Best 500 General awareness Questions with explanation for Competitive Exams

500 General awareness Questions | General Knowledge Questions | General Awareness Questions | General Knowledge MCQs | General Awareness MCQs | GK Questions | General Knowledge Quiz | GK Questions with Answers | General Knowledge Questions in English | GK Questions and Answers in English

500 General awareness Questions

Contents of This Post

500 General Awareness Questions with solution

1. Entomology is the science that studies

(a) Behavior of human beings
(b) Insects
(c) The origin and history of scientific terms
(d) The formation of rocks

Answer – (b) Insects
Entomology is a branch of zoology (the study of animals) that studies insects and how they interact with their environment.

2. Garampani sanctuary is located at

(a) Junagarh, Gujarat
(b) Diphu, Assam
(c) Kohima, Nagaland
(d) Gangtok, Sikkim

Answer – (b) Diphu, Assam
Garampani sanctuary is located at Diphu, Assam.

3. Galileo was an Italian astronomer who

(a) developed the telescope
(b) discovered four satellites of Jupiter
(c) discovered that the movement of pendulum produces a regular time measurement
(d) All of the above

Answer – (d) All of the above
All of the above

4. Exposure to sunlight helps a person improve his health because

(a) the infrared light kills bacteria in the body
(b) resistance power increases
(c) the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan
(d) the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

Answer – (d) the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D
Exposure to sunlight helps a person improve his health because the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D.

5. Guwahati High Court is the judicature of

(a) Nagaland
(b) Arunachal Pradesh
(c) Assam
(d) All of the above

Answer – (d) All of the above
All of the above

6. Friction can be reduced by changing from

(a) sliding to rolling
(b) rolling to sliding
(c) potential energy to kinetic energy
(d) dynamic to static

Answer – (a) sliding to rolling
Friction can be reduced by changing from sliding to rolling.

7. Guru Gobind Singh was

I. the 10th Guru of the Sikhs
II. founder of Khalsa, the inner council of the Sikhs in 1699
III. author of Dasam Granth
Which of the following is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Answer – (d) 1, 2 and 3
Guru Gobind Singh (1666-1708). The 10th Guru of the Sikhs who founded the Khalsa the inner council of the Sikhs in 1699. He is said to be the author of Dasam Granth.

8. Ecology deals with

(a) Birds
(b) Cell formation
(c) Relation between organisms and their environment
(d) Tissues

Answer – (c) Relation between organisms and their environment
Ecology deals with the relation between organisms and their environment.

9. Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the

(a) Earth’s gravitational pull
(b) Moon’s gravitational pull
(c) Centripetal force due to the earth’s rotation
(d) Pressure of the atmosphere

Answer – (a) Earth’s gravitational pull
Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the Earth’s gravitational pull.

10. Coral reefs in India can be found in

(a) the coast of Orissa
(b) Waltair
(c) Rameshwaram
(d) Trivandrum

Answer – (c) Rameshwaram
Coral reefs in India can be found in Rameshwaram.

11. For safety, the fuse wire used in the mains for household supply of electricity must be made of metal having

(a) low melting point
(b) high resistance
(c) high melting point
(d) low specific heat

Answer – (a) low melting point
For safety, the fuse wire used in the mains for household supply of electricity must be made of metal having low melting point.

12. Durand Cup is associated with the game of

(a) Cricket
(b) Football
(c) Hockey
(d) Volleyball

Answer – (b) Football
Durand Cup is associated with the game of football.

13. For seeing objects at the surface of water from a submarine under water, the instrument used is

(a) Kaleidoscope
(b) Periscope
(c) Spectroscope
(d) Telescope

Answer – (b) Periscope
For seeing objects at the surface of water from a submarine under water, the instrument used is periscope.

14. Fathometer is used to measure

(a) Earthquakes
(b) Rainfall
(c) Ocean depth
(d) Sound intensity

Answer – (c) Ocean depth
Fathometer is used to measure Ocean depth.

15. For galvanizing iron which of the following metals is used?

(a) Aluminium
(b) Copper
(c) Lead
(d) Zinc

Answer – (d) Zinc
For galvanizing iron, Zinc is used.

16. Firdausi was

(a) a poet
(b) well known for his epic ‘Shahnama’
(c) Both options A and B
(d) None of the above

Answer – (c) Both options A and B
Firdausi was a poet and a well-known for his epic ‘Shahnama’.

17. Excessive secretion from the pituitary gland in the children results in

(a) increased height
(b) retarded growth
(c) weakening of bones
(d) None of the above

Answer – (a) increased height
Excessive secretion from the pituitary gland in the children results in increased height.

18. India has largest deposits in the world of

(a) Gold
(b) Copper
(c) Mica
(d) None of the above

Answer – (c) Mica
India has largest deposits of mica in the world.

19. India’s tallest stone statue of the Jain sage Gomateswara is at

(a) Mysore, Karnakata
(b) New Delhi
(c) Sravanabelagola, Karnataka
(d) Mandu, Madhya Pradesh

Answer – (c) Sravanabelagola, Karnataka
India’s tallest stone statue of the Jain sage Gomateswara is at Sravanabelagola, Karnataka.

20. If speed of rotation of the earth increases, weight of the body

(a) Increases
(b) remains unchanged
(c) decreases
(d) may decrease or increase

Answer – (c) decreases
If speed of rotation of the earth increases, weight of the body decreases.

21. In which of the following organs of human body does maximum absorption of food take place?

(a) Gullet
(b) Large intestine
(c) Small intestine
(d) Stomach

Answer – (c) Small intestine
In the small intestine maximum absorption of food takes place.

22. India’s first indigenously built submarine was

(a) INS Savitri
(b) INS Shalki
(c) INS Delhi
(d) INS Vibhuti

Answer – (b) INS Shalki
India’s first indigenously built submarine was INS Shalki.

23. If the plane of the earth’s equator were not inclined to the plane of the earth’s orbit

(a) the year would be longer
(b) the winters would be longer
(c) there would be no change of seasons
(d) the summers would be warmer

Answer – (c) there would be no change of seasons
If the plane of the earth’s equator were not inclined to the plane of the earth’s orbit there would be no change of seasons.

24. Kathakali, Mohiniatam, and Ottamthullal are the famous dances of

(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Orissa
(d) Tamil Nadu

Answer – (a) Kerala
Kathakali, Mohiniatam, and Ottamthullal are the famous dances of Kerala.

25. Modern Indo-Aryan languages are based on an ancient language called

(a) Hindi
(b) Sanskrit
(c) Kannada
(d) Tamil

Answer – (b) Sanskrit
Modern Indo-Aryan languages are based on an ancient language called Sanskrit.

26. Malfunctioning of which of the following organs causes jaundice?

(a) Stomach
(b) Pancreas
(c) Liver
(d) Kidney

Answer – (c) Liver
Malfunctioning Liver causes jaundice.

27. Kathak, Nauntanki, Jhora, and Kajri are the important dances of

(a) Uttaranchal
(b) Uttar Pradesh
(c) Jharkhand
(d) Chhattisgarh

Answer – (b) Uttar Pradesh
Kathak, Nauntanki, Jhora, and Kajri are the important dances of Uttar Pradesh.

28. Number of commands of the Air Force is

(a) Five
(b) Six
(c) Seven
(d) Eight

Answer – (c) Seven
Number of commands of the Air Force is Seven.

29. Liquids transmit pressure equally in all directions. This is known as

(a) Boyle-Pascal’s Law
(b) Pascal’s Law
(c) Archimedes’ Principle
(d) None of the above

Answer – (b) Pascal’s Law
Liquids transmit pressure equally in all directions. This is known as Pascal’s Law.

30. Lal Bahadur Shastri

I. succeeded Pandit Nehru as the second Prime Minister of India
II. signed the Tashkent Agreement with Ayub Khan for a ceasefire between India and Pakistan
Which of the following is/ are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) None of them

Answer – (c) Both 1 and 2
Lal Bahadur Shastri succeeded Pandit Nehru as the second Prime Minister of India and signed the Tashkent Agreement with Ayub Khan for a ceasefire between India and Pakistan

Leave a Comment