Best Current Affairs 11-12 September 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 11-12 September 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 11-12 September 2022 – Best Questions and MCQs

  1. On which day Himalaya Day 2022 is celebrated?
    a) 10 September
    b) 11 September
    c) 15 September
    d) 9 September

    Answer: d) 9 September
    The National Mission for Clean Ganga
    organized Himalaya Diwas on September 09 in association with Naula Foundation.
    The day is celebrated with an aim to preserve the Himalayan ecosystem and region.
    In 2015, September 9 was officially declared Himalaya Day by the then Chief Minister of Uttarakhand.

    Extra fact:

    The Himalayas cross five countries: Bhutan, India, Nepal, China, and Pakistan.
    Its height of 8,848.86 meters was recently established in 2020 by Chinese and Nepalese authorities.

    For more visit examindia.org

  2. Who has given tips to avoid fake loan applications?
    a) Shaktikant Das
    b) PM Modi
    c) Nirmala Sitaraman
    d) Amit Shah

    Answer c) Nirmala Sitaraman
    India’s Finance Minister Nirmala Sitharaman
    has agreed to take a series of steps to regulate the operation of illegal lending apps after discussing several related concerns in a meeting in light of the rise in digital fraud cases.

    Extra fact:
    Secretaries of Finance, Economic Affairs, Revenue, and Meity.
    Deputy Governor of RBI
    Executive Director of the RBI
    Secretary of Corporate Affairs
    Sector of Financeial Servde

    For more visit examindia.org

  3. Who won the US Open 2022?
    a) Roger Federer
    b) Novak Djokovic
    c) C. Alcaraz Garcia
    d) Rafael Nadal

    Answer: c) C. Alcaraz Garcia
    In the men’s section, Spanish player C. Alcaraz García defeated C. Rudd to win his first Grand Slam trophy.
    Garcia has become the youngest player to become the world’s number one player at just 19 years old.
    In 2022, the US Open set a new record for total prize money, rising from $57.5 million to $60 million.

    Extra fact:
    The event was held at the Arthur Ashe Stadium in New York.
    World number one tennis player lga Swiatek won the US Open women’s singles title.
    She defeated Tunisia’s Ons Jabeur in the final.

    For more visit examindia.org

  4. National Forest Martyrs Day is observed on which day?
    a) 08 September
    b) 11 September
    c) 15 Septem
    d) 11 October

    Answer: b) 11 September
    National Forest Martyrs Day
    is observed on September 11 to pay tribute to those who sacrificed their lives to protect forests and wildlife.
    Several programs are organized in the honor of the National Forest Martyrs with the aim of creating awareness about protecting forests and the environment at large.

    The day was announced by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change in 2013.
    The tragic Khejarli massacre took place on September 11, 1730, which is why the day was chosen to recognize it as National Forest Martyrs Day.

    For more visit examindia.org

  5. Who beat Pakistan by 23 runs to win the Asia Cup title in Dubai?
    a) India
    b) West Indies
    c) Sri Lanka
    d) Australia

    Answer: c) Sri Lanka
    Sri Lanka
    won against Pakistan by 23 runs and Pakistan was all out by Sri Lanka.
    Sri Lanka all-rounder Wanindu Hasaranga was adjudged the Player of the Series, while Bhanuka Rajapaksa was adjudged the Player of the Match for his batting performance in the final.

    Extra fact:
    Colombo, Sri Jayawardenepura Kotte;
    President: Ranil Wickremesinghe;
    Prime Minister: Dinesh Gunawardena;
    Currency: Sri Lankan Rupee.

    For more visit examindia.org

  6. Which country has conducted a joint exercise ‘Gagan Strike’ for the Indian Army and Indian Air Force?
    a) Nepal
    b) USA
    c) Bangladesh
    d) India

    Answer: d) India
    The Kharga Corps of the Indian Army
    and the Indian Air Force has conducted a joint exercise known as the ‘Gagan Strike’ in Punjab.
    This action lasted for four days.
    The joint exercise was led by Lt Gen Prateek Sharma, General Officer Commanding Kharga Corps.

    Extra fact:
    The Chief of Army Staff: General Manoj Pandey;
    The Chief of the Air Staff: Vivek Ram Chaudhari;
    The Chief of the Navy Staff: Admiral R. Hari Kumar.

