Best Current Affairs 6 September 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 6 September 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 6 September 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Who has conferred the National Award to eminent teachers on National Teacher’s Day?
    a) Prime Minister
    b) President
    c) Education Minister
    d) Home Minister

    Answer: b) President
    President Draupadi Murmu
    presented National Awards to 46 selected teachers on the occasion of Teachers’ Day in New Delhi on 5 September 2022.
    ✔Each award consisted of a certificate of merit, a cash prize of Rs 50,000, and a silver medal.

    ✔The awardees include Anju Dahiya, Harpreet Singh, Arun Kumar, Seema Rani, Neeraj Saxena, Nishi Kumari, and More.
    ✔The current education minister is Dharmendra Pradhan.

    For more visit examindia.org

  2. Who won the Dutch F1 Grand Prix 2022?
    a) George Russell
    b) Max Verstappen
    c) Lewis Hemilton
    d) Charles Lecerc

    Answer: b) Max Verstappen
    Red Bull’s driver Max Verstappen
    has won the Dutch F1 Grand Prix 2022.
    Mercedes’ George Russell & Ferrari’s Charles Leclerc came at the 2nd and 3rd position respectively.

    Extra fact:
    ✔Verstappen has now won 10 of his season 15 races.
    ✔It was his 72nd podium finish & he collected 26 points from this race.
    ✔Verstappen won the Dutch Grand Prix in 2021 as well.

    For more visit examindia.org

  3. HAL-L&T consortium has signed Rs 850 crore contract to manufacture how many PSLV rockets?
    a) 11 PSLV rockets
    b) 5 PSLV rockets
    c) 21 PSLV rockets
    d) 7 PSLV rockets

    Answer: b) 5 PSLV rockets
    A space consortium formed by Hindustan Aeronautics Ltd (HAL
    ) and Larsen & Toubro (L&T) was awarded an Rs 860 crore contract for the next five Polar Satellite Launch Vehicles (PSLV).
    ✔ISRO has been providing satellite launch services since 1990 through the PSLV, launching 319 customer satellites from 33 countries.

    Extra fact:
    ✔In September 2016, a PSLV placed 104 satellites into orbit, which is a world record.
    ✔HAL was established on 23 December 1940 as Hindustan Aircraft Limited in Bangalore by Walchand Hirachand.
    ✔HAL Headquarters: Bangalore, Karnataka.

    For more visit examindia.org

  4. Whose name has been changed and announced by the Government of India as Kartavya Path?
    a) India Gate
    b) Rajpath
    c) Mission Karmyogi
    d) Ram Setu

    Answer: b) Rajpath
    The government of India has announced to change the name of Rajpath and Central Vista lawns into Kartavya Path.

    Extra fact:
    ✔Kartavya Path
    includes the entire avenue and area from the Netaji Statue to the Rashtrapati Bhavan.
    Central Vista Avenue is part of the government’s ambitious Central Vista redevelopment project.

    For more visit examindia.org

  5. Who was awarded the honorary rank of Nepal Army General?
    a) PM Modi
    b) Vivek Ram Chaudhari
    c) Manoj Pandey
    d) S Jai Shankar

    Answer: c) Manoj Pandey
    Indian Army Chief General Manoj Pandey was conferred with the title of Honorary General of Nepal Army by Nepal’s President Bidya Devi Bhandari in Kathmandu.
    ✔General Pandey was honored at a special ceremony at the President’s official residence ‘Sheetal Niwas’ in the Nepalese capital.

    Extra fact:

    ✔In November last year, the Chief of the Nepalese Army, General Prabhu Ram Sharma was also made an Honorary General of the Indian Army by President Ram Nath Kovind at a ceremony in New Delhi.
    ✔Capital of Nepal: Kathmandu;
    President of Nepal: Bidhya Devi Bhandari;
    ✔Prime Minister of Nepal: Sher Bahadur Deuba;
    ✔Currency of Nepal: Nepalese rupee.

    For more visit examindia.org

  6. Which Indian cricketer announced his retirement from the Indian Premier League?
    a) Ravindra Jadeja
    b) Suresh Raina
    c) Bhuvneshwar Kumar
    d) Umesh Yadav

    Answer: b) Suresh Raina
    Former Indian batsman Suresh Raina announced his retirement from the Indian Premier League (IPL).
    ✔Suresh Raina was not retained by Chennai Super Kings, nor he was picked by any team in IPL 2022.
    ✔Suresh Raina was one of the best fielders on the Indian Cricket Team.

    Extra fact:
    ✔He was the first ever cricketer to reach 5000 runs in IPL.
    ✔Suresh Raina is the first Indian player to score 6000 as well as 8000 runs in his T20 career.
    ✔In IPL history, he holds the record for the greater number of catches, 107.
    ✔He holds the record for most runs scored in the powerplay in any IPL match.
    ✔He is the second player after Chirs Gayle and the first Indian player to hit 100 sixes in IPL.

    For more visit examindia.org

  7. Which state government launched the “Samarth” e-governance portal?
    a) Delhi
    b) Uttar Pradesh
    c) Uttarakhand
    d) Tripura

    Answer: c) Uttarakhand
    The Uttarakhand education department launched an e-governance portal “Samarth”.
    ✔The portal provides all administrative and educational updates including information about entrance exams, salary structure, and appointments from five state universities and 140 public schools.

    ✔Capital of Uttrakhand: Dehradun (Winter), Gairsain (Summer)
    ✔Governor of Uttrakhand: Gurmit Singh;
    ✔Chief minister: Pushkar Singh Dhami.

    For more visit examindia.org

  8. Which IIT is associated with Inspire Institute of Sports for innovative boxing analytics software?
    a) IIT Madras
    b) IIT Delhi
    c) IIT Roorkee
    d) IIT Mumbai

    Answer: a) IIT Madras
    IIT Madras
    researchers and Inspire Institute of Sports in Karnataka have joined forces to create the analytics platform “Smartboxer”.
    ✔To promote India’s boxing medals in the 2024 Olympics.

    ✔To make India self-reliant in sports technology and high-performance sporting goods, IIT Madras and Sports Authority of India signed an MoU.

    For more visit examindia.org

  9. Which Navratna company has tied up with Smiths Detection to manufacture scanning systems?
    a) Hindustan Aeronautics Limited
    b) Bharat Electronics Limited
    c) Engineers India Limited
    d) Container Corporation of India

    Answer: b) Bharat Electronics Limited
    Bharat Electronics Limited (BEL)
    has signed a Memoracdum of Understanding (MoU) with Smith Detection, a global leader in threat detection and security inspection technologies, for offering advanced, high-energy scanning systems to the Indian market.
    ✔The MoU signed for a period of five years and can be extended further by mutual consent.

    Extra fact:
    ✔CEO & Chairman of Bharat Electronic Limited: Anandi Ramalingam;
    ✔Bharat Electronics Limited Founded: 1954, Bengaluru;
    ✔Bharat Electronics Limited Headquarters: Bengaluru, Karnataka.

    For more visit examindia.org

  10. Who announced Shree scheme for upgradation of 14500 schools?
    a) Dharmendra Pradhan
    b) Narendra Modi
    c) Draupadi Murmu
    d) Amit Shah

    Answer: b) Narendra Modi
    Prime Minister Narendra Modi
    has announced a new initiative to develop and upgrade 14,500 schools across the country under the Pradhan Mantri School for Rising India (PM-Shri) scheme.
    ✔The PM-SHRI schools will have a modern, transformational and holistic method of imparting education.

    Extra fact:
    ✔The focus will also be on modern infra including the latest technology, smart classrooms, sports and more.
    ✔Education Minister of India: Dharmendra Pradhan.

    For more visit examindia.org

  11. Who opened the first LNG truck facility in India?
    a) Blue Energy Motors
    b) Tata Motors
    c) Toyoto
    d) Hundai

    Answer: a) Blue Energy Motors
    First LNG Truck
    Facility in India: Long-haul, heavy-duty trucks from Blue Energy Motors, which intends to grow the Indian trucking business by producing clean energy, near-zero emissions vehicles, will run on LNG.
    ✔The business was integrated by Union Minister, Nitin Gadkari.

    Extra fact:
    ✔CEO of Blue Energy Motors: Anirudh Bhuwalka;
    ✔Minister of Road Transporst and Highways of India: Nitin Gadkari.

Leave a Comment