computer literacy and knowledge questions and answers – set 10

Best and important Computer Literacy and Knowledge questions with answers and explanations – multiple-choice questions (MCQs) – for competitive and government exams – UPSC, Civil Service prelims, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, ASRB, Junior Court Assistant exams, previous year computer solved questions, central and state government exams

solved questions - Exam India

computer literacy and knowledge questions and answers – set 10

  1. To primary purpose of software is to turn data into ____.
    1. websites
    2. information
    3. programs
    4. objects
    5. None of these

    Answer: 1. web sites
    Explanation:
    The primary purpose of software is to turn data (raw facts or figures) into meaningful information which can be used in decision-making. eg. data such as number of hours an employee has worked during a month and pay rate when fed into payroll software gives salary of the employee for that month.

  2. A compiler translates a program written in a high-level language into
    1. Machine language
    2. an algorithm
    3. a debugged program
    4. Java
    5. None of these

    Answer: 1. Machine language
    Explanation:
    A compiler is a software program that translates a source program written in some high level language (such as C, C++, Java) into machine code for some computer architecture (such as Intel Pentium Architecture). The generated code can be later executed many times against different data each time.

  3. Back up of the data files will help to prevent____.
    1. loss of confidentiality
    2. duplication of data
    3. virus infection
    4. loss of data
    5. None of these

    Answer: 4. loss of data
    Explanation:
    A back up refers to the copy and archive of computer data to a different location so that it may be used to restore the original data after a data loss event. eg. equipment failure or catastrope.

  4. Text in a column is generally aligned ____.
    1. justified
    2. right
    3. centre
    4. left
    5. None of these

    Answer: 1. justified
    Explanation:
    In typesetting, full justification is the typographic alignment setting of text or images within a column or “measure” to align along both left & right margin. When the text is fully justified, it is arranged so that each line begins or ends right under the other, creating an even, vertical edge to the block of text. It is mostly used in newspaper, magazines, book, etc to enhance readability of the text.

  5. In order to save an existing document with a different name you need to ____.
    1. Retype the document and give it a different name
    2. Use the Save as… command
    3. Copy and paste the original document to a new document and then save
    4. Use Windows Explorer to copy the document to a different location and then rename it
    5. None of these

    Answer: 2. Use the Save as… command

    The ‘Save’ command automatically saves the file using the same name, format and location, as when it was last saved or opend from. However, using the ‘Save as’ command opens a dialog box in which the user can change of the name of the file, the format as well as the location of where the file is saved.

  6. Which one of the following software applications would be the most appropriate for performing numerical and statistical calculations?
    1. Database
    2. Document processor
    3. Graphics package
    4. Spreadsheet
    5. None of these

    Answer: 4. Spreadsheet
    Explanation:
    A spreadsheet is a grid that organizes data into columns and rows. Spreadsheets make it easy to display information and people can insert formulas to work with the data. It is used to record such things as incomes & expenses (preparing budget), items in inventory, debits & credits, etc.

  7. What would you do to highlight a word? You position the cursor next to the word, and then ____.
    1. Drag mouse while holding button down
    2. Click mouse once
    3. Roll mouse around
    4. Roll and then click mouse
    5. None of these

    Answer: 1. Drag mouse while holding button down
    Explanation:
    To highlight text using mouse, position cursor at the beginning of the text you want to highlight. Press and hold primary mouse button (left button): while holding the button, move the cursor to the end of the text and let go off the button. This will highlight all text from the beginning to the end.

  8. A ____ contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm.
    1. programming language
    2. syntax
    3. programming structure
    4. logic chart
    5. None of these

    Answer: 1. programming language
    Explanation:
    A programming language is a formal language designed to communicate instructions to a machine, particularly a computer. It can be used to create programs that control the behavior of a machine and/or express algorithms precisely. The description of a programming language is usually split into the two components of syntex (form) and semantics (meaning).

  9. What is the default file extension for all Word documents?
    1. TXT
    2. WRD
    3. FIL
    4. DOC
    5. None of these

    Answer: 4. DOC
    Explanation:
    DOC is a document file format used by Microsoft word, also used with most word processing software, including open office. DOC stands for Document file. A DOC file can contain formatted text, images, tables, graphs, charts, page formatting and print settings.

