Best Current Affairs 7-8 August 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 7-8 August 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 7-8 August 2022 – Best Questions and MCQs

  1. National Handloom Day is observed on which day?
    a) 05 August
    b) 07 August
    c) 17 August
    d) 07 July

    Answer: b) 07 August
    In India, the National Handloom Day is observed annually on the 7th of August to honor the handloom weavers.
    Handloom is a symbol of our glorious cultural heritage and an important source of livelihood.

    2022 is the 8th National Handloom Day.
    This year the theme of National Handloom Day 2022 is “Handloom, an Indian Heritage”.

    For more visit examindia.org

  2. Spiritual leader Dalai Lama was honored with the highest civilian award of which country?
    a) Nepal
    b) Bhutan
    c) India
    d) Ladakh

    Answer: d) Ladakh
    Tibetan spiritual leader, the Dalai Lama
    has been conferred with the ‘druPal raNgam Datsun’ award, Ladakh highest civilian honour.This award is given for his immense contribution to humanity, especially to the Union Territory.

    The sixth prize was conferred by the Ladakh Autonomous Hill Development Council (LAHDC), Leh, which celebrated its foundation day ‘dPal rNgam Duston’ at the Indus Ghat with great enthusiasm.

    Extra fact:
    Ladakh
    was established as a Union Territory of India on 31 October 2019.
    The capital of Ladakh are Leh and Kargil.
    RK Mathur, Lieutenant Governor of Ladakh.

    For more visit examindia.org

  3. Which organization has appointed Nallathamby Kalaiselvi as its first woman Director General?
    a) CSIR
    b) ISRO
    c) DRDO
    d) ICAR

    Answer: a) CSIR
    Senior electrochemical scientist, Nallathamby Kalaiselvi
    has become the first woman Director General of the Council of Scientific and Industrial Research(CSIR).
    Kalaiselvi will replace Shekhar Mande, who retired in April.

    Extra fact:

    CSIR was established by the Government of India on 26 September 1942.
    CSIR is headed by the Prime Minister of India.

    For more visit examindia.org

  4. Who was the chairman of the 7th NITI Aayog Governing Council Meet?
    a) Parameswaran Iyer
    b) PM Modi
    c) Draupadi Murmu
    d)  Amitabh Kant

    Answer: b) PM Modi
    Prime Minister Narendra Modi
    attended the seventh NITI Aayog governing council meeting which took place at the Rashtrapati Bhavan’s cultural center in the national capital.
    The council held discussions over several issues such as crop diversification, urban development, and implementation of the National Education Policy (NEP).

    Extra fact:
    It was established in 2015 by the NDA government.
    The Prime Minister of India is the Chairman of NITI Aayog.
    Shri Parameswaran Iyer is the Chief Executive Officer (CEO) of NITI Aayog.
    Suman Berry is the Deputy Chairman of NITI Aayog.

    For more visit examindia.org

  5. Which anniversary of the Quit India Movement did the nation celebrate this year?
    a) 80th anniversary
    b) 75th anniversary
    c) 85th anniversary
    d) 83rd anniversary

    Answer: a) 80th anniversary
    August Kranti Diwas or the 80th anniversary
    of the Quit India Movement, is considered an important milestone in the history of our country’s freedom struggle.
    The slogans “Quit India” and “Do or Die” became war slogans for the freedom fighters during the Quit India Movement.
    On 8 August 1942, Mahatma Gandhi called for an end to British rule and launched the Quit India Movement at the All India Congress Committee session in Mumbai.
    The movement was suppressed till 1944, it played an important role in uniting the common people across the country against British rule.

    For more visit examindia.org

  6. Which state government has planned to double the income of farmers under ‘Panchamrut Yojana’?
    a) Punjab
    b) Haryana
    c) Uttar Pradesh
    d) Bihar

    Answer: c) Uttar Pradesh
    Uttar Pradesh government
    announced that Chief Minister Yogi Adityanath’s ‘Panchamrut Yojana’ will help in achieving the goal of doubling farmers’ income through the introduction of cost-effective technological measures and the promotion of the co-cropping method.

    The government will also felicitate those farmers who implement the Panchamrut scheme and are able to increase their income along with the productivity of the land with the ‘Uttam Sugarcane Farmer awards’.
    Capital of UP: Lucknow;
    CM of UP: Yogi Adityanath;
    Governor of UP: Anandiben Mafatbhai Pate.

    For more visit examindia.org

  7. What is the name of the chess player who became the 75th Grandmaster of India?
    a) Sankalp Gupta
    b) Bharath Subramaniyam
    c) V Pranav
    d)  Rahul Srivatshav

    Answer: c) V Pranav
    Chennai-based chess player V Pranav
    became India’s 75th Grandmaster by winning a tournament in Romania.

    Pranav is the 27th Grandmaster from Tamil Nadu, the list includes legendary Viswanathan Anand and teen sensations D Gukesh and R Pragyanand.

    Extra fact:
    First Grand Master of India – Vishwanathan Anand, 1988;
    2nd Grand Master of India – Dibyendu Barua, 1991;
    3rd Grand Master of India – Praveen Thipsay, 1997.

    World Chess Federation Headquarters: Lausanne, Switzerland;
    World Chess Federation Founded: 20 July 1924, Paris, France.

    For more visit examindia.org

  8. Who became the first Indian to win gold in the triple jump at Commonwealth Games 2022?
    a) Eldhose Paul
    b) Nitu Ghangas
    c) Amit Panghal
    d) Naveen Malik

    Answer: a) Eldhose Paul
    India’s Eldhose Paul
    created history by winning the first-ever gold medal in the men’s triple jump at the Commonwealth Games 2022.
    He stunned everyone with his superb jump with the best effort of 17.03m.

    Indian boxer Neetu Ghangas won the gold medal at the Commonwealth Games 2022 by defeating Demi-Jade Rexton of England 5-0 in the women’s 48kg category final.

    Indian boxer Amit Panghal has won the gold medal in the 48-51 kg weight category in the Commonwealth Games 2022.

    PV Sindhu won the gold medal by defeating Michelle Lee of Canada in the women’s singles final badminton match at the Common Wealth Games in Birmingham on 8 August 2022.

    For more visit examindia.org

  9. Who won the gold medal in men’s 74kg freestyle wrestling at the Commonwealth Games 2022?
    a) Ravi Kumar Dahiya
    b) Naveen Malik
    c) Amit Pangal
    d) Nikhat Zareen

    Answer: b) Naveen Malik
    Indian wrestler Naveen Malik
    won the gold medal in men’s 74kg freestyle wrestling at the 2022 Commonwealth Games at Coventry Stadium and Arena.
    Naveen defeated Muhammad Sharif Tahir of Pakistan in the final.

    Ravi Kumar Dahiya has created history at the Commonwealth Games 2022 by winning gold for the country 10-0 in men’s freestyle 57kg wrestling.

    Nikhat Zareen wins the Gold medal at Commonwealth Games 2022 in Birmingham. She defeated Mc Naul of Northern Islands in the finals, by 5-0 in women’s light-fly 48kg-50kg Boxing.

    India’s Vinesh Phogat won the gold medal in women’s 53kg freestyle wrestling at the Commonwealth Games in Birmingham on 6 August 2022.

    For more visit examindia.org

  10. Who was elected the 14th President of India?
    a) Draupadi Murmu
    b) Ms Margaret Alva
    c) Jagdeep Dhankhar
    d) Uday Umesh Lalit

    Answer: c) Jagdeep Dhankhar
    Former West Bengal governor & National Democratic Alliance (NDA)
    candidate Jagdeep Dhankhar was elected the 14th Vice President of India on 06 August 2022.

    Mr. Dhankhar defeated the opposition candidate, Ms. Margaret Alva, by a margin of 346 votes.
    He will succeed M Venkaiah Naidu.
    Mr. Dhankhar will take the oath of office on 11 August 2022.

    For more visit examindia.org

  11. Who was elected as the Vice President of FIDE?
    a) Arkady Dvorkovich
    b) Dibyendu Barua
    c) Vishwanathan Anand
    d) Sankalp Gupta

    Answer: c) Vishwanathan Anand
    Vishwanathan Anand
    , the five-time chess world champion, was on 7 August 2022 elected the deputy president of FIDE (International Chess Federation).
    While Arkady Dvorkovich, the incumbent president of FIDE, was re-elected for a second term.

    Extra fact:
    FIDE president: Arkady Dvorkovich
    FIDE was founded: on 20 July 1924, in Paris, France;
    FIDE headquarters: Lausanne, Switzerland.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment