Best Current Affairs 10 September 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 10 September 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 10 September 2022 – Best Questions and MCQs

  1. Which day is celebrated on 10th September?
    a) World Suicide Prevention Day
    b) International Literacy Day
    c) World Coconut Day
    d) Himalaya Diwas

    Answer: a) World Suicide Prevention Day
    World Suicide Prevention Day
    is an awareness day observed on 10 September every year.
    ✔Its goal is to spread the message of preventing suicides, far & wide.
    ✔It was established in 2003 by the International Association for Suicide Prevention in conjunction with the World Health Organization.

    Extra fact:

    ✔The theme of World Suicide Prevention Day for 2021-2023 is “Creating Hope through Action”.
    ✔WHO Founded: 7 April 1948;
    ✔WHO Headquarters: Geneva, Switzerland;
    ✔WHO Director-General: Tedros Adhanom.

    For more visit examindia.org

  2. Who will be appointed the next High Commissioner of the United Nations for Human Rights?
    a) Ngozi Okonjo-Iweala
    b) Tedros Adhanom
    c) Volker Turk
    d) António Guterres

    Answer: c) Volker Turk
    Volker Turk of Austria
    has been appointed as the next United Nations High Commissioner for Human Rights.
    ✔He is currently coordinating global policy work as an Under-Secretary-General in the UN’s Executive Office.

    Extra fact:

    Volker Turk replaces Veronica Michelle Bachelet Jeria, a Chilean politician who served at the office of the UN High Commissioner for Human Rights.
    ✔The Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR) is headquartered in Geneva, Switzerland.

    For more visit examindia.org

  3. On which river did the Chief Minister of Bihar inaugurate India’s longest rubber dam?
    a) Ganga River
    b) Falgu River
    c) Koshi River
    d) Punpun River

    Answer: b) Falgu River
    Bihar Chief Minister Nitish Kumar
    inaugurated India’s longest rubber dam ‘Gaya Ji Dham’ on the Falgu River in Gaya on 8 September 2022.
    ✔The dam has been built at an estimated cost of Rs 324 crore.
    ✔The dam, aimed at providing uninterrupted water in Gaya throughout the year.
    ✔The Falgu river has water only in the monsoon season and remains dry for the remaining period.

    Extra fact:
    ✔Designed by expert from IIT Roorkee
    , the dam is 411 meters long, 95.5 meters wide and 3 meters high.
    ✔Capital of Bihar: Patna;
    ✔CM of Bihar: Nitish Kumar;
    ✔Governor of Bihar: Phagu Chauhan.

    For more visit examindia.org

  4. Who was the richest person in India according to Fortune India?
    a) Mukesh Ambani
    b) Gautam Adani
    c) Azim Premji
    d) Shiv Nadar

    Answer: b) Gautan Adani
    Gautam Adani
    India’s richest man in Fortune India Rich List 2022.
    According to Fortune India’s list of ‘India’s Richest’ for 2022 the wealth of 142 billionaires based in India is collectively worth USD 832 million.

    Extra fact:
    ✔Asia’s richest man Gautam Adani
    has surpassed Amazon founder Jeff Bezos to become the third richest person in the world, according to Forbes’ realtime billionaires list.
    ✔Meanwhile, Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani has become the 8th richest person in the world and the second richest in India.

    Forture India Rich List 2022:
    ✔First rank: Gautam Adani.
    ✔Second rank: Mukesh Ambani.
    ✔Third rank: Shapoor Mistry and Cyrus Mistry family.
    ✔Fourth rank: Radhakrishnal Damani.
    ✔Fifth rank: Azim Premji.

    For more visit examindia.org

  5. From which country does Indian student get the maximum number of student visa in 2022?
    a) Canada
    b) Germany
    c) US
    d) Australia

    Answer: c) US
    According to the United States (US) Embassy in India, the US issued a record 82,000 student visas to Indians in 2022, more than any other country.
    ✔This demonstrates that the US remains the top choice for higher education for most Indian households.

    ✔Capital of US: Washington D.C;
    ✔President of US: Joe Biden;
    ✔Currency of US: United States Dollar.

    For more visit examindia.org

  6. How many entities has RBI fined for failing to comply?
    a) 5
    b) 3
    c) 7
    d) 1

    Answer: b) 3
    Three organisations, including Industrial Bank of Korea,
    have received fine from the Reserve Bank for breaking regulations.
    ✔The Reserve Bank of India announced that Industrial Bank of Korea has been fined Rs 36 lakh for failing to comply with Know Your Customer (KYC) guidelines.
    Woori Bank was fined Rs 59.10 lakh for failing to comply with RBI guidelines.
    ✔Indiabulls Commercial Credit Limited, New Delhi,
    has been fines Rs 12.35 lakh for failing to follow some KYC derictives.

    Extra fact:

    ✔Woori Bank Chairman: Yo Hwan Shin;
    ✔Indiabulls Commercial Credit Limited Chairman: Ajit Kumar Mittal;
    ✔RBI Governor: Shaktikanta Das.

    For more visit examindia.org

  7. Which country has honored former Indian Navy chief Admiral Sunil Lanba with ‘Medhavi Seva Medal’?
    a) Britain
    b) Russia
    c) Japan
    d) Singapore

    Answer: d) Singapore
    Former Navy Chief of India, Admiral Sunil Lanba
    has been awarded Singapore’s prestigious military award, the ‘Pingat Jasa Gemilang (Tantera) or the Meritorious Service Medal‘ by President Halima Yacob.
    ✔Admiral Lamba has been conferred the award for his outstanding contributions in enhancing the strong and long-standing bilateral defence relationship between the Indian Navy and the Republic of Singapore Navy.

    Extra fact:
    ✔Capital of Singapore: Singapore city
    ✔President of Singapore: Halima Yacob;
    ✔Currency of Singapore: Singapore dollar.

    For more visit examindia.org

  8. Who is the senior journalist who wrote the book ‘Forging Mettle: Nrupendra Rao and the Pennar Story’?
    a) Pavan C Lall
    b) Ravish Kumar
    c) Barkha Dutt
    d) Rajdeep Sardesai

    Answer: a) Pavan C Lall
    A senior journalist Pavan C Lall
    has authored a new book ‘Forging Mettle” Nrupender Rao and the Pennar Story’, which is released in September 2022.
    ✔This book is focused on how a business is built into a large organisation on the foundations of values and sustainability.

    Forging Metal is a story of Nrupender Rao, Chairman of the Board at Pennar Industries Limited and his entrepreneurial journey.
    ✔The book will be published by HarperCollins Publishers India.

    For more visit examindia.org

  9. Which state government has launched rain water harvesting scheme named ‘CHHATA’?
    a) Tamil Nadu
    b) Kerala
    c) Odisha
    d) Madhya Pradesh

    Answer: c) Odisha
    Odisha government
    has launched a rainwater harvesting scheme name ‘Community Harnessing and Harvesting Rainwater Artificially from Terrace to Aquifer (CHHATA).
    ✔It will be implemented for a period of five years.

    Extra fact:

    ✔Capital of Odisha: Bhubaneswar;
    ✔CM of Odisha: Naveen Patnaik;
    ✔Governor of Odish: Ganeshi Lal.

    For more visit examindia.org

  10. Judge passed away who served the shortest term as CJI?
    a) Mehr Chand Mahajan
    b) Ranjan Gagoi
    c) K N Singh
    d) Dipak Misra

    Answer: c) K N Singh
    Former Chief Justice of India Kamal Narain Singh,
    who remained Chief Justice of India (CJI) for the shortest period of 18 days in 1991, passed away on 8 September 2022.
    Justice K N Singh was appointed as the 22nd CJI on 25 November 1991 & he retired on 12 December 1991.
    The Supreme Court of India is the supreme judicial authority of India and is the highest court of the Republic of India under the constitution.

    Extra fact:
    ✔The first CJI of India was H. J. Kania.
    49th and current Chief Justice U.U. Lalit.
    ✔He took oath as the 49th Chief Justice of India on 27 August 2022.
    ✔Supreme Court of India established: 28 January 1950;

    For more visit examindia.org

Leave a Comment