2022.
    ✔Barkindo began his career with the Nigerian Mining Corporation in 1982.

    For more visit here

  8. The government of West Bengal and which state governments have signed an agreement to ease travel for tourists?
    a) Sikkim
    b) Assam
    c) Manipur

    Answer: a) Sikkim
    Both state governments have signed an agreement to help tourists travel between the 2 states with ease.

    Extra fact:
    ✔Earlier, there were restrictions on WB-registered vehicles in Sikkim.

    For more visit here

  9. Which of these banks signed an MoU with the Indian Air Force to manage the salary accounts?
    a) ICICI Bank
    b) Axis Bank
    c) Panjab National Bank
    d) State Bank of India

    Answer: b) Axis Bank

    Extra fact:
    ✔These salary accounts will have benefits such as a personal accidental cover of up to 56 lakh.
    ✔Also an air accident cover of Rs 1 crore.

    For more visit here

  10. Which of these states to invest Rs300 crore in childhood education programs?
    a) Meghalaya
    b) Mizoram
    c) Assam
    d) Tripura

    Answer: a) Meghalaya
    Meghalaya CM Conrad K Sangma has announced this program.
    The government has decided to release Rs 300 crore from externally aided projects to invest in childhood education programs.

    Extra fact:
    ✔Capital of Meghalaya- Shillong
    ✔CM of Meghalaya- Conrad K Sangma
    ✔Governor of Meghalaya- Satya Pal Malik.

    For more visit here

  11. Who was terminates the deal to buy Twitter?
    a) Jeff Bezos
    b) Elon Musk
    c)Warren Buffet
    d) Larry Page

    Answer: b) Elon Musk
    ✔Elon Musk CEO of Tesla, is terminating his 44 billion dollar deal to buy Twitter.
    ✔The reason is social media company had breached multiple provisions of the merger agreement.

    Extra fact:
    ✔He is the founder and chief engineer of SpaceX.
    ✔Founded on 21 March 2006 in San Francisco, California, USA.

    For more visit here

Leave a Comment