computer literacy and knowledge questions and answers – set 4

Best and important Computer Literacy and Knowledge questions with answers and explanations – multiple-choice questions (mcqs) – for competitive and government exams – UPSC, Civil Service prelims, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, ASRB, Junior Court Assistant exams, previous year computer solved questions, central and state government exams

computer literacy and knowledge questions and answers – set 4

  1. Computers manipulate data in many ways and this manipulation is called ____
    1. upgrading
    2. processing
    3. batching
    4. utilizing
    5. downloading

    Answer: 2. processing
    Explanation:
    Data processing is the process of collection and manipulation of data to produce meaningful information. Data is processed under the control of set of instructions called programs.

  2. Creating a __ means making a duplicate copy of important files so that when a problem occurs, you can restore those files using the copy.
    1. mirror
    2. hot file
    3. print out
    4. hotspot
    5. backup

    Answer: 5. backup
    Explanation:
    A backup refers to an operation or procedure of copying and achieving of computer data to an alternative location so that it may be used to restore the original if deleted or becomes corrupted.

  3. The main system board of a computer is called the ____
    1. integrated circuit
    2. motherboard
    3. processor
    4. microchip
    5. drive board

    Answer: 2. motherboard
    Explanation:
    A motherboard (also called main board/ system board/logic board) is the main circuit board in a computer. A motherboard provides a way for hardware in a computer to communicate with each other.

  4. Peripheral devices such as printers and monitors are considered to be _
    1. hardware
    2. software
    3. data
    4. information
    5. source code

    Answer: 1. hardware
    Explanation:
    A peripheral device is one which is conected to a host computer but is not a part of the core computer architecture. They are the hardware items for your computer like mouse, keyboard, printer, monitor, etc. They are connected with a computer through several I/O interfaces such as communications (com), universal serial bus (USB) and serial parts.

  5. In a computer most processing takes place in _____
    1. Memory
    2. RAM
    3. CPU
    4. Motherboard
    5. ALU

    Answer: 3. CPU
    Explanation:
    The CPU (Central Processing Unit) is the brain of the computer that contains the circuitry necessary to interpret & execute program instructions. It comprises ACU (to perform arithmetic calculations such as addition, multiplication, etc and logical comparisons such as EQUAL To, NOT, LESS THAN, etc.) and CU (which co-ordinates the components of a computer system). Most of the processing in a computer is done by CPU.

  6. The components of computer system which we can touch is
    1. Hardware
    2. Software
    3. Modem
    4. Memory
    5. Cable

    Answer: 1. Hardware
    Explanation:
    Computer hardware refers to the physical parts or components of a computer system that can be seen or touched. It can be categorized into input devices (keyboard, mouse, scanner, etc); Output devices (printer, monitor, speaker, etc) and storage devices (optical disks, magnetic disks, pen drives, etc).

  7. Collection of programs that control how the system runs and process the information is called_______
    1. Interpreter
    2. Computer
    3. Office
    4. Compiler
    5. Operating System

    Answer: 5. Operating System
    Explanation:
    An operating system is a system software that directs a computer’s operations, controlling and scheduling the execution of other programs and managing storage, input/output and communication resources.

  8. ________ is a unit of measurement which is equivalent to 1,048,576 bytes that is equal to approximatelly 1 million byte
    1. Byte
    2. Gegabyte
    3. Memory
    4. Megabyte
    5. Kilobyte

    Answer: 4. Megabyte
    Explanation:
    As a measure of computer disk storage capacity a megabyte (or MB) is 2 to the 20th power bytes or 1,048,576 bytes or 1,000,000 bytes approximately.

  9. Hard disk drive is considered ________ storage medium.
    1. Flash
    2. Non-volatile
    3. Temporary
    4. Non-permanent
    5. None of these

    Answer: 2. Non-volatile
    Explanation:
    A hard disk drive (or HDD) is a non-volatile storage device for digital data. That is, it is the computer’s main storage media device that permanently store all data on the compute network.

  10. Personal computers are connected to one another to form a __
    1. Server
    2. Super Computer
    3. Enterprise
    4. Network
    5. None of these

    Answer: 4. Network
    Explanation:
    A computer network is a group of computers and other hardware devices that are linked together through communication channels to facilitate communication and resource-sharing among a wide range of users.

  11. Round, shiny and portable disk that stores software and information in large sizes is ________
    1. CD-ROM
    2. Floppy Disk
    3. Scanner
    4. Monitor
    5. Laptop

    Answer: 1. CD-ROM
    Explanation:
    A compact disc (CD) is a plastic- fabricated, circular medium for recording, storing and playing back audio, video and computer data. Different versions of CD includes CD-ROM, CD-RW, CD-W, etc.

  12. Error in computer program is called
    1. Crash
    2. Failure of Power
    3. Bug
    4. Virus
    5. Bugger

    Answer: 3. Bug
    Explanation:
    A software bug is a error, flaw, failure or fault in a computer program or system that produces an incorrect or unexpected result or causes it to behave in unintended ways.

  13. Tape drive gives _______ access to data.
    1. Timely
    2. Sporadic
    3. Random
    4. Sequential
    5. Disastrous

    Answer: 4. Sequential
    Explanation:
    A tape drive is a sequential access device because to get to point ‘q’ on the tape, the drive needs to pass through points ‘a’ through ‘p’.

  14. Device used to connect a network without use of a cable is called _
    1. Distributed
    2. Centralised
    3. Open Source
    4. Wireless
    5. Without card

    Answer: 4. Wireless
    Explanation:
    A wireless device can refer to any kind of communication equipment that doesn’t require a physical wire for relaying information to another device. Wireless network utilize radio waves and/or micro waves to maintain communication channels between computers and other network devices.

  15. Data is recorded in floppy disk in __________ rings
    1. Sectors
    2. Ringers
    3. Tracks
    4. Rounders
    5. Circles

    Answer: 3. Tracks
    Explanation:
    The surface of a floppy disk is organized into circular rings called tracks. Data is stored on these circular tracks as tiny spots. That is, 0 and 1s are represented magnetically. Each track is divided into pie-shaped groups of sectors

  16. All the components of your computer are either________
    1. Software or CPU/RAM
    2. Application software or system software
    3. Input device or output device
    4. Hardware or software
    5. Input or output

    Answer: 4. Hardware or software
    Explanation:
    The components of a computer can be broadly classified into: Hardware and Software. Hardware refers to any physical component that can be seen or touched, eg. CPU, monitor, keyboard, etc. Software refers to the programs which are required to operate the computer, eg. system software, application software etc.

  17. In binary language, each letter, number or special character of alphabet is unique combination of _________
    1. Eight bytes
    2. Eight kilobytes
    3. Eight characters
    4. Eight bits
    5. Eight megabytes

    Answer: 4.Eight bits
    Explanation:
    It takes eight bits to make up an individual character (letter, number or symbol) used in the English language. Each individual character is called as a byte. Therefore, eight bits equal one byte. While a bit is the smallest unit of information, bytes are known as the building blocks for all information that flows through a computer.

  18. Result of an input after processing by computer is called _______
    1. Output
    2. Data
    3. Multitasking
    4. Tracking
    5. Intake

    Answer: 1. Output
    Explanation:
    Any meaningful information that has been processed and comes out from a computer or computer device is considered output. Output can appear in a variety of forms- as binary numbers, as characters, as pictures, sound and as printed pages.

  19. Generally a Hardware device connected to the computer through cable is called _______
    1. Icon
    2. Virus
    3. Database
    4. Pixel
    5. Peripheral

    Answer: 5. Peripheral
    Explanation:
    A peripheral device is a hardware device that is connected to a computer through cable into several I/O interfaces such as communications (com), univerasal serial bus (USB) and serial parts eg. mouse, printer, monitor, etc.

  20. To keep files organized, related documents are often stored in ___ (also called directories) located on the storage medium.
    1. indexes
    2. labels
    3. folders
    4. programs
    5. cabinets

    Answer: 3. folders
    Explanation:
    In graphical user interfaces such as windows and Macintosh environment, a folder is a container that helps to organize your files. Every file on your computer is stored in a folder, and folders can also hold other folders (Sub-folder). In DOS and UNIX, folders are called directories.

  21. Keyboards. scanners, and microphones are examples of _____
    1. software programs
    2. input devices
    3. output devices
    4. utilities
    5. code

    Answer: 2. input devices
    Explanation:
    Keyboard, Scanners and Microphones are examples of input devices that help in feeding input (text, image, sound) to the computer.

  22. You use a(n) ______, such as a keyboard or mouse, to input information.
    1. output device
    2. download device
    3. storage device
    4. processing device
    5. input device

    Answer: 5. input device
    Explanation:
    Input devices are peripheral devices that are used to input data or information into a computer. They convert symbols that people understand into bits that computers can process. eg, keyboard, scanner, magnetic-stripe reader, etc.

  23. The primary purpose of software is to turn data into _____
    1. Web sites
    2. information
    3. programs
    4. objects
    5. graphics

    Answer: 2. information
    Explanation:
    The primary purpose of software is to turn data (raw facts or figures) into meaningful information which can be used in decision making. eg. data such as number of hours an employee worked and pay rate when fed into payroll software gives salary of the employee.

  24. The ALU performs _____ operations.
    1. logarithm-based
    2. ASCII
    3. algorithm-based
    4. arithmetic
    5. debugging

    Answer: 4. arithmetic
    Explanation:
    The ALU (arithmetic logical unit) of CPU performs arithmetic operations on integers such addition, subtraction, multiplication and division as well as logical comparisons such as less than, greater than, equal to, etc.

  25. A _______ is a collection of information saved as a unit.
    1. folder
    2. print-out
    3. path
    4. file extension
    5. file

    Answer: 5. file
    Explanation:
    A file is a collection of data or information that has a name (filename). Almost all information stored in a computer must be in a file. There are different types of files that store different types of information. For eg. Program files store programs, text files store text , etc.

  26. An electronic component that can be programmed to perform tasks is a ______
    1. CPU
    2. microprocessor
    3. transistor
    4. printer
    5. scanner

    Answer: 2. microprocessor
    Explanation:
    A microprocessor is an electronic component that is used by a computer to do its work. It is a central processing unit on a single integrated chip containing millions of very small components including transistors, resistors and diodes that work together.

  27. It is a long rubber created bundle of wire on which there is a plug on both the sides for connecting computer parts ______
    1. Disk Drive
    2. Cable
    3. Computer
    4. Hardware
    5. Software

    Answer: 2. Cable
    Explanation:
    A cable (or chord/plug/connector) is one or more wires covered in a plastic covering that connects a computer to another device thereby providing communication between devices. eg. a cable that connects monitor to computer and allows computer to display a picture on the monitor.

  28. ________ is a process of dividing the disk into tracks and sector.
    1. Tracking
    2. Naming
    3. Crashing
    4. Alloting
    5. Formatting

    Answer: 5. Formatting
    Explanation:
    Disk formatting is a process of dividing a disk into tracks and sectors so that the operating system can store and locate data and information on the disk. It is basically a process of preparing a disk for digital data storage by organizing.

  29. .bas, .doc and .htm are examples of
    1. Databases
    2. Domains
    3. Extensions
    4. Protocols
    5. URLs

    Answer: 3. Extensions
    Explanation:
    A file name extension is a suffix (separated from the base file name by a dot or space) to the name of a computer file applied to indicate the encoding (file format) of its contents or usage. eg. bar, doc, htm, etc.

  30. _______ is a general term for hardware that is not necessary for basic functions and are connected externally.
    1. Peripheral
    2. Icon
    3. Bit
    4. Keyboard
    5. Printer

    Answer: 1. Peripheral
    Explanation:
    A peripheral is a hardware device which is connected to the host computer (externally or internally) and doesn’t form a part of the core computer architecture It is connected to increase the capability of core computer. eg. Printer, Speakers, etc can be connected externally whereas hard disk drive can be connected internally.

  31. All the media given below can read and write except______
    1. Flash memory cards
    2. Floppy disks
    3. Hard disk drives
    4. CD-ROMs
    5. None of these

    Answer: 4. CD-ROMs
    Explanation:
    Contents of main memory (or random access memory) gets lost when the computer is turned off. That is, it is volatile.

  32. Contents of________ gets erased when computer is turned off.
    1. Input
    2. Output
    3. Storage
    4. Memory
    5. CD

    Answer: 4. Memory
    Explanation:
    Contents of main memory (or random access memory) gets lost when the computer is turned off. That is, it is volatile.

  33. What is the full form of ROM?
    1. Random Opaque Modulator
    2. Relative Overlay Module
    3. Read Optical Media
    4. Read Only Memory
    5. Red Orange Magenta

    Answer: 4. Read Only Memory
    Explanation:
    ROM stands for read only memory. It is a computer memory that can permanently store data and applications within it. That is, it is non-volatile.

  34. A round floppy piece of plastic which is used for storing information. This is kept under hard square cover for protection
    1. Pixel
    2. Hard disk
    3. Floppy disk
    4. Icon
    5. None of these

    Answer: 3. Floppy disk
    Explanation:
    A floppy disk refers to a flexible plastic disk coated with magnetic material and covered by a protective jacket, used primarily by computers to store data magnetically.

  35. What would you do to highlight a word? You position the cursor next to the word and then _____
    1. Drag mouse while holding button down
    2. Click mouse once
    3. Rolll the mouse around
    4. Roll and then click mouse
    5. Type it twice

    Answer: 1. Drag mouse while holding button down
    Explanation:
    To highlight text using mouse, position cursor at the beginning of the text you want to highlight. Press and hold primary mouse button (left button) ; while holding the button, move the cursor to the end of the text and let go off the button. This will highlight all text from the beginning to the end.

  36. Transformation of input into output is performed by_______
    1. Peripherals
    2. Memory
    3. Storage
    4. Input-Output unit
    5. CPU

    Answer: 4. Input-Output unit
    Explanation:
    Processing of data (raw facts or figures) into meaningful information is done by the CPU. Processing is done under the control of set of instructions called programs CPU contains the circuitry necessary to interpret & execute program instructions.

  37. Non volatile memory
    1. Can be thrown into fire without exploding
    2. Cannot be used for storing program
    3. Can keep contents without the supply of electricity
    4. Loose contents without the supply of electricity
    5. Can dissolve into water

    Answer: 3. Can keep contents without the supply of electricity
    Explanation:
    Non-volatile memory is a computer memory that can retain stored information even when the power is not ‘on’. It permanently stores information. eg. Read only memory, storage devices such as hard disk drive, floppy, etc.

  38. Device which takes a picture and converts it into computerised image
    1. Hard drive
    2. Scanner
    3. Printer
    4. Modem
    5. Cable

    Answer: 2. Scanner
    Explanation:
    A scanner is an input device that reads or scans an image and converts it into a digital format. It captures images from photographic prints, posters, magazine pages, print out of documents, etc. for computer editing and display.

  39. Computer collects data, that means it allows users to______ data
    1. Present
    2. Transmit
    3. Output
    4. Store
    5. Input

    Answer: 5. Input
    Explanation:
    Input allows user to enter or feed data into a computer through input devices such as keyboard, mouse, scanner, etc.

  40. ______ is a small picture on screen that depicts program, file or folder.
    1. Icon
    2. Memory
    3. Chip
    4. Virus
    5. Pixel

    Answer: 1. Icon
    Explanation:
    A computer icon is a small pictures that represents an object or program. When you click icon, the associated object or program will be opened. Icons help in quickly identifying a type of object or program associated with the icon.

Leave a Comment