Best Current Affairs 5 August 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 5 August 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 5 August 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Which anniversary of the abrogation of Article 370?
    a) 5th
    b) 3rd
    c) 7th
    d) 4th

    Answer: b) 3rd
    05th August is the third anniversary of the abrogation of Article 370.
    It is on this day in August 2019, when provisions of Article 370, which gave special status to the erstwhile state of Jammu and Kashmir, were abrogated by the Union Government.

    Extra fact:
    ✔The State was further divided into two Union TerritoriesJammu & Kashmir and Ladakh.
    ✔Capital of Jammu & Kashmir: Srinagar(May-October), Jammu(November-April);
    ✔Lieutenant Governor of Jammu & Kashmir: Manoj Sinha.

    For more visit examindia.org

  2. In which state is the world’s largest floating solar power plant going to be built?
    a) Uttar Pradesh
    b) Madhya Pradesh
    c) Andhra Pradesh
    d) Goa

    Answer: b) Madhya Pradesh
    The world’s largest floating solar power plant is going to be built at Khandwa in Madhya Pradesh.
    ✔With an aim to increase the power generation capacity of the central state of Madhya Pradesh and address the electricity problems in the region.

    Extra fact:
    ✔A floating solar power plant is going to be built in Khandwa which will generate 600 Megawatt power by 2022-23.
    ✔Capital of Madhya Pradesh: Bhopal;
    ✔Chief Minister of Madhya Pradesh: Shivraj Singh Chauhan;
    ✔Governor of Madhya Pradesh: Mangubhai C. Patel.

    For more visit examindia.org

  3. Who has been named as the chairman of Vodafone Idea?
    a) Kumar Mangalam Birla
    b) Ravinder Takkar
    c) Himanshu Kapania
    d) Brijendra Kumar Syngal 

    Answer: b) Ravinder Takkar
    Ravinder Takkar,
    the managing director (MD) and chief executive officer (CEO) of telecom operator Vodafone Idea Limited (Vi), will replace Himanshu Kapania as the telco’s new chairman.
    ✔He will step down as non-executive chairman of the board with effect from 18 August this month. However, he will continue to be a part of the VIL board as a non-executive director.

    Extra fact:
    ✔Vodafone Idea Limited
    also said as vi.
    ✔Vodafone Idea Limited Founder: Kumar Mangalam Birla.
    vi headquarters: Mumbai and Gandhinagar.
    ✔On 31 August 2018, Vodafone India merged with Idea Cellular to form a new entity called Vodafone Idea Limited.

    For more visit examindia.org

  4. Who has been named by Oil India as the new Chairman and MD?
    a) Ranjit Rath
    b) Sushil Chandra Mishra
    c) Ravindra Takkar
    d) Gurdeep Singh

    Answer: a) Ranjit Rath
    Ranjit Rath
     has taken over as the Chairman and Managing Director (CMD) of state-run Oil India Ltd (OIL). 
    ✔He replaces Sushil Chandra Mishra who retired on 30 June.

    Extra fact:
    ✔Oil India Ltd Headquarters: Noida;
    ✔Oil India Ltd Founded: 18 February 1959.

    For more visit examindia.org

  5. NIESBUD has tied up with which organization to develop entrepreneurship skills?
    a) Hindustan Unilever Limiter
    b) Hindustan Aeronautics Limited
    c) Bharat Heavy Electricals Limited
    d) Steel Authority of India Limited

    Answer: a) Hindustan Unilever Limiter

    National Institute for Entrepreneurship and Small Business Development (NIESBUD) and Hindustan Unilever Limited (HUL) signed a memorandum of understanding (MoU) for developing entrepreneurial skills among the youth and identifying other aspects for mutual collaboration.

    Extra fact:
    ✔Hindustan Unilever Limited CEO: Sanjiv Mehta;
    ✔Hindustan Unilever Limited Headquarters: Mumbai;
    ✔Hindustan Unilever Limited  Established: 17 October 1933.

    For more visit examindia.org

  6. Which e-commerce company has signed an agreement with Indian Railways to promote delivery?
    a) Flipkart
    b) Amazon India
    c) Myntra Ecommerce
    d) Snapdeal

    Answer: Amazon India
    Amazon India
    has engaged with the Railway of India to boost its delivery services in the country.
    ✔It is now working with Railways on more than 110 inter-city routes.

    Extra fact:
    ✔Amazon began working with the Indian Railways in 2019.
    ✔Amazon Founder: Jeff Bezos;
    ✔Amazon CEO: Andy Jassy;
    ✔Amazon Headquarters: Seattle, Washington, United States;
    ✔Amazon Formed: 5 July 1994.

    For more visit examindia.org

  7. Which state’s ‘Langat Singh College Astronomy Laboratory’ has been included in the UNESCO Heritage List?
    a) Madhya Pradesh
    b) Jharkhand
    c) Bihar
    d) Uttar Pradesh

    Answer: c) Bihar
    The astronomical observatory at the Langat Singh College, commonly known as L. S. College, Muzaffarpur, Bihar is now included in the UNESCO list of Important Endangered Heritage observatories of the world.

    Extra fact:
    ✔UNESCO Founded: 16 November 1945;
    ✔UNESCO Headquarters: Paris, France;
    ✔UNESCO Head: Audrey Azoulay;
    ✔UNESCO Members: 193 countries.

    For more visit examindia.org

  8. In which sport did Murali Sreeshankar win a silver medal in the Commonwealth Games 2022?
    a) Athletics
    b) High Jump
    c) Long Jump
    d) Shooting

    Answer: c) Long Jump
    Murali Sreeshankar has clinched a silver in the men’s long jump to give India its second medal in athletics at the Commonwealth Games 2022.
    ✔Sreeshankar jumped 8.08m in his fifth attempt to finish second behind Lakhan Nair of the Bahamas in the men’s long jump final.

    Extra fact:
    ✔Sudhir claimed
    the gold medal in the men’s heavyweight para powerlifting event at the Commonwealth Games 2022.
    ✔Opening ceremony: 28 July 2022;
    ✔Closing ceremony: 8 August 2022;
    ✔Motto: Sport is just the beginning.

    For more visit examindia.org

  9. Which Country is to host a special meeting of the UNSC Counter-Terrorism Committee?
    a) India
    b) US
    c) Russia
    d) China

    Answer: a) India
    In October, India will host diplomats from the UN Security Council‘s 15 member countries for a special counter-terrorism meeting.
    India’s two-year term as an elected non-permanent member of the UN Security Council is halfway over.
    In December of this year, India’s term on the Council will come to a close, and for that month, it will also serve as President of the influential UN body.

    Extra fact:
    ✔India will welcome diplomats from the 15-nation Security Council, including the US, China, and Russia, for the special meeting of the Security Council Counter-Terrorism Committee in October.
    ✔The United Nations Security Council (UNSC) is one of the six principal organs of the United Nations (UN).
    ✔The United Nations Security Council (UNSC) was established on 24 October 1945.

    For more visit examindia.org

  10. In which state will the IDF World Dairy Summit 2022 be held?
    a) Delhi
    b) Haryana
    c) Punjab
    d) Uttar Pradesh

    Answer: a) Delhi
    The International Dairy Federation World Dairy Summit (IDF WDS 2022), is scheduled to be held in New Delhi on 12 September.
    ✔India would like to improve its milk productivity per animal by taking lessons from advanced countries.

    Extra fact:
    ✔The theme of this summit is “Living and Nurturing”.
    ✔Currently, the world’s largest milk producer with a production of about 210 million tonnes per year, India lags behind many advanced countries in dairy productivity.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment