Best Current Affairs 7 September 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 7 September 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 7 September 2022 – Best Questions and MCQs

  1. The Chief Minister of which state government launched the ‘Pudhumai Penn’ scheme for girl students?
    a) Andhra Pradesh
    b) Tamil Nadu
    c) Karnataka
    d) Telangana

    Answer: b) Tamil Nadu
    Tamil Nadu Chief Minister M.K. Stalin
    on 5 September 2022 launched the ‘Pudhumai Penn’ scheme in Chennai.
    ✔Under this scheme, all girls studying from classes 6 to 12 in a government school will get Rs 1,000 per month to pursue higher education.

    Extra fact:
    ✔’Pudhumai Penn’
    means modern woman.
    ✔The scheme aims to benefit six lakh girls every year.
    Rs 698 crore has been allocated in the budget for its implementation.
    ✔Governor of Tamil Nadu: R. N.Ravi;
    ✔Chief Minister of Tamil Nadu: M.K. Stalin;
    ✔Capital of Tamil Nadu: Chennai.

    For more visit examindia.org

  2. Commonwealth Games Gold medalist Birju Shah passed away He was related to which field?
    a) Tennis
    b) Boxing
    c) Athletics
    d) Chess

    Answer: b) Boxing
    Birju Sah, the first Indian boxer
    to win medals at both the Asian & Commonwealth Games, Passed away at the age of 48.
    ✔He won bronze medals at both the Commonwealth & Asian Games in 1994.

    ✔He achieved his first major international success at the 1933 Asian junior championships in Thailand.

    For more visit examindia.org

  3. On which day the “International Day of Clean Air for Blue Skies” was observed?
    a) 5 September
    b) 9 September
    c) 7 September
    d) 11 September

    Answer: c) 7 September
    The ‘International Day of Clean Air for Blue skies’ is observed globally on September 7 to promote and facilitate actions to improve air quality.
    ✔The resolution also encouraged the United Nations Environment Programme (UNEP) to facilitate the day’s relevant stakeholders.

    Extra fact:
    ✔This year’s theme of “The Air We Share”.
    ✔UNEP Headquarters: Nairobi, Kenya;
    ✔UNEP Head: Inger Andersen;
    ✔UNEP Founded: 5 June 1972.

    For more visit examindia.org

  4. Who won the gold medal in the Malaysia chess meet?
    a) Anishka Biyani
    b) D Gukesh
    c) Nihal Sarin
    d) Arjun Erigaisi

    Answer: a) Anishka Biyani
    Six-year-old Anishka Biyani
    has won the gold medal in the Malaysian Age Group Rapid Chess Championship a Kuala Lumpur.
    ✔Earlier this year, Anishka also qualified as one of the best under-7 players in the All India FIDE rating chess tournament held in Yousufguda, Hyderabad.

    Extra fact:
    ✔Anishka is currently preparing for the Singapore Open National Age Group Championship that is scheduled to be held later this year.

    For more visit examindia.org

  5. Ambagarh Chowki, Mohla, and Manpur became the three new districts of which state?
    a) West Bengal
    b) Chhattisgarh
    c) Madhya Pradesh
    d) Maharashtra

    Answer: b) Chhattisgarh
    Chhattisgarh Chief Minister, Bhupesh Baghel
    inaugurated the newly formed district Mohla, Manpur, and Ambagarh Chowki as the 29th District of the state.
    ✔The new district will be under the Mohla, Manpur, and Ambagarh Chowki drug divisions.

    Extra fact:
    ✔S Jayawardhan
    , a 2014 batch IAS officer, has been made the first collector.
    ✔While Yadavalli Akshay Kumar will be the first SP of the newly formed district.
    ✔Capital of Chhattisgarh: Raipur;
    ✔Chief Minister of Chhattisgarh: Bhupesh Baghel;
    ✔Governor of Chhattisgarh: Anusuiya Uikey.

    For more visit examindia.org

  6. Which Telugu person was presented with Lok Nayak Foundation Literary Award?
    a) Annamacharya.
    b) Tanikella Bharani
    c) Adivi Bapiraju.
    d) Asavadi Prakasarao.

    Answer: b) Tanikella Bharani
    Telugu writer and actor, Tanikella Bharani
    was presented with the annual Sathiya Puraskar of the Loknayak Foundation at an award ceremony held at Kalabharathi Auditorium, Visakhapatnam, Andhra Pradesh.
    ✔The award is popularly referred to as ‘Andhra Jnanpith’.
    ✔The award is given annually to an eminent Telugu writer or poet or a person credited with service for the cause of Telugu literature.

    Extra fact:
    ✔Tanikella Bharani
    is an Indian actor, screenwriter, poet, playwright, and director who mostly works in Telugu films.
    ✔He has worked in more than 750 films in Telugu, Tamil, Kannada, and Hindi.
    ✔He has won 3 Andhra Pradesh State Nandi Awards.

    For more visit examindia.org

  7. Mahadevikadu Kattil Thekkethil Chundan won the Nehru Trophy which is related to which sport?
    a) Boat Race
    b) Shooting
    c) Bull Fighting
    d) Boxing

    Answer: a) Boat Race
    Pallathuruthy Boat Club, Mahadevikadu Kattil Thekkethi Chundan has scripted its maiden triumph in the Nehru Trophy boat race for snake boats at the Punamada Lake in Alappuzha.
    ✔A total of 77 boats, including 20 snake boats, competed in this year’s Nehru Trophy.

    Extra fact:
    ✔Chief Minister of Kerala: Pinarayi Vijayan;
    ✔Governor of Kerala: Arif Mohammad Khan;
    ✔Capital of Kerala: Thiruvananthapuram.

    For more visit examindia.org

  8. Which actor was named as the brand ambassador of the Punyakoti Dattu scheme?
    a) Allu Arjun
    b) Mahesh Babu
    c) Chiranjeevi
    d) Kiccha Sudeep

    Answer: d) Kiccha Sudeep
    The Karnataka government has appointed Kannada actor Kiccha Sudeep as the brand ambassador for “Punyakoti Dattu Yojana” a cattle adoption scheme.
    ✔Sudeep is known for his remarkable roles in films such as ‘Paihalwan’, ‘Makkhi’, ‘Vikrant Rona’, and more.

    Extra fact:

    ✔Sudeep start his career with Thayavva film in 1997.
    ✔Karnataka CM: Basavaraj Bommai;
    ✔Karnataka Capital: Bengaluru;
    ✔Karnataka Governor: Thawar Chand Gehlot.

    For more visit examindia.org

  9. Which state tops the use of the e-prosecution portal in Digital India Mission?
    a) Maharashtra
    b) Uttar Pradesh
    c) Madhya Pradesh
    d) Delhi

    Answer: b) Uttar Pradesh
    Uttar Pradesh, with 9.12 million cases, ranks at the top in the number of disposal and entry of cases through the e-Prosecution portal managed by the Union government under its Digital India Mission.
    ✔As of the end of August, Madhya Pradesh stood second with 2.31 million.

    Extra fact:

    ✔The portal, launched by the states two years ago, is an initiative of the Home, IT, and Law Ministries.
    ✔Capital of UP: Lucknow;
    ✔Chief Minister of UP: Yogi Aditya Nath;
    ✔Governor of UP: Anandi Ben Patel.

    For more visit examindia.org

  10. India and which country signed the first water-sharing agreement in 25 years?
    a) Nepal
    b) Pakistan
    c) Bangladesh
    d) Sri lanka

    Answer: c) Bangladesh
    India and Bangladesh signed an interim water-sharing agreement for the Kushiyara river.
    ✔It is the first such pact since the signing of the Ganga water treaty in 1996.

    Extra fact:
    ✔Bangladesh has a total of 230 rivers, of which 54 flow through India.
    ✔Capital of Bangladesh: Dhaka;
    ✔Currency of Bangladesh: Takka;
    ✔President of Bangladesh: Mohammad Abdul Hamid.

    For more visit examindia.org

  11. Who appointed the next High Commissioner to Canada?
    a) Naveen Srivastava 
    b) Pavan Kapoor
    c) Amit Kumar
    d) Sanjay Verma

    Answer: d) Sanjay Verma
    Senior diplomat Sanjay Kumar Verma has been appointed as India’s next high commissioner to Canada.
    ✔He is a 1988 batch officer of the Indian Foreign Service and is currently the ambassador of India to Japan.

    Extra fact:
    ✔He has also served as Consul General of India in Milan, Italy.
    ✔Capital of Canada: Ottawa;
    ✔Prime Minister of Canada: Justin Trudeau;
    ✔Currency of Canada: Dollar.

    For more visit examindia.org

  12. Which state government will launch an employment guarantee scheme?
    a) Uttar Pradesh
    b) Bihar
    c) Rajasthan
    d) Haryana

    Answer: c) Rajasthan
    The Rajasthan government is all set to launch an ambitious scheme to provide 100 days of employment to needy families in urban areas.
    ✔Sanitation, cleanliness and other such works will also be done under the scheme.

    Extra fact:
    ✔People in the age group of 18 to 60 are eligible for this scheme.
    ✔Capital of Rajasthan: Jaipur;
    ✔CM of Rajasthan: Ashok Gehlot;
    ✔Gorvernor of Rajasthan: Kalraj Mishra.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment