Best Current Affairs 1 September 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 1 September 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 1 September 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Which country’s player Colin de Grandhomme has retired from international cricket?
    a) South Africa
    b) New Zealand
    c) Australia
    d) Zimbabwe

    Answer: b) New Zealand
    New Zealand
    all-rounder Colin de Grandhomme announced his retirement from international cricket.
    ✔Colin made his international debut in 2012.
    ✔He represented New Zealand in 29 Tests, 45 ODIs, and 41 T20s.

    Extra fact:
    ✔Capital of New Zealand: Wellington;
    ✔Prime Minister of New Zealand: Jacinda Ardem.

    For more visit examindia.org

  2. Who became the first player to score 3500 runs in T20I matches?
    a) Virat Kohli
    b) Babar Azam
    c) Rohit Sharma
    d) Quinton de Kock

    Answer: c) Rohit Sharma
    Indian cricket team captain Rohit Sharma has become the first batter in T20Is to register 3500 runs.

    Rohit achieved this feat during a match against Hong Kong in the ongoing Asia Cup on 31 August 2022 in Dubai.

    Extra fact:
    ✔New Zealand’s Martin Guptill with 3497 runs and Virat Kohli with 3343 runs are placed in second and third positions respectively.

    For more visit examindia.org

  3. When is National Nutrition Week observed every year?
    a) 1 – 7 September
    b) 1 – 7 August
    c) 21 – 28 August
    d) 21 – 28 September

    Answer: a) 1 – 7 September
    National Nutrition Week
    is observed every year from September 1-7 to raise awareness regarding proper eating habits and Nutrition.

    The Food and Nutrition Board of the Ministry of Women and Child Development, Government of India organizes the annual week-long celebration of National Nutrition Week.

    Extra fact:
    ✔The theme for this year is Celebrate a “World of Flavors”.
    ✔Last year government announced the theme is “feeding smart right from start”.

    For more visit examindia.org

  4. Who was appointed as the DG of the News Services Division of All India Radio?
    a) N Venudhar Reddy
    b) Maushumi Chakravarty
    c) Vasudha Gupta
    d) Vivek Gaur

    Answer: c) Vasudha Gupta
    Senior Indian Information Service officer Dr. Vasudha Gupta has been appointed as the Director General of the News Services Division of All India Radia.

    ✔AIR is officially known since 1957 as Akashvani is the national public radio broadcaster of India and is a division of Prasar Bharti.

    Extra fact:
    ✔All India Radio
    is the largest radio network in the world.
    AIR was established in 1936.
    Headquarters: New Delhi.

    For more visit examindia.org

  5. Who announced the built the world’s largest carbon fiber plant in India?
    a) P.M Modi
    b) Mukesh Ambani
    c) Satya Nadella
    d) Jeff Bezos

    Answer: b) Mukesh Ambani
    Reliance Industries chairman Mukesh Ambani has announced to build of India’s first and one of the world’s largest Carbon Fibre plants at Hazira, Gujarat.

    Mukesh Ambani announced an investment of Rs 75,000 crore over the next five years to expand capacities in existing and new value chains.
    ✔The first phase of the plant will be completed in 2025.

    Extra fact:
    ✔Reliance Industries Limited Founded: 8 May 1973;
    ✔Reliance Industries Limited Founder: Dhirubhai Ambani;
    ✔Reliance Industries Limited Headquarters: Mumbai, Maharashtra;
    ✔Reliance Industries Limited CMD: Mukesh Ambani;
    ✔Reliance Industries Limited Director: Nita Ambani.

    For more visit examindia.org

  6. Which state government has launched ‘Mahila Nidhi’ to help women entrepreneurs?
    a) Delhi
    b) Rajasthan
    c) MP
    d) Jharkhand

    Answer: b) Rajasthan
    Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot has launched ‘Mahila Nidhi’, a loan scheme for the social and economic development of women through loans.

    ✔Rajasthan is the second state in the country after Telangana, where Mihila Nidhi has been established.

    Extra fact:
    ✔Capital of Rajasthan: Jaipur;
    ✔Chief Minister of Rajasthan: Ashok Gehlot;
    ✔Governor of Rajasthan: Kalraf Mishra.

    For more visit examindia.org

  7. The agreement between NMDFC Ink and which bank is there for the development of banking software?
    a) Punjab National Bank
    b) ICICI Bank
    c) Axis Bank
    d) SBI

    Answer: b) ICICI Bank
    The National Minorities Development and Finance Corporation (NMDFC) announced that it had entered into an agreement with ICICI Bank for the creation of mobile applications and financial accounting software.

    ✔According to a formal announcement, ICICI Bank will develop, construct, and deploy the application for NMDFC in addition to giving source code and executable database data, among other things.

    Extra fact:
    ✔ICICI Bank Found: 1994, Vadodara;
    ✔CEO of ICICI Bank: Sandeep Bakhshi;
    ✔ICICI Bank Headquarters: Vadodara.

    For more visit examindia.org

  8. Which state police launched online mobile app ‘JK Ecop’?
    a) Jharkhand
    b) Jammu and Kashmir
    c) Uttar Pradesh
    d) Kerala

    Answer: b) Jammu and Kashmir
    The Jammu & Kashmir police has launched an online Mobile application “JK Ecop”.
    ✔The App enables the common citizens to use a host of services ranging from registering a complaint to downloading a copy of an FIR.

    ✔A citizen can also make requests like obtaining a character certificate, employee verification, to tenant verification though this App.

    Extra fact:
    ✔Lieutenant Governor of J&K: Manoj Sinha;
    ✔Unio Territory: 31 October.

    For more visit examindia.org

  9. In which Division Indian Railways installed ‘Meghdoot’ water through air machine?
    a) Rajasthan
    b) Delhi
    c) Hyderabad
    d) Mumbai

    Answer: d) Mumbai
    Indian Railways have set up ‘Meghdoot’ Machines at Dadar, Thane, and other stations of the Mumbai Division.
    ✔The unique ‘Meghdoot’ machines use innovative technology to convert water vapor in the air into clean and potable water.

    Extra fact:
    ✔Indian Railway Founded:6 May, 1936;
    ✔Railway minister: Shri Ashwini Vaishnav.

    For more visit examindia.org

  10. Tata Steel and which state government signed MoU to set up steel plant in Ludhiana?
    a) Hariyana
    b) Punjab
    c) Delhi
    d) UP

    Answer: b) Punjab
    Tata Steel
    and Punjab Govt have agreed to establish a 0.75 million tonnes per year long product steel facility with an electric arc furnace (EAF) powered by scrap.

    ✔According to the company, it is a step toward its objective of having Net Zero carbon emissions by 2045.

    Extra fact:
    ✔Tata Steel Founded: 26 August 1907;
    ✔Tata Steel Founder: Jamsetji tata and Dorabji tata;
    ✔Tata Steel Headquarters: Mumbai, Maharashtra.

    For more visit examindia.org

  11. Which state government has started virtual school?
    a) Delhi
    b) Kerala
    c) Hyderabad
    d) Punjab

    Answer: a) Delhi
    Delhi Chief Minister Arvind Kejriwa
    l has launched a virtual school and students from across the country will be eligible for admission.

    ✔The first virtual school in the country will prove to be a milestone in the education sector.

    Extra fact:
    ✔Delhi Model Virtua School (DMVS) began on August 31.
    ✔The school is for Classes 9-12.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment