computer literacy and knowledge questions and answers – set 9

Best and important Computer Literacy and Knowledge questions with answers and explanations – multiple-choice questions (mcqs) – for competitive and government exams – UPSC, Civil Service prelims, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, ASRB, Junior Court Assistant exams, previous year computer solved questions, central and state government exams

Computer literacy and Knowledge Questions and Answers – Set 9

  1. To access properties of an object, the mouse technique to use is
    1. dragging
    2. dropping
    3. right – clicking
    4. shift – clicking
    5. None of these

    Answer: 3. right – clicking
    Explanation:
    Right-clicking an item, usually displays a list of things you can do with the item, eg. when you right-click the recycle bin on your desktop, windows displays a menu allowing you to open it, empty it, delete it or see its properties.

  2. A (n) is a program that makes the computer easier to use.
    1. Operating system
    2. Application
    3. Utility
    4. Network
    5. None of these

    Answer: 3. Utility
    Explanation:
    A utility program allows a user to perform maintainence type tasks usually related to managing a computer, its devices or its programs. It makes computer easier to use. eg. windows utility called Disk Defragmenter locates & eliminates unnecessary file fragments and rearranges files and unused disk space to optimize computer operations.

  3. Connections to the Internet using a phone line and a modem are called _____ connections.
    1. Digital
    2. Dial – up
    3. Broadband
    4. Dish
    5. Only 2 and 3

    Answer: 2. Dial – up
    Explanation:
    Dial up Internet service is a service that allows connecting to the Internet through a standard telephone line. By connecting the telephone line to the modem in the computer and inserting the other end into the phone jack, and configuring the computer to dial a specific number provided by your I sp. You are able to access the internet on your computer. Dial up internet service is the cheapest internet service.

  4. To access a mainframe or supercomputer, users often use a –
    1. Terminal
    2. Node
    3. Desktop
    4. Handheld
    5. None of these

    Answer: 1. Terminal
    Explanation:
    Traditionally, user connect to a main frame using a terminal which allowed them to input request to the mainframe. The mainframe would then handle all the computing before outputing a response. These terminals are called dumb terminals because they had no data-processing abilities of their own, they were simply windows through which users could access the mainframe. These days, terminal emulation software such as 3270 emulation is used in place of a terminal.

  5. A flaw in a program that causes it to produce incorrect or in ap propriate results is called a
    1. Bug
    2. Byte
    3. Attribute
    4. Unit problem
    5. None of these

    Answer: 1. Bug
    Explanation:
    A software bug is a error,
    flow, failure or fault in a computer program or system that produces an incorrect or unexpected result or causes it to behave in unintended ways.

  6. A Web site address is a unique name that identifies a specific on the Web.
    1. Web browser
    2. PDA
    3. Web site
    4. Link
    5. None of these

    Answer: 3. Web site
    Explanation:
    Every website has a unique address to identify it on World Wide Web. This address is called as Website address or uniform resource locator (URL). Like your home address, URL also contains different parts. Domain name in URL is the unique address that identifies the location of the website, eg. http://WWW. examples .com. Here example .com is domain name; http:// is the protocol used to access this website and WWW is a subdomain.

  7. Every component of your computer is either –
    1. hardware or software
    2. software or CPU/RAM
    3. application software or system software
    4. input devices or output devices
    5. None of these

    Answer:
    Explanation:
    The components of a computer can be broadly classified into hardware and software. Hardware refers to any physical component that can be seen or touched, eg. CPU, monitor. keyboard, etc. Software refers to the programs which are required to operate the computer. eg. system software , application software, etc.

  8. To make the number pad act as directional arrows, you press the____ key.
    1. num lock
    2. caps lock
    3. arrow lock
    4. shift
    5. None of these

    Answer: 1. Num lock
    Explanation:
    The Num lock (or numeric lock or number lock) key enables and disables the numeric pad on the keyboard. Turning the num lock ‘on’ will allow the user to use the numbers on the keypad and turning it off will enable the keys other than functions such as using the keypad as an arrow pad.

  9. When creating a word-processed document, this step involves the user changing how words on the page appear, both on the screen and in printed form.
    1. Editing text
    2. Inserting tables and indexes
    3. Formatting text
    4. Proofing documents
    5. Print Preview

    Answer: 5. Print Preview
    Explanation:
    A page (or print) preview is a special mode of modern programs that provide an accurate view of what a full printed page would look like. It enables the user to view all pages of his/ her document and make suitable changes, if any, before taking actual print out.

  10. The ____ performs simple mathmatics for the CPU.
    1. ALU
    2. DIMM
    3. BUS
    4. ROM
    5. None of these

    Answer: 1. ALU
    Explanation:
    An arithmetic operation refers to a mathematical operation involving numbers. There are four primary arithmetic operations a computer program can perform. There are addition, subtraction, division, multiplication. They form the basis for determining the outcome of calculated numbers. All arithmetic operations are carried out in Arithmetic Logic unit (ALU) of a computer’s processor. The logical comparisons like greater than. less than, equal to, etc. is performed by logic unit.

  11. Reusable optical storage will typically have the acronym —-
    1. CD
    2. RW
    3. DVD
    4. ROM
    5. None of these

    Answer: 2. RW
    Explanation:
    Reusable optical storage will typically have the acronym RW (re-writtable) eg, CD-RW, DVD RW, etc. This means reusable storage medium can be re-writ ten a dozen or many times, the contents can be copied, deleted and modified as necessary.

  12. _____ is processed by the computer into information.
    1. numbers
    2. processor
    3. input
    4. data
    5. None of these

    Answer: 4. data
    Explanation:
    Data is raw, unorganized facts that needs to be processed. Data can be something simple or seemingly random and useless until it is organised. When data is processed, organised, structured or presented in a given context so as to make it useful, it is called information.

  13. Personal computers can be connected together to form a ____
    1. server
    2. super computer
    3. enterprise
    4. network
    5. None of these

    Answer: 4. network
    Explanation:
    A computer network is a group of computers and other hardware devices that are linked together through communication channels to facilitate communication and resource sharing among a wide range of users.

  14. A word in a web page that, when clicked, opens another document is called ____
    1. anchor
    2. hyperlink
    3. reference
    4. URL
    5. None of these

    Answer: 2. hyperlink
    Explanation:
    A hyperlink is a graphic or a piece of text in an Internet document that can connect user to another webpage or another portion of a document. A hyperlink shows up as a single word or group of words that will usually be marked as underlined, and are frequently blue in color,

  15. The ____ of software contains lists of commands and options.
    1. title bar
    2. menu bar
    3. formula bar
    4. tool bar
    5. None of these

    Answer: 2. menu bar
    Explanation:
    A menu bar is a horizontal bar, typically located at the top of the browser or application window below the title bar, containing drop-down menus like File, Edit, Font, Tools, help that allow the user to interact with the content or application in various ways. In MS-Word, for eg. “file” menu provides options to open a file, create a new one, save it , print, etc. “Edit” menu allows the user to copy, paste, find and replace,etc.

  16. The software tools that enable a user to interact with a computer for specific purposes are known as____
    1. Hardware
    2. Networked Software
    3. Shareware
    4. Application
    5. None of these

    Answer: 4. Application
    Explanation:
    An application software refers to programs designed to make users more productive and/or assist them with personal tasks. eg. word-processing software, spreadsheet software, database software, etc. Application programs use the services of the computer’s operating system and other supporting programs.

  17. Which of the following is not a function of the control unit?
    1. Read instructions
    2. Execute instructions
    3. interpret instructions
    4. direct operation
    5. None of these

    Answer: 2. Execute instructions
    Explanation:
    A control unit of the CPU contains circuitry that uses electrical signals to direct the entire computer system to carry out (execute) stored program instructions. Logic unit doesn’t execute program instructions, rather it directs other parts of the system to do so. It performs the tasks of fetching decoding. managing execution and then storing results.

  18. =SUM(B1:B2) is an example of a ____
    1. Function
    2. Formula
    3. Cell address
    4. Value
    5. None of these

    Answer: 1. Function
    Explanation:
    The SUM function provides a quick way to sum columns and rows of numbers in an Excel worksheet. The syntax of SUM function is :
    =SUM (Number 1: Number 2:…..)
    Upto 255 numbers can be en tered as arguments for the function.

  19. Holding the mouse button down while moving an object or text is know as____
    1. Moving
    2. Dragging
    3. Dropping
    4. Highlighting
    5. None of these

    Answer: 2. Dragging
    Explanation:
    In a graphical user interface, dragging refers to moving an icon or other image on a display screen. To drag an object across a display screen, you select the object with a mouse button (grap it) and then move the mouse while keeping the mouse button pressed down.

  20. A ____ is a collection of data that is stored electronically as a series of records in a table.
    1. Spreadsheet
    2. Presentation
    3. Database
    4. Webpage
    5. None of these

    Answer: 3. Database
    Explanation:
    A database is a collection of information that is organised so that it can be accessed, managed and updated. Database are organised in the form of tables. Database tables consist of columns & rows. Each column contains a different type of attribute and each row corresponds to a single record.

  21. What is the storage area for email messages called?
    1. A folder
    2. A directory
    3. A mailbox
    4. The hard disk
    5. None of these

    Answer: 3. A mailbox
    Explanation:
    A mail box refers to an area in memory or on a storage device where e-mail is placed. In email systems, each user has a private mailbox. When the user receives email, the mail system automatically puts it in the mail box.

  22. Documents converted to ____ can be published to the Web.
    1. A.doc file
    2. http
    3. machine language
    4. HTML
    5. None of these

    Answer: 4. HTML
    Explanation:
    HTML (Hyper text markup language) is the main mark up language for creating web pages and other information that can be displayed in a web browser. HTML is written in the form of HTML. elements consisting of tags enclosed in angle brackets (<html>), with the web page content.

  23. Click ____ check box of transition in a slide group of an animation tab if you want to move a slide automatically after stipulated time.
    1. Transition timer
    2. Automatically after
    3. Transition after
    4. Automatic timer
    5. None of these

    Answer: 2. Automatically after
    Explanation:
    If you want a transition to occur after a specified period of time, check the “Automatically After check box and then specify the amount of time you want to elapse before the transition occur. Automatically check box is located in the Animation Tab in the “Transition To This” slide group.

  24. If you do not want to select any option after opening a menu then click menu title again or press key ____ to close the menu.
    1. Shift
    2. Tab
    3. Escape
    4. F1
    5. None of these

    Answer: 3. Escape
    Explanation:
    To close the menu, without making an selection, press ESC (Escape) key on the keyboard.

  25. ______ view shows how the contents on printed page will appear with margin, header and footer.
    1. Draft
    2. Full Screen Reading
    3. Outline
    4. Page Layout
    5. None of these

    Answer: 4. Page Layout
    Explanation:
    Print layout switches the active document to a page layout view, which is an editing view that displays your document as it will print. Rulers and guides can be used in the layout view to help you accurately measure and organize the elements on the page.

  26. ____ may be included in other folder while making hierarchical structure folder.
    1. Manifolder
    2. Tiered folder
    3. Sub-folder
    4. Object
    5. None of these

    Answer: 3. Sub-folder
    Explanation:
    In graphical user interface, such as windows, a folder is an object on computer’s hard drive to store files. These files can be documents, programs, scripts, libraries, etc. A folder can also store sub-folders, thereby, making the file system on computer hierarchial. Foldres allow people to organize their files in a way that makes sense to them.

  27. All of the following are included in typical computer programming language which are in use currently Except
    1. C++
    2. java
    3. visual Basic NET
    4. machine language
    5. None of these

    Answer: 4. machine language
    Explanation:
    The early computer systems (first generation) were programmed using machine language that consisted of strings of binary digits. Such programs were considered expensive to develop as it took extremely long period to design, code and test.

  28. What happens when you press Ctrl+Vkey?
    1. A capital V letter is typed into you document at the cursor point
    2. The selected item is pasted from the clipboard
    3. The selected item is pasted to the clipboard
    4. The selected drawing objects are distributed vertically on the page
    5. None of these

    Answer: 2. The selected item is pasted from the clipboard
    Explanation:
    Ctrl+V is the keyboard short for paste function. Paste refers to copy an object from a buffer (or clipboard) to a file. In word processing, blocks of text are moved from one place to another by cutting and pasting. When you cut a block of text, the word processer removes the block from you file and places it in a temporary holding area (buffer). You can then paste the block of text in the buffer somewhere else (to another file or part of document).

  29. When you graph an picture in document, then you computer holds the data in
    1. Restore file
    2. Backup drive
    3. Clipboard
    4. Memory
    5. None of these

    Answer: 4. Memory
    Explanation:
    Memory refers to an area within a computer system that holds data waiting to be processed by CPU. Examples of processing include performing calculations, sorting lists of words or numbers, modifying documents and pictures according to user instructions and drawing graphs.

  30. Title bar, ribbon, status bar, view and document workspace is factors of ____ program of Words.
    1. Windows
    2. Browser
    3. Explorer
    4. Website
    5. None of these

    Answer: 1. Windows
    Explanation:
    Title bar, ribbon, status bar, views and document workplace are elements of windows program in word. They form the software environment which help the user to identify and organize the tools that the user uses most often..
    • The title bar appears at the top of the design window and the top of a minimized design work space.
    • The menu bar ribbon stretches across the top of the computer window and contains a variety of drop-down menus.
    • The status bar appears at the bottom of design window.
    • The user can open/add a new document to the document work space. Using different views. users can view document in different ways eg. full screen view maximizes the active documents workspace to the size of the screen.

  31. C, BASIC, COBOL, and Java are example of languages.
    1. Low-level
    2. Computer
    3. System programming
    4. High-level
    5. None of these

    Answer: 4. High-level
    Explanation:
    C, BASIC, COBOL and JAVA are all examples of high level languages. They all use English-like statements and symbols to create sequences of computer instructions.

  32. A ____ is a microprocessor based computing device.
    1. Personal computer
    2. Mainframe
    3. Workstation
    4. Server
    5. None of these

    Answer: 1. Personal computer
    Explanation:
    A personal computer is a micro computer designed for use by only one person at a time. It is based on a micro processor technology that enables manufacturers to put an entire CPU on one chip. Business use PC for word processing, accounting, desktop publishing, and for running spreadsheet and database management applications. At home, the most popular use for PC is for playing games.

  33. The box that contains the central electronic components of the computer is the:
    1. motherboard.
    2. system unit.
    3. peripheral.
    4. input device.
    5. None of these

    Answer: 2. system unit.
    Explanation:
    A system unit is the part of a computer system that houses the primary devices that perform operations and produce results for complex calculations. It includes motherboard, CPU, RAM and other components, as well as the case in which these devices are housed. This unit is also known as chassis or tower.

  34. Which of the following would NOT ordinarily be considered unstructured data?
    1. Text
    2. video
    3. audio clips
    4. MP3 files
    5. None of these

    Answer: 1. Text
    Explanation:
    Anything written on the screen is referred to as Text which comprises of words, sentences, paragraphs. Objects that are not text include graphics, numbers (if they are not stored in ASCII characters) and program code. It is organised data (or information).

  35. The most common input devices include:
    1. Monitors and keyboards.
    2. Monitors and mice.
    3. Mouse and keyboards.
    4. Printer and mice
    5. None of these

    Answer: 3. Mouse and keyboards.
    Explanation:
    Input devices help in entering raw data like sound, image, words, commands, etc. into the computer for further processing. This raw data is translated into machine readable form by these input devices. eg. keyboard, mouse, scanner, microphone, etc.

  36. Which are online resources that enable you to communicate with other microsoft windows user about issues and concerns with your computer?
    1. New channel
    2. New group
    3. New online
    4. Internet explorer
    5. None of these

    Answer: 2. New group
    Explanation:
    A user group is collection of user accounts in windows that have the same security rights. In windows you use Group pol icy to define user & computer configurations for groups of us ers and computers. You can cre ate a specific desktop configu ration for a particular group of users and computers by using the Group policy Microsoft Man agement Console (MMC) snap-in

  37. Which conversion type needs sampling of a signal?
    1. digital – digital
    2. analog – digital
    3. digital – analog
    4. All of the above
    5. None of these

    Answer: 2. analog – digital
    Explanation:
    In signal processing, sampling is the reduction of an analog to digital signal. A common example is the conversion of a sound wave to a sequence of samples.

  38. Any computer parts that you can actually touch are considered to be:
    1. Software.
    2. Hardware.
    3. Systems.
    4. Platforms.
    5. None of these

    Answer: 2. Hardware
    Explanation:
    A computer system comprises of hardware which refers to the physical parts of a computer that can be seen and touched. Hardware may include the system unit which forms the core architecture of computer and comprises of CPU, memory, motherboard, buses, etc. It may also include peripheral devices which are connected to the system unit. It includes input devices, output devices and storage devices.

  39. How many types of headings are available in HTML?
    1. Two
    2. Four
    3. Six
    4.Eight
    5. None of these

    Answer: 3. Six
    Explanation:
    There are 6 different HTML headings. these are from h1 to h6.

  40. RDBMS is an acronym for
    1. Relational Database Mana-ge ment System
    2. Related Data Managerial Sys tem
    3. Related Data Management System
    4. All of the above
    5. None of these

    Answer: 1. Relational Database Mana-ge ment System
    Explanation:
    RD BMS is an acronyms for Relational Database Management System. RDBMS is based on relational model defined E.F. Codd Data is stored in the form of rows and columns.

Leave a Comment