Best Current Affairs 3 August 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 3 August 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 3 August 2022 – Best Questions and MCQs

  1. The Government of India released a commemorative postage stamp to honor which tricolor designer?
    a) Subash Chandra Bose
    b) Pingali Venkayya
    c) Mahatma Gandi
    d) Motilal Nehru

    Answer: b) Pingali Venkayya
    The government of India
     released a special commemorative postage stamp to mark the 146th birth anniversary of Pingali Venkayya, the designer of India’s national flag.
    ✔The stamp was released by Prime Minister Narendra Modi during an event called “Tiranga Utsav”.
    ✔The current flag is the modified version of the first design the flag.

    Extra fact:
    ✔Venkayya, born on August 02, 1876, near Machilipatnam town in Andhra Pradesh, was a freedom fighter and a follower of Gandhian principles.

    Fore more visit examindia.org

  2. Which type of rally was organized by the Union Culture Minister G Kishan Reddy?
    a) Tiranga Bike rally
    b) Har Ghar Tiranga Bike rally
    c) jai Hind rally
    d) Har Ghar Jhanda rally

    Answer: a) Tiranga Bike rally
    The Tiranga Bike rally is organized by Union Culture Minister G Kishan Reddy.

    ✔A Har Ghar Tiranga Bike Rally by Members of Parliament was launched in Delhi from the famed Red Fort by Vice President M. Venkaiah Naidu.

    Extra fact:
    ✔Minister of Commerce: Piyush Goyal
    Vice President of India: Venkaiah Naidu
    ✔Union Culture Minister: G Kishan Redd

    For more visit examindia.org

  3. Who gets the additional charge of DG of ITBP?
    a) Sujoy Lal Thaosen
    b) Sanjay Arora
    c) Pankaj Singh
    d) Samant Goel

    Answer: a) Sujoy Lal Thaosen
    Sashastra Seema Bal’s director general in New Delhi, Dr. Sujoy Lal Thaosen assumed the additional responsibility of Director General of the Indo-Tibetan Border Police (ITBP).
    ✔Dr. Thaosen is a Madhya Pradesh Cadre IPS Officer from the 1988 batch.
    Dr. Thaosen received the charge and traditional baton from IPS Sanjay Arora.

    Extra fact:
    ✔The ITBP, established in 1962, patrols the Indo-Chinese border.
    ✔Additionally, it is used for a number of internal security tasks, such as anti-Naxal operations in Chhattisgarh.

    For more visit examindia.org

  4. SIDBI and which cooperative banks have collaborated to increase credit to MSMEs?
    a) Shamrao Vithal Co-operative Bank (SVC)
    b) Bharat Co-operative Bank
    c) Saraswat Co-operative Bank
    d) Janata Co-operative Bank

    Answer: Shamrao Vithal Co-operative Bank (SVC)
    To increase the flow of loans to MSMEs, the SVC Co-operative Bank and the Small Industries Development Bank of India (SIDBI) have agreed.
    ✔For more than 115 years, SVC Bank has acted as a reliable partner for MSMEs.

    Extra fact:
    ✔MD SVC Bank: Ashish Singhal;
    ✔General Manager of SIDBI: Sanjeev Gupta.

    For more visit examindia.org

  5. In which country India will participate in the war exercise drill “Pitch Black 2022”?
    a) South Africa
    b) New Zealand
    c) Australia
    d) Japan

    Answer: c) Australia
    India will be part of the mega air combat exercise “Pitch Black 2022” among 17 nations, to be held in the Northern Territory of Australia.
    ✔The exercise is scheduled to take place from August 19 to September 6.

    Extra fact:
    ✔Over 100 aircraft and 2,500 military personnel from 17 nations will be part of the drill.
    ✔This year’s participants include Australia, Canada, India, France, Germany, Indonesia, Japan, Malaysia, the Netherlands, New Zealand, the Philippines, the Republic of Korea, Singapore, Thailand, the UAE, the UK, and the US

    For more visit examindia.org

  6. Who is getting ready to launch the world’s most advanced 5G network across India?
    a) Bharti Airtel
    b) Telenor
    c) Jio
    d) BSNL

    Answer: c) Jio
    Reliance Jio
    , owned by billionaire Mukesh Ambani, became the highest bidder for the 5G spectrum, paying Rs 88,078 crore to buy over half of the airwaves offered in the most recent auction.
    ✔Jio has also acquired the 700 MHz band.
    ✔The Adani group paid Rs 212 crore for 400 MHz or less than 1% of all spectrum sold.

    Extra fact:
    ✔Telecom Minister: Ashwini Vaishnav.
    ✔Founder of Bharti Airtel: Sunil Bharti Mitta
    .
    For more visit examindia.org

  7. Who took oath as the Central Vigilance Commissioner?
    a) Suresh N Patel
    b) Sanjay Kothari
    c) Pankaj Singh
    d) Sunil Arora

    Answer: a) Suresh N Patel
    Vigilance Commissioner Suresh N Patel has been appointed as the Central Vigilance Commissioner.
    ✔Former Indian Administrative Service (IAS) officer Sanjay Kothari completed his term as the CVC on June 24, 2021.

    For more visit examindia.org

  8. Who has written the book “Lion of the Skies: Hardit Singh Malik”?
    a) Stephen Barker
    b) Ruskin Bond
    c) Arundhati Roy
    d) Salman Rashdie

    Answer: a) Stephen Barker
    A book titled “Lion of the Skies: Hardit Singh Malik, the Royal Air Force and the First World War” is all about an “India’s first fighter pilot” who participated in the World War, long before the Indian Air Force was born.

    The book has been written by author Stephen Barker, who describes in great detail, how challenging it was for an Indian to serve in the British armed forces, fighting racial discrimination – both institutional and interpersonal.

    For more visit examindia.org

  9. Which country has achieved the milestone with over 75,000 startups recognized so far?
    a) U.S.A
    b) India
    c) China
    d) Britain

    Answer: b) India
    Department for Promotion of Industry and Internal Trade
    has recognized more than 75,000 startups which is a milestone coinciding with the 75th year of independence.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment