computer literacy and knowledge questions and answers – set 2

Best and important Computer Literacy and Knowledge questions with answers and explanations – multiple-choice questions (MCQs) – for competitive and government exams – UPSC, Civil Service prelims, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, ASRB, Junior Court Assistant exams, previous year computer solved questions, central and state government exams

solved questions - Exam India
  1. You can keep your personal files/folders in _____.
    1. My folder
    2. My Documents
    3. My Files
    4. My Text

    Answer: 2. My Documents
    Explanation:
    My Documents folder is a component of the user profile that is used as a unified location for storing personal data. By default, My Documents folder is a folder in the user’s profile that is used as a default storage location for saved documents.
    get more questions on examindia.org

  2. The primary purpose of software is to turn data into —
    1. Web sites
    2. information
    3. programs
    4. objects

    Answer: 2. information
    Explanation:
    The primary purpose of the software is to turn raw data into meaningful information after processing. For example- raw data such as number of hours an employee has worked in a month and his pay rate, when entered into the payroll software, gives his salary for that month as an output.

  3. A directory within a directory is called —
    1. Mini Directory
    2. Junior Directory
    3. Part Directory
    4. Sub Directory
    5. None of these

    Answer: 4. Sub Directory
    Explanation:
    A subdirectory is a directory within answer directory or a folder within a folder. All directories can become a subdirectory except for the master directory, which is typically referred to as the root directory or the parent directory.

  4. A compiler translates a program written in a high-level language into —
    1. Machine language
    2. An algorithm
    3. A debugged program
    4. Java

    Answer: 1. Machine language
    Explanation:
    A compiler is a software program that translates a source program written in some high level language (such as C, C++, Java) into machine code for some computer architechture (such as Intel Pentium architecture). The generated machine code can be later executed many times against different data each time.

  5. When you turn on the computer, the boot routine will perform this test —
    1. RAM test
    2. disk drive test
    3. memory test
    4. power-on self-test

    Answer: 4. power-on self-test
    Explanation:
    The first thing that a computer does when it boots is to perform what is called the Power on Self Test (or POST). The POST is a built- in diagnostic program that checks your hardware to ensure that everything is present and functioning properly, before the BIOS begins the actual boot. It later continues with additional tests (such as the memory test that you see printed on the screen) as the boot process is proceedings.

  6. A _______ is a unique name that you give to a file of information
    1. device letter
    2. folder
    3. filename
    4. file name extension

    Answer: 3. filename
    Explanation:
    A filename is the name used to uniquely identify a computer file stored in a file system. The filename usually consists of an extension that indicates what type of file it is.

  7. Hardware includes ———
    1. all devices used to input data into a computer
    2. sets of instructions that a computer runs or executes
    3. the computer and all the devices connected to it that are used to input and output data
    4. all devices involved in processing information including the central processing unit, memory, and storage

    Answer: 3. the computer and all the devices connected to it that are used to input and output data
    Explanation:
    The hardware, in computer, refers to the physical equipment required to create, use, manipulate and store electronic data. It comprises of the system unit (the core architechture of the computer system that house primary components of a computer like CPU, memory, motherboard, etc); Input devices (eg. Keyboard, Mouse,etc); Output devices (eg. Printer, Screen, etc); and storage devices (eg. Hard disk, Floppy disk, USB,etc).

  8. A _____ contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm
    1. programming language
    2. syntax
    3. programming structure
    4. logic chart

    Answer: 1. A programming language
    Explanation:
    A programming language is a formal language designed to communicate instructions to a machine, particularly a computer. It can be used to create programs that control the behaviour of a machine and/or express algorithms precisely. The description of a programming language is usually split into the two components of syntax (form) and semantics (meaning).

  9. All the deleted files go to —
    1. Recycle Bin
    2. Task Bar
    3. Tool Bar
    4. My Computer

    Answer: 1. Recycle Bin
    Explanation:
    Recycle bin is a waste basket icon on windows desktop that works as a location or Directory or deleted files or folders. All deleted files & folders are temporarily stored here before final deletion.

  10. The simultaneously processing of two or more programs by multiple processors is—
    1. multiprogramming
    2. multitasking
    3. time-sharing
    4. multiprocessing

    Answer: 4.multiprocessing
    Explanation:
    Multiprocessing, in computing, is a mode of operation in which two are more processors in a computer simultaneously process two or more different portions of the same program (set of instructions). Multiprocessing is typically carried out by two or more microprocessors, each of which is in effect a CPU on a single tiny chip. Super computers typically combine thousands of such microprocessors to interpret and execute institutions.

  11. The secret code that restricts entry to some programs —
    1. password
    2. passport
    3. entry-code
    4. access-code

    Answer: 1. password
    Explanation:
    A password is a secret word or string of characters used for user authentication to prove identify or access approval to gain access to a resource (eg. a software, website on World Wide Web, etc); which should be kept secret from those not allowed access.

  12. Computers use the ____ number system to store data and perform calculations —
    1. binary
    2. octal
    3. decimal
    4. hexadecimal

    Answer: 1. Binary numbers
    Explanation:
    Binary numbers are closely related to digital electronics. With digital electronics, a ‘1’ means that current is present and a ‘0’ means it is not present. The different parts of a computer communicate through pulses of current (1s and 0s). Computers can calculate complex equations and perform complex calculations. Calculating using only 1s and 0 s is called Binary system. A computer can process only 1s and 0s

  13. The main function of the ALU is to —
    1. perform arithmetic and logical operations
    2. store data and information for future use
    3. control computer output, such as printing
    4. monitor all computer activities

    Answer: 1. perform arithmetic and logical operations
    Explanation:
    The main function of the Arithmetic Logic Unit (ALU), present in CPU, is to perform arithmetic operations like addition, subtraction, multiplication, division and logical comparisons such as greater than, less than, equal to, AND, NAND, etc.

  14. _____ is the process of carrying out commands.
    1. Fetching
    2. Storing
    3. Executing
    4. Decoding
    5. None of these

    Answer: 3. Executing
    Explanation:
    Execution is the part of the instruction cycle when data processing actually takes place. The instruction is carried out upon the data (executed). That is, when the command is executed, the CPU carried out the instructions in order by converting them into macrocodes. Also, the result of the processing is stored in memory by CPU.

  15. Softcopy is the intangible output, so then what is hardcopy?
    1. The physical parts of the computer
    2. The printed parts of the computer
    3. The printed output
    4. The physical output devices
    5. None of these

    Answer: 3. The printed output
    Explanation:
    A hard copy is a physical reproduction or representation of the data or information from a computer. Such as printed page or photograph. A hard copy is so-called because it exists as a physical object.

  16. A(n) _______ is a program that makes the Computer easier to use
    1. utility
    2. application
    3. operating system
    4. network

    Answer: 1. utility
    Explanation:
    A utility program allows a user to perform maintainence type tasks usually related to managing a computer, its devices or its programs. It makes computer easier to use. For eg. Windows utility called Disk Defragmenter locates and eliminates unnecessary file fragments and rearranges files and unused disk space to optimize computer operations.

  17. A complete electronic circuit with transistors and other electronic components on a small silicon chip is called a(n) —
    1. workstation
    2. CPU
    3. magnetic disk
    4. integrated circuit

    Answer: 4. integrated circuit
    Explanation:
    An Integrated Circuit (IC) is a small electronic device made out of a semiconductor material. IC, sometimes called a chip or Microchip, is a semiconductor wafer on which thousands or millions of tiny resistors, capacitors and transistors are fabricated. ICs can be used for variety of devices such as micro processors, audio & video equipment and automobiles.

  18. computer systems are comprised of —
    (1) hardware, programs, processors, procedures, and people
    (2) hardware, programs, information, people, and procedures
    (3) hardware, programs, information, people, and networks
    (4) hardware, software, procedures, data and people

    Answer: 4. hardware, software, procedures, data and people

    Explanation:

    Computer systems comprises of 5 basic parts:
    • People- end user of the computer system.
    • Procedure- are rules & guidelines to follow when using software, hardware and data. Typically, documented in manuals.
    • Software (programs)- provides step-by-step instructions to control the computer to convert data into information.
    • Hardware- Consists of physical equipments which is controlled by software and process data into information.
    • Data: Consist of unprocessed facts Connectivity is an additional part to computer systems that allows computers to connect and share information.

  19. An error in a computer programme—
    1. Crash
    2. Power Failure
    3. Bug
    4. Virus

    Answer: 3. Bug
    Explanation:
    A software bug is an error, flaw, failure or fault in a computer program that produces an incorrect or unexpected result or causes it to behave in unintended ways. 20. (4) Any information

  20. What is output?
    1. What the processor takes from the user
    2. What the user gives to the processor
    3. What the processor gets from the user
    4. What the processor gives to the user

    Answer: 4. What the processor gives to the user
    Explanation:
    Any information that has been processed and comes from a computer or computer device is considered output. When someone is viewing output, they’re seeing it on an output device such as monitor or a hard copy print out, or sound from speakers.

  21. The person who writes and tests computer programs is called a
    1. programmer
    2. computer scientist
    3. software engineer
    4. project developer
    5. None of these

    Answer: 1. programmer
    Explanation:
    A computer programmer write code or instructions to make the computer do specific tasks. These instructions are called programs. Before writing the code, the programmer gets the algorithm from a software engineer. To write those instructions, programmers use programming languages such as C, C++, Java, Cobol, etc.

  22. A set of instructions telling the computer what to do is called
    1. mentor
    2. instructor
    3. compiler
    4. program

    Answer: 4. program
    Explanation:
    A computer program is a sequence of instructions, written to perform a specified task with a computer. A computer requires programs to function, typically executing the program’s instructions in a central processor. The series of instructions when executed, causes the computer to behave in a predetermined manner.

  23. What menu selected to print?
    1. Edit
    2. Special
    3. File
    4. Tools

    Answer: 3. File
    Explanation:
    Print option is available under file menu in most of the applications of windows. On clicking the Print option, a Print dialog box appears. A user can change print settings according to his/her choice and then finally select the Print button. 24. (2) A back up refers to

  24. What is backup?
    1. Adding more components to your network
    2. Protecting data by copying it from the original source to a different destination
    3. Filtering old data from the new data
    4. Accessing data on tape

    Answer: 2. Protecting data by copying it from the original source to a different destination
    Explanation:
    A back up refers to the copy and archive of computer data to a different location so that it may be used to restore the original data after a data loss event, eg. equipment failure or catastrope.

  25. The term bit is short for —
    1. megabyte
    2. binary language
    3. binary digit
    4. binary number

    Answer: 3. binary digit
    Explanation:
    A bit (short for binary digit) is the smallest unit of data in a computer. A bit has a single binary value, either 0 or 1.

  26. A saved document is referred to as a ____.
    1. file
    2. word
    3. folder
    4. project

    Answer: 1. File
    Explanation:
    A file in a computer is a collection of information stored/ saved electronically and treated as a unit by a computer. Every file must have its own distinctive name.

  27. Specialised programs that assist users in locating information on the Web are called —
    1. information engines
    2. search engines
    3. web browsers
    4. resource locators

    Answer: 2. search engines
    Explanation:
    A search engine is a webbased tool that enables users to locate information on the world wide web. eg. Google, Yahoo!, MSN etc. search engine utilise automated software applications (referred to as robots, bots or spiders) that travel along the web, following links from page to page, site to site. The information gathered by the spiders is used to create a searchable index of the web.

  28. An application program has which one of the following functions?
    1. It specifies the informationprocessing procedures required by a particular information-processing job.
    2. It controls the input/output and storage functions of the computer system
    3. It provides various support services for the computer system
    4. It suprevises the operations of the CPU

    Answer: 3. It provides various support services for the computer system
    Explanation:
    An application program refers to programs designed to make users more productive and/or assist them with personal tasks. eg. Word processing software, spreadsheet software, database software, etc. Application programs use the services of the computer’s operating system and other supporting programs.

  29. In page preview mode—
    1. You can see all pages of your document
    2. You can only see the page you are currently working
    3. You can only see pages that do not contain graphics
    4. You can only see the title page of your document

    Answer: 1. You can see all pages of your document
    Explanation:
    A page preview is a special mode of modern programs that provide an accurate view of what a full printed page would look like. It enables the user to view all pages of his/her document beforing taking actual print out.

  30. An operating system that can do multitasking means that —
    1. the operating system can divide up work between several CPUs
    2. several programs can be operated concurrently
    3. multiple people can use the computer concurrently
    4. All of the above
    5. None of these

    Answer: 2. several programs can be operated concurrently
    Explanation:
    Multitasking refers to the ability to execute more than one task (or program) at the same time. In multitasking, only one CPU is involved, but it switches from one program to another so quickly that it gives the appearance of executing all of the programs at the same time.

  31. The quickest and easiest way in Word, to locate a particular word or phrase in a document is to use the ____ command.
    1. Replace
    2. Find
    3. Lookup
    4. Search

    Answer: 2. Find
    Explanation:
    When you are working with longer documents, it can be difficult and time consuming to locate a specific word or phrase. Word can automatically search your document using the “Find” feature. This makes it easy to find the word or phrase you are looking for without having to scan long documents.

  32. What is the default file extension for all Word documents?
    1. WRD
    2. TXT
    3. DOC
    4. FIL

    Answer: 3. DOC
    Explanation:
    DOC is a document file format used by Microsoft Word, also used with most word processing software, including open office. DOC stands for Document file. A DOC file can contain formatted text, images, tables, graphs, charts, page formatting and print settings.

  33. With a CD you can —
    1. Read
    2. Write
    3. Read and Write
    4. Either Read or Write

    Answer: 3. Read and Write
    Explanation:
    A Compact Disc (CD) is a small, portable round medium made of moulded polymer for electronically recording, storing, and playing back audio, video, text and other information in digital form. Different types of CD include CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD, etc.

  34. A collection of interrelated records is called a —
    1. utility file
    2. management information system
    3. database
    4. spreadsheet

    Answer: 3. database
    Explanation:
    A database is an integrated collection of logically related records or files. A database consolidates records previously stored in separate files into a common pool of data records that provide data for many applications. The data is managed by system software called database management system (DBMS).

  35. To move to the beginning of a line of text, press the _____ key.
    1. PageUp
    2. A
    3. Home
    4. Enter

    Answer: 3. Home
    Explanation:
    The home key moves the cursor to the top left corner of the screen (i.e, the beginning of the document) or to the beginning of the line of a document.

  36. The term “user interface” refers to —
    1. what the user sees on the screen and how they can interact with it
    2. how the operating system responds to user commands
    3. the means by which the user interacts with the peripheral devices on the computer
    4. the monitor that is available for the computer

    Answer: 1. what the user sees on the screen and how they can interact with it
    Explanation:
    User interface refers to the visual part of computer application or operating system through which a user interacts with a computer or a software. It determines how commands are given to the computer or the program and how information is displayed on the screen. Three main types of user interfaces are- command language, Menus and Graphical user interface.

  37. The background of any Word document—
    1. Is always white colour
    2. Is the colour you preset under the Options menu
    3. Is always the same for the entire document
    4. Can have any colour you choose

    Answer: 4. Can have any colour you choose
    Explanation:
    By default, the background color of a MS-Word document is white. However, a user can change the color of his/her own choice. To do this, open word document and choose page layout on the Ribbon, then select page color to select the background color the user wants.

  38. Reusable optical storage will typically have the acronym _____.
    1. CD
    2. DVD
    3. ROM
    4. RW

    Answer: 4. RW
    Explanation:
    Reusuable optical storage will typically have the acronym RW. For example, CD-RW, DVD-RW, etc. RW stands for re-writtable. This means rewrittable storage medium can be re-written or dozen or many times, the contents can be copied, deleted and modified as necessary.

  39. For creating a document, you use ____ command at File Menu.
    1. Open
    2. Close
    3. New
    4. Save

    Answer: 3. New
    Explanation:
    • New command under file menu creates/opens a new, empty, text window (document) or spreadsheet.
    • The open command opens an existing file into a new window.
    • Close command closes the current window.
    • Save command saves the current window into a file. If the window is already associated with a file, the contents are saved to that file.

  40. The contents of _____ are lost when the computer turns off. 1. storage
    2. input
    3. output
    4. memory

    Answer: 4. memory
    Explanation:
    A computer’s main memory (or random access memory) is the memory used to store data and programs on a temporary basis. The RAM is compared to short-term or volatile memory, as it stores applications and information that is actively used while the system is on.

Leave a Comment