Best Current Affairs 9 September 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 9 September 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 9 September 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Who will take over as the CMD of Bharat Electronics Limited?
    a) Dinesh Kumar Batra
    b) Anil Kumar Gupta
    c) Rajiv Sharma
    d) Arup Roy Chaudhary

    Answer: a) Dinesh Kumar Batra
    Dinesh Kumar Batra,
    Director and CFO has taken additional charge as the Chairman and Managing Director of Navratna Defense PSU Bharat Electronics Limited (BEL) with effect from September 1, 2022.
    ✔He was instrumental in the company’s move to foray into the electro explosive segment.

    Extra fact:

    ✔Bharat Electronic Limited Headquarters: Bengaluru, Karnataka;
    ✔Bharat Electronic Limited Founded: 1954.

    For more visit examindia.org

  2. Which private sector bank collaborates with PayNearby for its priority sector lending goals?
    a) ICICI
    b) Axis
    c) HDFC
    d) Bandhan

    Answer: b) Axis
    A top Axis Bank executive launched that partnerships such as the branchless banking network PayNearby will help the private lender achieve its lending targets for priority sectors.
    ✔Through the partnership, current and savings accounts will be opened for retail and individual consumers at remote locations.

    ✔Group executive and Head of Bharat Banking: Munish Sharda;
    ✔Axis Bank Founded: 1993,Ahemdabad;
    ✔Axis Bank Headquarters: Mumbai;
    ✔CEO of Axis Bank: Amitabh Chaudhary.

    For more visit examindia.org

  3. Who became the first Indian to win Diamond League 2022?
    a) Ravi Dahiya
    b) Neeraj Chopra
    c) Mirabai Chanu
    d) Avani Lekhara

    Answer: b) Neeraj Chopra
    Neeraj Chopra
    gained another accomplishment when he won the Diamond League Final in Zurich.
    ✔The expert javelin thrower recorded a throw of 88.44 meters in his second attempt.
    Neeraj Chopra is now the first Indian to win this Diamond League trophy.

    Extra fact:
    ✔The Diamond League inaugural season was in 2010.
    ✔It was designed to replace the IAAF Golden League, which had been held annually since 1998.

    For more visit examindia.org

  4. What is the name of the writer who was awarded the 31st Vyas Samman?
    a) Sharad Pagare
    b) Dr. Asghar Wajahat
    c) Mamta Kalia
    d) Ram Vilas Sharma

    Answer: b) Dr. Asghar Wajahat
    The 31st Vyas Samman was conferred in to well-known Hindi writer Dr. Asghar Wajahat at a function in New Delhi.
    ✔He has been chosen for the prestigious award for his play Mahabali.
    ✔In his play Mahabali, Dr. Wajahat focuses on the Mughal emperor Akbar and the poet Tulsidas.

    Extra fact:
    ✔The Vyas Samman is given by K K Birla Foundation for outstanding literary work in Hindi Authored by an Indian citizen.
    ✔It carries a prize of Rs 4 lakh along with a citation and plaque.
    ✔The award was instituted in 1991.
    Ram Vilas Sharma received the first inaugural Vyas Samman in 1991 for his work ‘The Ancient Language Family of India and Hindi’.

    For more visit examindia.org

  5. Which state launched 100 days urban employment guarantee scheme?
    a) Bihar
    b) Jharkhand
    c) Haryana
    d) Rajasthan

    Answer: d) Rajasthan
    Rajasthan government
    launched an ambitious scheme to provide 100 days of employment to needy families in urban areas on the lines of the rural employment guarantee scheme MGNREGA.
    Over 2.25 lakh families have already registered for the Indira Gandhi Urban Employment Scheme proposed by Chief Minister Ashok Gehlot in the state budget this year.

    Extra fact:

    ✔The state government has allocated Rs 800 crore for the scheme.
    ✔People from the age group of 18 to 60 are eligible for the scheme.
    ✔Chief Minister of Rajasthan: Ashok Gehlot;
    ✔Governor of Rajasthan: Kalraj Mishra;

    For more visit examindia.org

  6. What is the rank of India in UNDP’s Human Development Index 2021?
    a) 132
    b) 131
    c) 114
    d) 145

    Answer: a) 132
    A report on the 2021 Human Development Index is part of the Human Development Report 2021-22 released by the United Nations development Programme.
    ✔The Human Development Index measures the average achievement of a country in three basic dimensions of human development – a long and healthy life, education and a decent standard of living.

    Extra fact:

    India ranked 132nd among 191 countries and territories on the 2021 Human Development Index.
    ✔In the 2020 report, India had ranked 131st among 189 countries and territories.
    ✔The 2021 Human Development Index is Switzerland’s first rank.
    Norway and Iceland is in second and third place.

    For more visit examindia.org

  7. At what age did Queen Elizabeth II recently die?
    a) 101
    b) 96
    c) 105
    d) 90

    Answer: b) 96
    Queen Elizabeth II,
    Britain’s longest-serving monarch, passed away at the of 96 on 8 September 2022.
    ✔She came to the throne at the age of 25 in 1952 after the sudden demise of her father King George VI.
    ✔Her eldest son, Prince Charles 73, will be the new king of the UK, according to centuries of the protocol.
    ✔Queen Elizabeth ruled over Britain for 70 years.

    For more visit examindia.org

  8. On which day International Day to Protect Education from Attack was observed?
    a) 8 September
    b) 5 September
    c) 9 September
    d) 9 October

    Answer: c) 9 September
    The International Day
    to Protect Education from Attack is an international observance established by a unanimous decision of the United Nations General Assembly in 2020.
    ✔It is observed on September 9 of each year.

    Extra fact:
    ✔UESCO Headquarters: Paris, France;
    ✔UESCO head: Audrey Azulay;
    ✔UESCO founded: 16 November 1945.

    For more visit examindia.org

  9. Who won an Emmy Award for his narration in a Netflix documentary?
    a) Barack Obama
    b) Narendra Modi
    c) John Oliver
    d) Liz Truss

    Answer: a) Barack Obama
    Former US President Barack Obama
    won the Emmy Award for his narration in the Netflix documentary “Our Great National Parks”.
    ✔Obama is the 2nd US president after Dwight Eisenhower, to win an Emmy award.

    ✔Earlier, Obama also received Grammy Awards for the audiobook readings of his memoirs “The Audacity of Hope” & “A Promised Land”.

    For more visit examindia.org

  10. With which country India will hold 2+2 ministerial talks in Tokyo?
    a) USA
    b) Japan
    c) Australia
    d) Britain

    Answer: b) Japan
    Defence Minister Rajnath Singh along with EAM Dr. S Jaishankar will participate in the 2nd India-Japan ‘2+2 Ministerial Dialogue’ in Tokyo on 8 September 2022.
    ✔The Japanese side will be represented by Yasukazu Hamada and Yoshimasa Hayashi
    ✔The year 2022 also marks 70 years of diplomatic relations between the two countries.

    Extra fact:
    ✔Capital of Japan: Tokyo;
    ✔Currency of Japan: Japanese yen;
    ✔Prime Minister of Japan: Fumio Kishida. 

    For more visit examindia.org

Leave a Comment