Best Current Affairs 1 August 2022 – MCQs for all Competitive Exams

Daily Current Affairs 1 August 2022 – Best Current Affairs questions and MCQs with explanations for all competitive and government exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC CGL, CHSL, BANKING, RAILWAYS, RRB, RBI, CISF, CAPF, UGC NET, and other central and state government exams.

daily current affairs

Daily Current Affairs 1 August 2022 – Best Questions and MCQs

  1. The fourth edition of the joint military exercise ‘AL NJAH-IV’ began in India and in which country?
    a) Oman
    b) Katar
    c) UAE
    d) Iran

    Answer: a) Oman
    The 4th Edition of India-Oman Joint Military Exercise ‘AL NAJAH-IV’ begins in Rajasthan at the Foreign Training Node of Mahajan Field Firing Ranges.

    Indian Armed Forces pay tribute to the supreme sacrifice of the Gunners in “Operation Vijay”, Point 5140 at Dras in the Kargil sector has been christened as Gun Hill.

    Extra fact:
    ✔Chief of Indian Army: Manoj Pandey;
    ✔Chief of Indian Navy: Karambir Singh;
    ✔Chief of Indian Airforce: Vivek Ram Chaudhary.

    For more visit examindia.org

  2. Which country launched gold coins as legal tender to combat inflation?
    a) Liberia
    b) Uganda
    c) Zimbabwe
    d) Sudan

    Answer: c) Zimbabwe
    Zimbabwe has launched gold coins to be sold to the public to tame runaway inflation that has further eroded the country’s unstable currency.

    ✔The coin is called ‘Mosi-oa-Tunya’ which refers to Victoria Falls in the local Tonga language.

    Extra fact:
    ✔Capital of Zimbabwe: Harare;
    ✔President of Zimbabwe: Emmerson Mnangagwa;
    ✔Currency of Zimbabwe: United States Dollar.
     
    For more visit examindia.org

  3. Where was the 3rd India-Vietnam bilateral military exercise “East Winbach 2022” held?
    a) Cam Ranh
    b) Hariyana
    c) Rajasthan
    d) Delhi

    Answer: b) Hariyana
    The 3rd edition of Vietnam-India Bilateral Army Exercise “Ex VINBAX 2022” is conducted at Chandimandir, Haryana from August 1 to 20, 2022.

    Extra fact:
    ✔The theme of this exercise – is “Employment and deployment of an Engineer Company and a Medical Team as part of United Nations Contingent for Peace Keeping Operations”.
    ✔Capital of Vietnam: Hanoi
    ✔Currency: Vietnamese dong.

    For more visit examindia.org

  4. When was World Breastfeeding Week 2022 observed?
    a) 14 – 21 August
    b) 1 – 7 July
    c) 1 – 7 December
    d) 1 – 7 August

    Answer: d) 1 – 7 August

    World Breastfeeding Week
    is celebrated every year to emphasize on regular breastfeeding of babies.
    This year, Breastfeeding Week begins on August 1 and will end on August 7.

    Extra fact:
    ✔World Alliance for Breastfeeding Action Headquarters location: Penang, Malaysia;
    ✔World Alliance for Breastfeeding Action Founder: Anwar Fazal;
    ✔World Alliance for Breastfeeding Action Chairperson: Felicity Savage;
    ✔World Alliance for Breastfeeding Action Founded: 14 February 1991.

    For more visit examindia.org

  5. Which state Police received President’s colour from Vice President Venkaiah Naidu?
    a) Goa
    b) Tamil Nadu
    c) kerala
    d) Telangana

    Answer: b) Tamil Nadu
    Chief Minister M.K. Stalin received the renowned “President’s Colours” for the Tamil Nadu Police from Vice-President M. Venkaiah Naidu.
    ✔To commemorate the achievement, Mr. Stalin declared that each police officer in the service would get a medal.

    Extra fact:
    ✔Vice-President of India: M. Venkaiah Naidu;
    ✔Chief Minister of Tamil Nadu: M.K. Stalin;
    ✔Governor of Tamil Nadu: R. N. Ravi.

    For more visit examindia.org

  6. Who inaugurated a conference on drug trafficking in Chandigarh?
    a) P.M. Modi
    b) Amit Shah
    c) Mansukh Mandaviya
    d) Banwarilal Purohit

    Answer: b) Amit Shah
    Union Home Minister Amit Shah inaugurated a seminar on drug trafficking and national security in Chandigarh.

    ✔Along with Shah, other speakers at the national conference included Banwarilal Purohit, Chief Ministers of Punjab, Himachal Pradesh, Haryana, Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir, and Union Minister of Social Justice and Empowerment.

    Extra fact:
    ✔Chief Minister of Punjab: Bhagwant Maan;
    ✔Chief Minister of Himachal Pradesh: Jairam Thakur;
    ✔Chief Minister of Harayana: Manoharlal Khattar;
    ✔Lieutenant Governor of Jammu & Kashmir: Manoj Sinha.

    For more visit examindia.org

  7. who was appointed as the new Delhi Police commissioner?
    a) Sanjay Arora
    b) Rakesh Asthana
    c) R. Agnihotri
    d) Ravish Mahapradhan

    Answer: a) Sanjay Arora
    Sanjay Arora was named commissioner of the Delhi Police, replacing the previous Delhi Police Commisioner Rakesh Asthana, an IPS officer from the Gujarat Cadre who retired after nearly 38 years of service.

    ✔Chief Minister of Delhi: Arvind Kejriwal;
    ✔Deputy Chief Minister of Delhi: Manish Sisodia.

    For more visit examindia.org

  8. who was won India’s first Gold Medal at the Commonwealth Games 2022?
    a) Bindyarani Devi
    b) Mirabai Chanu
    c) Neeraj Chopra
    d) Achinta Sheuli

    Answer: b) Mirabai Chanu
    Weightlifter Mirabai Chanu has won India’s first Gold Medal at the Commonwealth Games 2022 in the Women’s 49Kg weightlifting category.

    ✔She aggregated a total of 201kg (88kg+113kg) to stamp her authority in the competition and achieve a Commonwealth Games record in the process.
    Second gold for India Jeremy Lalrinnunga won the gold medal in men’s 67 kg weightlifting at the 2022 Commonwealth Games.

    ✔India’s weightlifter, Achinta Sheuli (73kg rep) won the gold medal in the Commonwealth Games 2022.

    Extra fact:
    ✔Host City: Birmingham, England;
    ✔Motto: Sport is just the beginning;
    ✔Nation Participating: 72 nations;
    ✔Athletes: 5054;
    ✔Events: 280 in 20 Sports;
    ✔Opening ceremony: 28 July 2022;
    ✔Closing ceremony: 8 August 2022.

    For more visit examindia.org

  9. In which sport did Bindiyarani Devi win a silver medal in the Commonwealth Games 2022?
    a) Shooting
    b) weightlifting
    c) Boxing
    d) Swimming

    Answer: b) weightlifting
    Another Indian weightlifter, Bindyarani Devi has won a silver medal in the women’s 55kg category.
    ✔She lifted a total of 202 kg (86 kg + 116 kg).
    ✔Nigeria’s Adijat Adenike Olarinoy also erased the Games record in snatch and total effort with a total of 203 kg (92 kg + 111 kg) to win the gold medal.

    Extra fact:
    ✔Fourth Rank: India (Gold- 22, Silver- 16, Bronze- 23);
    ✔First rank: Australia (Total medals – 178, Gold- 67);
    ✔Second rank: England (Total medals- 176, Gold- 57);
    ✔Third rand: Canada (Total medals- 92, Gold- 26).

    For more visit examindia.org

  10. In which State the Olympics 2024 were unveiled with the official slogan ‘Games Wide Open’?
    a) Japan
    b) USA
    c) France
    d) China

    Answer: c) France
    The organizers of the 2024 Paris Olympics unveiled “Games Wide Open” as their official slogan.
    ✔The 2024 Summer Olympics are scheduled to take place from July 26 to August 11, 2024.

    Extra fact:
    ✔International Olympic Committee Headquarters: Lausanne, Switzerland;
    ✔International Olympic Committee ✔President: Thomas Bach;
    ✔International Olympic Committee Founded: 23 June 1894, Paris, France

    For more visit examindia.org

  11. Who won the F1 Hungarian Grand Prix 2022?
    a) Lewis Hamilton
    b) Max Verstappen
    c) George Russell
    d) Sebastian Vettel

    Answer: b) Max Verstappen
    Max Verstappen (Red Bull – Netherlands) has won the Formula One (F1) Hungarian Grand Prix 2022.

    ✔This is his overall 28th race win and the 10th win of the 2022 season.

    ✔Lewis Hamilton (Mercedes-Great Britain) stood second and George Russell (Mercedes – Britain) came the third position.

    For more visit examindia.org

Leave a Comment