  10. Which is the part of the computer system that one can physically touch?
    1. data
    2. operating systems
    3. hardware
    4. software
    5. None of these

    Answer: 3. hardware
    Explanation:
    A computer system comprises of hardware which refers to the physical parts of a computer that can be seen and touched. Hardware may include the system unit which forms the core architecture of computer and comprises of CPU, memory, motherboard, buses, etc. It may also include peripheral devices which are connected to the system unit. It in cludes input devices, output devices and storage devices.

  11. In page preview mode _____.
    1. You can see all pages of your document
    2. You can only see the page you are currently working
    3. You can only see pages that do not contain graphics
    4. You can only see the title page of your document
    5. None of these

    Answer: 1. You can see all pages of your document
    Explanation:
    A page preview is a special mode of modern programs that provide an accurate view of what a full printed page would look like. It enables the user to view all pages of his/her document before taking actual print out.

  12. Reusable optical storage will typically have the acronym____.
    1. CD
    2. DVD
    3. ROM
    4. RW
    5. None of these

    Answer: 4. RW
    Explanation:
    Reusable optical storage will typically have the acronym RW (re-writtable). For eg. CD-RW, DVD-RW, etc. This means rewritten a dozen or many times, the content can be copied, deleted and modified as necessary.

  13. ____ is processed by the computer into information.
    1. Data
    2. Numbers
    3. Alphabets
    4. Pictures
    5. None of these

    Answer: 1. Data
    Explanation:
    Data is raw, unorganised facts that needs to be processed. Data can be something simple or seemingly random and useless until it is organised. When data is processed, organised, structured or presented in a given context so as to make it useful. it is called information.

  14. A ____ is an is an electronic device that process data, converting it into information.
    1. computer
    2. processor
    3. case
    4. stylus
    5. None of these

    Answer: 1. computer
    Explanation:
    Computer is an advanced electronic device that takes raw data as input from the user and processes these data under the control of set of instructions (called programs) and gives the result (output) in the form of meaning ful information that can be used in decision making. This output can be saved for future.

  15. File extensions are used in order to
    1. name the file
    2. ensure the filename is not lost
    3. identify the file
    4. identify the file type
    5. None of these

    Answer: 4. identify the file type
    Explanation:
    A filename extension is a suffix (seperated from the base file name by a dot or space) to the name of a computer file applied to indicate the encoding (file format) of its contents or usage. eg. .bar, .doc, .htm, etc.

  16. The most common type of storage device is _____.
    1. persistent
    2. optical
    3. magnetic
    4. flash
    5. None of these

    Answer: 3. magnetic
    Explanation:
    The most common and enduring form of removable-storage technology is magnetic storage. Removable magnetic storage uses a drive, which is a mechanical device that connects to the computer. You insert the media. which is the part that actually stores the information, into the drive, eg. floppy disk, hard disk. magnetic tape, etc.

  17. For security, we should consider ____ on the internet.
    1. Local data reduction
    2. Event correction
    3. Low resource utilisation
    4. Only (1) and (2)
    5. All of the above

    Answer: 5. All of the above
    Explanation:
    All of the above.

  18. Which of the following is not a peripheral of PC?
    1. CPU
    2. OS
    3. VDU
    4. Touch screen
    5. None of these

    Answer: 2. OS
    Explanation:
    A peripheral device is one which is connect to a host computer but is not a part of the core computer architecture. They are the hardware items for your computer like CPU. VDU, Touch screen, etc. They are connected with a computer through several I/O interfaces.
    • An OS (Operating System) is a system software that directs a computer’s operations, controlling and scheduling the execution of other programs and managing storage, I/O and communication resources.

  19. MS-DOS is a
    1. Single-user operating system
    2. Multi-user operating system
    3. Multi-tasking operating sys tem
    4. All of the above
    5. None of these

    Answer: 1. Single-user operating system
    Explanation:
    MS-DOS (Microsoft-Disk Operating System) is a single user, single-tasking computer operating system that uses a command line interface. In single user operating system, only one user can work at a time.

  20. Which of the following is a component of Internet?
    1. Routers to strengthen the attenuated singles
    2. Repeaters to establish physical connection between various LAN’s
    3. Gateways to allow a network to use the resources of another main frame
    4. Bridges to optimise the transmission path of messages
    5. None of these

    Answer: 3. Gateways to allow a network to use the resources of another main frame
    Explanation:
    Gateway is a component of internet which is often used as a connection to a mainframe or the internet. Gateways enable communications between different protocols, data types and environments. This is achieved via protocol conversion, whereby the gateway strips the protocol stack off of the packet and adds the appropriate stack for the other side.

  21. What is EDI?
    1. Electronic distant interface
    2. Electronic development interface
    3. Electronic data interface
    4. Electronic data interchange
    5. None of these

    Answer: 4. Electronic data interchange
    Explanation:
    EDI (Electronic Data Interchange) is the process of using computers to exchange business documents between companies.

  22. Which of the following is the fastest?
    1. Tapes
    2. Hard disk
    3. Floppy disks
    4. CDs
    5. None of these

    Answer: 2. Hard disk
    Explanation:
    Hard drives are fastest among given options. Magnetic tapes are sequential access devices. Hard disks hold more data and are fast er than floppy disks, their disks spin faster.Also, they locate data on the disks surface in much less time. Hard disk spin between 3600 rpm and 720 rpm compared to a floppy disk 300 rpm. Compared to hard disk drives, CD-ROM drives are quite slow, in part be cause the laser reads pits and lands one bit at a time. Also optical disk is split into sector. So rotational speed is slow.

  23. Which of the following is a network where a huge computer does all computing and front end PCs are dumb terminals?
    1. Mainframes
    2. Client Server
    3. Master Slave
    4. Internet
    5. None of these

    Answer: 1. Mainframes
    Explanation:
    Traditionally, user connect to a mainframe using a terminal which allowed them to input request to the mainframe. The mainframe would then handle all the computing before outputing a response. These terminals are called dumb terminals because they had no data-processing abilities of their own, they were simply windows through which users could access the mainframe. These days, terminals emulation software such as 3270 emulation is used in place of a terminal.

  24. A modem that cannot be removed from its position is called
    1. Intelligent Modem
    2. Acoustic coupler
    3. Direct connect
    4. Fixed modem
    5. None of these

    Answer: 4. Fixed modem
    Explanation:
    Fixed modem is a modem that can not be moved from its position. It is static.

  25. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking anicon, are called:
    1. instructions.
    2. the operating system.
    3. application software.
    4. the system unit.
    5. None of these

    Answer: 1. instructions
    Explanation:
    Computer instructions are a set of steps or documentation that includes information on how to operate, perform or otherwise maintain particular software or hardware. Instructions are also portion of programming that prompts a computer to execute a function.

  26. Organisation would prefer in house development of software to
    1. Ensure that the development adhere to defined quality
    2. Maintain vendor relations
    3. Use the technology that is being widely used for development
    4. All of the above
    5. None of these

    Answer: 1. Ensure that the development adhere to defined quality
    Explanation:
    The advantage of developing own software in-house is that it can customized. to the exact requirements of your own organization. Also, it will be developed as per the Quality standards laid down by your organization.

  27. Which one of the following is not a features of PC ?
    1. Actual Intelligence
    2. Accuracy
    3. Speed
    4. High
    5. None of these

    Answer: 1. Actual Intelligence
    Explanation:
    Computer is not actually intelligent, it is artificially intelligence. Artificial intelligence of a computer is the ability to perform actions thought to require intelligence. Among these actions are logical deductions and inferrence, creativity, the ability to make decisions based on past experience or insufficient or conflicting in formation, and the ability to understand spoken language.

  28. System flowcharts show:
    1. Relationship that link the input, processing and output of the system
    2. Evaluate and describe internal control within the process
    3. Illustrate the sequence of logical operations performed by a computer while executing a program
    4. Depict the arrangement of hardware components in a computer system
    5. None of these

    Answer: 1. Relationship that link the input, processing and output of the system
    Explanation:
    A system flow chart (or dataflow chart) is used to describe the flow of data through a complete data processing system. Different graphic symbols represents the clerical operations involved and the different input, storage. and output equipment required. Although the flow chart may indicate the specific programs used, no details are given of how the programs process the data.

  29. The time it takes a device to locate data and instructions and make them available to the CPU is known as ____.
    1. clock speed
    2. a processing cycle
    3. CPU speed
    4. access time
    5. None of these

    Answer: 4. access time
    Explanation:
    Access speed (or time) is the time taken to access a given byte of information stored on a hard disk. It is generally measured in milliseconds. It comprises of seek time, head switching time, search time and data transfer time.

  30. ____ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
    1. The platform
    2. The operating system
    3. Application software
    4. The motherboard
    5. None of these

    Answer: 2. The operating system
    Explanation:
    An operating system manages the computer’s memory, processes and all of its software and hardware. Most of the time, there are many different programs running at the same time, and they all need to access your computer’s CPU, memory and storage. The operating system co-ordinates all of this to make sure that each program gets what it needs. It also allows you to communicate with the computer without knowing how to speak the computer’s language.

  31. ____ means that the data con tained in a database is accurate and reliable.
    1. Data redundancy
    2. Data integrity
    3. Data reliability
    4. Data consistency
    5. None of these

    Answer: 2. Data integrity
    Explanation:
    Data integrity refers to the accuracy and consistency of stored data, indicated by an absence of any alteration in data between two updates of a data record. It is imposed within a database as its design stage through the use of standard rules & procedures, and is maintained through the use of error checking and validation routines.

  32. A(n) ____ is a private corporate network, used exclusively by company employees.
    1. internet
    2. local area network
    3. peer-to-peer
    4. intranet
    5. None of these

    Answer: 4. intranet
    Explanation:
    An intranet is a private network that is contained within an enterprise. It may consist of many interlinked local area networks and also use leased lines in the WAN. The main purpose of an intranet is to share company information and computing resources among employees.

  33. If you wish to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a ____.
    1. Repeater
    2. Router
    3. Gateway
    4. Switch
    5. None of these

    Answer: 1. Repeater
    Explanation:
    A repeater is an electronic device that receives a signal and retransmits it at a higher level or higher power or onto the other side of an obstruction, so that the signal can cover longer distances. Because repeaters work with the actual physical signal and do not attempt to interpret the data being transmitted, they operate on the physical layer, the first layer of the OSI model.

  34. The taskbar is located____
    1. On the Start menu
    2. At the bottom of the screen
    3. On the quick Launch toolbar
    4. At the top of the screen
    5. None of these

    Answer: 2. At the bottom of the screen
    Explanation:
    A taskbar is a bar displayed at the bottom of a GUI desktop that is used to launch and monitor running applications.

  35. Generally, you access the Recycle Bin through an icon located____
    1. On the desktop
    2. On the hard drive
    3. On the shortcut menu
    4. In the properties dialog box
    5. None of these

    Answer: 1. On the desktop
    Explanation:
    Recycle bin is a waste basket Icon on windows desktop that works as a location or Directory for deleted files or folders. All deleted files & folders are temporarily stored here before finel deletion. When it is emptied, the actual data is still. This remains on disk until another data is created over the physical area.

  36. Which is not a basic function of a computer?
    1. Copy text
    2. Accept input
    3. Process data
    4. Store data
    5. None of these

    Answer: 1. Copy text
    Explanation:
    Computers lane four basic functions: they take in raw data i.e, unorganized facts & figures (input); they store data (storage) ; they manipulte data (processing) and they provide the user with meaningful informationn (output) for decision-making.

  37. The ____ is the box that houses the most important parts of a computer system.
    1. Software
    2. Hardware
    3. Input device
    4. System unit
    5. None of these

    Answer: 4. System unit
    Explanation:
    A system unit is the part of a computer system that houses the primary devices that perform operations and produce results for complex calculations. It in cludes motherboard, CPU, RAM and other components, as well as the case in which these devices are housed. This unit is also known as chassis or tower.

  38. The background of any World document ______.
    1. is always white colour
    2. is the colour you preset un der the Option menu
    3. is always the same for the en tire document
    4. can have any colour you choose
    5. None of these

    Answer: 4. can have any colour you choose
    Explanation:
    You can apply a different color to the word document. On the page layout tab, in the page background group, click page color. You can either click the new color that you want under the Theme colors or standard colors. Also, you click more colors and then click a color of your choice.

  39. A data warehouse is which of the following?
    1. Can be updated by the end users
    2. Contains numerous naming conventions and formats
    3. Organized around important subject areas
    4. Contains only current data
    5. None of these

    Answer: 3. Organized around important subject areas
    Explanation:
    The main feature of a data warehouse is that the data is oriented around major subject areas of businesses. The operational world is designed around applications and functions such as loans, savings, bank card, and trust for a financial institution. The data warehouse is designed around major subjects such as customer, vendor, product and quality. The alignment around subject areas affects the design and implementation of the data found in the data warehouse.

  40. The ____ of a system includes the programs or instructions.
    1. hardware
    2. icon
    3. information
    4. Software
    5. None of these

    Answer: 4. Software
    Explanation:
    A computer software refers to the set of instructions that directs a computer’s processor to perform specific operations.

Leave a Comment