Best Current Affairs 2 August 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 2 August 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 2 August 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Which state is creating 7 new districts, making a total of 30 districts?
    a) West Bengal
    b) Delhi
    c) Jharkhand
    d) Gujarat

    Answer: a) West Bengal
    The Mamata Banerjee-led West Bengal government has chosen to create seven new districts in the state in an effort to streamline administrative procedures.
    With this, there are currently 30 districts in West Bengal as a whole.

    Extra fact:
    ✔Sunderban, Ichhemati, Ranaghat, Bishnupur, Jangipur, Behrampur, and
    Basirhat are among the seven new districts, according to West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee.
    ✔Capital of WB: Kolkata;
    ✔Governor of WB: La Ganesan.

    For more visit examindia.org

  2. For which organization AugusteTano Kouamé has appointed the new Country Director for India?
    a) UNO
    b) World Bank
    c) IMF
    d) WHO

    Answer: b) World Bank

    The World Bank has appointed Auguste Tano Kouamé as the Country Director for India.
    ✔He replaces Junaid Kamal Ahmad who recently completed a five-year term.

    ✔He most recently served as the World Bank’s Country Director for the Republic of Türkiye.
    Extra fact:
    ✔World Bank Founded: July 1944;
    ✔World Bank President: David Malpass;
    ✔World Bank Headquarters: Washington D.C., United State.

    For more visit examindia.org

  3. What is the name of taking charge as the new Principal Director General, Press Information Bureau?
    a) Vasudha Gupta
    b)Satyendra Prakash
    c) Jaideep Bhatnagar
    d) J. Natrajan

    Answer: b)Satyendra Prakash
    Senior Indian Information Service officer, Satyendra Prakash has been appointed as the Principal Director General of the Press Information Bureau (PIB).
    ✔A 1988 batch Indian Information Service (IIS) officer, the Principal Director General of the Central Bureau of Communication, will succeed Jaideep Bhatnagar.

    Extra fact:
    ✔The Press Information Bureau was established in June 1919.
    ✔In 1941, J. Natrajan became the first Indian to head the Bureau as Principal Information Officer.
    ✔The organization’s name was changed to the Press Information Bureau in 1946. 
    ✔The Bureau has been reconstituted many times since the independence of India in 1947.

    For more visit examindia.org

  4. NSE and BSE approved the merger of which network with Sony Pictures?
    a) Star
    b) Zee
    c) Colors Rishtey
    d) DD National

    Answer: b) Zee
    The BSE and NSE stock exchanges have given Zee Entertainment their approval for Zee Entertainment’s proposed merger with Sony Pictures Networks India.

    Extra fact:
    ✔CEO of ZEE: Punit Goenka;
    ✔CEO, Sony Pictures Networks India: NP Singh;
    ✔CEO of Sony Pictures Network: Anthony “Tony” Vinciquerra.

    For more visit examindia.org

  5. For what reason does the Center form a special task force under NITI Aayog member VK Paul?
    a) Covid-19
    b) Earthquake
    c) MonkeyPox Virus
    d) H1N1

    Answer: c) MonkeyPox Virus
    The Centre announced that it will set up a task force to keep track of monkeypox cases in India.
    Dr. VK Paul, Member (Health) Niti Aayog, will serve as the team’s leader, and members will include the Secretaries of the Union Health Ministry, Pharma, and Biotech.

    Extra fact:
    ✔ The first person from Kerala who tested positive for monkeypox in another country passed away in Thrissur.

    For more visit examindia.org

  6. Who won a silver medal in Commonwealth Games 2022 Judo?
    a) Sushila Devi Likmabam
    b) Harjinder Kaur
    c) Vijay Kumar Yadav 
    d) Awani Lekhra

    Answer: a) Sushila Devi Likmabam
    Sushila Devi Likmabam
     got a silver in the women’s judo 48kg final, giving India its seventh medal of the Commonwealth Games 2022, at Birmingham.
    ✔Sushila
    was in for a gold finish but came up short against South Africa’s Michaela Whitebooi in the final.

    Extra fact:
    ✔Vijay Kumar Yadav
     handed India the second medal in Judo at the Commonwealth Games 2022.
    India’s Harjinder Kaur claimed the bronze medal in the women’s 71kg weightlifting in Commonwealth.

    For more visit examindia.org

  7. India’s first smart city to get data from Google’s Environmental Insights Explorer (EIE)?
    a) Delhi
    b) Mumbai
    c) Aurangabad
    d) Banglore

    Answer: c) Aurangabad
    According to Aurangabad Smart City Development Corporation Limited (ASCDCL), Google’s Environmental Insights Explorer (EIE) data was officially released in Aurangabad.
    ✔This makes Aurangabad the first city in the nation to experience this.

    Extra fact:
    ✔Google Founded: 4 September 1998;
    ✔Google Founder: Larry Page, Sergey Brin;
    ✔CEO of Google: Sundar Pichai;
    ✔Headquarters: California, United States.

    For more visit examindia.org

  8. The Chief Minister of which state released a book titled ‘Lockdown Lyrics’?
    a) Kerala
    b) Himachal Pradesh
    c) Odisha
    d) Ashok Gehlot

    Answer: c) Odisha
    Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has released a book titled ‘Lockdown Lyrics’.
    ✔This book is a collection of poems written by Sanjukta Dash.
    ✔The poems are an unadulterated narration of the author’s experiences and exasperations during the pandemic.

    Extra fact:
    ✔Capital of Odisha: Bhubaneswar;
    ✔CM of Odisha: Naveen Patnaik;
    ✔Governor of Odisha: Ganeshi Lal.

    For more visit examindia.org

  9. World Lung Cancer Day is observed globally on which day?
    a) 5 September
    b) 1 September
    c) 1 August
    d) 2 August

    Answer: c) 1 August
    Every year, World Lung Cancer Day is observed on 01st August to raise awareness about the causes and treatment of lung cancer and highlight the issues of lack of sufficient research funding for the ailment.

    Extra fact:
    ✔Lung cancer
    is one of the leading causes of cancer deaths among men and women.
    ✔The (IASLC) International Association for the Study of Lung Cancer is the largest organization in the world of its kind that only deals with lung cancer.

    For more visit examindia.org

  10. Renowned singer Nirmala Mishra, who passed away at the age of 81, belonged to which language?
    a) Sanskrit
    b) Bangali
    c) Tamil
    d) Marathi

    Answer: b) Bangali
    Renowned Bengali singer Nirmala Mishra has passed away at 81 years.
    She sang various songs in Bengali, Odia, and Assamese films.
    ✔The West Bengal government has also awarded her ‘Sangeet Samman’, ‘Sangeet Mahasamman’, and ‘Bangabhibhushan’ awards.

    Extra fact:
    ✔She was born in 1938 in West Bengal South 24 Parganas district.
    ✔Her melodies in the Bengali language include ‘Eamon Ekta Jhinuk’, ‘Bolo to Arshi’, and ‘Eai Banglar Mati Te’.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment