Best Current Affairs 4-5 September 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 4-5 September 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 4-5 September 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Which SC judge was named as the working chairman of NALSA?
    a) U. U. Lalit 
    b) Dhananjaya Y. Chandrachud
    c) Sanjay Kishan Kaul
    d) S. Abdul Nazeer

    Answer: b) Dhananjaya Y. Chandrachud
    Supreme Court judge Justice DY Chandrashud has been nominated as the next executive chairperson of the National Legal Services Authority (NALSA).
    ✔The Post was previously held by the Chief Justice of India UU Lalit.

    Extra fact:
    ✔The objective of NALSA is to provide free legal services to eligible candidates.

    For more visit examindia.org

  2. Which state government launched the Global Startup Challenge ‘VentuRISE’?
    a) Andhra Pradesh
    b) Tamil Nadu
    c) Karnataka
    d) Odisha

    Answer: c) Karnataka
    Karnataka govt
    on 1 September 2022 launched the Global Startup Challenge –“VentuRISE”.
    ✔It aims to reward & support startups in manufacturing and sustainability-related sectors.
    ✔A cash prize of USD 1,00,000 is earmarked for the winners.

    Extra fact:
    ✔Capital of Karnataka: Bengaluru;
    ✔CM of Karnataka: Basvaraj Bommai;
    ✔Governor of Karnataka: Thawar Chand Gehlot.

    For more visit examindia.org

  3. Which country will host the Quad Senior Officials’ Meeting?
    a) US
    b) Australia
    c) India
    d) Japan

    Answer: c) India
    India will host
    the official level meeting of the Quad Grouping in New Delhi on September 5-6, 2022.
    ✔It will be the first such “Senior Officers Meeting” to be held since tensions with China over Taiwan have risen.

    Extra fact:
    ✔Quad Members are: India, Australia, Japan & the US.
    ✔Established: 2007.

    For more visit examindia.org

  4. Which state will develop ‘State Capital Region’ on the lines of Delhi-NCR?
    a) Madhya Pradesh
    b) Uttar Pradesh
    c) Andhra Pradesh
    d) Chhatisgarh

    Answer: b) Uttar Pradesh
    In Uttar Pradesh, the State Capital Region’ along the lines of Delhi-National Capital Region will be developed in Lucknow.
    Lucknow and its surrounding districts like Unnao, Sitapur, Rae Bareli, Barabanki & Kanpur could be included in the State Capital Region.

    Extra fact:
    ✔The National Capital Region (NCR) and its planning board were created under the National Capital Region Planning Board Act of 1985.
    ✔That 1985 Act defined the NCR as being the whole of Delhi.
    ✔Cheif Minister of UP: Yogi Adityanath;
    ✔Governor of UP: Anandiben Patel.

    For more visit examindia.org

  5. Which University launches first National Education Policy 2020 compliant law school in India?
    a) Institute of Integrated Learning in Management University (IILM)
    b) Indian Institute of Management Raipur
    c) Faculty of Management Studies, BHU
    d) Indian Institute of Management Visakhapatnam

    Answer: a) Institute of Integrated Learning in Management University (IILM)
    Institute of Integrated Learning in Management (IILM) University, Greater Noida has launched the first National Education Policy (NEP) 2020 compliant law school in the country.

    Extra fact:
    ✔The school has been launched with the approval of the Uttar Pradesh Govt. and the recognition of the Bar Council of India (BCI).
    Minister of Education and Minister of Skill Development and ✔Entrepreneurship: Shri Dharmendra Pradhan.

    For more visit examindia.org

  6. What is the theme of National Teacher’s Day 2022?
    a) Leading in crisis, reimaging the future
    b) Leading in crisis
    c) Reimaging the future
    d) Leading the future

    Answer: a) Leading in crisis, reimaging the future
    The theme for this year’s teacher’s day is ‘Leading in crisis, reimaging the future’.
    Teacher’s Day or Shikshak Divas marks the birthday of the country’s first Vice President (1952-62), who went on to become the second President of India (1962-67), a scholar, philosopher, Bharat Ratna awardee, Dr, Sarvapalli Radhakrishnan.

    Extra fact:
    ✔He was a teacher who turned out to be a philosopher, scholar and politician.
    ✔He was born on 5 September 1988.
    ✔Teacher’s day was first observed in the year 1962 on his 77th birthday.

    For more visit examindia.org

  7. Which country is organizing the first Homeopathy International Health Summit?
    a) Japan
    b) China
    c) Nepal
    d) Dubai

    Answer: d) Dubai
    First Homeopathy International Health summit
    hosted by Dubai aimed to teach and promote a homeopathic system of medicine, medications, and practices.
    ✔The first global homeopathy health summit was also attended by a large number of top doctors from both India and throughout the world.

    Extra fact:
    ✔Homeopathy
    is one of the greatest techniques to treat any sickness and ailments because its negative effects are so minimal in comparison to others.
    ✔Indians attending the 1st Homeopathy International Health Summit:
    Ashwini Kumar Choubey, Manoj Tiwari, Mohammad Azharuddin, and Srishan.

    For more visit examindia.org

  8. With which bank did the Asian Development Bank collaborate to improve the financing of supplier chain?
    a) ICICI Bank
    b) IndusInd Bank
    c) Axis Bank
    d) SBI

    Answer: b) IndusInd Bank
    IndusInd Bank,
    a partnership with the Asian Development Bank (ADB) to support and promote supply chain finance solutions in India.
    ✔With an initial investment of Rs 560 crore, the IndusInd Bank claimed it had signed a partial guarantee programme with ADB.

    Extra fact:
    ✔IndusInd Bank Chairman: Arun Tiwari;
    ✔IndusInd Bank CEO: Sumant Kathpalia;
    ✔President of ADB: Masatsugu Asakawa;
    ✔Headquarters of ADB: Philippins.

    For more visit examindia.org

  9. Eminent B Sheikh Ali passed away recently, he was related to which field?
    a) Historian
    b) Journalist
    c) News
    d) Politician

    Answer: a) Historian
    Noted historian and first Vice Chancellor of Mangalore and Goa Universities Proessor B. Sheik Ali passed away.
    He is a recipient of the Rajyotsava award.
    ✔Has authored 32 books and edited others, including Tipu Sultan: A Study in Diplomacy and Confronation, Tipu Sultan: A Great Martyr, British Relations with Hyder Ali, Dr Zakir Hussain: Life & Times.

    Extra fact:
    ✔He was the recipient of the prestigious Golden Jubliee Award of Mysore University.
    ✔Former Tata Sons, Chairman Cyrus Mistry has died in a road accident while en route from Ahmedabad to Mumbai.

    For more visit examindia.org

  10. International Charity Day was observed on which day?
    a) 1 September
    b) 5 September
    c) 3 September
    d) 7 September

    Answer: b) 5 September
    The International Day of Charity is observed on September 5.
    On this day, philanthropic and humanitarian efforts of any kind are honoured.
    September 5 was chosen to celebrate the day because it is Mother Teresa’s death anniversary.
    ✔She devoted her life for charity and helping people in need.

    Extra fact:
    ✔Mother Teresa received the Nobel Peace Prize in 1979.
    ✔The International Day of Charity was first marked by the United Nations General Assembly in 2012.

    For more visit examindia.org

  11. Which union minister led the delegation to participate in the Gastech Milan-2022?
    a) Hardeep Singh Puri
    b) Amit Shah
    c) S. Jaishankar
    d) Piyush Goyal

    Answer: a) Hardeep Singh Puri
    Minister of Petroleum and Natural Gas Hardeep Singh Puri is leading a delegation to attend the GASTEC MILAN-2022 from 5 September 2022 in Milan, Italy.
    ✔The Minister will chair the panel discussion “India Spotlight: Powering India’s Energy Industry – New Paths for a Sustainable Future”.

    ✔He will also part in ministerial panel discussion title “Energy Security and Transition”.

    For more visit examindia.org

  12. Where is India’s first night sky sanctuary to be set up?
    a) Pune
    b) Hydrabad
    c) Mumbai
    d) Ladakh

    Answer: d) Ladakh
    Bengaluru-based Indian Institute of Astrophysics (IIA) will establish a first-of-its-kind in India ‘Dark Sky Reserve’ in Ladakh.
    ✔Under the project, a ‘Night Sky Sanctuary’ will also be created for the first time at Hanle in Ladakh as part of Changthang Wildlife Sanctuary.
    ✔The sanctuary will be one of the most located sites in the world for optical, gamma ray and infrared telescopes.

    Extra fact:
    ✔Ladakh was established as a union territory of India on 31 October 2019,
    Lieutenant Governor of Ladakh: Radha Krishna Mathur;
    ✔Capitalof Ladakh: Leh & Kargil.

    For more visit examindia.org

  13. Who gets the charge of Sansad TV?
    a) Amit Shah
    b) Utpal Kumar Singh
    c) S Jaisankar
    d) Ravi Capoor

    Answer: b) Utpal Kumar Singh
    Rajya Sabha Chairman and Lok Sabha Speaker jointly decided that Utpal Kumar Singh, currently holding the post of Secretary General Lok Sabha, will additionally charge the functions of CEO Sansad TV.

    Extra fact:
    Ravi Capoor has been relieved of his duties as the Chief Executive Officer (CEO) of Sansad TV.
    ✔Sansad TV
    was launched in September 2021 after merging Lok Sabha TV and Rajya Sabha TV channel.

    For more visit examindia.org

  14. How many days of maternity leave do women employees of the central government get in early child deaths?
    a) 45 days
    b) 60days
    c) 30 days
    d) 90 days

    Answer: 60 days
    Women employees of the central government will get 60 days special maternity leave.
    ✔Leave will be granted if a child is lost before or during delivery, or if the child dies shortly after birth.

    Extra fact:
    ✔The Ministry of Women and Child Development: Smriti Zubin Irani.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment