Best Current Affairs 4 August 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 4 August 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 4 August 2022 – Best Questions and MCQs

  1. In which state 6 National Highway projects launched by the Union Minister?
    a) Rajasthan
    b) Madhya Pradesh
    c) Uttar Pradesh
    d) Goa

    Answer: b) Madhya Pradesh
    In Indore, Madhya Pradesh, 6 National Highway projects totaling 119 km and costing Rs. 2300 crore were formally opened and the foundation stone was laid by Union Minister for Road Transport and Highways Shri Nitin Gadkari.
    ✔According to the Gadkari, travel times between Tejaji Nagar (Indore) to Burhanpur and Indore to Harda will be shortened, saving fuel.

    Extra fact:
    ✔Capital of Madhya Pradesh: Bhopal;
    ✔Chief Minister of Madhya Pradesh: Shivraj Singh Chauhan;
    ✔Governor of Madhya Pradesh: Mangubhai Chhaganbhai Patel;
    ✔Union Minister for Road Transport and Highways: Shri Nitin Gadkari.

    For more visit examindia.org

  2. Which state has emerged as the winner in the utilization of agri-infra funds?
    a) Tamil Nadu
    b) Andhra Pradesh
    c) Punjab
    d) Uttar Pradesh

    Answer: b) Andhra Pradesh
    At a ceremony in New Delhi, Union Minister of Agriculture and Family Welfare Narendra Singh Tomar presented B. Srinivasa Rao, CEO of State Rythu Bazars, with the award for the best state in the nation in terms of utilizing Agri Funds in the fiscal year 2021–22.
    ✔When it comes to using cash for agricultural infrastructure, Andhra Pradesh comes out on top (Agri Infra Fund).

    Extra fact:
    ✔CEO of State Rythu Bazars: B. Srinivasa Rao;
    ✔Union Minister of Agriculture and Family Welfare: Narendra Singh Tomar;
    ✔Chief Minister of Andhra Pradesh: YS Jagan Mohan Reddy;
    ✔Governor of Andhra Pradesh: Biswabhusan Harichandan;
    ✔Capital of Andhra Pradesh: Amaravati.

    For more visit examindia.org

  3. Who took sworn as the Central Vigilance Commissioner?
    a)  Sanjay Kothari
    b) Suresh N. Patel
    c) Nittoor Srinivasa Rao
    d) Ashish Chaubey

    Answer: b) Suresh N. Patel
    Vigilance Commissioner, Suresh N. Patel was appointed as the Central Vigilance Commissioner.
    ✔He was sworn in as the chief of the Central Vigilance Commission by President Droupadi Murmu at Rashtrapati Bhavan.
    ✔Former Indian Administrative Service (IAS) officer Sanjay Kothari completed his term as the CVC on June 24 last year.

    Extra fact:
    ✔Central Vigilance Commission Appointer: President of India;
    ✔Central Vigilance Commission Formed: February 1964;
    ✔Central Vigilance Commission Headquarters: New Delhi;
    ✔Central Vigilance Commission First executive: Nittoor Srinivasa Rau.

    For more visit examindia.org

  4. Which IFS officer has been appointed as the director of PMO?
    a) Sweta Singh
    b) Aniket Govind Mandavgane
    c)  Amit Khare
    d) Vivek Kumar

    Answer: a) Sweta Singh
    According to a Personnel Ministry, 2008 batch Indian Foreign Service (IFS) officer, Shweta Singh was appointed as a director in the Prime Minister’s Office (PMO).
    ✔The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) approved Sweta Singh’s appointment for a period of three years from the date of her joining.

    Extra fact:
    ✔Principal Secretary to PM: Dr. P. K. Mishra;
    ✔National Security Advisor: Ajit Doval KC;
    ✔Private Secretary to PM: Vivek Kumar & Hardik Satishchandra Shah;
    ✔Advisor to PM: Amit Khare & Tarun Kapoor.

    For more visit examindia.org

  5. Which senior-most judge of the Supreme Court is in line to become the next Chief Justice of India?
    a) N V Ramana
    b) U U Lalit
    c) Sanjay Kishan Kaul
    d) D.Y. Chandrachud

    Answer: b) U U Lalit
    Senior-most judge of the Supreme Court of India, Justice Uday Umesh Lalit, is in line to become the next Chief Justice of India (CJI).
    ✔He has been part of several landmark judgments including the one which held the practice of divorce through instant ‘triple talaq’ among Muslims illegal and unconstitutional.

    Extra fact:
    ✔Justice Lalit will be the 49th CJI of India on August 27.
    ✔The first Chief Justice of India was H. J. Kania.
    Supreme court judges are:
    ✔Dhananjaya Yeshwant Chandrachud
    ✔Sanjay Kishan Kaul
    ✔S. Abdul Nazeer
    ✔Indira Banerjee.

    For more visit examindia.org

  6. Who allowed the use of INR for foreign commerce invoices and payments?
    a) RBI
    b) Prime Minister
    c) Ministry of Finance
    d) Home Ministry

    Answer: a) RBI
    Bhagwat Kisanrao Karad,
    the Union Minister of State for Finance, informed the Rajya Sabha that the Reserve Bank of India (RBI) has permitted foreign trade invoices and payments to be made in the Indian Rupee.
    ✔By means of a circular titled International Trade Settlement in Indian Rupees (INR) that was published on July 11, 2022, the central bank has permitted payments for international trade in the Indian currency.

    Extra fact:
    ✔Union Minister of State for Finance: Bhagwat Kisanrao Karad
    ✔Governor of RBI: Shaktikanta Das.

    For more visit examindia.org

  7. How many Indian companies are listed on the Fortune Global 500 list?
    a) 15
    b) 19
    c) 9
    d) 7

    Answer: c) 9
    The list is topped by US retailers Walmart and also includes nine Indian companies – five of which are state-owned, and four are from the private sector.
    ✔The nation’s biggest life insurer LIC with revenue of USD 97.26 billion and a profit of USD 553.8 million, was ranked 98th on the just released Fortune 500 list.

    Extra fact:
    ✔Reliance Industries
    jumped 51 places to 104 on the 2022 list.
    Indian Oil Corporation (IOC) rose 28 places to 142nd rank.
    ✔While Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) climbed 16 places to 190th.
    ✔The list had two Tata group firms — Tata Motors at 370 and Tata Steel at 435th spot.
    ✔Rajesh Exports at 437th rank was the other private Indian company on the list.
    ✔State Bank of India (SBI) climbed 17 places to rank 236th.
    ✔Bharat Petroleum Corporation Ltd climbed 19 places to 295.

    For more visit examindia.org

  8. Who has shined in the Indian women’s team at the 44th Chess Olympiad?
    a) Tania Sachdev
    b)  Koneru Humpy
    c) R. Vaishali 
    d) Bhakti Kulkarn

    Answer: a) Tania Sachdev
    Tania Sachdev has registered a 2.5-1.5 win for India against Hungary in the fourth-round match of women section at the 44th Chess Olympiad in Mamallapuram, Chennai.
    ✔Koneru Humpy, Dronavalli Harika and R Vaishali ended with a draw in their respective encounters.

    Tania Sachdev is an Indian chess player, who holds the FIDE titles of International Master and Woman Grandmaster.
    She is a two-time Indian women’s chess champion in 2006 and 2007, one-time Asian women’s chess champion in 2007 and three-time and current Commonwealth Women’s Chess Champion in 2016, 2018 and 2019.

    For more visit examindia.org

  9. Who won India’s first singles medal in squash at the Commonwealth Games 2022?
    a) Gurdeep Singh
    b) Saurav Ghosal
    c) Tania Sachdev
    d) Tejaswin Shankar

    Answer: b) Saurav Ghosal
    India’s Saurav Ghosal has clinched the bronze medal in squash men’s singles by beating James Willstrop of England 11-6, 11-1, 11-4 to take India’s Commonwealth Games 2022.
    This was also India’s first-ever medal in squash singles at the Games.
    He had lost the men’s singles semi-final 3-0 (11-9 11-4 11-1) to New Zealand’s Paul Coll.

    Extra Fact:
    India’s Gurdeep Singh won a bronze medal in the men’s 109+kg weightlifting event.
    Indian judoka, Tulika Maan settle for a silver medal in the women’s 78kg category in the Commonwealth Games 2022.
    India’s Tejaswin Shankar won India’s first medal in athletics at the Commonwealth games 2022, by clinching a historic bronze in the men’s high jump final.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment