computer literacy and knowledge questions and answers – set 7

Best and important Computer Literacy and Knowledge questions with answers and explanations – multiple-choice questions (MCQs) – for competitive and government exams – UPSC, Civil Service prelims, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, ASRB, Junior Court Assistant exams, previous year computer solved questions, central and state government exams

computer literacy and knowledge questions and answers – set 7

  1. Information on a computer is stored as what?
    1. analog data
    2. digital data
    3. modem data
    4. watts data
    5. None of these

    Answer: 2. digital data
    Explanation:
    A computer represents data using the binary numeral system. Text, numbers, pictures, audio and any other form of information can be converted into a string of bits (or binary digits), each of which has a value of 1 or 0.

  2. Most Web sites have a main page, the ______, which acts as a doorway to the rest of the Web site pages.
    1. search engine
    2. home page
    3. browser
    4. URL
    5. None of these

    Answer: 2. home page
    Explanation:
    A home page/index page/ main page is the initial page a person sees when he or she opens a website on the internet. It serves as a table of contents for the site.

  3. An e-mail account includes a storage area, often called a(n) ____.
    1. attachment
    2. hyperlink
    3. mailbox
    4. IP address
    5. None of these

    Answer: 3. mailbox
    Explanation:
    A mailbox refers to an area in memory or on a storage device where e-mail is placed. In e-mail system, each user has a private mailbox, when the user receives e-mail, the mail system automatically puts it in the mail box.

  4. The ______ is the box that houses the most important parts of a computer system.
    1. software
    2. hardware
    3. input device
    4. system unit
    5. None of these

    Answer: 4. system unit
    Explanation:
    A system unit is the part of a computer that houses the primary devices that perform operations and produce results for complex calculations. It includes motherboard, CPU, RAM and other components, as well as the case in which these devices are housed. It is also called chassis or tower.

  5. What type of computer could be found in a digital watch?
    1. Mainframe computer
    2. Supercomputer
    3. Embedded computer
    4. Notebook computer
    5. None of these

    Answer: 3. Embedded computer
    Explanation:
    An embedded system is a computer system designed to perform one or few dedicated functions often with real-time computing constraints. It is embedded as a part of a complete device often including hardware and mechanical parts.
    Embedded systems range from portable devices such a digital watches and MP 3 players, to large stationary installations like traffic lights, factory controllers or the systems controlling nuclear power plants.

  6. What is a modem connected to?
    1. processor
    2. mother board
    3. printer
    4. phone line
    5. None of these

    Answer: 4. phone line
    Explanation:
    The modem is a hardware device that enables a computer to send or receive information over telephone lines by converting the digital data used by computer into an analog signal used on phone lines and then converting it back once received on the other end.

  7. A(n) ______ is a collection of information that determines which files you can access and which settings you use.
    1. network
    2. user account
    3. operating system
    4. file system
    5. None of these

    Answer: 2. user account
    Explanation:
    A user account is a collection of information that tells windows what files and folders you can access, what changes you can make to the computer and your personal preferences, Such as your desktop background or color theme. User accounts make it so that you can share a computer with several people, but still have your own files and settings. Each person accesses their user account with a user name and password.

  8. The space in your computer that loads and works with data ____
    1. cache memory
    2. CPU
    3. megabyte
    4. RAM memory
    5. ROM memory

    Answer: 2. CPU
    Explanation:
    The CPU, using a circuit called memory controller, loads the program data from the RAM memory. The data, now inside the CPU, is processed. The Arithmatic logic unit of CPU performs calculations on the data.

  9. ____ hard drives are permanently located inside the system unit and are not designed to be removed, unless they need to be repaired or replaced.
    1. Static
    2. Internal
    3. External
    4. Remove
    5. None of these

    Answer: 2. Internal
    Explanation:
    Internal hard drives are located inside the system unit and are not designed to be removed unless they need to be repaired or replaced. Wheras external hard drives connected to a computer via a USB or Fire wire port and are frequently used for additional storage (such as for digital photos, videos and other large multimedia files) to move files between computers, and for backup purposes.

  10. A computer ______consists of two or more computers and other devices that are connected for the purpose of sharing data and programs.
    1. network
    2. system
    3. workstation
    4. device
    5. None of these

    Answer: 1. network
    Explanation:
    A computer network refers to two or more computers connect ed together through a communi cation media. The computers are connected in a network to ex change information and data. The computers connected in a net work can also use resources of other computers

  11. The taskbar is located ______.
    1. on the Start menu
    2. at the bottom of the screen
    3. on the Quick Launch toolbar
    4. at the top of the screen
    5. None of these 13. Once information

    Answer: 2. at the bottom of the screen
    Explanation:
    The taskbar is a movable, concealable icon bar that is located at the bottom of the graphical user interface (GUI) desktop and serves as a launching pad for applications as well as holder of icons indicating running programs.

  12. Once information is input into a computer, it becomes ______.
    1. objects
    2. data
    3. ideas
    4. facts
    5. None of these

    Answer: 2. data
    Explanation:
    Data refers to raw. unevaluated facts, figures, symbols, objects, events, etc. Data may be a collection of facts lying in storage like a telephone directory or census records. Information is data that have been. put into a meaningful and useful context and communicated to recipients who use it to make decisions.

  13. Generally, you access the Recycle Bin through an icon located _____
    1. on the desktop
    2. on the hard drive
    3. on the shortcut menu
    4. in the Properties dialog box
    5. None of these

    Answer: 1. on the desktop
    Explanation:
    Recycle bin is a waste basket icon on your computer desktop that works as a location or Directory for deleted files or folders.

  14. Computer programs are written in a high-level programming language; however, the human-readable version of a program is called ______
    1. cache
    2. instruction set
    3. source code
    4. word size
    5. None of these

    Answer: 3. source code
    Explanation:
    A source code refers to the code written by a programmer in a high-level language and readable by people but not computers. Source code must be converted to object code or machine language before a computer can read or execute the program.

  15. The Recycle Bin stores discarded items until ______.
    1. another user logs on
    2. the computer is shut down
    3. the end of the day
    4. you empty it
    5. None of these

    Answer: 4. you empty it
    Explanation:
    The Recycle bin is where files, folders and programs that you discarded are stored. You must empty the recycle bin to permanently delete them from your computer.

  16. A ______ is a collection of information saved as a unit.
    1. folder
    2. file
    3. path
    4. file extension
    5. None of these

    Answer: 2. file
    Explanation:
    A file in a computer is a collection of information stored electronically and treated as a unit by a computer. Every file must have its own distinctive name.

  17. Input, output, and processing devices grouped together represent a(n) _____ .
    1. mobile device
    2. information processing cycle
    3. circuit board
    4. computer system
    5. None of these

    Answer: 4. computer system
    Explanation:
    A computer is an electronic device that performs 4 basic operations-input,process, output and storage. Input (eg. keyboard, mouse) Output (eg. printer, screen) and processing devices (eg. CPU, RAM, etc) together represent a computer system.

  18. One thousand bytes is a _____.
    1. kilobyte
    2. megabyte
    3. gigabyte
    4. terabyte
    5. None of these

    Answer: 1. kilobytes
    Explanation:
    A Kilobyte (KB) is a measure of computer memory or storage which is approximately a thousand bytes. (actually, 2 to the 10th power or decimal 1024 bytes).

  19. What part of the computer provides only temporary storage of files?
    1. ROM memory
    2. RAM memory
    3. hard drive
    4. mother board
    5. processor

    Answer: 2. RAM memory
    Explanation:
    A computer’s RAM (random access memory) is the memory used to store data and programs on a temporary basis. The RAM is compared to short-term or volatile memory, as it stores applications and information that is actively used while the system is on.

  20. A(n) _____ backup contains a copy of every program, data, and system file on a computer.
    1. restoration
    2. bootstrap
    3. differential
    4. full
    5. None of these

    Answer: 4. full
    Explanation:
    In a full or complete backup, every file of data is copied from one computer to another form of media, including the operating system, all applications and software, all user created files. and all your settings.

  21. Every component of your computer is either _____.
    1. application software or system software
    2. software or CPU/RAM
    3. hardware or software
    4. input devices or output devices
    5. None of these

    Answer: 3. hardware or software
    Explanation:
    The components of a computer can be classified into two broad categories-Hardware (physical parts of a computer that can be seen or touched) and software (programs required to operate the computer).

  22. A blinking symbol on the screen that shows where the next character will appear ______.
    1. delete key
    2. arrow key
    3. cursor
    4. return key
    5. Esc key

    Answer: 3. cursor
    Explanation:
    A cursor refers to a movable indicator on a computer screen identifying the point that will be affected by input from the user.

  23. Being ______means being familiar enough with computers that you understand their capabilities and limitations.
    1. computer literate
    2. computer competent
    3. computer savvy
    4. technology literate
    5. None of these

    Answer: 1. computer literate
    Explanation:
    A computer-literate refers to a person who has enough skill and knowledge to be able to use a computer. That is, he is able to use computer on a basic level.

  24. Which of the following could you do to remove a paragraph from a report you had written?
    1. delete and edit
    2. copy and paste
    3. cut and paste
    4. undo typing
    5. highlight and delete

    Answer: 5. highlight and delete
    Explanation:
    To remove a paragraph from a word document, simply highlight the paragraph (using a mouse or keyboard) you want to remove and then press DELETE key.

  25. The computer monitor is which type of device?
    1. scanning
    2. input
    3. processor
    4. software
    5. output

    Answer: 5. output
    Explanation:
    Computer monitor is an output device that displays the result of processing (Output) to the user.

  26. The arrow keys can be used to ______.
    1. delete text
    2. move the cursor in the text that has already been entered
    3. save the document
    4. move the cursor while deleting text
    5. None of these

    Answer: 2. move the cursor in the text that has already been entered
    Explanation:
    The cursor can be moved in a document’s work area, without erasing or entering text, by using the cursor control keys. Because these keys are marked with arrows (up, down, left and right), they are also called arrow

  27. Numbers in table columns are usually ——
    1. right-aligned
    2. left-aligned
    3. justified
    4. centered
    5. None of these

    Answer: 1. right-aligned
    Explanation:
    Text is usually left aligned whereas numbers in table columns is usually right aligned. This helps with calculations, because then all the numbers are lined up and it is easier to see the value. 29. (5) You can

  28. To indent the first paragraph of your report, you should use this key ——
    1. esc
    2. space bar
    3. return key
    4. shift key
    5. tab key

    Answer: 5. tab key
    Explanation:
    You can indent the first line in the first paragraph of an essay, report, book chapter or any other type of writing using a tab key. This sets the paragraph apart visually, and signals that it is the first of a series of paragraphs. If you want to indent the entire paragraph, use the increase indent tool on the tool bar.

  29. Each box in a spreadsheet is called a ______.
    1. cell
    2. empty space
    3. record
    4. field
    5. table

    Answer: 1. cell
    Explanation:
    In any spreadsheet program such as Excel, each rectangular box in a row worksheet is refered to as a cell. A cell is the intersection point of a column and a row.

  30. A small picture that represents something on your screen… such as a(n) ______
    1. table
    2. application
    3. photo
    4. modem
    5. icon

    Answer: 5. icon
    Explanation:
    A computer icon refers to a small picture on a computer screen that represents a specific file, directory, window, option or program. Clicking on an icon will start the associated program, or open the associated file, directory or window.

  31. When a file is saved for the first time ______.
    1. a copy is automatically printed
    2. file name and folder name must be the same
    3. it does not need a name
    4. it only needs a name if it is not going to be printed
    5. it must be given a name to identify it

    Answer: 5. it must be given a name to identify it
    Explanation:
    When you save a document (or file) for the first time, you will need to mention a name for that document. To do that go to file> Save As. A file name is used to unequally identify a computer file stored in a file system.

  32. Example of non-numeric data is ______.
    1. Employee Name
    2. Test score
    3. Bank Account No.
    4. All of the above
    5. None of these

    Answer: 1. Employee Name
    Explanation:
    Numeric data refers to any data that can be quantified eg. age, cost, test score, bank account no. etc, whereas non-numeric data refers to any data that can’t be quantified eg. name, address, etc. It makes use of the letters of the alphabets only.

  33. Which type of file is created by word processing programs?
    1. database file
    2. storage file
    3. worksheet file
    4. document file
    5. graphical file

    Answer: 4. document file
    Explanation:
    DOC is the document file format used by Microsoft word, also used with most word processing software including open office.

  34. The information you put into the computer is called ______.
    1. directory
    2. facts
    3. data
    4. files
    5. output

    Answer: 3. data
    Explanation:
    Data refers to information in raw or unorganised form (Such as alphabets, numbers or symbols) that represents conditions, ideas or objects.

  35. This can be another word for program ______.
    1. peripheral
    2. disk
    3. floppy
    4. hardware
    5. software

    Answer: 5. software
    Explanation:
    Computer software (or programe) refers to a set of machine-readable instructions that directs a computer’s processor to perform specific operations.

  36. If a previously saved file is edited ——
    1. it cannot be saved again
    2. the changes will automatically be saved in the file
    3. the file will only have to be saved again if it is more than one page in length
    4. its name must be changed
    5. the file must be saved again to store the changes

    Answer: 5. the file must be saved again to store the changes
    Explanation:
    Use the save command to save changes to the current file (the file remains in the current format) or the save As command to save changes with a different name, location or format.

  37. Mr. XYZ wants to send an electronic message to a friend. He should use this type of application ______.
    1. word processing
    2. e-mail
    3. spreadsheet
    4. paper and pencil
    5. None of these

    Answer: 2. e-mail
    Explanation:
    An e-mail is a system of worldwide electronic communication in which a computer user can compose a message at one terminal that can be regenerated at the recipient’s terminal when the recipient logs in. It is a method of exchanging digital messages from on author to one or more recipients

  38. To print a document ______.
    1. select the Print command and then select OK
    2. select the Ready Printer command then select OK
    3. type PRINT and then press Enter
    4. close the document, select the Print command, then select OK
    5. None of these

    Answer: 1. select the Print command and then select OK
    Explanation:
    To print a document, click “Print” from the file menu. This will bring up the printing menu. Change the necessary details. Once your settings are to your satisfaction, just click “OK”.

  39. Each ______ on a menu performs a specific action.
    1. client
    2. server
    3. node
    4. command
    5. folder

    Answer: 4. command
    Explanation:
    A menu (or file menu) is a list of commands or choices offered to the user. It allows a user to access various options the software program is capable of performing. Clicking an option in the menu executes the indicated function or generates another menu.

  40. 2. C, BASIC, COBOL, and Java are examples of ______languages.
    1. low-level
    2. computer
    3. system programming
    4. high-level
    5. None of these

    answer: 4. high-level
    Explanation:
    C, BASIC, COBOL and Java are all examples of high-level languages. They all use English-like statements and symbols to create sequences of computer instructions.

Leave a Comment