    For more visit examindia.org

  7. Which day was celebrated on 10th September?
    a) National Forest Martyrs Day
    b) Himalaya Diwas
    c) World First Aid Day
    d) United Nations Day

    Answer: c) World First Aid Day
    World First Aid Day
    is celebrated every year on the second Saturday of September.
    The day is recognized worldwide to promote the significance of first aid, which is an important fundamental skill.
    The day was first started by the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies(IFRC).

    According to IFRC, this year’s theme is ‘Lifelong First Aid’.
    The newly elected director of WHO is Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    For more visit examindia.org

  8. Who among the following has obtained the patent for the first 3D-printed rocket engine?
    a) Agnikul Cosmos
    b) Larsen & Toubro
    c) Skyroot Aerospace
    d) MapmyIndia

    Answer: a) Agnikul Cosmos
    Agnikul Cosmos,
    one of India’s private space startups, has secured its first patent for the design and manufacturing of its 3D-printed rocket engine.

    Agnikul was founded in 2017 by Srinath Ravichandran, Moin SPM, and SR Chakravarthy.
    In December 2020, Agnikul signed an agreement with the Indian Space Research Organisation (ISRO) under the IN-SPACe initiative to have access to the space agency’s expertise and its facilities to build rocket engines.

    For more visit examindia.org

  9. Which country has passed a law that authorized nuclear strikes as a defense?
    a) China
    b) USA
    c) North Korea
    d) India

    Answer: c) North Korea
    North Korea
    has approved a law that gives it the authority to launch a nuclear attack in advance.
    According to the law, among another thing, the North may use nuclear or non-nuclear attacks by hostile forces against the state’s leadership and the command structure of its nuclear forces.
    This year tasted a record number of weapons, including an intercontinental ballistic missile.

    Extra fact:
    Supreme leader of North Korea: Kim Jong-un;
    President of South Korea: Yoon Sulk Yeol.

    For more visit examindia.org

  10. Who inaugurated the World Dairy Summit 2022?
    a) Draupadi Murmu
    b) PM Modi
    c) S Jayasankar
    d) Amit Shah

    Answer: b) PM Modi
    Prime Minister Narendra Modi
    inaugurated the World Dairy Summit 2022 of the International Dairy Federation at the India Expo Center and Mart in Greater Noida, the Prime Minister’s Office (PMO) said in a statement.
    The Indian dairy industry is unique in that it is based on a cooperative model that empowers small and marginal dairy farmers, especially women.

    For more visit examindia.org

  11. IBM has joined hands with which IIT to advance quantum computing in India?
    a) IIT Madras
    b) IIT Delhi
    c) IIT Mumbai
    d) IIT Kanpur

    Answer: a) IIT Madras
    International Business Machines
    has partnered with IIT Madras to advance quantum computing skills development and research in India.
    IIT Madras has also become the first Indian institute to join the global community of Fortune 500 companies, startups, and educational institutions.


    About IBM:

    IBM is an American multinational technology corporation headquartered in Armonk, New York.
    It has operations in over 171 countries.
    IBM Company was started in 1911, founded by businessman Charles Ranlett Flint in Endicott, New York.
    The company began as the Computing-Recording Company (CTR) and was renamed “International Business Machines (IBM)” in 1924.

    For more visit examindia.org

  12. Who won the Italian F1 Grand Prix 2022?
    a) Lewis Hamilton
    b) Sebastian Vette
    c) Max Verstappen
    d) Charles Leclerc

    Answer: c) Max Verstappen
    Red Bull’s Max Verstappen
    won the Italian Formula 1 Grand Prix on 11 September 2022.
    Ferrari’s Charles Leclerc and Mercedes’ George Russell came at the 2nd and 3rd positions respectively.

    Extra fact:
    It was Verstappen’s 11th win in 16 races in 2022.
    Verstappen also won the Dutch F1 Grand Prix on 4 September 2022.
    It is the highest class of international racing for single-seater formula racing.

    For more visit examindia.org

  13. Who among the following is an Australian player who has retired from ODI cricket?
    a) David Warner
    b) Glenn Maxwell
    c) Aaron Finch
    d) Steven Smith

    Answer: c) Aaron Finch
    Australian Captain Aaron Finch
    retired from one-day international cricket on 11 September 2022.
    Finch will continue to captain Australia’s Twenty20 team and lead it during the T20 World Cup to be held in Australia in October and November 2022.

    Extra fact:

    He played 145 ODI matches, out of which 54 were as a captain.
    Capital of Australia: Canberra;
    Prime Minister of Austria: Anthony Albanese.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment