[solved] Biology questions with answers – CDS Exam Last 15 years Solved Questions

CDS Exam Biology questions with answers (including explanations) of the Last 15 years | CDS OTA Exam – Biology questions with solution | Latest CDS Exam Biology questions with answers | Multiple Choice Questions (MCQs) of Biology

biology questions

Contents of This Post

CDS Exam Solved Biology questions

Physics Questions with Explanation
Chemistry Questions with Explanation
Biology Questions with Explanation
History Questions with Explanation
Geography Questions with Explanation
Polity Questions with Explanation
Economics Questions with Explanation
General Knowledge Questions with Explanation
Miscellaneous Questions with Explanation

1. Consider the following
Enzymes and protein can be correlated with each other in the following ways

1. All proteins are enzymes.
2. All enzymes are proteins.
3. All enzymes are not proteins.
4. All proteins are not enzymes.
Which of the above are correct?

(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4

Answer – (b) 2 and 4
All enzymes are protein by composition but all proteins are not enzymes.

2. Consider the following statements in respect of the thyroid gland.

1. It is situated in the neck.
2. It is vital to the maintenance of normal body temperature.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer – (c) Both 1 and 2
The thyroid gland is one of the largest endocrine glands which is present in the neck. It is responsible to control the body’s metabolism, temperature, appetite and muscle strength, etc.

3. Which one of the following is not a constituent of biogas?

(a) Methane
(b) Carbon dioxide
(c) Hydrogen
(d) Nitrogen dioxide

Answer – (d) Nitrogen dioxide
Nitrogen dioxide (NO2) is not a component of biogas.

4. A mother of blood group O has a blood group O child. What could be the blood group of the father of the child?

(a) Only O
(b) A or B or O
(c) A or B
(d) Only AB

Answer – (b) A or B or O
The blood group of the father of the child could be A or B or O.

5. What does sphygmomanometer measure?

(a) Blood pressure
(b) Velocity of fluids
(c) Temperature
(d) The curvature of spherical surfaces

Answer – (a) Blood pressure
The sphygmomanometer is an instrument to measure blood pressure. It is made up of an inflatable cuff to restrict the blood flow and a mercury or manometer to measure pressure.

6. What does water gas comprise of?

(a) Carbon monoxide and hydrogen
(b) Carbon dioxide and hydrogen
(c) Carbon monoxide and methane
(d) Carbon dioxide and methane

Answer – (a) Carbon monoxide and hydrogen
Water gas is a synthetic gas, having CO and H2. The gas is produced by passing steam over a red hot hydrocarbon fuel as coke.

7. Which one of the following causes the chikungunya disease?

(a) Bacteria
(b) Helminthic worm
(c) Protozoan
(d) Virus

Answer – (d) Virus
Chikungunya is caused by the chikungunya virus which is an insect-borne virus of the genus Alphavirus. Symptoms show high fever, maculopapular rash, headache, etc.

8. Which one of the following vitamins is abundant in guava?

(a) Vitamin A
(b) Vitamin B12
(c) Vitamin C
(d) Vitamin D

Answer – (c) Vitamin C
Vitamin C is enough in guava fruits. Vitamin C helps in strengthening immunity, serves as an antioxidant, and provides relief in hypertension too.

9. Which one of the following vitamins helps in clotting of blood?

(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin D
(d) Vitamin K

Answer – (d) Vitamin K
Vitamin K adds to blood clotting. Vitamin K acts as an essential cofactor for factor-ll, Vll, IX, X, and also for proteins Z, C and S.

10. Which one of the following glands in the human body stores iodine?

(a) Parathyroid
(b) Thyroid
(c) Pituitary
(d) Adrenal

Answer – (b) Thyroid
The thyroid gland in the human body contains iodine. Deficiency of iodine creates goiter disease. Which is observed by the enlargement of the larynx.

11. Which of the following diseases are preventable by the vaccine?

1. Tetanus
2. Polio
3. Leprosy
4. Pertusis
Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) All of these

Answer – (b) 2 and 4
Polio and pertusis are caused by virus. So, these can be controlled by vaccines.

12. In the context of ecology and environment, what does the Red Data Book pertain to?

(a) Details of harmful levels of various pollutants
(b) A complete list of all endangered plants and animals
(c) A description of the consequences of the nuclear holocaust
(d) A description of the sociological and psychological consequence of genetically modified plants and animals

Answer – (b) A complete list of all endangered plants and animals
Red Data Book is related with a complete list of all endangered species.

13. Which of the following is not a bird?

(a) Bat
(b) Emu
(c) Kiwi
(d) Ostrich

Answer – (a) Bat
Bat is a mammal, not a bird.

14. Match the following lists.
List-l
(Scientist)

A. F G Banting
B. J Lister
C. Louis Pasteur
D. E Jenner
List-ll
(Work)

1. Vaccination for smallpox
2. Germ theory
3. Use of carbolic acid as an antiseptic
4. Discovery of insulin

(a) A 4, B 3, C 2, D 1
(b) A 3, B 4, C 2, D 1
(c) A 4, B 2, C 1, D 3
(d) A 1, B 4, C 3, D 2

Answer – (a) A 4, B 3, C 2, D 1
The correct answer is A 4, B 3, C 2, D 1.

15. Which of the following part of blood carry out the function of body defense?

(a) Red blood cells
(b) White blood cells
(c) Platelets
(d) Haemoglobins

Answer – (b) White blood cells
White blood cells (WBC) bring out the function of body defense.

16. Match the following
List-l
(Disease)

A. Conjunctivitis
B. Dermatitis
C. Gout
D. Meningitis
List-ll
(Part of Human Body Affected)

1. Eyes
2. Joints
3. Skin
4. Spinal cord

(a) A 2, B 4, C 1, D 3
(b) A 1, B 3, C 2, D 4
(c) A 2, B 3, C 1, D 4
(d) A 1, B 4, C 2, D 3

Answer – (b) A 1, B 3, C 2, D 4
The correct answer is A 1, B 3, C 2, D 4.

17. Which one of the following is not an insect-borne disease?

(a) Beri-beri
(b) Kala-azar
(c) Malaria
(d) Plague

Answer – (a) Beri-beri
Beri-beri is not an insect-borne disease. It is caused by the deficiency of vitamin B1 or thiamine.

18. Which of the following gases is released from rice fields in the most prominent quantities?

(a) Carbon dioxide
(b) Methane
(c) Carbon monoxide
(d) Sulfur dioxide

Answer – (b) Methane
Methane (CH4) is produced in rice fields in the most prominent quantities. Because when organic matter decomposes without O2 in the water logged rice paddies, bacteria in the water produce methane.

19. Consider the following statements.

1. Cigarette smoking exposes a person to benzene.
2. Benzene is a known carcinogen.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer – (c) Both 1 and 2
Benzene (C6H6) is the cause of bone marrow failure.

20. Which one of the following glands produces the growth hormone (somatotrophin)?

(a) Adrenal
(b) Pancreas
(c) Pituitary
(d) Thyroid

Answer – (c) Pituitary
Somatotrophin is produced by the anterior pituitary. It is a peptide hormone that induces growth, cell reproduction, and regeneration.

21. In the human body, Cowper’s glands form a part of which one of the following systems?

(a) Digestive system
(b) Endocrine system
(c) Reproductive system
(d) Nervous system

Answer – (c) Reproductive system
Cowper’s gland is related to the reproductive system. Cowper’s gland is the bulbourethral gland found in human males. They are found in pairs and secrete viscous secretion called pre-ejaculate that helps in coitus.

22. Clove used as a spice is derived from which part of the following plant?

(a) Seeds
(b) Fruits
(c) Flower buds
(d) Young leaves

Answer – (c) Flower buds
Cloves are the flower buds of a tree in the family Myrtaceae. The tree is evergreen growing, contains large leaves and flowers grouped in terminal clusters.

23. Which one among the following kinds of organisms resides in the roots of pulse plants to do nitrogen fixation?

(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Protozoa
(d) Virus

Answer – (a) Bacteria
Rhizobium (a kind of bacteria) lives in plant roots of pulse plants (legumes) to fix nitrogen.

24. The persons working in textile factories such as carpet weavers are exposed to which of the following occupational diseases?

(a) Asbestosis
(b) Asthma and tuberculosis
(c) Silicosis
(d) Siderosis

Answer – (b) Asthma and tuberculosis
Asthma is a chronic lung disease. It inflames and narrows the airways. Tuberculosis is a lung disease created by Mycobacterium tuberculosis. Workers in textile factories and carpet manufacturing units are the common sufferers of asthma and tuberculosis.

25. Dim-vision in the evening and night results from the deficiency of which one of the following?

(a) Vitamin-A
(b) Vitamin-E
(c) Vitamin-B
(d) Vitamin-C

Answer – (a) Vitamin-A
The deficiency of vitamin-A (retinol) creates night blindness. It also creates keratomalacia, xerosis cornea, and Bitot’s spot. The high content of vitamin-A is obtained from liver and butter.

26. Which of the following nutrients is not a structural component of the plant?

(a) Nitrogen
(b) Calcium
(c) Phosphorus
(d) Potassium

Answer – (d) Potassium
Potassium ions(K+) are responsible for protein synthesis, opening, and closing of stomata in plants.

27. Assertion (A): Red blood cells burst when placed in water.
Reason (R): Due to osmosis, water enters into red blood cells.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Answer – (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Both A and R are true and R is the correct explanation of A

28. Which one of the following is correct? A concrete wall generally

(a) only reflects sound
(b) only absorbs sound
(c) only transmits sound
(d) absorbs and transmits sound

Answer – (d) absorbs and transmits sound
A concrete wall generally absorbs and transmits sound.

29. Which color of heat radiation represents the highest temperature?

(a) Blood red
(b) Dark cherry
(c) Salmon
(d) White

Answer – (d) White
Colour temperature is a measurement relating the colour of the light radiated by an object to its temperature. No matter whatever the temperature is the hottest would only radiate to blue-white light radiation.

30. What do airbags used in the safety of car drivers contain?

(a) Sodium bicarbonate
(b) Sodium azide
(c) Sodium nitrite
(d) Sodium peroxide

Answer – (b) Sodium azide
Airbag used for safety and protection of car driver possesses sodium azide.

Leave a Comment