Best Current Affairs 8 September 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 8 September 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 8 September 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Suella Braverman has become the new Home Secretary of Indian origin in which country?
    a) USA
    b) Russia
    c) UK
    d) Canada

    Answer: c) UK
    New British Prime Minister Liz Truss
    named Indian-origin lawyer Suella Braverman as the country’s new Home Secretary.
    Priti Patel, who is of Indian descent, will be replaced in the position by Suella Braverman.
    In addition, Suella Braverman held the office of the attorney general from February 2020 to September 2022.

    Extra fact:
    ✔Queen Elizabeth II
    has ruled since 1952.
    ✔Capital of United Kingdom: London;
    ✔PM of United Kingdom: Liz Truss.

    For more visit examindia.org

  2. PM Modi will unveil the statue of which freedom fighter dedicated to the Kartavya Path?
    a) Mahatma Gandhi
    b) Netaji Subhas Chandra Bose
    c) Chandra Shekhar Azad
    d) Jawahar Lal Nehru

    Answer: b) Subash Chandra Bose
    The newly named Kartavya Path, which runs from Rashtrapati Bhavan to India Gate and features red granite walkways with vegetation all around, renovate canals, state-specific food stalls, new utility blocks, and vending kiosks will be unveiled by Prime Minister Modi.
    Kartavya Path will feature landscapes that have been upgraded, a lawn with a walkway, more greenery, renovated canals, new amenity blocks, better signage, and vending kiosks

    Extra fact:
    Subhas Bose was born into wealth and privilege in a large Bengali family in Orissa during the British Raj.
    ✔Bose became Congress president in 1938.

    For more visit examindia.org

  3. International Literacy Day is observed on which day?
    a) 5 September
    b) 7 September
    c) 8 September
    d) 10 September

    Answer: c) 8 September
    International Literacy Day
    is celebrated on 8 September every year all across the globe to make people aware of the meaning and importance of literacy for individuals and societies.
    ✔The day spread awareness about the importance of literacy for individuals, communities, and societies and the need for intensified efforts toward more literate societies.

    Extra fact:
    UNESCO declared this day an opportunity for the government.
    ✔UNESCO Founded: 16 November 1945;
    ✔UNESCO Headquarters: Paris, France;
    ✔UNESCO Head: Audrey Azoulay;
    ✔UNESCO Member: 193 countries.

    For more visit examindia.org

  4. Which state received the International Travel Award 2023 for ‘Best Destination for Culture?
    a) West Bengal
    b) Uttar Pradesh
    c) Rajashtan
    d) Uttrakhand

    Answer: a) West Bengal
    West Bengal has been awarded the International Travel Award 2023 for Best Destination for Culture by the Pacific Area Travel Writers Association (PATWA), an affiliated member of the United Nations World Tourism Organization (UNWTO).
    ✔The International Travel Awards is the most prestigious award that rewards those businesses for their hard work in the fields of travel, tourism, and hospitality.

    Extra fact:
    ✔The Pacific Area Travel Writers Association (PATWA) is a professional travel writers organization established in 1998.
    ✔Capital of West Bengal: Kolkata;
    ✔Governor of West Bengal: La Ganesan;
    ✔CM of West Bengal: Mamata Banerjee.

    For more visit examindia.org

  5. Which space agency has successfully created oxygen on Mars using MOXIE?
    a) Spacex
    b) ISRO
    c) NASA
    d) JAXA

    Answer: c) NASA
    MOXIE by NASA
    is demonstrating its ability to consistently carry out the work of a tiny tree on the red and dusty surface of mars, some 100 million miles from Earth.
    ✔The instrument produces six grams of oxygen per hour on each run or roughly the same amount as a small tree on Earth.

    Extra fact:
    ✔This gadget is shaped like a lunchbox.
    ✔NASA Formed: July 29, 1958;
    ✔NASA Headquarters: Washington DC;
    ✔NASA director: Bill Nelson.

    For more visit examindia.org

  6. India and which country conducts counter ransomware exercises for 26 countries?
    a) Russia
    b) Israel
    c) UK
    d) USA

    Answer: c) UK
    The National Security Council Secretariat and the UK Government have jointly conducted a virtual cyber security exercise for 26 countries.
    ✔The exercise is a part of the India-led International Counter Ransomware Initiative-Resilience Working Group, facilitated by British Aerospace Systems.
    ✔All 26 invitees for the exercise are from CRI Partner Nations and their respective organizations that include Cyber Security, national Crisis Management, National Security Policy, Critical National Infrastructure, and Law Enforcement Agencies.
    Extra fact:
    ✔Queen Elizabeth II
    has ruled since 1952.
    ✔Capital of United Kingdom: London;
    ✔PM of United Kingdom: Liz Truss.

    For more visit examindia.org

  7. Who inaugurated the NALSA Center for Civil Services?
    a) Dhananjaya Y. Chandrachud
    b) Uday Umesh Lalit 
    c) Indira Banerjee
    d) Sanjay Kishan Kaul

    Answer: b) Uday Umesh Lalit 
    The National Legal Services Authority (NALSA) center for Citizen Service, was inaugurated by Chief Justice of India Uday Umesh Lalit.
    ✔The NALSA has been constituted under the Legal Services Authorities Act, 1987 to provide free Legal Services to the weaker sections of society.

    Extra fact:
    ✔The CJI is the Patron-in-Chief of NALSA.
    ✔While the second senior judge of the Supreme Court of India is the executive chairperson of the Authority.
    ✔NALSA Motto: Access to Justice for all.
    ✔NALSA Founded: 9 November 1995;
    ✔NALSA Headquarters: New Delhi.

    For more visit examindia.org

  8. How many billions will the health sector in India reach by 2025?
    a) $100 Billion
    b) $200 Billion
    c) $50 Billion
    d) $500 Billion

    Answer: c) $50 Billion
    Union Minister Jitendra Singh said that India’s healthcare industry is expected to grow to $50 billion by 2025.
    ✔Nearly 80% of healthcare systems aim to increase investment in digital healthcare tools in the coming five years.
    ✔National Infrastructure Pipeline 2020 to build 73 new medical colleges to increase domestic consumption and improve healthcare infrastructure.

    Extra fact:
    Telemedicine is also expected to reach $5.5 billion by 2025.
    Mansukh Laxmanbhai Mandaviya is the Minister of Health and Family Welfare and Chemicals and Fertilizers of India.

    For more visit examindia.org

  9. Who has appointed aviation industry veteran Peter Albers as the new CEO?
    a) Air India
    b) Indian Airlines
    c) IndiGo
    d) Indian Airlines

    Answer: c) IndiGo
    Pieter Elbers assumed the charge of Indigo’s chief executive officer, over three months after he was announced as the replacement for outgoing CEO Ronojoy Dutta.
    Albers, former chief executive of KLM Royal Dutch Airlines, was named as the next CEO by IndiGo.

    Extra fact:
    ✔IndiGo was founded in 2006
    as a private company by Rahul Bhatia and Rakesh Gangwal of InterGlobe Enterprises.
    ✔Indigo is headquartered in Gurgaon, Haryana.

    For more visit examindia.org

  10. Who will replace Paytm as the title sponsor of BCCI for the 2022-23 season?
    a) Vivo
    b) Mastercard
    c) Bharti Airtel
    d) Kotak Mahindra

    Answer: b) Mastercard
    American financial company Mastercard has replaced Paytm as the title sponsor of the Board of Control for Cricket in India.
    ✔With this, Mastercard will be the title sponsor for all international matches scheduled in India.
    ✔It also covers domestic matches like Irani Trophy, Duleep Trophy & Ranji Trophy.

    Extra fact:
    ✔Paytm held the rights for 7 years as the title sponsor of BCCI.
    ✔Mastercard Founded: 3 November 1966;
    ✔Headquarters Headquarters: New York, US;
    ✔CEO of Mastercard: Michael Miebach.

    For more visit examindia.org

  11. World Physiotherapy Day is observed on which day?
    a) 5 September
    b) 10 September
    c) 8 September
    d) 15 September

    Answer: c) 8 September
    World Physiotherapy Day is observed every year on 8 September.
    ✔The day is dedicated to raising awareness about the important role of physiotherapists in keeping people fit and improving their quality of life.
    ✔Physiotherapy deals with the management of chronic conditions and the underlying issues related to pain.

    Extra fact:
    ✔It was first observed in 1996.
    ✔The theme for 2022 is ‘Prevention and Management of Osteoarthritis’.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment