Best Current Affairs 2 September 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 2 September 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 2 September 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Who was appointed as the Ambassador of India to Thailand?
    a) Suchitra Durai
    b) Nagesh Singh
    c) Taranjit Singh Sandhu
    d) Naveen Srivastava

    Answer: b) Nagesh Singh
    An Indian Foreign Service officer of the 1995 batch, Nagesh Singh has been appointed as India’s next ambassador to Thailand.
    ✔He will replace the incumbent ambassador Suchitra Durai.

    Extra fact:
    ✔Capital of Thailand: Bangkok;
    ✔Currency of Thailand: Thai baht;
    ✔PM of Thailand: Prayut Chan-o-cha.

    For more visit examindia.org

  2. Who unveiled the book titled “Science Behind Surya Namaskar”?
    a) Dr. Munjpara Kalubhai
    b) Jairam Thakur
    c) Amish Tripathi
    d) Ruskin Bond

    Answer: a) Dr. Munjpara Kalubhai
    This book is a collection of evidence-based research on ‘Suryanamaskar’, one of the most well-known yoga asanas.
    ✔The book was compiled by the All-India Institute of Ayurveda (AIIA) department of Swasthavritta and Yoga, at AIIA.

    For more visit examindia.org

  3. World Coconut Day is celebrated on which day?
    a) 1 September
    b) 5 September
    c) 2 September
    d) 11 September

    Answer: c) 2 September
    World Coconut Day is celebrated on September 2 every year in majors including India.
    ✔This day is marked to raise awareness about the importance and benefit of coconuts.

    Extra fact:
    ✔The theme of 2022: “Cultivate coconut for a happy life and future”.
    ✔It was celebrated for the first time on 2 September 2009 by the Asian & Pacific Coconut Community (APCC).

    For more visit examindia.org

  4. Who estimates India’s GDP to shrink by 6.8% for FY2023?
    a) SBI
    b) Word Bank
    c) RBI
    d) IMF

    Answer: a) SBI
    SBI has revised India’s full-year GDP growth forecast to 6.8% for the financial year 2023.
    ✔Earlier, the growth forecast was 7.5%.

    Extra fact:
    ✔SBI Founded: 1 July 1955;
    ✔Chairperson of SBI: Dinesh Kumar Khara;
    ✔Headquarters of SBI: Mumbai.

    For more visit examindia.org

  5. Which film was adapted by Kartik Aaryan into a comic book series?
    a) Lukka Chhupi
    b) Bhool Bhulaiya-2
    c) Dhamaka
    d) Pati Patni aur woh

    Answer: b) Bhool Bhulaiya-2
    Kartik Aaryan
    starer “Bhool Bhulaiyaa-2” will be adapted into a comic book series.
    ✔Production Houses T-Series and Cine1Studios have teamed up with Diamond Comics India’s iconic comic book distributor and publisher.

    Extra fact:
    ✔Bhool Bhulaiyaa 2 is a horror comedy film directed by Anees Bazmee.
    ✔’Rooh Baba ki Bhool Bhulaiyaa’, based on Aaryan’s character, to the young audience.

    For more visit examindia.org

  6. Which country did the Indian Army participate in the ‘Vostok’ military exercise?
    a) USA
    b) Australia
    c) Russia
    d) Britain

    Answer: c) Russia
    A multilateral strategic and command military exercise ‘Vostok‘ commenced in Russia.
    ✔It is aimed at coordination amongst participating military contingents.

    Extra fact:
    ✔Capital of Russia: Moscow;
    ✔President of Russia: Vladimir Vladimirovich Putin;
    ✔Prime Minister of Russia: Mikhail Mishustin;
    ✔Currency of Russia: Russian Rubal.

    For more visit examindia.org

  7. Who became the first Indian woman to reach the finals of the World Junior Swimming Championships?
    a) Maana Patel
    b) Shivani Kataria
    c) Apeksha Fernandes
    d) Anita Sood

    Answer: c) Apeksha Fernandes
    Apeksha Fernandes became the first Indian woman to reach the final of the World Junior Swimming Championships.
    ✔Apeksha clocked her ‘Best Indian Time’ of 2:18,18 to qualify for the final.

    Extra fact:
    ✔The 8th World Junior Swimming Championships is taking place from 30 August to 4 September 2022 in Lima, Peru.

    For more visit examindia.org

  8. Who has been appointed as the interim new Chairman and Managing Director (CMD) of ONGC?
    a) Rajesh Kumar Srivastava
    b) Sujay Banarji
    c) Alok Gupta
    d) Nalin Shinghal

    Answer: a) Rajesh Kumar Srivastava
    Rajesh Kumar Srivastava
    has been appointed as the interim new Chairman and Managing Director (CMD) of the state-run Oil and Natural Gas Corporation Ltd by the Central Government.
    ✔ONGC is an Indian oil and gas explorer and producer.

    Extra fact:
    ✔It is overseen by the Ministry of Petroleum and Natural Gas.
    ✔ONGC was founded on 14th August 1956 by the Government of India.

    For more visit examindia.org

  9. INS Vikrant, an indigenous aircraft carrier was commissioned by?
    a) Draupadi Murmu
    b) P.M Modi
    c) Rajnath Singh
    d) R Hari Kumar

    Answer: b) P.M Modi
    INS Vikrant
    , India’s first homegrown aircraft carrier, to the Indian Navy at the Cochin Shipyard Commissioned by Prime Minister Modi.
    ✔It is capable of carrying 30 aircraft, including helicopters and MiG-29k fighter jets.

    Extra fact:
    Following the construction of INS Vikramaditya, this was the country’s second aircraft carrier.
    ✔Indian Navy Chief Admiral R Hari Kumar at present.

    For more visit examindia.org

  10. When did ‘Rashtriya Poshan Maah 2022’ started across India?
    a) 1 September
    b) 1 August
    c) 1 October
    d) 1 December

    Answer: a) 1 September
    Ministry of Women and Child Development
    is celebrating the 5th Rashtriya Poshan Maah 2022 across the nation from 1st September till 30th September.
    ✔Rashtriya Poshan Maah serves as a platform to bring focus to the discourse of nutrition and good health.

    Extra fact:
    ✔Theme
    of Poshan Maah 2022: “Mahila aur Swassthya” and “Bacha aur Shiksha”.

    For more visit examindia.org

  11. With which country CERT-In is conducts in the cyber security exercise “Synergy”?
    a) USA
    b) Israel
    c) Singapore
    d) Russia

    Answer: c) Singapore
    Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In) under the Ministry of Electronic and IT, in collaboration with the Cyber Security Agency of Singapore, successfully designed and conducted the Cyber Security Exercise “Synergy” for 13 Countries.

    Extra fact:
    ✔The Theme of the exercise was “Building Network Resiliency to counter Ransomware Attacks”.
    ✔Minister of Electronic and IT: Ashwini Vaishnaw.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment