computer literacy and knowledge questions and answers – set 1

Best and important Computer Literacy and Knowledge questions with answers and explanations – multiple-choice questions (mcqs) – for competitive and government exams – UPSC, Civil Service prelims, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, ASRB, Junior Court Assistant exams, previous year computer solved questions, central and state government exams

solved questions - Exam India

Most Important Computer literacy and knowledge questions and answers for Competitive exams

  1. The term ____ refers to data storage systems that make it possible for a computer or electronic device to store and retrieve data.
    1. retrieval technology
    2. input technology
    3. storage technology
    4. None of these

    Answer: 4. None of these
    Explanation:
    Storage technology refers to the technology used to store the images or information obtained through the use of some form of capture technology. This includes the medium used for storage the compression methodology used to minimize the amount of storage medium employed, the format used to program the image or information onto the medium, the encoding methods used to represent any interpretation of the stored information and the useful life of the storage medium.

  2. The term ____ refers to any computer component that is required to perform work.
    1. bootstrap
    2. kernel
    3. resource
    4. source code
    5. None of these

    Answer: 3. resource
    Explanation:
    A system resource is any usable part of a computer that can be controlled and assigned by the operating system so all of the hardware and software on the computer can work together as designed. Every device connected to a computer system is a resource.

  3. A computer system includes____ .
    1. hardware
    2. software
    3. peripheral devices
    4. All of the above

    Answer: 4. All of the above
    Explanation:
    A computer system comprises of hardware (physical parts of a computer that can be seen or touched). Hardware may include the system unit which form the core architechture of computer and comprises of CPU, memory, motherboard, buses, etc. It may also include peripheral devices. Which are connected to the system unit. It include input devices, output devices and storage devices. A computer software refers to the set the instructions that directs a computer’s processor to perform specific operations.

  4. A _____ is a software program used to view Web pages.
    1. site
    2. host
    3. link
    4. browser

    Answer: 4. browser
    Explanation:
    Web browser is a software application used to enable computers users to locate and access web pages. Browsers translates the basic HTML code that allows us to see images, text videos and listen to audios on websites, along with hyperlinks that let us travel to different web pages. The browser gets in contact with the web server and requests for information.

  5. _____ is the maximum amount of data that can be stored on a storage medium.
    1. Magnetic storage
    2. Optical storage
    3. Solid-state storage
    4. Storage capacity

    Answer: 4. Storage capacity
    Explanation:
    Storage capacity refers to how much disk space one or more storage devices provide. Storage capacity measures how much data a computer system may contain. For example – a computer with a 100 GB hard drive has a storage capacity of 100 GB

  6. The ____ is responsible for performing calculations and contains decision-making mechanisms.
    1. Central Processing Unit
    2. Memory Unit
    3. Arithmetic and Logic Unit
    4. Output Unit

    Answer: 3. Arithmetic and Logic Unit
    Explanation:
    The Arithmetic and logic unit of CPU performs arithmetic calculations such as addition, subtraction, multiplication, division and logical comparisons such as greater than, less than, equal to, etc respectively

  7. A ____ is a large and expensive computer capable simultaneously processing data for hundreds or thousands of users
    1. handheld computer
    2. mainframe computer
    3. personal computer
    4. tablet computer

    Answer: 2. mainframe computer
    Explanation:
    A mainframe is a large, expensive powerful computer that can handle hundreds or thousands of connected users simultaneously. Mainframes stores tremendous amount of data, instructions and information. Most major corporations user mainframes for business activities. With mainframes, enterprises are able to bill millions of customers, prepare payroll for thousands of employees, manages thousands of items in inventory, etc.

  8. Which of the following is not true about computer files ?
    1. They are collections of data saved to a storage medium
    2. Every file is a filename
    3. A file extension is established by the user to indicate the file’s contents
    4. All files contain data

    Answer: 3. A file extension is established by the user to indicate the file’s contents
    Explanation:
    A filename extension is a Suffix (seperated from the base file name by a dot or space) to the name of a computer file applied to indicate the encoding (file format) of its contents or usage. eg. .bar, .doc, .htm, etc. .doc represents a document file format.

  9. allows voice conversations to travel over the Internet.
    1. Internet telephony
    2. Instant messaging
    3. E-mail
    4. E-commerce

    Answer: 3.E-mail
    Explanation:
    Internet Telephony refers to the technology that converts analog speech (voice) signals into digital signals and routes them through packet-switched networks of the internet. Those signals bypass the traditional circuit switched networks used for telephone calls and thus escape the long-distance phone charges.

  10. You use a(n) ……., such as a keyboard or mouse, to input information.
    1. Storage device
    2. Processing device
    3. Input device
    4. Output device

    Answer: 3. Input device
    Explanation:

    Input device is any peripheral device used to enter data or information into a computer. It may include keyboard, mouse smart card, microphone, etc.
  11. Which of the following is not true concerning user IDs and passwords?
    1. When you enter your user ID and password, the computer knows it is you
    2. If your computer asks for a user ID and password, you can create your own
    3. Sometimes you are assigned a user ID and password for security reasons
    4. You should share your user ID and password with at least one other person

    Answer: 4. You should share your user ID and password with at least one other person
    Explanation:
    A password is a secret word or strings of characters used for user authentication to prove identity or access approval to gain access to a resource, which sould be kept secret from those not allowed access. It should not be shared with anyone.

  12. One who designs, writes, tests and maintains computer programs is called a
    1. User
    2. Programmer
    3. Designer
    4. Operator

    Answer: 2.Programmer
    Explanation:
    A computer programmer is the one who writes, tests, debug and maintain the detailed instructions called computer programs, that computers must follow a to perform their functions. Programmers also conceive, design and test logical structures for solving problems by computer.

  13. Items such as names and addresses are considered
    1. information
    2. input
    3. records
    4. data

    Answer: 4. data
    Explanation:
    Data is a collection of facts in raw or unorganised form (such as alphabets, numbers or symbols) that refer to or represent conditions, ideas or objects.

  14. Sending an E-mail is similar to
    1. writing a letter
    2. drawing a picture
    3. talking on the phone
    4. sending a package

    Answer: 1.writing a letter
    Explanation:
    Although the means of communication may contrast between writing a letter versus sending an email, key both convey the same messages. A letter is a handwritten or a printed mode of communication address to a person or organisation and usually send by post. An email, on the other hand, is a modem code of communication, where digital messages are exchanged from an author to one or more than one person.

  15. Which of the following can only have sequential access?
    1. Disk
    2. Tape
    3. CD-ROM
    4. DVD-ROM

    Answer: 2.Tape
    Explanation:
    Magnetic tape is a type of sequential secondary storage medium, now used primarily for storing backups. If the computer needs to read data from the middle of a reel of tape, it must first pass all the tape before the desired piece of data.

  16. Secondary storage
    1. does not require constant power
    2. does not use magnetic media
    3. consists of four main types of devices
    4. does not store information for later retrieval

    Answer: 1.does not require constant power
    Explanation:
    Secondary storage device (also called external or auxiliary storage) is a storage medium that holds the data and information until it is deleted by the user regardless if the computer has power. It is non-volatile in nature. eg. Floppy disk, Hard disk, CD, DVD, etc.

  17. What is a modem connected to?
    1. processor
    2. motherboard
    3. printer
    4. phone line

    Answer: 4. phone line
    Explanation:
    A modem (modulator-demodulator) is an electronic device that allows computer to communicate over telephone lines or cable-TV cables. It converts the digital signals into analog signals & vice versa.

  18. Which is the smallest of the following computers?
    1. Notebook
    2. Laptop
    3. Desktop
    4. Workstation

    Answer: 1. Notebook
    Explanation:
    A notebook is an extremely lightweight personal computer. They typically weigh less than six pounds and are small enough to fit easily in a briefcase. However, a laptop is a small portable computer small enough that it can sit on your lap. They are somewhat larger in size than notebooks, in both thickness and weight.

  19. Computers connected to a LAN can
    1. run faster
    2. go on line
    3. share information and/or share peripheral equipment
    4. E-mail

    Answer: 3. share information and/or share peripheral equipment Explanation:
    A local area network (LAN) supplies networking capability to a group of computers in close proximity to each other such as in an office building, a school, or a home. A LAN is useful for sharing resources like files, printers, application programmes, etc.

  20. This component is required to process data into information and consists of integrated circuits
    1. Hard disk
    2. RAM
    3. CPU
    4. ROM

    Answer: 3. CPU
    Explanation:
    A CPU is a silicon integrated circuit, sometimes called a computer chip. This is because it consists of a square piece of crystallized silicon that is very, very thin. It consists of millions of transistors connected by very thin wires. It carries out the instructions of a computer program by performing the basic arithmatical, logical and input/ output operations of the system, thereby converting data into information.

  21. Which of the following groups consists of only input devices?
    1. Mouse, Keyboard, Monitor
    2. Mouse, Keyboard, Printer
    3. Mouse, Keyboard, Plotter
    4. Mouse, Keyboard, Scanner

    Answer: 4. Mouse, Keyboard, Scanner
    Explanation:

    Mouse, Keyboard, Scanner are input devices that helps the user in entering data in form of numbers letters, symbols, image, commands into the computer for further processing. • Monitor, printer and plotter are output devices that display the result of processing (output) to the user.
  22. A menu contains a list of
    1. commands
    2. data
    3. objects
    4. reports

    Answer: 1. commands
    Explanation:
    A menu is a set of commands or options presented to the user of a computer application to help the user find information or execute a program function. Menus are common in graphical user interface (GUI) such as windows or MAC OS.

  23. What is output?
    1. What the processor takes from the user
    2. What the user gives to the processor
    3. What the processor gets from the user
    4. What the processor gives to the user

    Answer: 4. What the processor gives to the user
    Explanation:

    Any information that has been processed and comes from a computer or computer device is considered output. When someone is viewing output, they’re seeing it on an output device such as a computer monitor or a hard copy print out.

  24. An error is also known as
    1. bug
    2. debug
    3. cursor
    4. icon

    Answer: 1. bug
    Explanation:
    A software bug is an error, flaw, failure or fault in a computer program or system that promay duces an incorrect or unexpected result or causes it to behave in unintended ways.

  25. Computer ____ is whatever is typed, submitted, or transmitted to a computer system
    1. input
    2. output
    3. data
    4. circuitry

    Answer: 1. input
    Explanation:
    Computer input refers to any information or data that’s entered or sent to the computer to be processed. Input is sent to the computer using an input device such as keyboard or mouse

  26. Which process checks to ensure the components of the computer are operating and connected properly?
    1. Booting
    2. Processing
    3. Saving
    4. Editing

    Answer: 1. Booting
    Explanation:
    When a computer is started there is an operation which is performed automatically by the computer which is called as Booting. In booting, system checks all the hardware and softwares that are attached with or installed on the system and also loads all the files that are needed for running the system.

  27. Unsolicited commercial email is commonly known as
    1. spam
    2. junk
    3. hoaxes
    4. hypertext

    Answer: 1. spam
    Explanation:
    Email spam (or junk email or unsolicited bulk message) is the use of electronic messaging systems to send unsolicited bulk messages, especially advertising, indiscriminately. It involves flooding the internet with the many copies of the same message, in an attempt to force the message on people who would not otherwise choose to receive it.

  28. ____ is processed by the computer into information.
    1. numbers
    2. processor
    3. input
    4. data

    Answer: 1. numbers
    Explanation:
    Data is raw, unorganised facts that needs to be processed. Data can be something simple or seemingly random and useless until it is organised. When data is processed, organized, structured, or presented in a given context so as to make it useful, it is called information.

  29. A web site address is a unique name that identifies a specific ____ on the web.
    1. web browser
    2. web site
    3. PDA
    4. link

    Answer: 2. web site
    Explanation:
    Every website has a unique address to identify it on World Wide Web. This address is called as web address or Uniform Resource Locator (URL). Like your home address, URL also contains different parts, Domain name in URL is the unique address that identifies the location of the website. eg. http://www. example .com. here, example .com is domain name; http://. is the protocol used to access this website and WWW is a sub domain.

  30. A device that connects to a network without the use of cables is said to be
    1. distributed
    2. centralised
    3. open source
    4. wireless

    Answer: 4 wireless
    Explanation:
    A wireless device can refer to any kind of communication equipment that doesn’t require a physical wire for relaying information to another device. Wireless communication travel over the air via electromagnetic waves (radio frequencies, infrared, satellite, etc).

  31. Editing a document consists of reading through the document you’ve created, then
    1. correcting your errors
    2. printing it
    3. saving it
    4. deleting it

    Answer: 1. correcting your errors
    Explanation:
    Editing is the process of reading through the already created document for the purpose of making it more professional in look and appearance by formatting it. Also, it is done to correct errors. For this, grammar & spelling check, auto-correct, find and replace, etc features can be used. Editing is done before the final copy of the document is saved or a final print out is taken.

  32. The Internet allows you to
    1. send electronic mail
    2. view web pages
    3. connect to servers all around the world
    4. All of these

    Answer: 4. All of these
    Explanation:
    The Internet is a global network connecting millions of computers. It is a network of networks that consists of millions of private, public, academic, business and government networks, of local to global scope, that are linked by a broad array of electronic and optical networking technologies. With the help of Internet, user can view web pages on World Wide Web. Also, it facilitates communication around the globe via applications like chat, email, video-conferencing, Internet telephony, etc

  33. Most mail programs automatically complete the following two parts in an e-mail
    1. From: and Body:
    2. From: and Date:
    3. From: and To:
    4. From: and Subject:

    Answer: 2. From: and Date:
    Explanation:
    In an email, the body (context text) is always preceded by header lines that identify particular routing information of the message, including the sender, recipient, date and subject. Although, FROM, To, and DATE headers are automatically completed by mail transfer agent (MTA). FROM: indicates sender’s name and email address and DATE: indicates sent date/time of the email.

  34. The name a user assigns to a document is called a(n):
    1. filename
    2. program
    3. record
    4. data

    Answer: 4. data
    Explanation:
    A filename is a name given to a computer file in order to distinguish it from other files. It may contain extension that indicates the type of file.

  35. An e-mail address typically consists of a user ID followed by the ____ sign and the name of the e-mail server that manages the user’s electronic post office box.
    1. @
    2. #
    3. &
    4. *

    Answer: 1. @
    Explanation:
    The general format of an email address is example @ computer .com. It consists of two parts: the part before the @ sign is the locate part of the address, often the username of the recipient (example) and the part after the @ sign is a domain name to which the email message will be sent (computer.com)

  36. A personal computer is designed to meet the computing needs of a(n)
    1. individual
    2. department
    3. company
    4. city

    Answer: 1. individual
    Explanation:
    A personal computer is a microcomputer designed for use by only one person at a time. It is based on a microprocessor technology that enables manufacturers to put an entire CPU on one chip. Business use PC for word processing, accounting, desktop publishing, and for running spreadsheet and database management applications. At home, the most popular use for PC is for playing games.

  37. ctrl, shift and alt are called ____ keys.
    1. adjustment
    2. function
    3. modifier
    4. alphanumeric

    Answer: 3. modifier
    Explanation:
    A modifier key is a special key on computer keyboard that temporarily modifies the normal action of another key when pressed together. Alt, Shift, Ctrl are modifier keys. • Shift- gives capital letters or to access the punctuation and other symbols on the number keys and other keys. eg. Shift + A gives output capital letter A. • Ctrl- Used in combination with other keys as shortcuts for menu commands, eg. Ctrl + S activates the save command. • Alt- Works as menu – command shortcuts. eg. Alt + F4 closes the active window on the desktop.

  38. File ____ shrinks the size of a file so it requires less storage space.
    1. scanning
    2. synthesizing
    3. defragmenting
    4. compression

    Answer: 4 compression
    Explanation:
    File compression is the reduction in size of data in order to save space on storage medium or transmission time. Compression software allows the user to take many files and compress them into one file, which is smaller than the combined size of the originals. The compressed files make downloading faster, easier and allows more data to be stored on a removable media. Common compressed file extensions are .ZIP, .RAR, .ARJ, etc.

  39. In addition to the basic typing keys, desktop and notebook computer keyboards include a(n) …… keypad to efficiently move the screen-based insertion point.
    1. editing
    2. navigation
    3. locked
    4. docked

    Answer: 2. navigation
    Explanation:
    Navigation keypad comprises of a variety of keys which move the cursor to different positions on the screen. They are used for moving around in documents or webpages and editing text. They include arrow keys, HOME, END, PAGE UP, PAGE DOWN, DELETE and INSERT. For eg. Arrow keys are programmed to move the cursor in a specified direction-left, right, up or down.

  40. Where is the disk put in a computer?
    1. in the modem
    2. in the hard drive
    3. into the CPU
    4. in the disk drive

    Answer: 4. in the disk drive
    Explanation:
    A disk drive refers to a computer peripheral which uses fixed or removable magnetic or optical disks for data storage and retrieval. It reads data form and writes data onto magnetic or optical disks. There are different types of disk drives for different types of disks. eg. hard disk drive (HDD) for hard disks, Floppy disk drive (FDD) for floppy disks, optical drives for optical disks.

Leave a Comment